abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_35684379
  vrijdag 3 maart 2006 @ 17:24:40 #52
120482 mirugai
very fishy
pi_35685233
quote:
Op vrijdag 3 maart 2006 16:48 schreef gamgra het volgende:
[afbeelding]
Die machine ziet er puntgaaf uit. Mooi!
pi_35686028
@ Mirugai,

Ik zocht eigenlijk iets vergelijkbaars met jou machine , een groep maar toch kwaliteit, was toen nergens te vinden.
Bij toeval kwam ik deze tegen op de Marktplaats, de foto heb ik genomen direct nadat ik hem opgepoetst en volledig gerenoveerd had, heb zelfs de boiler ge-isoleerd.
Achteraf ben ik er erg blij mee, eenvoudig te bedienen machine, ook mijn vrouw kan er goed mee overweg, wij krijgen veel aanloop, kinderen, kleinkinderen, vrienden, allemaal echte koffieleuten.

gamgra
pi_35708019
@gamgra: is dat een foto van je eigen roast? Lijkt op het eerste zicht vrij veel kleurverschil in te zitten, de koffiebrander waar ik bonen koop heeft een heel lichte roast. Is deze niet vrij bitter dan?
pi_35733217
@ Timpie

Ja, dit is een foto van mijn eigen roast en de koffie smaakt voortreffelijk, het verschil in kleur is vooral te verklaren doordat ik verschillende soorten bonen gebruik en elke soort verlangt een andere aanpak en geeft weer een wisselend resultaat.
Een ferme roast smaakt NIET bitter, onsmakelijk bitter onstaat vooral bij te lage broei temperatuur en slechte voorwarming van de machine.

Je zou deze manier van branden zelf eens moeten proberen, het type kookplaatje dat ik gebruik kan je overal kopen, mijne komt uit een campingwinkel.
Naar het schijnt geeft een popcorn popper ook prima resultaat.

Elke pot met dikke bodem is volgens mij geschikt, je bestelt wat groene bonen bij 'ongebrand', even google'n, en de pret kan beginnen, als je vrouw het toelaat kan het ook onder de afzuigkap, probeer om te beginnen honderd gram bonen.

Voor die foto heb ik gewoon een handvol bonen uit de bonenmaler genomen, ik heb de bonen dus niet spciaal geselecteerd voor "op de foto", zou niet eerlijk zijn.

groeten
gamgra

[ Bericht 0% gewijzigd door gamgra op 05-03-2006 11:32:13 ]
  zondag 5 maart 2006 @ 10:32:09 #56
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_35733477
Gamgra, je zegt verschillende bonen te gebruiken? Gebruik je Robusta en arabicana in een blend?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_35733916
Cool topic hoor. Op 11 april tijdens de beurs bar:nl vindt de Nederlandse baristakampioenschappen plaats.

Welk koffiemerk gebruiken jullie trouwens?
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
  zondag 5 maart 2006 @ 11:12:05 #58
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_35733960
Ik gebruik bonen van Lavazza, en van de Pelikaan.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_35734149
Ik dacht dat je smaak had

Er is trouwens op TV Gelderland een espresso test geweest. Hoewel ik wel een beetje twijfel aan de uitslag (zo werden er espressos doorgegeven zonder crèmelaag) bij deze de uitslag
1. Perla Excellent
2. Illy
3. DE Espresso
4. Simon Lévelt
5 Lavaza
6. Fairtrade espresso
7. Edah huismerk

De nummer één vond ik zeer verrassend... Alleen jammer dat ze Peeze niet hadden meegenomen, toch bij uitsteek dè Gelderse espresso...
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
  zondag 5 maart 2006 @ 11:34:09 #60
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_35734301
Perla Excellent drinken wij hier ook meestal. Eerst dacht ik dat het prutkoffie was, maar nu ik de laatste tijd steeds betere espresso's kan maken, merk ik dat Perla Excellent behoorlijk lekker kan zijn, mits goed bereid. Ik denk dat ik de lekkerste shots met Perla-koffie maak, en niet met Levelt.
Espresso's zonder crema zijn voor mij overigens geen espresso's...
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_35735048
@ Pietverdriet,

Tot op heden gebruik ik uitsluitend Arabica, de plaats van origin is wel verschillend.
Voor normaal gebruik brand ik per keer 200 gram "Unwashed Brasil Arabica Cerrado NY2" en vermeng deze met 200 gram "Washed Colombia Arabica Supremo Popayan".

De laatste tijd wordt er veel gesproken over de het gebruik van een of andere Robusta soort die een fijne Aromatische invloed zou hebben.
Zelf heb ik geen ervaring met eender welke Robusta soort.

@ all,

Voor echte crema is VERS gebrand en vers gemalen koffie een must!!, zelf brand ik wekelijks 4 a 500 gram.
Onder vers gebrand voor eigen gebruik versta ik van 1 dag tot maximaal tien dagen oud, daarna gaat de Crema achteruit.

gamgra
  zondag 5 maart 2006 @ 12:05:24 #62
120482 mirugai
very fishy
pi_35735073
Lavazza heeft verschillende kwaliteiten espresso. Als ik het goed heb is de Gold (in de goudkleurige zakken) de beste en die verschilt van de zwarte blikken/zakken die je meestal in de super vindt.
Een maandje terug heb ik voor de lol een zakje Perla Excellent bonen gehaald en het is niet mijn espresso. De kwaliteit van de bonen is niet slecht ofzo, maar ik houd niet van die blend met robusta erin; veel te zwaar voor mij. Bij de Bijenkorf hebben ze een soortgelijke melange, supergoedkoop (had laatst een zak van 6 euro p.kg: handig voor het oefenen van latte art). Die was weliswaar volledig arabica maar voor mij te donker gebrand.
Levelt daar ga ik echt nooit meer naartoe. Volgens mij kieperen ze de bonen in de bakken en als je dan een week later een pondje besteld, dan gaat de klep van de bak open en krijg je oude bonen mee.
Daarom probeer ik altijd luchtdicht verpakte bonen te vinden, zoals van de Golden Coffeebox, die ze hier (Nijmegen) bij de kookwinkel verkopen. Niet te donker gebrand en vol van smaak, daar houd ik van. Laatst een zakje cup of excellence (16 euro per half pond ... slik!) van hen gehaald en die was heerlijk, vol van smaak, bijna chocolade...
Maar meestal haal ik m'n bonen bij ongebrand.nl het ligt voor mij op weg naar m'n werk dus is het weinig moeite om er langs te rijden. Costa Rica Strictly Hard Bean vind ik wel lekker. Het is ook de sport/hobbie om er veel uit te proberen.
Wat is jullie voorkeur? Sterk, donker, aromatisch, vol van smaak, mild?
  zondag 5 maart 2006 @ 12:28:01 #63
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_35735689
quote:
Op zondag 5 maart 2006 11:24 schreef tim2308 het volgende:
Ik dacht dat je smaak had

Er is trouwens op TV Gelderland een espresso test geweest. Hoewel ik wel een beetje twijfel aan de uitslag (zo werden er espressos doorgegeven zonder crèmelaag) bij deze de uitslag
1. Perla Excellent
2. Illy
3. DE Espresso
4. Simon Lévelt
5 Lavaza
6. Fairtrade espresso
7. Edah huismerk

De nummer één vond ik zeer verrassend... Alleen jammer dat ze Peeze niet hadden meegenomen, toch bij uitsteek dè Gelderse espresso...
Dat ie een item wat ze gewoon inkopen,
TV gelderland, oh boy, die man van "schatgraven" wat zou ik die graag eens een bats in zijn nek leggen..
Als ze echt gelders zouden gaan had je alleen maar gelderse koffiebranders, er zijn er genoeg.

[ Bericht 5% gewijzigd door Pietverdriet op 05-03-2006 12:33:22 ]
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_35735841
Uiteindelik vind ikzelf "barista'van Simon Levelt nog de beste die ik geprobeert heb. Daar zit een beetje robusta in voor 'fijne Aromatische invloed' (zoals hierboven uitgedrukt). Het is iig niet de meest donkere koffie die ze daar hebben, wel erg smaakkvol. En ik krijg ze altijd vers mee.
Ik ben wel benieuwd naar die Perla-koffie. Kan me eigenlijk niet goed voorstellen dat dat lekker vers is, maar wie weet.

[ Bericht 2% gewijzigd door NoSigar op 06-03-2006 10:51:46 ]
Helpt waar hij kan!
  zondag 5 maart 2006 @ 12:32:24 #65
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_35735849
quote:
Op zondag 5 maart 2006 12:04 schreef gamgra het volgende:
@ Pietverdriet,

Tot op heden gebruik ik uitsluitend Arabica, de plaats van origin is wel verschillend.
Voor normaal gebruik brand ik per keer 200 gram "Unwashed Brasil Arabica Cerrado NY2" en vermeng deze met 200 gram "Washed Colombia Arabica Supremo Popayan".

De laatste tijd wordt er veel gesproken over de het gebruik van een of andere Robusta soort die een fijne Aromatische invloed zou hebben.
Zelf heb ik geen ervaring met eender welke Robusta soort.

@ all,

Voor echte crema is VERS gebrand en vers gemalen koffie een must!!, zelf brand ik wekelijks 4 a 500 gram.
Onder vers gebrand voor eigen gebruik versta ik van 1 dag tot maximaal tien dagen oud, daarna gaat de Crema achteruit.

gamgra
Wat vind je tzrouwens van de amerikaanse gewoonte koffiebonen na het branden in te vriezen?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 5 maart 2006 @ 12:34:33 #66
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_35735911
quote:
Op zondag 5 maart 2006 12:32 schreef NoSigar het volgende:
Uiteindelik vind ikzelf "barista'van Simon Levelt nog de beste die ik geprobeert heb. Daar zit een beetje robbusta in voor 'fijne Aromatische invloed'. Het is iig niet de meest donkere koffie die ze daar hebben, wel erg samakkvol.
Na, Robusta voor de aroma´s? Pah, Robusta is vooral goedkoop en zuur.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 5 maart 2006 @ 13:02:00 #67
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_35736908
Begin jaloers te worden op al het materiaal dat hier gebruikt wordt... Ik ga een baan zoeken
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_35740023
quote:
Op zondag 5 maart 2006 12:34 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Na, Robusta voor de aroma´s? Pah, Robusta is vooral goedkoop en zuur.
Je kent het niet hé? Mag je best zeggen hoor.
Helpt waar hij kan!
  zondag 5 maart 2006 @ 14:28:29 #69
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_35740120
quote:
Op zondag 5 maart 2006 14:26 schreef NoSigar het volgende:

[..]

Je kent het niet hé? Mag je best zeggen hoor.
die melange die je hebt, nee, maar Robusta bonen ken ik maar al te goed.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_35740180
Ik heb er ooit naar gevraagd en blijkbaar was dat, een heel klein beetje, nodig voor de smaak (zo zegt men), die uitstekend is.

[ Bericht 10% gewijzigd door NoSigar op 05-03-2006 14:39:29 ]
Helpt waar hij kan!
  zondag 5 maart 2006 @ 14:36:34 #71
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_35740371
Als ik het goed heb, wordt de smaak van espresso's gedragen op Lipides, ook wel vetten genoemd. Arabica bonen bevatten meer van deze Lipiden, wat voordelig is (meer smaak), en nadelig (Lipiden dragen ook de slechte smaken). Robusta bonen bevatten minder lipiden, dus slechte robusta bonen zullen nog altijd beter smaken dan slechte Arabica bonen. Daarentegen zijn de beste arabica bonen altijd (altijd is misschien een groot woord, maar het past hier wel goed) beter dan de beste robustabonen. Waarom ze in een blend veel gebruikt worden weet ik niet, het effect daarvan snap ik niet. (waarschijnlijk financiele redenen).

[ Bericht 16% gewijzigd door faberic op 05-03-2006 15:11:14 (Faberic's logica snapt niet ieder-een) ]
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_35740504
quote:
Op zondag 5 maart 2006 14:36 schreef faberic het volgende:
Als ik het goed heb, wordt de smaak van espresso's gedragen op Lipides, ook wel vetten genoemd. Arabica bonen bevatten meer van deze Lipiden, wat voordelig is (meer smaak), en nadelig (Lipiden dragen ook de slechte smaken). Robusta bonen bevatten minder lipiden, dus slechte robusta bonen zullen nog altijd beter smaken dan slechte Arabica bonen. Maar de beste arabica bonen overtreffen nooit robustabonen. Waarom ze in een blend veel gebruikt worden weet ik niet.
Ik denk dat je je vergist hebt?
Helpt waar hij kan!
  zondag 5 maart 2006 @ 15:09:27 #73
138781 faberic
Ik snap er niks van
pi_35741587
quote:
Op zondag 5 maart 2006 14:40 schreef NoSigar het volgende:

[..]

Ik denk dat je je vergist hebt?
ojee, beetje mislukte zin. Ik pas het ff aan.
- Als een wijs man een goede reden heeft het woord te voeren houdt hij moeiteloos een goed betoog.
- You can say that again
pi_35766210
Ik ga binnenkort ook eens bestellen bij ongebrand.nl, blijkbaar doen er dat toch meer hier. Daarna ga ik eens verder experimenteren met smaken en melanges. Robusta wordt toch ook toegevoegd voor een dikkere crèma?(en omdat het goedkoper is uiteraard)
pi_35777486
@Timpie

Goed te horen dat je zin hebt om eens te gaan branden, denk niet dat je bij Ongebrand een Robusta kan vinden, trouwens, alleen voor de crema hoef je geen Robusta te nemen, verse Arabica roast heeft plenty crema.

In het verleden heb ik wel eens dure soorten besteld, de laatste jaren koop ik alleen Brasil en Colombia Arabicas, de echt dure soorten zijn aan mij niet besteed, proef trouwens weinig verschil.
Vermoed dat het vergelijkbaar is met wijnen, alleen de echte kenners waarderen de betere en vaak zeer dure wijnen.
Daarbij, voordat je gaat experimenteren met de meest exotische koffiesoorten ga je eerst moeten leren branden.
De eerste keer heb ik op een schoteltje naast mij een handvol D.E. bonen gelegd, als voorbeeld.

Wat ik wel geleerd heb, geduld hebben en goed georganiseerd zijn, alles moet bij de hand liggen.

succes

@Pietverdriet

Over je vraag, wat ik denk van het diepvriezen van koffie zoals ze in de States vaak doen.
Wel, de grootste vijand van roasted koffie is hoge luchtvochtigheid, de koffieboon wordt taai en verliest daardoor enkele eigenschappen.
Bij een diepvries temperatuur van - 18 a -20 bevat lucht weinig of geen vocht meer, misschien is dat de reden, ik weet het anders ook niet te verklaren.

Groeten
gamgra
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')