Bronquote:Te koop: kamers
door Herman Bouter
AMSTERDAM (DFT) - 15 augustus 2005 - Het begin van het studiejaar is alweer in aantocht. Veel nieuwe studenten komen in verschillende steden aan en zijn driftig op zoek naar een kamer. Ieder jaar is het weer een strijd om een kamer te bemachtigen. Vaak worden kamers via via bemachtigd. De kamernood heeft blijkbaar ook ondernemers aangetrokken. Tegenwoordig kan je al voor een paar honderd euro per maand een kamer kopen. Tenminste, dat wordt aan iedere belangstellende voorgespiegeld door de firma Studentenstudio. Hoe werkt het?
Deze firma koopt panden en verbouwt deze tot studio’s ter verkoop. Een studio is een eenkamerappartement met een keukenblok op de kamer. Uit informatie van de firma blijkt dat een bepaalde studentenkamer van 19 m² ¤100.000 vrij op naam kost. Per saldo is de prijs ¤5263 per m², en dat is aan de prijs, zelfs in dure steden zoals Amsterdam en Utrecht.
De financiële situatie van veel studenten is niet florissant, dus zullen zij bij hun ouders aan moeten kloppen. In de meeste situaties zullen de ouders voor het volle hypotheekbedrag borg moeten staan. Wanneer uw kind met uw hulp de studentenkamer volledig gefinancierd kan kopen, dan zijn we benieuwd naar de lasten. In de informatie worden u de lasten voorgerekend op basis van een jaar rentevast tegen 3,7%. Dit betekent een rentelast van ¤3700 per jaar of ruim ¤308 per maand. Met een voorschot servicekosten van ¤70 per maand daar bovenop, komen de totale maandlasten op ¤378.
Studenten hebben meestal geen belastbaar inkomen om de hypotheekrente van af te trekken, dus zijn de brutolasten ook de nettolasten. Deze last is aanmerkelijk meer dan de kosten die de aanbieder van de studentenstudio’s op de website heeft berekend. Die komen uit op ¤300 per maand. In deze berekening is dan nog geen rekening gehouden met aflossing op de hypotheek.
De maandlast stijgt ook wanneer de hypotheekrente stijgt. In het rekenvoorbeeld wordt gerekend met een jaar vaste rente. Na een jaar wordt de rente opnieuw vastgesteld. Is de rente gestegen, dan zullen ook de lasten van de studentenkamer stijgen.
Het initiatief van de studentenkamers is interessant voor wie het kan betalen. De potentiële kopers doen er echter wel goed aan het rekenwerk van de aanbieder opnieuw te laten doorrekenen, zodat de hypotheeklasten voor uw kind, en uiteindelijk voor u, beheersbaar en daarmee betaalbaar blijven.
Voor iets meer dan 140.000 heb je een 50 m2 appartement in Amsterdam vlakbij het centrum. Als je ouders toch kunnen veroorloven om een (2e) hypotheek te nemen, waarom niet gelijk een appartement ipv een "kamertje".quote:Op zondag 12 februari 2006 17:34 schreef Duderinnetje het volgende:
Uit informatie van de firma blijkt dat een bepaalde studentenkamer van 19 m² ¤100.000 vrij op naam kost.
Volgens mij kun jij je aftrek van je hypotheekrente opsparen, dus dat eerste punt is niet echt van toepassing. Volgens mij is het zo dat je het 5 jaar op kan sparen. Dis als je binnen 5 jaar belastbaar inkomen hebt (die kans is over het algemeen best groot) kun je het dan aftrekken.quote:Op zondag 12 februari 2006 17:34 schreef Duderinnetje het volgende:
Kennelijk iets dat je toch nog wel even goed moet doorrekenen:
[..]
Bron
er is geen overdrachtsbelasting bij het kopen.quote:Op dinsdag 20 november 2007 14:30 schreef tnimble het volgende:
Je koopt dus een mini apartement. Maar er wordt hier nog niets gezegt over de overdrahctsbelasting bij het kopen, zaken als gemeentelijke belastingen, vast recht enz zit dat allemaal in de service kosten, en natuurlijk verzekeringen.
Dat is het gevolg van wat ik persoonlijk het grootste nadeel vind van het concept: het betreft geen appartementsrecht. Van een appartementsrecht wordt je eigenaar, een "koop"studio betreft (voor zover ik weet) een lidmaatschap in een vereniging. De vereniging is op zijn beurt eigenaar van het gebouw. Hieruit volgt dat er in principe geen hypotheek te verstrekken valt, het pand is immers onderpand en om een onderpand te verstrekken moet je eigenaar zijn. De vereniging heeft (eigenlijk altijd) wel een deal met één hypotheekverstrekker die dit toch wil financieren, maar op hun voorwaarden (en door hun monopolypositie hoge rente). Vaak moeten ouders ook nog garant staan.quote:Op dinsdag 20 november 2007 14:50 schreef Blik het volgende:
[..]
er is geen overdrachtsbelasting bij het kopen.
...
Hoeveel hebben jullie er dan af weten te halen?quote:Op dinsdag 20 november 2007 13:41 schreef -marit- het volgende:
ER IS BEST OP DE PRIJS AF TE DINGEN!!
Hou hier rekening mee en hou vooral het hoofd koel en dan kun je best een mooie woning op een mooie locatie vinden bij koopstudio
Dit dus.quote:Op dinsdag 5 februari 2008 21:54 schreef DonJames het volgende:
[..]
Dat is het gevolg van wat ik persoonlijk het grootste nadeel vind van het concept: het betreft geen appartementsrecht. Van een appartementsrecht wordt je eigenaar, een "koop"studio betreft (voor zover ik weet) een lidmaatschap in een vereniging. De vereniging is op zijn beurt eigenaar van het gebouw. Hieruit volgt dat er in principe geen hypotheek te verstrekken valt, het pand is immers onderpand en om een onderpand te verstrekken moet je eigenaar zijn. De vereniging heeft (eigenlijk altijd) wel een deal met één hypotheekverstrekker die dit toch wil financieren, maar op hun voorwaarden (en door hun monopolypositie hoge rente). Vaak moeten ouders ook nog garant staan.
Het grootste nadeel is verder de hoofdelijke aansprakelijkheid. Als één van de leden zijn rente niet betaald, kan de bank deze verhalen op ieder lid! Dit lijkt mij zeker niet wenselijk, en als je daar met je volle verstand voor kiest is het nog niet zo erg. De verkopers maken dit echter niet bijzonder goed duidelijk is mijn mening..
Zo zijn er nog meer nadelen:
Omdat het pand niet is gesplitst, hebben de studio's vaak geen eigen huisnummer. Ook kan de vereniging voorkomen dat jij het lidmaatschapsrecht aan iemand anders verkoopt (iemand die zij niet mogen bijvoorbeeld).
Bovenstaande is nog niet zo erg, zolang je de nadelen maar kent én de prijs er naar is. Dat is vaak niet zo, de vierkante-meterprijzen liggen voor de koopstudios vaak juist boven die van appartementen en vol eigendom-woningen.
Denk hier dus goed over na!
Wat denk je van je ouders een woning voor je laten kopen (moet je iets lullen over verstandige investering)? Zelf heb je geen inkomen als student of iig niet noemenswaardig, wat betekent dat je helemaal geen normale financiering kunt krijgen. Voor niets gaat de zon op enzo.quote:Op woensdag 6 februari 2008 18:44 schreef JustJap het volgende:
Ik ben student (heb dus geen noemenswaardige inkomen) maar toch hebben ze het over betaalbare studio's. Mijn ouders zouden dan garant moeten staan.
Maar is het echt zo dat dit goedkoper kan? Ik heb niet zo een verstand van hypotheken enzo maar de meeste redelijke appartementen in Amsterdam zijn al gauw 120000,-
Als je daarover een hypotheek neemt betaal je al gauw 500 euro per maand, dat is bijna niet te doen.
Zijn er naast huren, (wat nog duurder is), nog opties voor mij om aan woonruimte te komen? Zouden die dempers mij kunnen helpen? (ouders zijn redelijk rijk)
Onwijs bedankt als je de tijd neemt om te reageren!
Ik wil iig snel en betaalbaar, zelfstandig in Amsterdam wonen en vraag me af wat mijn beste optie is:)
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |