FOK!forum / Lifestyle / 7-gangen diner. Welke gangen zitten daarin?
mbndinsdag 20 november 2001 @ 12:05
Probleem ik wil een groot diner koken, maar kom niet verder als een aantal gangen:
Koud Voorgerecht
Soep
Spoom
Hoofdgerecht
Toetje

Weet iemand of deze volgorde klopt en of er nog meer tussengerechten zijn.

Kimmiedinsdag 20 november 2001 @ 12:07
Missien aperitief voor een koffie na? kweet het ook niet hoor maar 3 gangen is meestal al teveel voor mij
Reintjedinsdag 20 november 2001 @ 12:08
Salade tussen spoom en hoofdgerecht
Kaasplankje na het toetje...
Nappydinsdag 20 november 2001 @ 12:09
Kaasplankje/koffie

moet het per se 7 gangen zijn.

Vorkdinsdag 20 november 2001 @ 12:10
7 gangen.. Ja daar doe je dan meestal wel 3 a 4 uurover... de hele avond bezig zijn met Eten...

Voorafje (stokbrood, toastjes ofzo)
Soep
Koud Voorgerecht (salade o.i.d.)
Hoofdgerecht (vlees-groente-aardappelen idee, de hoofdmaaltijd)
Bijgerecht (plank met kaasjes o.i.d.)
Nagerecht
en nog een drankje daarna ofzo. (koffie met een koekje)

Iets van die geest,. Ik heb geen flauw idee wat hier de officiele maatstaven voor zijn eigenlijk, maar zo zou ik het goed.

[Dit bericht is gewijzigd door Vork op 20-11-2001 12:12]

Jojogirldinsdag 20 november 2001 @ 12:11
* amuse
* soep
* koud voorgerecht
* warm voorgerecht
* vlees
* vis
* wild
* gevogelte
* vegetarisch gerecht
* salade
* warme groente
* iets met aardappelen/rijst/pasta whatever
* desert
* nog meer desert!
* en een toetje
* bonbons met koffie (en amaretto...mmmm)/thee


Dit lijstje heb ik even gejat uit het Fok!eating topic.

Kimmiedinsdag 20 november 2001 @ 12:12
quote:
Op dinsdag 20 november 2001 12:11 schreef Jojogirl het volgende:
* amuse
* soep
* koud voorgerecht
* warm voorgerecht
* vlees
* vis
* wild
* gevogelte
* vegetarisch gerecht
* salade
* warme groente
* iets met aardappelen/rijst/pasta whatever
* desert
* nog meer desert!
* en een toetje
* bonbons met koffie (en amaretto...mmmm)/thee


Dit lijstje heb ik even gejat uit het Fok!eating topic.


volgens mij moet je hier een keuze uit maken anders zit je alles door elkaar te eten
Reintjedinsdag 20 november 2001 @ 12:13
quote:
Op dinsdag 20 november 2001 12:11 schreef Jojogirl het volgende:
* amuse
* soep
* koud voorgerecht
* warm voorgerecht
* vlees
* vis
* wild
* gevogelte
* vegetarisch gerecht
* salade
* warme groente
* iets met aardappelen/rijst/pasta whatever
* desert
* nog meer desert!
* en een toetje
* bonbons met koffie (en amaretto...mmmm)/thee


Dit lijstje heb ik even gejat uit het Fok!eating topic.


* Heej Jojogirl, zin om eens mee uit eten te gaan???
Vorkdinsdag 20 november 2001 @ 12:13
quote:
Op dinsdag 20 november 2001 12:12 schreef Kimmie het volgende:
volgens mij moet je hier een keuze uit maken anders zit je alles door elkaar te eten
quote:
* desert
* nog meer desert!
* en een toetje
Ook dit is erg goed voor de lijn
TwistedToastdinsdag 20 november 2001 @ 12:14
En last but not least . . .

BOOOOM . . . . . een enorme explosie

Vorkdinsdag 20 november 2001 @ 12:15
quote:
Op dinsdag 20 november 2001 12:14 schreef TwistedToast het volgende:
En last but not least . . .

BOOOOM . . . . . een enorme explosie


je doelt op de stoelgang?
Forumpidinsdag 20 november 2001 @ 12:16
Als het maar wordt afgesloten met een gezonde stoelGANG.
Jojogirldinsdag 20 november 2001 @ 12:19
quote:
Op dinsdag 20 november 2001 12:12 schreef Kimmie het volgende:

[..]

volgens mij moet je hier een keuze uit maken anders zit je alles door elkaar te eten


Tuurlijk, maar dit is gewoon een volledige lijst, waar je zelf uit kan kiezen welke 7 je neemt.
TwistedToastdinsdag 20 november 2001 @ 12:19
Nou, als ik dat allemaal zou moeten opeten zou ik volgens mij exploderen, zo enorm veel voer achter elkaar.
mbndinsdag 20 november 2001 @ 12:29
tnx voor de snelle reacties
Nappydinsdag 20 november 2001 @ 14:47
quote:
Op dinsdag 20 november 2001 12:14 schreef TwistedToast het volgende:
En last but not least . . .

BOOOOM . . . . . een enorme explosie


"And finally, monsieur, a wafer-thin mint. Nah. Oh, sir, it's only a tiny, little, thin one. No. Fuck off. I'm full."
http://www.montypython.net/meaningmm3.php#Part 6:The Autumn Years.
Ringodinsdag 20 november 2001 @ 14:58
* Amuse
* Koud voorgerecht
* Warm voorgerecht
* Tussengerecht
* Hoofdgerecht (vis)
* Hoofdgerecht (vlees)
* Kaas
* Dessert
* Koffie + likeur

Zit je al op 9.

edit: beetje laat, zoiets is al gemeld.

#ANONIEMdinsdag 20 november 2001 @ 15:21
Even zeuren: amuse, spoom en koffie zijn in principe geen gangen. Als je een 7-gangen menu bedenkt hoor je die dus niet mee te tellen.
WheeleEdinsdag 20 november 2001 @ 17:17
quote:
Op dinsdag 20 november 2001 15:21 schreef k_man het volgende:
Even zeuren: amuse, spoom en koffie zijn in principe geen gangen. Als je een 7-gangen menu bedenkt hoor je die dus niet mee te tellen.
Misschien een heel erge newbie vraag, maar wat is spoom???
#ANONIEMdinsdag 20 november 2001 @ 17:49
quote:
Op dinsdag 20 november 2001 17:17 schreef WheeleE het volgende:
Misschien een heel erge newbie vraag, maar wat is spoom???
Een verfrissend klein tussengerechtje (of -drankje) voor het hoofdgerecht.
pistondinsdag 20 november 2001 @ 18:15
Spoom is champagne met een bolletje sorbetijs en dient als een opfrissertje.
Spuuglokjedinsdag 20 november 2001 @ 20:09
Zodat de smaakpapillen weer optimaal functioneren voor het volgende gerecht (neutraliseert dus).
miss_slydinsdag 20 november 2001 @ 20:24
Ik zie verschillende mensen 2x een hoofdgerecht neerzetten, maar dan eenmaal vis en eenmaal vlees bijvoorbeeld...lijkt me duidelijk dat dat geen aparte gangen zijn
je kunt wel een vlees- en een visgerecht serveren, maar dan beiden tegelijk als hoofdgerecht waartussen men kan kiezen ofzo

Ik denk meer aan het volgendel:

- klein koud voorgerecht
- soep
- klein warm voorgerecht
- spoom
- hoofdgerecht
- desert
- koffie met likeur

tenminste, zoiets krijg je ook in restaurants waar ze haute cuisine serveren...en dan allemaal heel mooi opgemaakt, maar niet al te veel, goede kwaliteit en ontzettend lekker!!

sugerdinsdag 20 november 2001 @ 22:07
quote:
Op dinsdag 20 november 2001 20:24 schreef miss_sly het volgende:
Ik zie verschillende mensen 2x een hoofdgerecht neerzetten, maar dan eenmaal vis en eenmaal vlees bijvoorbeeld...lijkt me duidelijk dat dat geen aparte gangen zijn
je kunt wel een vlees- en een visgerecht serveren, maar dan beiden tegelijk als hoofdgerecht waartussen men kan kiezen ofzo
Als je echt luxe uit eten gaat (7 a 8 gangen), krijg je wel vis EN vlees.
Eerst de vis en dan het vlees. Is echt niet raar hoor!
Kimmiedinsdag 20 november 2001 @ 22:09
quote:
Op dinsdag 20 november 2001 22:07 schreef suger het volgende:

[..]

Als je echt luxe uit eten gaat (7 a 8 gangen), krijg je wel vis EN vlees.
Eerst de vis en dan het vlees. Is echt niet raar hoor!


echt luxe heeft niet per definitie met het aantal gangen te maken, je bedoelt als je echt uitgebreid gaat eten

sugerdinsdag 20 november 2001 @ 22:19
quote:
Op dinsdag 20 november 2001 22:09 schreef Kimmie het volgende:

[..]

echt luxe heeft niet per definitie met het aantal gangen te maken, je bedoelt als je echt uitgebreid gaat eten


Je kan toch ook heel uitgebreid een pan pasta opeten.
Dus ik bedoel uitgebreid en luxe. Zo goed?
miss_slydinsdag 20 november 2001 @ 22:22
quote:
Op dinsdag 20 november 2001 22:07 schreef suger het volgende:

[..]

Als je echt luxe uit eten gaat (7 a 8 gangen), krijg je wel vis EN vlees.
Eerst de vis en dan het vlees. Is echt niet raar hoor!


nee, vis en vlees op zich in een menu niet, maar ik dacht dat je toch maar 1 hoofdgerecht kreeg...en dan eenmaal vis als tussengerecht bijvoorbeeld...
Nappywoensdag 21 november 2001 @ 09:36
Je zal het aantal hoofdgerechten moeten beperken anders zit iedereen na de 5e gang al helemaal vol (zie eerdere MP post )
plokwoensdag 21 november 2001 @ 12:51
Heb ik de wijn al voorbij zien komen? Een droge witte tijdens het voorgerecht en een volle rode tijdens het hoofdmaaltijd. Likeurtje achteraf.
Kimmiewoensdag 21 november 2001 @ 13:23
quote:
Op woensdag 21 november 2001 12:51 schreef plok het volgende:
Heb ik de wijn al voorbij zien komen? Een droge witte tijdens het voorgerecht en een volle rode tijdens het hoofdmaaltijd. Likeurtje achteraf.
Plok! ben jij nou DE plok?


(ik vraag het me steeds af)

plokwoensdag 21 november 2001 @ 13:29
quote:
Op woensdag 21 november 2001 13:23 schreef Kimmie het volgende:

[..]

Plok! ben jij nou DE plok?


(ik vraag het me steeds af)


Natuurlijk ben ik DE plok. Is er dan een andere? En zo ja, waar kan ik die dan vinden?

* plok pakt alvast het telefoonnummer van zijn advocaat.

Kimmiewoensdag 21 november 2001 @ 13:31
quote:
Op woensdag 21 november 2001 13:29 schreef plok het volgende:

[..]

Natuurlijk ben ik DE plok. Is er dan een andere? En zo ja, waar kan ik die dan vinden?

* plok pakt alvast het telefoonnummer van zijn advocaat.


Niet nodig hoor , maar uhm tja nu weet ik het nog niet...
plokwoensdag 21 november 2001 @ 13:40
quote:
Op woensdag 21 november 2001 13:31 schreef Kimmie het volgende:

[..]

Niet nodig hoor , maar uhm tja nu weet ik het nog niet...


Kimmie? Ik pak nu m'n bekende zwarte boekje - tegenwoordig vervangen door m'n organiser.

Staat geen Kimmie in. Of mijn geheugen is erg slecht of ik heb een onbekende bewonderaar. Heb jij een fototje?

* plok denkt nu waar kent Kimmie mij dan van?

sugerwoensdag 21 november 2001 @ 16:45
Menu Petit Gastronomique

Geplette Noordzee langoustines met pompoen en thee van
scharrelhoen en citroengras

Tarbot op mousseline van nieuwe aardappel, Jabugoham en
gevogelte jus met morieltjes

Noordzee tong gegaard in gerookte boter, zoetzure prei, iets oester en saus van citroengras

Hertekalf met mousseline van Munster, gevulde kersen en
rodewijn jus

Epoisses met druiven en brioche

Verschillende kleine toetjes


Dit is het meest uitgebreide menu dat ik op de site van De Librije heb kunnen vinden.
De Librije is door Lekker verkozen tot het lekkerste restaurant van Nederland, en heeft 2 Michelin sterren.

Misschien heb je er qua opbouw iets aan.

#ANONIEMwoensdag 21 november 2001 @ 19:17
quote:
Op woensdag 21 november 2001 16:45 schreef suger het volgende:
Dit is het meest uitgebreide menu dat ik op de site van De Librije heb kunnen vinden.
De Librije is door Lekker verkozen tot het lekkerste restaurant van Nederland, en heeft 2 Michelin sterren.

Misschien heb je er qua opbouw iets aan.


Er staat op die site toch ook een zeven gangen menu?
Toen ik er gisteren keek wel tenminste.
condonwoensdag 21 november 2001 @ 20:05
quote:
Op woensdag 21 november 2001 16:45 schreef suger het volgende:
Menu Petit Gastronomique

Geplette Noordzee langoustines met pompoen en thee van
scharrelhoen en citroengras

Tarbot op mousseline van nieuwe aardappel, Jabugoham en
gevogelte jus met morieltjes

Noordzee tong gegaard in gerookte boter, zoetzure prei, iets oester en saus van citroengras

Hertekalf met mousseline van Munster, gevulde kersen en
rodewijn jus

Epoisses met druiven en brioche

Verschillende kleine toetjes


Dit is het meest uitgebreide menu dat ik op de site van De Librije heb kunnen vinden.
De Librije is door Lekker verkozen tot het lekkerste restaurant van Nederland, en heeft 2 Michelin sterren.

Misschien heb je er qua opbouw iets aan.


Wow! Klinkt heerlijk. Wat moet dat kosten vraag ik me af?
#ANONIEMwoensdag 21 november 2001 @ 22:48
quote:
Op woensdag 21 november 2001 20:05 schreef condon het volgende:
Wow! Klinkt heerlijk. Wat moet dat kosten vraag ik me af?
Ik zou rekenen op een kleine 200 gulden, excl. wijn.
Kimmiedonderdag 22 november 2001 @ 07:14
quote:
Op woensdag 21 november 2001 13:40 schreef plok het volgende:


Of mijn geheugen is erg slecht of ik heb een onbekende bewonderaar. Heb jij een fototje?


Nee, het mijne eerder, nee heb je niet (niet in mijn persoon dan ), ja meer dan genoeg.
mbndonderdag 22 november 2001 @ 15:40
Iemand nog leuke en lekkere gerechten (recepten) die ik zou kunnen gebruiken?
Chielusvrijdag 23 november 2001 @ 10:57
Er zijn zoveel lekkere dingen om te maken, maar hou er vooral rekening mee dat je kleine porties maakt als je een 7/8/9/10 gangen diner maakt. Zeker als je 2 hoofdgerechten neemt.

Lekkere dingen om te maken zijn oa.

Voorgerechten:

- Carpaccio (klink heel klassiek en ouderwets maar je kunt er heel leuk mee varieren, denk aan hertencarpacio of zalmcarpacio (wel moeilijk te maken, valt heel snel uit elkaar)

- Kreeftensoup, smaakt perfect en is leuk af te garneren met een kreeftenschaar. (is wel een gebonden soup, dus misschien te zwaar als je zoveel gangen doet, kun je beter een boullion gebruiken)

- Scampies/Gamba's in Pittige saus of in knoflook gebakken

- Wildpate met bruine toast

Tussengercht

-Kleine Quiche (Schrijf je dat zo??)

-Varieren met Spoom (er zijn veel andere leuke mogelijkheden te verzinnen ipv citroensorbet met champagne, denk bv aan Sorbet van rozenlikeur met Gingerale (ook maar van een website afgeplukt maar is wel lekker)

Hoofdgerecht:
Vlees:

- Lamsrack
- Struisvogelbiefstuk
- Varkenshaasjes met honing en brie
- Rollade van 2 soorten vlees
- ect.

Dit kun je daarna combineren/afgarneren met allerlei dingen als Bospadenstoelen, gepofte aardapels, haricot vert in spek gerold etc.

Vis:

-Heilbot
-Rode poom
-etc

Bij vis is het bv leuk om het op een bedje van tagiatella en wilde spinazie te serveren


Zo kun je eindeloos blijven varieren.
Succes ermee