Motorrijders zijn niet de grootste brokkenpiloten:
“Motorrijders zijn duidelijk beter dan hun reputatie,” aldus de ‘Süddeutsche Zeitung.’
“Volgens een studie van het Bureau Motorrijtuigentechniek van de Vereniging van Schadeverzekeraars wordt slechts een derde van alle ongevallen tussen motoren en personenauto’s veroorzaakt door motorrijders.”
Het vooroordeel dat motorrijders onvoorzichtig rijden heeft wellicht te maken met de verhoudingsgewijs grotere kans op letsel.
Slechts 40 procent van de bij dergelijke ongevallen betrokken automobilisten loop lichamelijk letsel op, terwijl de vaker onschuldige motorrijders bijna altijd verwond raken.
Motorrijders lopen een risico van 98 procent op letsel bij een ongeval.
Het grootste gevaar lopen ze bij afslagen en kruisingen – motorrijders worden daar zeer gemakkelijk over het hoofd gezien.
Katten zijn niet bang voor water:
Er zijn enkele katsoorten die zelfs graag zwemmen, maar de meeste gewone huis-tuin-en-keukenkatten zijn vaak veel minder bang voor water dan de meeste mensen denken; ze vinden het alleen heel onplezierig om door mensen in bad gedaan te worden.
19de-eeuwse astronomen dachten helemaal niet dat er op Mars kunstmatige kanalen waren:
Deze misvatting vond zijn oorsprong in een vertaalfout.
Toen de Italiaanse astronoom Angelo Secchi halverwege de 19e eeuw bepaalde sleuven of voren meende waar te nemen op Mars, had hij het over ‘canale’.
De juiste Engelse vertaling hiervoor zou ‘channel’ zijn geweest: een op natuurlijke wijze ontstane geul.
In plaats daarvan werd het woord met ‘canal’ vertaald en dat betekent een ‘kunstmatig gegraven kanaal’ – een term die menselijke ingrijpen verraadt.
Het misverstand werd vervolgens in andere talen overgenomen.
Al snel deden de wildste verhalen de ronde over intelligente Marsbewoners.
Deze zouden wegens een chronisch gebrek aan water een gigantisch stelsel van kanalen hebben gegraven om smeltwater van de polen op te vangen.
In werkelijkheid bestaan er helemaal geen kanalen op Mars – natuurlijke, noch kunstmatige.
De lijnen die de 19de-eeuwse astronomen op het oppervlak van de planeet waarnamen, zijn optisch bedrog, kleine oneffenheden op de grens van het destijds maximaal waarneembare, waaraan een volledig overtrokken betekenis werd toegekend.
Bron: Horst W. Köhler, ‘Der Mars’, 1978
Zweet stinkt niet:
Vers zweet stinkt niet.
Bacteriën zorgen pas voor de typische zweetlucht; omdat ze alleen bij hogere temperaturen gedijen, ontwikkelt een glas vers zweet in de koelkast geen enkele stank.
Bron: Werner Gehrig, ‘Handbuch der Zoologie’, 1990
Goed getrainde mensen zweten niet minder dan minder goed getrainde mensen:
Het is waar dat goed getrainde mensen, als ze zich lichamelijk inspannen, in het begin minder zweten – lichaam is aan belasting gewend, raakt niet zo snel verhit en heeft daarom ook minder behoefte aan zweet om af te koelen.
De algemene, door zweetverdamping bewerkstelligde warmteregeling van ons lichaam is echter genetisch bepaald en wordt niet beïnvloed door training.
Hoe warmer we worden, hoe meer we over het algemeen zweten, of we nu topsporters of slapjanussen zijn.
Bron: Werner Gehrig, ‘Handbuch der Zoologie’, 1990
De zakdoek is niet uitgevonden om je neus in te snuiten:
De zakdoek kwam in de 15de eeuw in de betere kringen in Italië in de mode en diende oorspronkelijk om de gebaren kracht bij te zetten.
Niemand zou het in zijn hoofd hebben gehaald in deze kostbaarheid zijn neus te snuiten.
Een aardse dag telt niet altijd 24 uur:
Vroeger waren de dagen korter: 900 miljoen jaar geleden duurden ze slechts 18 uur; toen stond de maan nog dichter bij de aarde en draaide de aarde zich in 18 in plaats van 24 uur eenmaal om haar as.
Eieren zijn niet altijd rond:
Er bestaan hoekige eieren.
De eieren van kathaaien bijvoorbeeld, zijn kubusvormig.
Cellen zijn niet altijd klein:
Cellen zijn de kleinste componenten van mensen, planten en dieren (de kleinste vermenigvuldigbare eenheden), eigenlijk de atomen van het leven.
Een volwassen mens bestaat uit ongeveer 10 biljoen cellen; een enkel exemplaar is inderdaad meestal niet met het blote oog te zien.
Er bestaan echter ook cellen van 1 meter lang, bijvoorbeeld lange zenuwcellen in het ruggenmerg van grote zoogdieren, of ronde cellen ter grootte van een tennisbal, zoals bijvoorbeeld het geel van een struisvogelei (over het algemeen bestaat het geel van een vogelei uit slecht één cel).
Bron: ‘DTV-Atlas zur biologie’, 1971
Bevers eten geen vis:
Bevers zijn rasechte vegetariërs, ze eten vlees noch vis.
Het hoofdbestanddeel van hun menu wordt gevormd door verse boombast en zacht hout, maar ze eten ook waterplanten, bessen en wortels (per jaar eet een volwassen bever ongeveer vier ton wortels).
Bron: Grzimek, ‘Het leven der dieren’, 1975
Bevers kunnen ook niet gericht bomen vellen:
Bomen die door bevers worden aangevreten kunnen werkelijk alle kanten op vallen.
Dat bomen die aan de waterkant groeien vaak in het water terechtkomen, heeft ermee te maken dat bomen aan de kant van het water meer takken ontwikkelen en dus aan die kant zwaarder zijn.
De veronderstelling dat bevers de valrichting van de bomen zo uitkienen dat ze niet met hun kroon in andere bomen blijven hangen, is evenmin waar.
Bron: Grzimek, ‘Het leven der dieren’, 1975
Warm water bevriest sneller dan koud water:
Als men bij vorst twee emmers water in de tuin zet, een met heet water (95 graden Celsius) en een met kouder (50 graden Celsius) water, zou de emmer met het heetste water als eerste bevriezen.
Het hetere water moet weliswaar een groter temperatuurverschil overbruggen voor het bij 0 graden Celsius bevriest, maar dit nadeel wordt door de bij het verdampen ontstane kou meer dan goedgemaakt; bovendien blijft er zo weinig water over dat uiteindelijk in de emmer met het heetste water het eerst ijs ontstaat.
Bron: G.S. Kell, ‘The Freezing of Hot and Cold Water’, American Journal of Physics, 1969
* 11:15, restate my assumptions: 1. Mathematics is the language of nature. 2. Everything around us can be represented and understood through numbers. 3. If you graph these numbers, patterns emerge. Therefore: There are patterns everywhere in nature.*