FOK!forum / Relaties & Psychologie / Hoogbegaafd.
sataNwoensdag 3 mei 2000 @ 11:08
Ik kom net terug van het gesprek met de psychologe die een tijdje geleden bij mij een IQ-test heeft afgenomen.
Dit is gebeurd omdat ik al een tijd lang last heb van een depressie, en ik ben op zoek naar de oorzaak. Tijdens die speurtocht dacht ik dat het misschien kon liggen aan hoogbegaafdheid, en daarop heb ik me dus laten testen.
Zo'n uitslag is nogal ingewikkeld, en ik ga het hier niet helemaal neerschrijven, maar het getalletje wat iedereen kent zal ik maar zeggen, zal ik even geven. Dat is gemiddeld 100, boven 130 is hoogbegaafd. Bij mij kwam er 134 uit, je zou dus kunnen zeggen dat ik waarschijnlijk hoogbegaafd ben. (ik ben hier heel voorzichtig mee, wil me niet vastpinnen, de uitslag was namelijk een beetje raar, maar dat kan ook komen door de depressie die ik nog steeds heb)

Nu zei die psychologe dat ik misschien maar eens contact moest gaan zoeken met mensen die (ook) hoogbegaafd zijn.

Dis is dus eigenlijk een oproepje!
Ik zoek geen mensen die zelf hun IQ hebben getest met zo'n spelletje van internet, want mijn ervaring is dat dat niet zoveel zegt, maar mensen die al een tijdje van zichzelf weten dat ze anders denken, en die, net als ik, tegen problemen aanlopen.
Hallo cyberspace, is daar iemand....? (galm galm)

PigXpertwoensdag 3 mei 2000 @ 11:25
welkom in de echte wereld. De meesten hier zullen ook wel in die groep hoogbegaafden zitten. Zelf ben ik getest op IQ 142, maar nog steeds redelijk sociaal en gelukkig.
De Parasietwoensdag 3 mei 2000 @ 11:28
dat hebben ze bij mij nooit getest.
hebben ze bij jou ook je E.Q. getest?? (emotioneel)
Ik ken wel een hoogbegaafd iemand waar ik heel goed mee kan praten, maar ik denk dat je inderdaad best wel depressief wordt als je het gevoel hebt dat de mensen in je omgeving je niet begrijpen...
Antonwoensdag 3 mei 2000 @ 11:30
Hmm moeilijk om van mezelf te zeggen of ik hoogbegaafd ben eigenlijk. Ik heb nog nooit (afgezien van wat vage internet testjes waar ik je de resultaten van zal besparen) een IQ test gedaan. Maar ik was wel altijd een van de betere van de klas. Ik wist meestal wel een 8 te halen als het gemiddelde van een moeilijk proefwerk of 5 of 6 lag. Dat was overigens ook in het begin van mijn middelbare school. Later ben ik de motivatie om veel te leren een beetje kwijtgeraakt. Dat heeft weer andere redenen, ik ben sociaal namelijk ook geen held. Gevolg daarvan was wel dat ik zeeën van tijd over hield, want ik hoefde nauwelijks wat aan mijn huiswerk te doen. Het meeste kon ik nog wel bedenken als ik in de klas de vraag moest beantwoorden. Maar ja, daardoor verdween het 'verschil' tussen mij en klasgenoten wel een beetje. Later op de HTS was dat hetzelfde. Toen was ik wel meer gemotiveerd, dus ik haalde wel weer vrij hoge cijfers. Ik had geen zin om naar de universiteit te gaan, ook al had ik dat makkelijk gekund. Ik heb de HTS in 3,5 jaar afgemaakt, omdat ik vwo gedaan had kon ik mijn propadeuse in een half jaar doen. Dat hebben niet veel van de mede-vwo'ers gehaald overigens. En nu werk ik alweer een jaartje (ik ben 22 nu), en alles wat ik hier leer door cursussen enzo vind ik echt peanuts. Dus ja, oordeel zelf.

Ik heb verder nooit echt contact gezocht met mensen die hoogbegaafd waren. Misschien dat ik er wat van op zou steken, maar ja, misschien zou er ook uitkomen dat ik een 'gewone' jongen was. Maar als je eens met me van gedachten wil wisselen, over de invloed die het op je heeft (had) mag je gerust een mailtje sturen, mijn adres staat in mijn profiel. Het lijkt me toch wel eens interessant om er ook met iemand anders over te praten eigenlijk.

Docwoensdag 3 mei 2000 @ 11:31
Zijn hoogebegaafden dan vaker depressief dan niet hoogebegaafden?

Ik ben benieuwd of jij (of je psycholoog) drie artikelen in (serieus) wetenschappelijke tijdschriften kunnen vinden die dat kunnen bevestigen.

Een jaartje of twee de hoogleraar psychiatrie Swinkels (van de UvA) gehoord over depressie. Hij zal de laatste zijn die ontkent dat 'depressie' geen ziekte is (pfoe wat een dubbele ontkenningen in deze zin), maar het aantal mensen dat zegt 'depressief' te zijn is wel vele malen hoger dan het aantal mensen dat echt ziek is. Doordat men er tegenwoordig van uitgaat dat je gelukkig voelen normaal is, en je ongelukkig voelen dus wel ziek moet zijn praten veel mensen zich ziek, waardoor ze zich weer verder de put in praten. Als mensen nou realiseren dat je (erg) ongelukkig voelen een intregraal onderdeel van je leven is, en dat dat soms een tijd voor komt en dat dat normaal is, dat zou een heleboel schelen. Ja lieve mensen, de wereld IS soms KLOTE; mensen ZIJN NIET altijd LEUK en aardig. En daar kan je zwaar teleurgesteld over zijn, maar daar verander je verder geen moer aan. Learned helplesness, die dan over gaat in een depressief gevoel... Anywayz, IK ben nu langzamerhand een beetje aan het raaskallen (don't blame Swinkels for my words...).

Maar goed, het valt me op dat er wel erg veel mensen depressief zijn...

BTW, mijn IQ zit ook ergens >130 (aantal verschillende keren gemeten), en ik ben niet depressief, zoals de meeste mensen die ik ken met en IQ van >130...

Quendaźwoensdag 3 mei 2000 @ 11:36
Hi,
neem eens een kijkje op http://www.mensa.nl/ of http://home.wxs.nl/~hvofac/ (Facta)
Mensa Nederland bestaat al vanaf 1963 en heeft als 1 van hun doelen,contacten tussen hoogebegaafden.

Als hoogbegaafde heb je meestal een andere kijk op de wereld. Mijn vriend heeft een Opleiding bij Facta gedaan, vandaar dat ik ok die link opneem in deze posting.(zelf zit ik bij de officieel afgenomen testen ook boven de 130)


Ik wens je veel succes!

[Dit bericht is gewijzigd door Quendaź (Datum 03 Mei 2000).]

De Parasietwoensdag 3 mei 2000 @ 11:40
alweer een goede link, Quenda..;-)
ik denk dat depressies wel IETS vaker voorkomen, omdat de standaard hoogbegaafde zich verveelt in de klas (hij of zij heeft altijd alles eerder af en de stof is te makkelijk) en hij/zij heeft het gevoel geen aansluiting te vinden bij klasgenoten (ze begrijpen me niet.)
Ik ben volgens mij niet hoogbegaafde, maar mijn ouders zijn niet al te intelligent, dus ik heb wel enig idee hoe het voelt..
V.woensdag 3 mei 2000 @ 11:56
* Verbal is ivm een -overigens totaal verklaarbare- depressieve periode ook bij een psychotherapeut geweest...

Een van de eerste dingen die zij deed was een iq-test bij mij afnemen. Ook ik heb mij destijds afgevraagd wat dat in godesnaam te maken zou hebben met mijn neerslachtigheid, en inderdaad, naar mijn huidige mening had het er niet direct iets mee te maken.
Ik viel dus met een score van 148 ook in het rijtje 'hoogbegaafd', maar heb zelf zoiets van 'Lekker belangrijk...'
Ik ken genoeg uiterst domme mensen met een iq van boven de 120.

V

The Gentlemanwoensdag 3 mei 2000 @ 12:02
Voor een kritische blik op het 'meten' van 'IQ' lees:

The Mismeasure of Man van Stephen Jay Gould.

The Gentleman (mist validiteit en betrouwbaarheid...)

Docwoensdag 3 mei 2000 @ 12:09
Yes, Gentleman kent zijn klassiekers!
sataNwoensdag 3 mei 2000 @ 13:48
Doc, volgens mij heb ik nergens gezegd dat hoogbegaafde mensen vaker depressief zijn dan niet-hoogbegaafde mensen.
Ik was alleen op zoek naar de oorzaak van mijn depressie, die wel degelijk een ziekte is en heus niet zomaar over zou zijn gegaan, maar ik heb geen zin meer om dat te gaan zitten verdedigen.
Ik wil hier helemaal niet om aandacht vragen, of het interessante hoogbegaafde meisje uit hangen, ik ben alleen een beetje verdrietig.
Ik hoorda dat vanochtend, en ik weet niet goed wat ik er mee moet. Slechts 2,72% van de nederlandse bevolking is hoogbegaafd, dus ik weet ook niet precies wat ik aanmoet met opmerkingen als "de meesten van ons zullen daar wel boven zitten."
En dan nog, misschien kan je er heel blij mee zijn, maar ik heb er dus best wel even een probleem mee, en een brok in mijn keel. Want ik ben aan ht vechten tegen mijn ziek zijn, en nu blijkt de oorzaak dus niet iets te zijn wat je weg kan nemen.
Het is geen ziekte. Het gaat niet over.
Dat galmt door mijn hoofd.
Ik vind mezelf absoluut niet uitzonderlijk intelligent, maar kennelijk denk ik op een net iets andere manier. Ik wil de tussenstappen overslaan omdat ik het uiteindelijke doel al zie, maar doordat ik die tussenstappen mis, kan ik het doel soms weer niet berijken. Zoiets gebeurd er in mijn hoofd, ik weet niet goed hoe ik het uit moet leggen, maar ik zit er mee.
Facta ken ik inderdaa wel een beetje, daar heb ik al wel steun van gehad. Mensa vind ik een beetje nare sfeer hebben, zooets van "wij zijn speciaal, wees er trots op" hoewel ik het als iets naars ervaar. Momenteel wel in ieder geval.

Deze post nog even om uit te leggen waarom ik dit topic heb geopend. Want ik wil juist niet arrogant worden ofzo, of denken dat ik beter ben omdat kennelijk mijn IQ hoger dan gemiddeld is. JUIST NIET, daar gaat het een beetje om.

Zanderrrwoensdag 3 mei 2000 @ 14:02
Ik heb nooit een IQ-test gedaan, maar ik heb vroeger een klas overgeslagen. Daardoor was ik ruim een jaar jonger dan mijn klasgenoten, en voelde ik me ook altijd 'anders' (maar niet slimmer of beter). Vooral in mijn pubertijd had ik het daar nogal moeilijk mee, en eigenlijk is het nooit helemaal weggegaan.

Toch ben ik (gelukkig) niet depressief o.i.d.

Svart Rosewoensdag 3 mei 2000 @ 15:39
Ik ben niet hoogbegaaft (volgens mij, ik ben wel 'anders'), maar ik weet precies hoe het voelt. Ik zit nl. al heel lang op een te laag niveau (wat betreft school) En dat is ERG vervelend. Maar het probleem is dat ik door moet gaan waar ik mee bezig ben. Want ik kan niet zomaar naar het HBO (of wat dan ook) zonder een diploma.
Ook op ICQ chat ik bijna alleen maar met mensen die op de Uni/vwo zitten. Dat gaat veel beter.

Ik leef met je mee.

Beatricewoensdag 3 mei 2000 @ 17:29
Het probleem met "hoogbegaafd" is dat iedereen andere criteria voor dat begrip hanteert. Vaak nemen ze als criterium een IQ van boven de 140, soms boven de 130, soms plakken ze het etiket ook op bijv. briljante voetballers en dan heeft het niets meer met IQ te maken maar gewoon met "briljant zijn op een bepaald gebied".

Ik geef zelf les op een gymnasium en ik zie mensen (ouders vooral) hoogbegaafdheid aangrijpen als oorzaak van van alles: vervelend gedrag in de klas, lage cijfers (dan is het kind een zogenaamde "onderpresteerder"), depressiviteit, sociale achterstand, ga zo maar door. Maar tja, volgens mij kun je elk kind op het gymnasium via de een of andere test wel als "hoogbegaafd" verklaard krijgen (die ouders betalen meestal ook honderden guldens voor zo'n test, dan ga je als psycholoog niet gauw zeggen: nee hoor, uw zoon is niet hoogbegaafd, hij is gewoon a-sociaal" )

En lang niet al die kinderen krijgen problemen. Dus misschien hebben hoogbegaafden wel een iets grotere kans op depressiviteit (vanwege verveling, je niet begrepen voelen, ga zo maar door), maar voor de overgrote meerderheid geldt toch dat ze er absoluut geen last van hebben. Bovendien vraag ik me af of als iemand toevallig hoogbegaafd is, dat per se de oorzaak moet zijn voor zijn problemen. Mij hebben ze ook een test bij Mensa laten doen (ik vind het ook maar een rare club overigens...), daar kwam ook hoogbegaafdheid uit en jawel hoor, daar hadden we de oorzaak van mijn problemen volgens de schoolpsycholoog. Als ie nou IETS verder had gezocht had ie ontdekt dat het VEEL waarschijnlijker was dat mijn thuissituatie de oorzaak was van mijn problemen. Als het de hoogbegaafdheid was, waarom hadden al mijn klasgenoten dan nergens last van?

Ik denk dat je zowat iedereen die het een beetje leuk doet op school of iets anders heel goed kan wel met de 1 of andere test hoogbegaafd verklaard kunt krijgen. Ik denk ook dat de overgrote meerderheid van die mensen geen noemenswaardige problemen heeft, en bij die groep mensen die wel problemen hebben...ik geloof best dat hoogbegaafdheid mee kan spelen hoor, maar er moet meer aan de hand zijn, persoonlijkheidsfactoren, familie-omstandigheden, of wat dan ook.

De Parasietwoensdag 3 mei 2000 @ 17:53
quote:
op 05-03-2000 om 03:39 PM schreef Svart Rose het volgende:
Ik ben niet hoogbegaaft (volgens mij, ik ben wel 'anders'), maar ik weet precies hoe het voelt. Ik zit nl. al heel lang op een te laag niveau (wat betreft school) En dat is ERG vervelend. Maar het probleem is dat ik door moet gaan waar ik mee bezig ben. Want ik kan niet zomaar naar het HBO (of wat dan ook) zonder een diploma.
Ook op ICQ chat ik bijna alleen maar met mensen die op de Uni/vwo zitten. Dat gaat veel beter.

Ik leef met je mee.


dat lijkt me duidelijk...

haaspiraatwoensdag 3 mei 2000 @ 18:11
SataN,

effe het volgende,
ik weet niet hoe ik een quote moet toepassen, maar ik doe het zo wel, je zegt dat er bij de mensa een raar sfeertje hangt, zo van; wij hebben iets wat een ander niet heeft, wees er trots op. Dat is niet raar, maar juist de goede weg, je moet juist ook trots zijn op wat je hebt en wat je bent, dat geldt voor iedereen. Roeien met de riemen die je hebt, en dat in de ruimste zin van het woord, tevreden zijn met wat je hebt en bent is een belangrijke sleutel naar geluk.
Weer een geval van positief denken, ik weet dat dat niet altijd makkelijk is, maar het is nou eenmaal de goede weg.
Veel succes in je leven!

Sniperwoensdag 3 mei 2000 @ 20:36
Wel Satan! Hier ben ik dan. Met een IQ (getest tijdens een sollicitatie) van 140-145(rekenkundig 145, taalkundig 140), mag ik mij dus ook tot die groep rekenen...

Mits je de IQ tests vertrouwt natuurlijk! En ja EQ is tegenwoordig natuurlijk ook heel belangrijk....


------------------
'They don't trust humans'
"Then their intelligence is beyond doubt" - Blakes7

[Dit bericht is gewijzigd door Sniper (Datum 03 Mei 2000).]

haaspiraatwoensdag 3 mei 2000 @ 20:41
wel een stelletje hoorbegaafden bij elkaar hiero, als je je bedenkt dat 2 op de 1000 mensen hoogbegaafd is....
Sniperwoensdag 3 mei 2000 @ 20:55
Probeer deze test eens......
http://www.eskimo.com/~miyaguch/power.html


(van Tweakers.net).

Iefjewoensdag 3 mei 2000 @ 22:13
Nou, geloof me, hoogbegaafd zijn is geen ramp. Ikzelf heb een IQ van 152 en ja, het verklaarde voor mij een heleboel toen we daar 4 jaar geleden achter kwamen. Ik was verveeld in de lessen, ik haalde niet zulke geweldige cijfers ('t was ook zo saai) en meer van dat soort dingen.
Ook voelde ik me heel vaak onbegrepen en dat soort dingen meer en werd daardoor ook wel depressief ja. Nou zijn daar nog wel meer factoren bij, maar het heeft zeker wel zijn aandeel gehad.
Nu ben ik 4 jaar verder en heb ik geleerd hoe ik ermee om kan gaan. Natuurlijk is het af en toe nog steeds niet makkelijk, maar het is wel te doen. Er zijn natuurlijk nog steeds wel momenten na een bepaalde schooldag dat ik helemaal gek word van leraren en mede-leerlingen en dat ik me compleet onbegrepen voel en dat voelt natuurlijk onwijs verkeerd. Maar ja, een volgende dag gaat het weer beter.

sataN, het is echt goed te doen, hoor, geloof me, het is helemaal niet erg om hoogbegaafd te zijn, echt niet.

je kan me mailen ofzoiets, oke??

Groetjes,
Iefje

haaspiraatdonderdag 4 mei 2000 @ 07:12
sjonge jonge,
nog een hoogbegaafde....
HaaiBaaidonderdag 4 mei 2000 @ 07:14
Ikzelf ben destijds getest op 138 (of 144) bij de CITO-toets en mijn ouders werd toen geadviseerd om mij dat niet te vertellen.

Een directe link tussen hoogbegaafdheid en depressiviteit wil ik niet leggen. Wat wel zo is, is dat hoogbegaafheid een uitzondering is op de norm, dus anders, dus vaak 'onbegrepen'.
Wat ik op de middelbare school had was dat ik hoge cijfers haalde, maar daarmee werd ik gepest, dus ging ik minder mijn best doen. Als gevolg minder hoge cijfers en op de universiteit minder zelfstandig kunnen leren.
Wat anderen ook noem en ik herken is het 'niet begrepen worden'. Dan leg ik iets uit en dan wordt het niet begrepen. Of dan hoor ik mensen moeite hebben met iets en dan denk ik: "Maar dat is toch heel eenvoudig?"

Hoe Mensa in de praktijd is weet ik niet, ik mocht ooit eens voor een test bij hun komen maar dat is toen foutgelopen. Maar zoals jij de sfeer daar omschrijft hoeft er niets mee mis te zijn. Je kunt best blij zijn met je hoogbegaafdheid, zolang je je maar niet beter voelt dan anderen. Hogere intelligentie is tenslotte maar een onderdeel van je gehele persoonlijkheid.

Als je een keer verder contact wilt, mail of ICQ dan gerust. Gegevens op aanvraag...

chaos rulesdonderdag 4 mei 2000 @ 08:02
Hoogbegaafdheid, tja het lijkt wel of iedereen daar last van heeft.
Ik heb ook wel eens een I.Q. tsetje gedaan en de uitslag was >150.

Ik heb er eigenlijk mijn hele leven alleen maar last van gehad. Op de lagere school heb ik me altijd verveeld, iedereen moest alles dubbel of zelfs driedubbel uitgelegt worden, ik wist het vaak al of had het na een keer wel door, werkte vaak vooruit en had zodoende altijd zeeen van tijd, echt veel geleerd heb ik er niet, ik stak thuis veel meer op. Mijn geluk was dat ik lezen wel leuk vond en dat ik daar veel tijd in stopte, op die manier leerde ik toch nog iets.
Middelbare school zelfde verhaal, die heb ik gehaald door ongeveer 100 uur huiswerk te maken (in 6 jaar tijd dan), enigste wat die zogenaamde hoogbegaafdheid me heeft gebracht was dt ik me anders voelde dan andere kinderen, ik had een andere denkwijze en reageerde op situaties volkommen anders. Voelde me buitengesloten en niet begrepen, werd gepest (wat wil je als je zonder enige moeite een 8 scoort en als je wat werk verzet een 9 of meer scoort.
werd er inderdaad best wel eens depresief van en behoorlijk verlegen, zoiets is nu eenmaal niet echt bevoordelijk voor je sociale contacten.
Ben me pas wat beter gaan voelen nadat ik ben gaan studeren (eerst een jaar filosofie en geschiedenis, lag me niet zo, ben toen electro gaan doen aan de TU)
Hier viel ik niet meer zo op door goede resultaten wat , misschien vreemd, mijn zelfvertrouwen ten goede kwam.
Maar zelfs door deze studie ben ik eigenlijk zonder veel problemen en werk doorheengerold.
Alleen het laaste jaar ben ik echt wat moeten gaan doen (ben aan het afstuderen) en dat was nogal een overschakeling.
Ik ben namelijk tot de conclusie gekomen dat hoogbegaafdheid voornamelijk lui maakt.

trek je verder niet al te veel aan wat andere mensen zeggen, je zulttoch je eigen weg in het leven moeten vinden.

Docdonderdag 4 mei 2000 @ 09:37
HaaiBaai, dat van een score van 138 (of 144) op een Cito toets lijkt mij niet kloppen...
Ze werken daar met percentielscores, en die gaan tot en met 100.

Overigens kan ook opgemerkt worden dat hoogbegaafdheid juist TEGEN depressie werkt:
hogere intelligentie -> beter analystisch vermogen -> beter probleem oplossen -> minder 'learned helplessness' -> minder depressief...

En sataN, mijn verhaal was op een bepaalde manier juist heel positief bedoeld, en het was zeker niet de bedoeling je de put in te praten. Ik heb nu helaas niet de tijd om dit volledig uit te leggen. Ik stuur je misschien nog wel een mailtje waarin ik me hoop helderder uit te drukken dan ik gedaan heb.

sataNdonderdag 4 mei 2000 @ 11:03
Hoogbegaafdheid helpt tegen depressies? Doc, ik wil jou ook absoluut niet aanvallen, maar ik denk echt niet dat je weet wat een depressie hebben is. Bovendien had ik niet een "gewone" depressie, maar een Brief Recurrent Depression, een of ander net-nieuw-ontdekt-ingewikkeld iets ofzo. maar ik weet niet of dat uitmaakt eigenlijk
Ik voel me niet goed, ongelukkig, hoewel het nu al een stuk beter gaat dankzij medicatie en therapie.
Niet 2 op de 1000 mnsen zijj hoogbegaafd, volgens de officieele cijfers is 2.72% van de nederlanders hoogbegaafd. Dat zijn dus bijna 3 op de 100 mensen.

Wat ik me wel afvraag, heel veel mensen reageren, ja, ik heb ook wel eens zo'n testje gedaan.
Dan denk ik dat jullie het misschien over wat anders hebben dan ik? Ik heb een persoonlijkheidstest gedaan bij een orthopedagoge/psychologe en dat duurde een halve dag, met allerlei testen. En iemand had het ook nog over verschil tussen rekenen en taalvaardigheid? Bedoel je een verbaal/perforaal kloof?
Ik heb een aantal reacties gekregen waar ik erg blij mee ben, waarschijnlijk ga ik een aantal mensen binnenkort wel meelen, maar ik ben in mijn hoofd ook nog even bezig met ordenen, dus verwacht het maar niet vandaag...
In ieder geval iedereen heel erg bedankt!

En waarom ik het in de eerste instantie als naar ervaar? Om dat het dus kennelijk niet iets is wat geneest!
Misschien moet ik eens proberen er een stukje over te schrijven ofzo... Jullie horen nog wel van me

De Parasietdonderdag 4 mei 2000 @ 11:13
hahahah, Haaibaai, dan zou ik ook hoogbegaafd zijn met mijn percentielscore...
Docdonderdag 4 mei 2000 @ 11:33
Een beetje voel ik me wel aangevallen, maar niet erg hoor...

Om te beginnen, als je de DSM IV bekijkt dan zie je 'een gewone depressie' niet bestaat. Alle depressies worden onder verdeeld in verschillende klassen. Die klassen geven onder ander weer hoe vaak en hoe lang je last van depressies hebt: wat ik begrijp uit je tekst is dat je last hebt van korte, telkens weer opnieuw terugkerende depressieve episodes (eigenlijk gewoon een simpele vertaling van 'brief recurrent'). Daar zal iedereen wellicht last van kunnen hebben (iedereen voelt zich wel eens klote voor een tijdje), maar sommige -zoals jij neem ik aan- een stuk heviger dan anderen, en sommigen kunnen daar slechter mee omgaan dan anderen. Dan kunnen medicatie (tegen het fysieke deel van de depressie) & therapie mogelijk helpen.

Daarnaast kan ik opmerken dat een depressie zeer vaak te maken heeft met een gevoel van machteloosheid: dit kan te maken hebben dat iemand zich niet begrepen voelt en een soort van machteloosheid voelt in de communicatie met anderen (wat ook een gevoel van eenzaamheid geeft): dit is het soort machteloosheid dat hoogebegaafden nogal eens voelen. Maar het kan ook andere depressie/machteloosheid zijn, namelijk de machteloosheid om in het dagelijks leven dingen op te lossen {je wilt wel, maar je kan niet om dat je niet het (analystisch) vermogen hebt}. Dat probleem hebben hoogebegaafden weer minder.

Mijns inziens is depressie ook een "cultureel verschijnsel" dat mede veroorzaakt wordt door de "gelukkigheidscultuur" (everybody happy? Yeah!). Door de enorme dwang die er op mensen gelegd wordt dat ze gelukkige MOETEN zijn, voelen meer mensen die dat niet zijn zich extra sterk ongelukkig/depressief. Yep, HAPPINESS IS SLAVERY, zoals TrentReznor(NIN) ons weet te vertellen (op de 'Broken' EP).

sataNdonderdag 4 mei 2000 @ 11:49
Ik snap je niet helemaal doc, zo te zien weet je wel degelijk iets van depressies af! Daarom schreef ik "gewone" depressie, kijken of er ergens gehapt werd.
Maar waarom denk je dan dat het een soort aanstellerij is?
Ik heb zelf ergens geschreven dat ik er absoluut niet over wilde miepen en ook geen medelijde wil ofzo (zie het topic verontrustend), maar ik vind het ook wel erg naar als het afgedaan wordt als aanstellerij!!! Of een soort "culturele ziekte."
Een depressie past neit bij mij, ik ben niet iemand die zich in een hoekje laat proppen om daar stilletjes te gaan zitten treuren. Ik ben iemand die gelooft dat ik alles kan, als ik het echt wil, dat ik alles kan bereiken. Het tegendeel is me ook nog nooit bewezen.
Behalve nu, want opeens valt zo'n ziekte op je, en ik kan het niet snappen waarom ik dan zo anders ben. En volgens mij, als ik snap waar het vandaan komt en hoe het in mij werkt, dan kan ik er grip op krijgen en kan ik het (mezelf) de baas.
Ik wil gewoon lekker leven, en ik wil gewoon vrolijk zijn en niet te veel gezeik! Ik heb mijn dromen, en die moeten waarheid worden, en zoiets als een ziekte mag niet in de weg staan! Daarom ben ik op zoek. En als er de kleinste kans is dat dit hele gedoe misschin komt door een IQ waardoor ik anders denk, dan wil ik daar alles van weten, want er waren al zoveel andere dingen waaraan het ook niet lag, en als ik maar doorzoek vind ik die oorzaak wel.
Sommige mensen geloven ook dat een depressie iets is wat bij je hoort en waar je mee moet leren leven, maar dat geloof ik niet, dus ik zoek.
Wow wat ben ik opeens open hier.... Ik probeer alleen een beetje uit te leggen wat ik zoek, ik zoek de oorzaak....
(niet dat dat echt voor iedereen zo interessant is hier, dus laten we alsjeblieft weer doorgaan met lullen over op CITO-toetsen nou wel of niet je intelligentie meten)

Op de Cito scoorde ik 99% geloof ik, maar er was ook nog een ander cijfertj, en dat ging idd wel boven de 100, maar ik weet niet meer wat dat was en ok nit wat dat aangaf. Iemand met een goed geheugen of met zijn Cito ingelijst aan de muur die het wel weet???

The Gentlemandonderdag 4 mei 2000 @ 12:24
Oke, even een paar puntjes op de 'i' zetten:

Met uw welnemen Doc (correct me if I'm wrong):

quote:

Doc schreef:

Zijn hoogebegaafden dan vaker depressief dan niet hoogebegaafden?
Ik ben benieuwd of jij (of je psycholoog) drie artikelen in (serieus) wetenschappelijke tijdschriften kunnen vinden die dat kunnen bevestigen.


Doc was hier cynisch mensen... ook naar mijn beste weten (maar dat zegt niet zoveel) is er niets wezenlijks bekend over het verband tussen hoogbegaafdheid en depressieviteit.
Mocht iemand die gevraagde artikelen kunnen vinden, dan zou ik ze ook graag willen lezen.

quote:

Doc schreef ook:

Overigens kan ook opgemerkt worden dat hoogbegaafdheid juist TEGEN depressie werkt:
hogere intelligentie -> beter analystisch vermogen -> beter probleem oplossen -> minder 'learned helplessness' -> minder depressief...


... louter om aan te geven dat er weinig tot niets bekend is over het verband tussen hoogbegaafdheid en depressiviteit. Dus noch een positieve, noch een negatieve correlatie is in het verleden aangetoond.

Laat staan dat er iets bekend is over het verband tussen BRD en depressiviteit. Het is overigens twijfelachtig of je BRD 'net-nieuw-ontdekt' kan noemen. 'Ontdekt' zou met een cynische blik op de huidige psychologie ook 'uitgevonden' kunnen heten (maar dat is een andere discussie). En 'net-nieuw' lijkt mij met de huidige stortvloed van nieuwe diagnoses een beetje overdreven voor een term die al vanaf 1994 (1995?) officieel in zwang is.

quote:

SataN schreef:

Niet 2 op de 1000 mensen zijn hoogbegaafd, volgens de officieele cijfers is 2.72% van de nederlanders hoogbegaafd. Dat zijn dus bijna 3 op de 100 mensen.


Aangezien in stricte zin niets bekend is over de betrouwbaarheid van de testen waarmee 'hoogbegaafdheid' 'gemeten' wordt, zijn de cijfers '2 op de 1000' als '3 op de 100' beide even 'waar' als ze 'onwaar' zijn. Interessant hierbij is om op te merken dat de Mensa hoogbegaafdheid dan ook met behulp van percentielscores definieert (ja, dom zijn ze daar niet ).

The Gentleman (de volgende keer een preek over validiteit en het ontbreken van bruikbare definities... )

haaspiraatdonderdag 4 mei 2000 @ 12:42
uuuh gentleman,

ik zei daar 2 op de duizend om maar aan te geven hoe zeldzaam het is, niet dat ik daar mijn betoog op basseer, maar ik vond het wel grappig dat ik me hier tussen allerlei hoogbegaafden verkeer terwijl het eigenlijk allemaal erg zeldzaam is.

Niet dat ik jullie niet geloof hoor!

Tsja, en of je er nu wel of niet ongelukkig/depressief wordt, dat doet er toch eigenlijk niet toe? Het gaat erom dat sataN ongelukkig/depressief (whatever) is en dat ze graag een oorzaak wil, en gelijk heb je sataN! Als je de oorzaak vindt, kun je er misschien wat aan doen.
Ik wens je veel geluk

en moge deze rare discussie stoppen en zich concentreren op hetgeen waarom die gestart is!!!!!!!

Goeroe Pavlovdonderdag 4 mei 2000 @ 12:44
Ik heb een keer meegedaan an zo'n IW test voor een psychologie vak. D'er kwam uit dat Mijn IQ stukken hoger lag tot waaraan de berouwbaarheid van zo'n test gaat. Het kwam voor mij danniet al te onbverwacht.
Mijn lagere schooltijd was er 1 van verveling , nooit huiswerk gemaakt. Gelukkig kon ik mijn energie op straat kwijt, ik wa saltijd buiten, ouwehoeren of sporten.
Op d emiddelbare school leerde ik dat je af en toe wel huiswerk moet maken, a als het verplicht is b als het woordjes stampen oid betreft. Verder heb ik het behoorlijkminimaal gehouden. Ik viel toendertijd ook nogal op met als gevolg dat ik meteen betrapt werd als ik eens spijbelde, heb daardoor wel het vermogen gekregen om in half comateuze toestand lessen te volgen en er nog wat van op te steken ook.
Daarna de Universiteit gedaan en hier er ook weer doorheen gerold met het volgen van de colleges (wat ik me onderhand had aangeleerd). Ben nu bijna gepromoveerd en daar merk je dat er wel nog slimmere personen rondlopen. mIjn grootste beperking die ik heb opgelopen is dezelfde als chaos rules al zei, een soort luiheid. Dat zul je van buiten niet zo snel zeggen maar ik heb nogal moeite o dingen op t epakken, het komt allemaal wel. Als het echter moet dan gaat het wel.
Ook zijn voor mij sommige dingen meteen duidelijk (het moet zo wel zijn) terwijl ik mijn begeleider hier daar bvb nog niet van kan overtuigen. Dat is wel weer goed voor me want dan moet ik met goed onderbouwde argumenten komen.

Ik heb me oo altijd anders gevoeld. Op de lagere school had ik op denkniveau geen aaspraak en zou waarscijnlijk erg gejend zijn als ik ook wle op kon schiten met de meer populaire mensen. Zelf had en heb ik die behoefte absoluut niet. Op VWO heb ik tijden lang veel gedronken, ik had mezelf altijd nog wel onder controle maar ik dacht niet meer zoveel. Ik denk dat ik het geluk heb dat ik nog veel met allerlei soorten mensne praat en daar ook waardering uit kan krijgen. Maar ik kan me ook heel erg irriteren als mensne mij herhaald hetzelfde zeggen. Vaak weten ze dat zelf niet maar weet ik het nog. Ik heb me zelf aan moeten leren om de daaran niet te irriteren. Ik kan ook heel gied tegen mezelf aan zitten te malen maar heb geleerd daar wat uit te stappen. Ik noet gewoon doen, niet teveel denken.
Ik heb me er in de loop van d etijd op gericht om gewoon te doen wat me leuk lijkt en probeer me zo min mogelijk wat van anderen aan te trekken. Ik stel mijn eigen doelen en die wil ik halen.
En dan zijn er nog wel meer van dat soort kleine dingen die je herkent als je er met een ander overpraat, altijd vooruit denken bvb. Als ik in de winkel een pakje koekjes ga pakken dan pak ik niet dat pakje koekjes maar ben ik al aan het bepalen wat de volgende zaken zijn die ik moet pakken hoe ik door de winkel loop. Het sneller denken dan je kan tikken en regelmatig wattekst niet heben opgeschreven terwijl je wel weet wat er had moeten staan. Of hele gekke gedachtenkronkels leggen, verbanden die anderen nog helemaal niet zien maar die jij al wel legt. Maar zoals gezegd denk ik dat ik me nog gelukkig mag prijzen met hoe ik me door mijn jeugd heb geslagen

Docdonderdag 4 mei 2000 @ 13:03
Leuk te lezen dat The Gentleman begrijpt wat ik ongeveer bedoel...

sataN, ik geloof helemaal niet dat het een soort aanstellerij is. Aangeven dat iets een "culturele ziekte" is, is niet hetzelfde als zeggen dat het aanstellerij is... Wat ik met het aangeven dat het mede cultureel bepaald is bedoel is dat in culturen waar 'je ongelukkig voelen' een minder zwaar beladen topic is, depressies ook minder een rol spelen. {Vergelijking: 'anorexia nervosa' (AN) is een "mede-cultureel bepaalde ziekte" aangezien onze cultuur gefocussed is op slank zijn; in culturen waar dat niet het geval is komt AN ook niet of nauwlijks voor; hiermee zeg ik ook in het geheel niet dat ik AN geen ziekte vind of dat AN 'aanstellerij' is (AN is weldegelijk een ziekte)}.

Wat het opmerken dat het mede cultureel bepaald is, wel impliceert is dat het besef daarvan ook een deel van de oplossing kan zijn.

Verder op zeg je:
"Ik wil gewoon lekker leven, en ik wil gewoon vrolijk zijn en niet te veel gezeik! Ik heb mijn dromen, en die moeten waarheid worden, en zoiets als een ziekte mag niet in de weg staan!"

Dat is precies wat ik bedoel met 'de gelukkigheidscultuur': het idee dat je (altijd) gelukkig dient te zijn, en dat als iets dat geluk je in de weg zit, dat dat onnatuurlijk is. Ik vrees dan ook enigszins dat ik tot de mensen behoor "die geloven ook dat een depressie iets is wat bij je hoort en waar je mee moet leren leven". Een dergelijke acceptatie verlicht een depressie ook. Na een depressieve periode volgt ook weer een goede (zeker bij BRD). Dan hoef je minder in de put te zitten bij een depressieve episode, en kan je makkelijker alsnog gewoon je ding doen. Ook hier denk ik dat acceptatie een deel van de oplossing is.

Acceptatie is niet een werkelijke oplossing -de depressie verdwijnt er niet door-, maar maakt de episode lichter (netzoals medicatie -wat ook geen oplossing is- kan doen).

Je zegt verder ook:
"En als er de kleinste kans is dat dit hele gedoe misschin komt door een IQ waardoor ik anders denk, dan wil ik daar alles van weten, want er waren al zoveel andere dingen waaraan het ook niet lag, en als ik maar doorzoek vind ik die oorzaak wel."

Als je IQ de oorzaak is zou dat zeer lastig zijn. In dat geval kan je namelijk niet de oorzaak aanpakken om het gevolg te verminderen, want je je IQ kan je niet zomaar verlagen zodat je daardoor minder depressief wordt... Ik denk dus, ook al zou IQ de oorzaak zijn, de oplossing ergens anders ligt.

* Doc hoopt dat wat hij schrijft nu wel duidelijk is, en hoopt overkomt dat hij sataN natuurlijk het beste toewenst.

[Dit bericht is gewijzigd door Doc (Datum 04 Mei 2000).]

Borgiadonderdag 4 mei 2000 @ 17:45
quote:
op 05-03-2000 om 11:08 AM schreef sataN het volgende:
..... boven 130 is hoogbegaafd. Bij mij kwam er 134 uit, je zou dus kunnen zeggen dat ik waarschijnlijk hoogbegaafd ben. (ik ben hier heel voorzichtig mee, wil me niet vastpinnen, de uitslag was namelijk een beetje raar, maar dat kan ook komen door de depressie die ik nog steeds heb).

Nu zei die psychologe dat ik misschien maar eens contact moest gaan zoeken met mensen die (ook) hoogbegaafd zijn.


Tja, ik wil je niet teleurstellen, maar hoogbegaafdheid begint NIET bij 130. Dat is een aardig IQ om met succes een academische studie af te ronden. Meer dan middelmatig intelligent dus.
Hoogbegaafdheid begint bij 148. En wie daaraan voldoet kan lid worden van de Club der Hoogbegaafden, de Mensa. Jouw test is kinderspel vergeleken bij de toets van Mensa, en je hoort daar ook niet dat je hoogbegaafd bent met een IQ van 130.
2% van de wereldbevolking is hoogbegaafd. Einstein had een IQ van 186, dus eigenlijk hang je met 148 onderaan de lijst der 'hoogbegaafden'.
In dat licht gezien is de uitspraak van je psycholoog op z'n minst merkwaardig.

Wat betreft depressie, die beperkt zich niet tot mensen met een 'hoog' IQ. Bovendien is het zo dat de chemische balans van het lichaam dermate ernstig verstoord is door ons (genetisch gemanipuleerd) voedsel vol kleurstoffen, smaakmakers, carcinogenen, conerveermiddelen e.d., dat de chemie van de hersenen uiteraard ook derailleert. Zo is er een dramatische toename van auto-immuunziekten als Diabetes, Reuma, Kanker, naast een enorme toename van depressie.

Echter, in de eerste 4 jaar van je leven kan er iets gebeurd zijn wat in een latere fase tot traumaverwerking dwingt. De depressie is dan de trigger-off, de start van de confrontatie van verleden met heden.
Verder is nog mogelijk, dat je net als zoveel jongere mensen, machteloos bent van innerlijk verdriet om wat je in de wereld om je heen ziet. Deze hopeloosheid, deze wanhopige toekomstvisie, is voor veel jongeren (zelfs al kinderen van 7 jaar!) dusdanig erg dat suicide de enige uitweg lijkt.
Ik hoop dat ik wat duidelijkheid heb gebracht, en wees tevreden met je 134. Het is bepaald niet onaanzienlijk, en zeker meer dan voldoende om je uit je impasse te helpen halen, als je maar altijd realistisch blijft.
Je hebt verstand, gebruik het!

Doc heeft overigens volledig gelijk met zijn DSM-IV. En als je bedenkt dat de meeste psychologen/psychotherapeuten niet eens de Assen fatsoenlijk kunnen invullen, dan heb je een indicatie welke waarde je aan de (differentiaal)diagnose kunt toekennen.

[Dit bericht is gewijzigd door Borgia (Datum 04 Mei 2000).]

TwwT_Unexplaineddonderdag 4 mei 2000 @ 17:59
http://www.eskimo.com/~miyaguch/power.html

Als je die test kunt doen, dan ben je ERG slim.
Op die pagina staan er overigens nog meer die de moeite waard zijn.

Mijn IQ is vastgesteld op 138.
Met getallen/logisch nadenken ben ik erg handig, maar kwa taal maar ik er een zooitje van

De Parasietdonderdag 4 mei 2000 @ 18:01
ik vind ook dat de term 'hoogbegaafd' te gauw gebruikt word....:-(
Svart Rosedonderdag 4 mei 2000 @ 22:21
Parasiet, ik moest lachen om de opmerking die je maakte over mij, ik vind alleen niet dat je het recht heb die opmerking te plaatsen. (zie je eigen postings in dit topic) Maarja.. ik heb je ook wel eens te grazen genomen.

Staan we nu weer gelijk?

puckyvrijdag 5 mei 2000 @ 01:11
Om nog even terug te komen op de CITO toets en de percentielscores:
Er wordt op 3 onderdelen getoetst, dat zijn zo'n 180 vragen. Bij de uitslag wordt aangegeven hoeveel van die vragen je goed hebt en daarop wordt het percentielscore gebasseerd.
Bij iemand met een percentielscore van 75 betekent dat, dat 25% van de deelnemers een hogere score had, bij een perc.score van 80, heeft 20% een hogere score enz.
Zegt dus niks over evt. hoogbegaafdheid, maar wel hoe je gepresteerd hebt in vergelijking met de rest.
Moorvrijdag 5 mei 2000 @ 03:27
sataN,
het mail-adres uit je profiel doet het niet (mail bounced back). Heb je nog een ander ?

groeten,
Moor.

HaaiBaaivrijdag 5 mei 2000 @ 05:24
quote:
op 05-04-2000 om 09:37 AM schreef Doc het volgende:
HaaiBaai, dat van een score van 138 (of 144) op een Cito toets lijkt mij niet kloppen...
Ze werken daar met percentielscores, en die gaan tot en met 100.

...


Laat ik het even iets helderder formuleren... Het ging niet om de percentielscore van de CITO-toets, maar om een daarbij blijkbaar gedane IQ-berekening. En die IQ-berekening kwam uit op 138 of 144... Zo duidelijker?
En als je het nog niet snapt, ga dan maar naar mijn moeder toe.

Verder ben ik het met Doc eens dat je IQ op zich geen 'oorzaak' kan zijn van je depressie, maar eerder hoe jij het gebrek aan sociale acceptatie van je 'afwijkende' gedrag door je omgeving. Acceptatie van jezelf en je 'anders zijn' helpt hierin inderdaad.
Verder weet ik onvoldoende van (echte) depressies af om daarop inhoudelijk te reageren.

Beatricevrijdag 5 mei 2000 @ 10:41
Gisteren had ik mijn ex-vriendje aan de telefoon en die zei iets waardoor ik aan dit topic moest denken. Hij zei: "jij denkt altijd zoveel na". En dat klopt. Ik denk veel meer na dan goed voor me is, met allerlei vragen die in me opkomen: "maar als blablabla, dan moet het toch ook zo zijn dat.....", "aangezien zus of zo, hoe zou het dan zijn als....". En je denkt maar door en je denkt maar door. Hij heeft ook wel eens tegen me gezegd: "ik doe gewoon mijn dingen" en dat is voor mij echt een andere wereld! Gewoon dingen DOEN, zonder dat je daarbij per se de hele tijd bezig bent met allerlei dingen in je hoofd...dat moet af en toe best prettig zijn!

En ik denk dat dat vele nadenken ook wel een mede-oorzaak kan zijn voor depressiviteit. Zoals psychologen mijn ouders ooit hebben uitgelegd: als er een te grote kloof ligt tussen wat je intellectueel gezien bezighoudt en wat je emotioneel gezien aankunt, krijg je problemen. En dat zou in mijn geval inderdaad best wel eens mee kunnen spelen, ook nog nu ik volwassen ben, want emotioneel gezien ben ik absoluut niet zo volwassen

Nouja, om een lang verhaal kort te maken: ik denk dat hoogbegaafdheid een soort van risicofactor kan zijn voor depressiviteit. In de zin van: lang niet alle hoogbegaafden krijgen problemen, maar het kan wel zijn dat hoogbegaafdheid in combinatie met andere factoren een mede-oorzaak is van depressiviteit.

En dat "in combinatie met andere factoren" is belangrijk. Juist bij mijzelf en mijn ex-vriendje zie ik dat. Hij is hartstikke slim (ik wist ook wel wie ik uitkoos natuurlijk ), snapt dingen altijd heel snel, maar heeft een totaal andere persoonlijkheid dan ik, veel positiever, veel extraverter, veel evenwichtiger ook.

Dus ik denk dat het meestal een combinatie van factoren is die leidt tot depressiviteit. En ik geloof zeker wel dat hoogbegaafdheid kan meespelen, naast andere risicofactoren zoals je omgeving, werk, jeugd en (vooral) persoonlijkheid.

Trouwens hoe komt het dat niemand hier de theorie aanhangt dat depressiviteit voor een groot deel een lichamelijke kwaal is, een stofje in de hersenen (serotonine) dat ofwel te weinig wordt aangemaakt ofwel te snel wordt afgebroken door je lichaam? Dat hoor je nl. ook vaak, en ik geloof daar best wel in, dat ik bij mijn geboorte al een van de risicofactoren voor depressiviteit heb meegekregen, gewoon een aangeboren neiging tot depressiviteit.

Beezzvrijdag 5 mei 2000 @ 11:49
Na dit even doorgelezen te hebben, en nu weten dat de helft van de FOKKERS! hoogbegaafd is, weet ik, Beezz, dat hij ook hoog begaafd is!
Daar heb ik geen testen voor nodig dat weet ik, waarom vraag je je af??
Omdat ik, Beezz, hoogbegaafd ben!
Geen grap, dit is zo want ik ben hoog begaafd
Borgiavrijdag 5 mei 2000 @ 12:16
Beatrijs, als je de moeite zou nemen andermans stukjes te lezen, dan zou je de vraag over lichamelijke (biochemische!)oorzaken van depressie niet hebben hoeven stellen. Het is aan de orde geweest.

Nog aanvullend op mijn stukje: hoogbegaafde mensen hebben vaak een onvoorstelbaar laag EQ, waardoor ze zich in de 'grote mensenwereld' niet staande kunnen houden. Ze hebben moeite met het onbegrip en de traagheid van de hen omringende laagbegaafden.
Hoogbegaafde kinderen zijn vaak contactgestoord, lui, verveeld. Er zijn op deze pagina slechts twee mensen die aan alle voorwaarden voldoen. Slechte leerlingen op school, snel verveeld, klassen overslaan, en met een IQ van boven de 148.

De maatschappij voorziet niet in opvang voor hoogbegaafde kinderen. Ze worden volledig aan hun lot overgelaten, eenvoudig omdat niemand hun genie herkent/erkent. Niet verwonderlijk: it takes one to know one.
Soms komen ze in BLO terecht (zelfs LOM)! Leraren kunnen ze niet bijhouden, kinderen keren zich af (of ze doen dat zelf), ze worden kapotgetreiterd om hun 'anders-zijn', en ook ouders weten helaas vaak niet wat ze ermee aanmoeten. Daarom zul je weinig hoogbegaafden aantreffen op posten in de samenleving die er toe doen.
Het zelfmoordgehalte is hoog onder deze mensen, wanneer ze niet boffen met een heerlijk vrij academisch baantje. Ze komen vaak pas op de universiteit tot bloei, maar ze moeten die leeftijd natuurlijk wel zien te halen en er ook de kans voor krijgen met BLO als basis.... want wat staan die kinderen in de kou!!! Ze zijn geisoleerd, eenzaam en wanhopig door de kloof.
Neen, het zijn van hoogbegaafd is geen voordeel, noch een bron van levensgeluk of vervulling.
Dus als men de oorzaken wil weten van depressie onder 'hoogbegaafden', dit is er eentje. Naast het slechte voedsel, maar daarover had ik het dus al eerder.

sataNvrijdag 5 mei 2000 @ 12:17
[off topic]E-mail adres doet het wel, maar meel bounced back door een firewall vanwege het I Love You virus...[/off topic]
Slidingtrancervrijdag 5 mei 2000 @ 12:32
Hoi,

Ik ben ook hoogbegaafd en getest op 138. Ik vind het meestal niet zo'n lolletje. Vooral niet met vakantie of ander werk. Dan gaat zo iemand me iets tien keer uitleggen wat ik al na een halve keer begreep. Vervolgens wordt je dan arro gevonden. Vorig jaar was een meisje heel erg jaloers en maakte mij op het ( overigens vakantie-) werk het leven zuur.
Bepaald geen pretje !
Ben ook een jaar of twee depri geweest, ik wilde graag normaal zijn. Nu zie ik er de voordelen ook wel van in en heb ik geen drang meer om erbij te horen. Ik vind mezelf best zo ( ondanks dat ik anders ben !)
Je moet gewoon accepteren dat je anders bent en daar vrede in vinden.

Veel succes !

Borgiavrijdag 5 mei 2000 @ 12:50
Nogmaals:
Hoogbegaafdheid BEGINT bij 148. Moeilijk toch, wanneer egocentrische verkokering mensen ervan weerhoudt andermans teksten te lezen, terwijl zij het omgekeerde wel verwachten. Waar ligt de grens tussen hoogbegaafd en hoogmoed?
Een werkelijke discussie kan pas op gang komen wanneer de deelnemers zich onthouden van extrapoleren en daarnaast enige objectiviteit betrachten.

Vond in een duits boek deze aardige tekst (vertaling van R.A.Wilson):
"Intelligenz ist die Faehigkeit, Information zu empfangen, zu entschluesseln und brauchbar weiterzuvermitteln.
Dummheit ist die Unterbrechung dieses Prozesses an einem beliebigen Punkt. Fanatismus, Ideologien usw. blockieren die Faehigkeit, zu empfangen; mechanische Realitaetstunnel blockieren die Faehigkeit zu dekodieren oder zu integrieren, und die Zensur blockiert die Weitergabe."

[Dit bericht is gewijzigd door Borgia (Datum 05 Mei 2000).]

Slidingtrancervrijdag 5 mei 2000 @ 13:09
Borgia ,.
jij schijnt niet te realiseren dat er verschillende IQ-testen zijn.
Ik de engelstalige gedaan uit een soort van lolligheid.
Daar bleek ik 138 te hebben.
Ik ben gewoon hoogbegaafd hoe je het ook went of keert.

Er zijn verschillende testen met verschillende maatstaven.
In deze eeuw nog werd statistisch bewezen dat negroide mensen minder slim waren door middel van IQ-testen.
Ze waren alleen vergeten dat deze negers geen weet konden hebben van bepaalde vragen.
Het blijft dus altijd een beetje vaag waar de grens ligt.
Echter ben ik wel hoogbegaafd
De test die ik maakte en voor mij ligt zegt dat 125-130 buitengewoon begaafd is
en 131-
hoogbegaafd
Als jij zegt dat ik buitengewoon begaafd ben vind ik dat ook best , het is geen prestige

Svart Rosevrijdag 5 mei 2000 @ 13:25
Het maakt voor de discussie toch eigenlijk niet uit of je ECHT hoogbegaafD () bent, of niet. Ik denk dat het er meer om gaat hoe je met je intelligentie omgaat.
Zoals ik al vertelde.. ik ga met mensen om die minder slim zijn dan ik. Ik heb dan het zelfde gevoel als hoofbegaafden die op een UNI zitten ofzo.

Wat betreft wiskunde enzo ben ik niet zo goed, (vind ik zelf.. en er erbij die daar aners over denken) maar ik weet VEEEL beter het verschil tussen goed en slecht dan veel mensen om mij heen.

Ik ben er eigenlijk wel en klein beetje trots op dat ik anders ben, ik vind het leuk!
Er zijn ook nadelen aan.. ik voel me vaak niet zo geweldig. Dit heeft niet alleen maar met mij zelf te maken, ook met andere dingen.

Ik heb er absoluut geen bezwaar tegen als mensen met mij via ICq willen praten

haaspiraatvrijdag 5 mei 2000 @ 14:42
Ik ben lekker ook hoog begaafd, want ik kan naar andere mensen luisteren, oordeel niet en voor mij is ieder mens gelijk,
dat noem ik pas hoogbegaafd!!!!!
Beezzvrijdag 5 mei 2000 @ 15:07
/me is nog steeds hoogbegaafd, hij kan naar andere mensen luisteren, is erug snel verveeld in de klas, erug slechte resultaten op school, maar nog geen IQ test gedaan. Waarom niet vraag je je af?? Omdat Beezz weet dat hij hoogbegaafd is, waarom weet Beezz dat vraag je je weer af, omdat Beezz hoogbegaafd is, dus geen moeilijke vragen stellen, Beezz is gewoon hoogbegaafd
Dinusvrijdag 5 mei 2000 @ 15:08
quote:
op 05-03-2000 om 03:39 PM schreef Svart Rose het volgende:
Ik ben niet hoogbegaaft Ook op ICQ chat ik bijna alleen maar met mensen die op de Uni/vwo zitten. Dat gaat veel beter.

Ik leef met je mee.


Sorry, ik kon het niet laten, ook een mens op nivo heeft moeite met d's en t's

Borgiavrijdag 5 mei 2000 @ 15:36
quote:
op 05-05-2000 om 01:09 PM schreef Slidingtrancer het volgende:
Borgia ,.
jij schijnt niet te realiseren dat er verschillende IQ-testen zijn.

Jazeker, daarvan ben ik me zeer bewust en ik doel dan ook niet op alle individuele testjes die ontwikkeld zijn door psychologen en testinstellingen, veelal bedoeld om specifieke talenten of beroepskeuze vast te stellen.
Daarnaast zijn er legio fun-tests die je in tijdschriften en boekjes kunt vinden, die ik uiteraard evenmin bedoel.
De door mij gehanteerde standaard is die van de Mensa, een wereldomvattende organisatie met een universele standaard. Je wordt daar op tenminste 6 verschillende manieren blootgelegd, niet alleen maar taal- of rekenkundig.

quote:

Ik ben gewoon hoogbegaafd hoe je het ook went of keert.


Wat heerlijk dat je zo tevreden bent met jezelf. Nu nog een Mensa-testje? Misschien scoor je net als Einstein 186.

quote:

In deze eeuw nog werd statistisch bewezen dat negroide mensen minder slim waren door middel van IQ-testen.
Ze waren alleen vergeten dat deze negers geen weet konden hebben van bepaalde vragen.


Inderdaad en daarom kan een test ook alleen maar gebruikt worden in een specifiek cultuurgebied. Je kunt andere ontwikkelingen niet naar onze maatstaven meten.

quote:

Echter ben ik wel hoogbegaafd
De test die ik maakte en voor mij ligt zegt dat 125-130 buitengewoon begaafd is en 131-hoogbegaafd
Als jij zegt dat ik buitengewoon begaafd ben vind ik dat ook best , het is geen prestige

Nee, hoor je mij niet zeggen. Waarom is het eigenlijk zo belangrijk om hoogbegaafd te zijn? Als je je dat wilt voelen, best, dan heb je geen ego-ondersteuning nodig. Heb je toch geen stukje papier voor nodig?
Voor mij ligt geen test maar een kater. Hij is hoogbegaafd, geen papier voor nodig. Dagelijks steek ik veel van hem op. Goed voor m'n belabberde EQ.
Svart Rosevrijdag 5 mei 2000 @ 17:19
Ik geloof dat ik niet helemaal begrepen word....

D's en T's: Ik weet hoe de regeltjes zijn, maar dan moet ik ze ook nog toepassen... bij mij gaat dat niet vanzelf. Ik moet meer lezen denk ik. (= GAAN lezen )

normaals.. ik ben helemaal niet hoogbegaafd... ik weet alleen hoe het voelt.
(schreef ik het toch weer met een T, maar ik kwam er nog net op tijd achter )

Ok, en nu heb ik geen zin meer....

Svart Rosevrijdag 5 mei 2000 @ 21:18
Ik weet niet of er al iemand iets over die CITO toets heeft gezegt (erg veel tekst om alles door te lezen) Na snel even alles door gelezen te hebben zag ik er niks over. Ik heb dat ding nog in de kast liggen.

Hebben we het trouwens over de cito-toets die je op de basisschool kreeg? Of bestaat er geen andere? Nouja, ik heb de cito-toetsuitslagen van groep 7 en 8:

groep: 7 jaar: '92:
ik zie geen gestallen boven de 100. Wel bepaalde niveau's: A,B,C,D (van goed naar slecht) B is normaal. Zelf had ik het erg goed gedaan. bijna alles op A-niveau. Op wat spelling na, dat was op B-niveau (geen commentaar A.U.B. 1 keer is leuk...)

Groep: 8 jaar: '93: (ja, ik was dat jaar over )
Dat ziet er heel anders uit, veel minder getallen. Er staat op hoeveel vragen je per onderdeel goed hebt. Er waren in totaal 180 vragen... het aantal goed kan misschien als een IQ worden aangezien, maar dat is het niet! Want dan zou ik er 1 van 148 hebben
De uiteindelijke score word in een groot getal uitgedrukt: 501 - 550. 535 is gemiddeld.

Deze toets had ik veel minder goed gemaakt:
Score van 542, betekend: 77% kans dat ik de HAVO zou halen.

Ik ben naar 1 HAVO gegaan toen, dat heb ik verknalt. (en daar baal ik erg van!!!!) De MAVO was veel te makkelijk. Zucht zucht zucht. En nu zit ik op een niveau dat nog lager is dan de MTS. Thuis is het ook maar niks, mijn broertje zit te vaak op TMF-chat (dat zegt al genoeg ) En mijn moeder is heel anders dan ik. Ik kan helaas niet bij mijn vader gaan wonen... Daarom begrijp ik jullie.. al ben ik niet hoogbegaafd.

Ik ben bang dat je er niet veel mee opschiet.. maarja, ik heb mijn best gedaan.

Good luck.


------------------
Zeg het met... muziek.

[Dit bericht is gewijzigd door Svart Rose (Datum 05 Mei 2000).]