FOK!forum / Lifestyle / Spruitjes
WheeleEmaandag 26 november 2001 @ 16:44
Laatst had ik een heel ingewikkeld gesprek met iemand over spruitjes. Hij (die ander dus) vond ze niet te vreten, maar ik vindt ze heerlijk. Meestal wordt t standaard spruitjes met aardappelen en een bal gehakt. Nou zit ik me al de hele middag af te vragen wat er nog meer mee kan. Bakken lijkt me niet zo'n succes, en braden ook niet.

Heeft iemand nog een idee? Want ik wil toch wel wat vaker spruitjes eten, ze zijn lekker en gezond, dus waarom niet? Het lijkt me wel erg lekker om die dingen te mixen in een of andere salade...koud zijn ze ook errug lekker..

Iemand een idee??

sugermaandag 26 november 2001 @ 16:46
Eerst koken, door de helft, en dan roerbakken.
Slayhermaandag 26 november 2001 @ 16:49
met appelmoes
Dat roerbakken ik geloof dat je van knorr zo`n roerbak mix voor had weet ik alleen niet zeker

[Dit bericht is gewijzigd door Slayher op 26-11-2001 16:52]

Slayhermaandag 26 november 2001 @ 16:50
er ging even iets mis
_joepie_maandag 26 november 2001 @ 16:54
1) spruitjes op normale manier koken, dan op het bord, kaas erover en even in de magnetron of onder de grill kaas laten smelten. Het geheel wordt nog lekkerder door er knapperig gebakken katenspek of ontbijtspek door de spruitjes te mengen voor het gratineren.

2) stamppot met spruitjes, klaarmaken als boerenkoolstamp, maar dan met spekkies en stoofvlees en bijgaande stoofvlees-jus erover..mmmm
nog een extra tip: gebruik geen boter+melk bij het stampen, maar ongezoete (ongeklopte) slagroom.. da;s helemaal feest (trouwens ook bij boerenkool).

eet smakelijk

WheeleEmaandag 26 november 2001 @ 17:02
quote:
Op maandag 26 november 2001 16:54 schreef _joepie_ het volgende:
1) spruitjes op normale manier koken, dan op het bord, kaas erover en even in de magnetron of onder de grill kaas laten smelten. Het geheel wordt nog lekkerder door er knapperig gebakken katenspek of ontbijtspek door de spruitjes te mengen voor het gratineren.

2) stamppot met spruitjes, klaarmaken als boerenkoolstamp, maar dan met spekkies en stoofvlees en bijgaande stoofvlees-jus erover..mmmm
nog een extra tip: gebruik geen boter+melk bij het stampen, maar ongezoete (ongeklopte) slagroom.. da;s helemaal feest (trouwens ook bij boerenkool).

eet smakelijk


Dat klinkt errug smakelijk idd...thnx!

die met appelmoes zal ongetwijfeld ook lekker zijn hoor!

bassiebasmaandag 26 november 2001 @ 17:03
Well. Ik heb vorige week spruitjes met pindasaus op, op aanraden van een vriendin van mij en ik kan niet anders zeggen, dan dat het heerlijk smaakte. Is weer eens wat anders dan applemoes.
thecrookmaandag 26 november 2001 @ 17:07
Spruitjes koken
aardappelpuree maken (veel boter erdoor)
spekjes uitbakken
dit alles mengen en een handje cashewnoten erbij
dan in een overschaal verspreiden
knakworstjes erop en geraspte kaas erover strooien
25 minuten in de oven (225 graden)

superlekker!!!!

Vorkmaandag 26 november 2001 @ 17:09
Spruitjestaart!

kort koken die krengen en dan een taartje maken van Bladerdeeg spruitjes inmikken.. een mengsel van geraspte kaas en ei maken .. dat eroverheen gieten.. half uurtje in de oven

Codinmaandag 26 november 2001 @ 17:19
Spruiten!??!?!

Wat voor persoon met een gezond verstand gaat er nou vrijwillig spruitjes door z'n strot zitten stampen?

Ik begrijp dat gewoon niet.... ik moet kokhalzen van de lucht alleen al. Hetzelfde geldt voor andijvie overigens.

stepstermaandag 26 november 2001 @ 18:41
Spruitjes met pindasaus is inderdaad erg lekker, maar ook spruitjes met studentenhaver!
Dr_Croutonmaandag 26 november 2001 @ 20:11
Spruitjes zijn heerlijk! Wel goed doorgekookt zodat ze lekker zacht zijn.
Appelmoesmaandag 26 november 2001 @ 20:30
quote:
Op maandag 26 november 2001 16:49 schreef Slayher het volgende:
met appelmoes
Gebleken is dat je met appelmoes zelfs een rotte peer nog heerlijk klaar kan maken.
Fean_Fanmaandag 26 november 2001 @ 23:05
ik ben vegatarisch, hoe m'n ouders het klaarmaken:
-spruitjes
-stoofpeertjes
-camenbert in de oven of wat anders
best lekker
kid_adinsdag 27 november 2001 @ 09:17
Spruitjes met kerrysaus is ook lekker.
Een paar jaar geleden had je nog groentesmoor speciaal voor spruitjes, maar tegenwoordig kom ik dat helaas niet meer tegen in de winkel. Jammer, want dat smaakte ook zeer ok.
Brechtjedinsdag 27 november 2001 @ 11:30
JAKKIE!!!!!!!!!!!!! spruitjes
bixisterdinsdag 27 november 2001 @ 17:19
spruitjes met banaan & kastanjes. hmmm!
Kimmiedinsdag 27 november 2001 @ 17:21
quote:
Op maandag 26 november 2001 17:09 schreef Vork het volgende:
Spruitjestaart!

kort koken die krengen en dan een taartje maken van Bladerdeeg spruitjes inmikken.. een mengsel van geraspte kaas en ei maken .. dat eroverheen gieten.. half uurtje in de oven


Ik vind spruitjes heel erg lekker en ik vind dit een geweldig leuk idee, alleen mengsel met geraspe kaas en ei, niet meer dan dat?
bixisterdinsdag 27 november 2001 @ 17:26
iets notigs (cashew/wal) toevoegen misschien? en als je van zoet-zout combinaties houdt, is ananas of banaan een goede optie.
Kayukdonderdag 29 november 2001 @ 10:09
Ook heel lekker:

Spruitenbeetgaar koken en dan onder de gril met kaas erover heen. Als de spruiten gegrild zijn en de kaas gesmolten is warm opeten. Heerlijk!

Kimmiedonderdag 29 november 2001 @ 10:18
quote:
Op dinsdag 27 november 2001 17:21 schreef Kimmie het volgende:

[..]

Ik vind spruitjes heel erg lekker en ik vind dit een geweldig leuk idee, alleen mengsel met geraspe kaas en ei, niet meer dan dat?


* zojuist spruitjes gekocht heeft


alleen vanavond geen tijd om te koken

stepsterdonderdag 29 november 2001 @ 16:12
* stepster gaat vanavond lekker spruitjes met satesaus eten
Jassiedonderdag 29 november 2001 @ 17:03
quote:
Op maandag 26 november 2001 17:19 schreef Codin het volgende:
Spruiten!??!?!

Wat voor persoon met een gezond verstand gaat er nou vrijwillig spruitjes door z'n strot zitten stampen?

Ik begrijp dat gewoon niet.... ik moet kokhalzen van de lucht alleen al. Hetzelfde geldt voor andijvie overigens.


Spruitjes zijn super lekker!!
Maar je hebt gelijk over andijvie, vind ik ook niet om te eten.

ien_ter_netdonderdag 29 november 2001 @ 17:06
quote:
Op maandag 26 november 2001 17:09 schreef Vork het volgende:
Spruitjestaart!

kort koken die krengen en dan een taartje maken van Bladerdeeg spruitjes inmikken.. een mengsel van geraspte kaas en ei maken .. dat eroverheen gieten.. half uurtje in de oven


ja dat is idd superlekker!!!
Vorkdonderdag 29 november 2001 @ 17:25
quote:
Op dinsdag 27 november 2001 17:21 schreef Kimmie het volgende:
Ik vind spruitjes heel erg lekker en ik vind dit een geweldig leuk idee, alleen mengsel met geraspe kaas en ei, niet meer dan dat?
Jah, je kan evt nog wat simpele kruiden erdoor doen (parikapoeder misschien, franse tuinkruiden, of gewoon wat meer peper).. Evt nog combineren met een andere groente.. brocolli, misschien ene beetje prei anders of ui (rode). Ik hou het meestal gewoon erg simpel wat dat betreft (behalve dat ik de spruitjes vaak halveer, ik heb de neiging om groente vaak in kleine tot nog kleinere stukjes te snijden). Owja jij eet gewoon wel vlees? dan kun je er ook wel wat hamblokjes bij kieperen
Vorkdonderdag 29 november 2001 @ 17:27
quote:
Op donderdag 29 november 2001 17:06 schreef ien_ter_net het volgende:
ja dat is idd superlekker!!!
wow! dat er nog mensen bestaan die dat ook doen
WheeleEdonderdag 29 november 2001 @ 20:00
quote:
Op donderdag 29 november 2001 17:27 schreef Vork het volgende:

[..]

wow! dat er nog mensen bestaan die dat ook doen


Je bent niet de enig Vork

Mensen, bedankt voor de tips!

ien_ter_netdonderdag 29 november 2001 @ 20:12
quote:
Op donderdag 29 november 2001 17:27 schreef Vork het volgende:

[..]

wow! dat er nog mensen bestaan die dat ook doen


haha mn vader maakte ut wel eens....ook preitaart..ken je dat ook?
Vorkdonderdag 29 november 2001 @ 23:44
quote:
Op donderdag 29 november 2001 20:12 schreef ien_ter_net het volgende:
haha mn vader maakte ut wel eens....ook preitaart..ken je dat ook?
Welles geprobeerd.. maar t waren toch meestal wel spruitjes, en soms broccoli (ook erg aan te raden), sperziebonen (die sloeg ik eik altijd wle over), en wat kun je er nogmeer in gooien.. Paprika, ui, celdery eik alles wel )
Kimmievrijdag 30 november 2001 @ 18:18
Uhm, hoe lang kan je spruitjes eigenlijk goed houden
Vorkvrijdag 30 november 2001 @ 18:18
quote:
Op vrijdag 30 november 2001 18:18 schreef Kimmie het volgende:
Uhm, hoe lang kan je spruitjes eigenlijk goed houden
Weetikniet*.. hoezo.. ben je bang dat je er niet aan toe gaan komen?

*voor dat soort vragen zijn Moeders ontzettend handig.. ik zal het zo eens vragen

Kimmievrijdag 30 november 2001 @ 18:20
quote:
Op vrijdag 30 november 2001 18:18 schreef Vork het volgende:

[..]

Weetikniet.. hoezo.. ben je bang dat je er niet aan toe gaan komen?


nee ik kook zondag pas weer zelf en dan wil ik het echt gaan maken, ik eet idd vlees en dacht zelf aan spekjes erbij, lekker hartig


vraag dan direct of het in of buiten de koelkast moet!

Vorkvrijdag 30 november 2001 @ 18:23
quote:
Op vrijdag 30 november 2001 18:20 schreef Kimmie het volgende:
nee ik kook zondag pas weer zelf en dan wil ik het echt gaan maken, ik eet idd vlees en dacht zelf aan spekjes erbij, lekker hartig


vraag dan direct of het in of buiten de koelkast moet!


Spekjes.. ow kan ook inderdaad Bij ons liggen ze gloof ik altijd in de koelkast (kunnen ze iig langer mee) maar we hebben de koelkast niet zo heel erg koud staan.. te koud is namelijk niet goed voor groenten, drom staatie ietsjes minder koud dan gewoonlijk (moeje mij niet vragen hoeveel graden dat is.. heb echt geen idee.), kunnen we de meeste groenten ook koel bewaren namelijk.

Maar een weekje moeten ze toen wel uit kunnen houden?

Kimmievrijdag 30 november 2001 @ 18:24
quote:
Op vrijdag 30 november 2001 18:23 schreef Vork het volgende:

[..]

Spekjes.. ow kan ook inderdaad Bij ons liggen ze gloof ik altijd in de koelkast (kunnen ze iig langer mee) maar we hebben de koelkast niet zo heel erg koud staan.. te koud is namelijk niet goed voor groenten, drom staatie ietsjes minder koud dan gewoonlijk (moeje mij niet vragen hoeveel graden dat is.. heb echt geen idee.), kunnen we de meeste groenten ook koel bewaren namelijk.

Maar een weekje moeten ze toen wel uit kunnen houden?


een week, nah zo lang is niet nodig, ik hou me noooit bezig met de temperatuur van de koelkast eigenlijk maar bedankt!
Cybercopjevrijdag 30 november 2001 @ 18:27
Bah Gifballen
Vorkvrijdag 30 november 2001 @ 18:28
quote:
Op vrijdag 30 november 2001 18:24 schreef Kimmie het volgende:
een week, nah zo lang is niet nodig, ik hou me noooit bezig met de temperatuur van de koelkast eigenlijk maar bedankt!
Ik ook niet, maar die moeders he..

T gebeurd ook weleens dat perongeuk de regelaar verzet wordt met het eruit pakken van een pak vla ofzo.. Dattie dan ineens te koud is waardoor de komkommer die er ligt snotterig wordt enzo.. meestal laten we die er dan ook uit, want als het maar ff te koud is kun je zo'n kreng al weggooien.

Kimmievrijdag 30 november 2001 @ 18:50
Nog 1 vraag over de spruitjes taart, moet je de spuitjes niet een beetje voorkoken, of gewoon rauw de taart in
Vorkvrijdag 30 november 2001 @ 18:51
quote:
Op vrijdag 30 november 2001 18:50 schreef Kimmie het volgende:
Nog 1 vraag over de spruitjes taart, moet je de spuitjes niet een beetje voorkoken, of gewoon rauw de taart in
beetje voorkoken zou ik doen. Iig ff aan de kook brengen.
_joepie_vrijdag 30 november 2001 @ 19:16
quote:
Op vrijdag 30 november 2001 18:18 schreef Kimmie het volgende:
Uhm, hoe lang kan je spruitjes eigenlijk goed houden
Je kunt spruitjes ook blancheren (handig wanneer je grote hoeveelheden van je opa met volkstuin krijgt) eerst schoonmaken, in kokend water kieperen en wachten tot dit weer aan de kook is, vervolgens 1 minuutje koken. Dan snel afkoelen in koud water. Daarna kun je de spruitjes invriezen en een half jaar bewaren in de vriezer.
Als je de spruitjes wilt klaarmaken, klein laagje water in de pan aan de kook brengen en spruitjes er bevroren bijdoen, kooktijd is dan ongeveer 10-15 minuutjes.

succes en eet smakelijk

plokvrijdag 30 november 2001 @ 21:59
quote:
Op vrijdag 30 november 2001 18:18 schreef Kimmie het volgende:
Uhm, hoe lang kan je spruitjes eigenlijk goed houden
Vrij lang, minstens een week of zo. Het simpele antwoord zou dus kunnen zijn 'totdat ze bruin worden'.
De spruitjes blijven hier meestal niet langer dan een week in huis, dan zijn ze al opgegeten. Meestal als stamp, met gebakken uitjes, gehakt (ook rul gebakken erg lekker).
DuchessXvrijdag 30 november 2001 @ 22:02
quote:
Op maandag 26 november 2001 20:11 schreef Dr_Crouton het volgende:
Spruitjes zijn heerlijk! Wel goed doorgekookt zodat ze lekker zacht zijn.
Agree!
Juup©vrijdag 30 november 2001 @ 22:08
Ik vind spruitjes niet echt lekker, sterker nog ik vind ze vies.

Zito lust graag gekookte spruiten

Loedertjevrijdag 30 november 2001 @ 23:15
quote:
Op maandag 26 november 2001 20:30 schreef Appelmoes het volgende:

[..]

Gebleken is dat je met appelmoes zelfs een rotte peer nog heerlijk klaar kan maken.


Gebleken is dat je met appelmoes ook Gellarboy heerlijk kan klaarmaken.
Loedertjevrijdag 30 november 2001 @ 23:17
quote:
Op vrijdag 30 november 2001 18:18 schreef Kimmie het volgende:
Uhm, hoe lang kan je spruitjes eigenlijk goed houden
Indicatiemeter:
Als de wormpjes die er doorgaans in wonen eruit kruipen, dan zijn de spruitjes dus niet meer geschikt voor consumptie.
Gellarboyzaterdag 1 december 2001 @ 11:48
quote:
Op vrijdag 30 november 2001 23:15 schreef Loedertje het volgende:
Gebleken is dat je met appelmoes ook Gellarboy heerlijk kan klaarmaken.
Loedertje heeft duidelijk geen toegang tot de inside info.
Loedertjezaterdag 1 december 2001 @ 12:39
quote:
Op zaterdag 01 december 2001 11:48 schreef Gellarboy het volgende:

[..]

Loedertje heeft duidelijk geen toegang tot de inside info.


Dat wist je toch allang .
Kimmiezondag 2 december 2001 @ 09:44
he he, vandaag eindelijk spruitjes
Vorkzondag 2 december 2001 @ 14:23
quote:
Op zondag 02 december 2001 09:44 schreef Kimmie het volgende:
he he, vandaag eindelijk spruitjes
-taart?
Kimmiezondag 2 december 2001 @ 16:03
quote:
Op zondag 02 december 2001 14:23 schreef Vork het volgende:

[..]

-taart?


Ja, hoelang zou die in de oven moeten
Vorkzondag 2 december 2001 @ 16:07
quote:
Op zondag 02 december 2001 16:03 schreef Kimmie het volgende:
Ja, hoelang zou die in de oven moeten
Half uurtje ongeveer.
Kimmiezondag 2 december 2001 @ 16:11
quote:
Op zondag 02 december 2001 16:07 schreef Vork het volgende:

[..]

Half uurtje ongeveer.


hey dat is snel!


ik bedoel die reactie

Vorkzondag 2 december 2001 @ 16:23
quote:
Op zondag 02 december 2001 16:11 schreef Kimmie het volgende:
hey dat is snel!

ik bedoel die reactie


toeval
Vorkzondag 2 december 2001 @ 18:10
en Kimmie? is het al gelukt met de taart.. of ben je er zo'eentje die niet voor 19:00 eet?
Slipknotjezondag 2 december 2001 @ 18:30
Kmoet al kotsen bij het woord...
Kimmiezondag 2 december 2001 @ 19:18
quote:
Op zondag 02 december 2001 18:10 schreef Vork het volgende:
en Kimmie? is het al gelukt met de taart.. of ben je er zo'eentje die niet voor 19:00 eet?
ik ben doordeweek zoeentje in't weekend niet...

wat ik gedaan heb, spruitjes even voorgekookt, spekjes gebakken, banaantje in plakjes, niet te veel banaan en lekker dun en dat dus in bladerdeeg gecombineerd met mengsel van melk, ei en kaas

Het was echt heerlijk, alles precies goed gaar en qua smaak heel goed bijelkaar passend, dat ga ik dus vaker maken, tis ook nog eens lekker simpel, het heeft wel een minuut of 50 in de oven gestaan ik weet niet welke temperatuur, de meter daarvan is stuk.

Echt super goed ideeeee dus!!!!!!


tnx vork Voor de tip

Vorkzondag 2 december 2001 @ 20:23
quote:
Op zondag 02 december 2001 19:18 schreef Kimmie het volgende:

banaan?
Hm die ken ik nog niet... Misschien wel eens aardig om te proberen.

Kwa temperatuur.. hij staat hier meestal op ongeveer 200 graden en dat dan n half uur.. maar t duurt ook wel eens 40 minuten of 25 minuten ofzo.. afhankelijk van waar de draaiknop p'cies staat en de p'cieze samenstelling van t geheel.. ach... 5 minuutjes meer of minder doet er ook weinig toe... iig ben je met een kwartiertje nog niet klaar..

Ben iig blij om te horen dat het gesmaakt heeft.

Kimmiezondag 2 december 2001 @ 21:48
quote:
Op zondag 02 december 2001 20:23 schreef Vork het volgende:

[..]

banaan?


Was het idee van bixister!
Vorkzondag 2 december 2001 @ 21:49
quote:
Op zondag 02 december 2001 21:48 schreef Kimmie het volgende:
Was het idee van bixister!
Maf!
Kimmiezondag 2 december 2001 @ 21:51
quote:
Op zondag 02 december 2001 21:49 schreef Vork het volgende:

[..]

Maf!


Nee, lekkur
Vorkzondag 2 december 2001 @ 22:28
quote:
Op zondag 02 december 2001 21:51 schreef Kimmie het volgende:
Nee, lekkur
Dat zal best ja