FOK!forum / Werk, Geldzaken, Recht en de Beurs / Beleggingsprofiel
Dobbelsteinzaterdag 28 januari 2006 @ 10:30
Ik heb een belegginsfonds bij de postban. En ze stuurden mij laatst een brief op met de vraag of ik een belggingsprofiel kon aankruisen . nu was ik het eigenlijk niet eens met wat er uit die 'test" kwam en heb voor een ander belggingsprofeil gekozen. In de brief stond ook dat het wettelijk verpilcht was.

in hoeverre maakt het wat uit dat je een ander profiel kiest?
RemcoDelftzaterdag 28 januari 2006 @ 10:52
Ik vond het ook een wazige brief... Vooral dat ik binnen 2 weken moet reageren. 2 dagen terug had ik al een herinnering.... Wat willen ze doen als ik het laat verlopen?! Rare wetgeving! Ik gok dat het is om van die Dexia-verhalen te voorkomen, zodat mensen niet meer kunnen zeggen dat ze niet wisten dat je met risicovolle beleggingen ook wat kwijt kan raken.
Dobbelsteinzaterdag 28 januari 2006 @ 10:56
Had ook snel herininnering en moet voor 2 feb daar zijn
Richie_Richzaterdag 28 januari 2006 @ 11:11
Denk dat het te maken hefet met indekken voor evt toekomstige gevolgen.

Dexia verhaal enzo.
Orcaman1984zaterdag 28 januari 2006 @ 11:23
Die hebt ik ook gehad en daar kwam ook een hele andere profiel uit: 'Behoudend' (profiel1) en ik vond mij meer 'evenwichtig' (profiel3)! Het heeft verder geen gevolgen geloof ik, maar je bent wel zelf verantwoordelijk dat beleggingen in overeenstemming zijn met het beleggingsprofiel! Beetje vaag wel, het heeft verder geen gevolgen, maar is wel wettelijk verplicht om in te vullen
KreKkeRzaterdag 28 januari 2006 @ 12:54
In verband met de Wet Financiele Dienstverlening worden banken nu door de overheid verplicht om bij bepaalde 'risicovolle producten' (denk aan Beleggingsprodukten/Hypotheken) de klant bepaalde vragen te stellen, zodat aan de hand daarvan een profiel kan worden opgesteld.

Het door de bank aangeboden produkt mag niet afwijken van het profiel, TENZIJ de klant er expliciet voor tekent, dat hij zich ervan bewust is dat het gekozen produkt afwijkt van zijn of haar profiel. Een andere optie is om als klant het profiel te herzien, door de vragen anders te beantwoorden.

Als klant onderteken je dus je profiel (waarin dus na te lezen is welke antwoorden jij hebt gegeven). Of je tekent en het profiel en een extra accoordverklaring waarin je aangeeft dat je willens en wetens afwijkt van jouw profiel.

De bank is verplicht het profiel enige tijd te bewaren. Op deze manier staat vast dat de klant gewezen is op alle relevante risico's (dat gebeurt namelijk middels al die vragen aan de hand waarvan het profiel wordt aangemaakt).

Voor de consument voorkomt dit in theorie dus dat een louche adviseur bepaalde relevante risico's verzwijgt voor de klant. En daarnaast mag er niet zomaar een produkt worden aangeboden dat afwijkt van de wensen/eisen van de klant of de bereidheid tot het nemen van risico's.

Voor de banken betekent dit dat naderhand vast staat op welke risico's zij hun klanten hebben gewezen. Mocht de klant naderhand komen klagen dat men zaken verzweeg is dit te verifieren aan de hand van het opgeslagen klantprofiel dat de klant ook zelf heeft ondertekend.

Tenminste, dat is de mooie achterliggende gedachte...

[ Bericht 27% gewijzigd door KreKkeR op 28-01-2006 13:04:50 ]
HPoizaterdag 28 januari 2006 @ 21:31
Bij mij komen die al jaaaaaren niet overeen. Lekker boeiend. Krijg je alleen bij elk rekeningoverzicht zo'n tekstje eronder. "Uw beleggingen komen niet overeen met uw beleggingsprofiel."
Five_Horizonszaterdag 28 januari 2006 @ 21:35
quote:
Op zaterdag 28 januari 2006 21:31 schreef HPoi het volgende:
Bij mij komen die al jaaaaaren niet overeen. Lekker boeiend. Krijg je alleen bij elk rekeningoverzicht zo'n tekstje eronder. Uw beleggingen komen niet overeen met uw beleggingsprofiel.
Ik zie even niet wat daar zo aan is.

Dat wil dus zeggen dat jij belegt op een manier die je niet wil, maar dat kan je niets schelen, dus eigenlijk wil je het wel, dus je beleggingsprofiel moet je eigenlijk opnieuw invullen en dus klopt 'ie weer...

je vat wat ik bedoel?
HPoizaterdag 28 januari 2006 @ 21:41
quote:
Op zaterdag 28 januari 2006 21:35 schreef Five_Horizons het volgende:

[..]

Ik zie even niet wat daar zo aan is.

Dat wil dus zeggen dat jij belegt op een manier die je niet wil, maar dat kan je niets schelen, dus eigenlijk wil je het wel, dus je beleggingsprofiel moet je eigenlijk opnieuw invullen en dus klopt 'ie weer...

je vat wat ik bedoel?
Ik zal het even uitleggen.
Ik heb al heel lang een belegging lopen in een fonds bij de ING. (ING Dutch Fund ofzo) Verders heb ik NIETS bij de ING, alleen een belegging dus. Een jaar of 3, 4 geleden moest ik ineens een beleggingsprofiel invullen. Daar stond niet in wat de consequentie zal zijn. Gewoon vragen als: Wil je veel of weinig risico lopen? Zoiets was het. Dus ik invullen. Komt eruit matig offensief.
Whatever, in envelope gedaan en insturen.

Nu krijg ik bij elk overzicht te zien dat ik zeer offensief beleg (duh, alles bij de ING staat bij mij immers belegt) ) en dat ik eigenlijk 50% zou moeten beleggen en 50% zou moeten sparen op een rekening bij ING. Maarja, heb natuurlijk al geld op spaarrekeningen en gewone rekeningen, bij ING alleen puur beleggen. Dus krijg ik dat tekstje. Lekker laten staan, anders moet ik op zo'n manier de vragen gaan beantwoorden dat er zeer offensief uitkomt.
KreKkeRzaterdag 28 januari 2006 @ 22:29
Meer info:
quote:
De Wet financiële dienstverlening (Wfd) introduceert een nieuw wettelijk kader met regels voor financiële dienstverleners over hoe zich tegenover de consument te gedragen. De Wfd legt vast aan welke kwaliteitskenmerken de financiële dienstverlening moet voldoen. Bijvoorbeeld wat betreft informatieverstrekking, zoals niet-misleidende reclame, en zorgvuldige advisering. Ten tweede legt de Wfd vast aan welke kwaliteitskenmerken een financiële dienstverlener zelf moet voldoen. Een financiële dienstverlener moet o.a. deskundig en betrouwbaar zijn. De Wfd geldt voor alle financiële dienstverleners: aanbieders, bemiddelaars en specifieke adviseurs, en voor alle financiële producten: betaal- en spaarrekeningen, elektronisch geld, hypotheken, consumptief krediet, effecten, beleggingsobjecten, verzekeringen en combinaties van deze producten, zoals bijvoorbeeld een beleggingshypotheek. De Autoriteit Financiële Markten houdt toezicht op de naleving van de Wfd.

http://www.minfin.nl/defa(...)13B556EBBX1X36278X18

http://www.wetfinancieledienstverlening.nl/
Five_Horizonszaterdag 28 januari 2006 @ 23:37
quote:
Op zaterdag 28 januari 2006 21:41 schreef HPoi het volgende:

[..]
*uitleg*
Gesnopen!
Blikzondag 29 januari 2006 @ 13:35
MIjn vriendin is ambitieus (ik heb het in mogen vullen)
eL.zondag 29 januari 2006 @ 13:39
Profiel : 'zeer offensief'