abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  vrijdag 30 december 2005 @ 16:57:31 #26
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_33545722
Kreeg net weer een berichtje
quote:
Dat is inderdaad apart. Blijkbaar is dan in het nieuwe recept toch hop gebruikt? Wel in mindere mate, want ik kan me herinneren dat ik idd niet echt hop waarnam in het bier.

Beetje vreemd.
en
quote:
Hee signe,

schoot me ineens te binnen, in Nederland wordt ook zoiets gebrouwen. De Jopen Koyt. http://www.cambrinus.nl/brw/JOPEN.HTM Dit biertje is zeker makkelijker te verkrijgen dan de Keyte, met een klein beetje geluk zelfs bij een slijter (zoniet, misschien bestellen ze wel) Dit bier wordt iig met gruit ipv hop gebrouwen.
  vrijdag 30 december 2005 @ 17:10:52 #27
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_33546302
quote:
Op vrijdag 30 december 2005 11:11 schreef Chrisje101 het volgende:
Ik heb mijn licht opgestoken bij enkele mensen die ervaring hebben met het brouwen/drinken van middeleeuwse bieren. De conclusie is:

Afhankelijk van de gebruikte wort en brouwmethode kan het bier zoet of zuur zijn. Ook toen had je al donker en blond bier. Het donkere, meer gemoute bier was zoeter, het blonde bier zuurder van smaak.

Hoe dan ook, morgen ga ik bergen appelflappen bakken, en aangezien ik dan toch veel beslag moet maken, ga ik behalve de Westmalle nog een paar andere bieren uitproberen.

Edit: Een link over historische Schotse ales:
http://www.fraoch.com/
Vergeet niet dat men in de middeleeuwen bier dronk zoals wij thee of frisdrank, tegen de dorst. Dit bier kon natuurlijk niet 5% alcohol hebben, want dan wordt je niet alleen starnakel, de alcohol heeft een averechts effect op het dorst wegkrijgen, je droogt er van uit (daarom ook een paar glazen water drinken na een avond zuipen, dan heb je geen uitdroog kater)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_33546415
quote:
Op woensdag 28 december 2005 18:28 schreef WesHell het volgende:
Mischien dat je hier wat mee kent..


Middeleeuws bier
Het grote verschil tussen “ons” bier en dat van vroeger is dat al het bier van ons gebaseerd is op hop en niet op gruit. Hop is pas hier gebruikt vanaf 1300. Gruit is een geheimzinnig iets, een kruidenmengsel met als hoofdbestanddeel de gagelplant, maar verder door elke brouwer aangevuld met een eigen recept van kruiden als salie, rozemarijn, duizendblad, laurier, jeneverbes, karwijzaad, anijs, dennenhars,
koriander en bijvoorbeeld zouthout. Het recht om gruit samen te stellen, vormde tot in de late Middeleeuwen de grondslag van accijns op bier. Graven, hertogen en bisschoppen hadden het gruitrechtmonopolie. De gagelplant die zo veel in bier werd gebruikt in de vroege en volle Middeleeuwen werd gebruikt heet officieel “Myrica gale”. Deze plant is paarsroze bloeiend en groeit op normaal vochtige en voedselrijke grond. Je vind hem nog steeds in het wild én in het tuincentrum.


Paar linkjes :

http://nl.wikipedia.org/wiki/Bier

http://www.hobbybrouwen.nl/artikel/controve.html

http://www.beer2005.be/langue/nl/biere/geschiedenis.htm
Interessant, ik zoek al een tijdje naar de exacte samenstelling van gruit
Verdonk: we moet weer lachen om ons loonstrookje :')
Verdonk: niet links, ik ben niet rechts, maar recht door zee
journalist: niet scheel?
  vrijdag 30 december 2005 @ 17:19:31 #29
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_33546636
quote:
Op vrijdag 30 december 2005 17:13 schreef Tafkahs het volgende:

[..]

Interessant, ik zoek al een tijdje naar de exacte samenstelling van gruit
http://www.gaianstudies.org/articles6.htm
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_33546767
quote:
Op vrijdag 30 december 2005 17:10 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Vergeet niet dat men in de middeleeuwen bier dronk zoals wij thee of frisdrank, tegen de dorst. Dit bier kon natuurlijk niet 5% alcohol hebben, want dan wordt je niet alleen starnakel, de alcohol heeft een averechts effect op het dorst wegkrijgen, je droogt er van uit (daarom ook een paar glazen water drinken na een avond zuipen, dan heb je geen uitdroog kater)
Daarom had je natuurlijk ook scharrebier he. Dat is een 2e brouw van de eerste wort (moutsamenstelling). Daar zit niet zoveel suiker in, maar wel genoeg alcohol om de meeste bacterieen te doden. Eigenlijk was het bedoelt voor de kinderen.

Volgens mij, ik weet het niet zeker, kun je scharrebier tegenwoordig vergelijken met Cat II pils (= dus laaggegist).
Verdonk: we moet weer lachen om ons loonstrookje :')
Verdonk: niet links, ik ben niet rechts, maar recht door zee
journalist: niet scheel?
  vrijdag 30 december 2005 @ 17:27:22 #31
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_33546903
quote:
Op vrijdag 30 december 2005 17:23 schreef Tafkahs het volgende:

[..]

Daarom had je natuurlijk ook scharrebier he. Dat is een 2e brouw van de eerste wort (moutsamenstelling). Daar zit niet zoveel suiker in, maar wel genoeg alcohol om de meeste bacterieen te doden. Eigenlijk was het bedoelt voor de kinderen.
Ja, dunbier of scharrebier
quote:
Volgens mij, ik weet het niet zeker, kun je scharrebier tegenwoordig vergelijken met Cat II pils (= dus laaggegist).
nee, pils is een heel moderne biersoort, bevat hop, vereist koele gisting, etc
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 31 december 2005 @ 12:11:03 #32
122182 Chrisje101
Semper Delicata
pi_33574677
Nog één linkje, naar een enthousiaste brouwer die een recept voor het zelf brouwen van gruitbier geeft (Engelstalig, dat wel):

http://www.fortunecity.com/boozers/brewerytap/555/gruit.htm
Voor de nieuwste recepten en updates op Coquinaria:
http://uk.groups.yahoo.com/group/coquinaria/
  zaterdag 31 december 2005 @ 12:19:02 #33
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_33574916
quote:
Op zaterdag 31 december 2005 12:11 schreef Chrisje101 het volgende:
Nog één linkje, naar een enthousiaste brouwer die een recept voor het zelf brouwen van gruitbier geeft (Engelstalig, dat wel):

http://www.fortunecity.com/boozers/brewerytap/555/gruit.htm
Een hoop suiker gebruikt ie, dat is niet echt middeleeuws, men kende destijds helemaal geen suiker.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 31 december 2005 @ 13:10:51 #34
122182 Chrisje101
Semper Delicata
pi_33576718
quote:
Op zaterdag 31 december 2005 12:19 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Een hoop suiker gebruikt ie, dat is niet echt middeleeuws, men kende destijds helemaal geen suiker.
Waar heb je je kennis vandaan? Vanaf het begin van de kruistochten (elfde eeuw) was rietsuiker bekend in heel Europa en had al snel honing als zoetmiddel vervangen. In erg veel middeleeuwse recepten kom je suiker als ingrediënt tegen, ook in hartige gerechten. Suiker werd in de middeleeuwse gezondheidsleer als zeer gezond beschouwd.
Als je kijkt bij de middeleeuwse recepten op mijn site zul je genoeg recepten met suiker vinden.
Voor de nieuwste recepten en updates op Coquinaria:
http://uk.groups.yahoo.com/group/coquinaria/
pi_33577699
quote:
Op zaterdag 31 december 2005 12:19 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Een hoop suiker gebruikt ie, dat is niet echt middeleeuws, men kende destijds helemaal geen suiker.
O nee? En dat liedje over Sint Maarten dan :
quote:
Sint'ere Sint'ere Maarten, de koeien hebben staarten
de kerken hebben torens, de koeien hebben horens.
Hier woont een rijk man, die veel geven kan,
veel geven hoeft hij niet, al is het maar een suikerbiet
Verdonk: we moet weer lachen om ons loonstrookje :')
Verdonk: niet links, ik ben niet rechts, maar recht door zee
journalist: niet scheel?
pi_33577737
quote:
Op zaterdag 31 december 2005 13:10 schreef Chrisje101 het volgende:

[..]

Waar heb je je kennis vandaan? Vanaf het begin van de kruistochten (elfde eeuw) was rietsuiker bekend in heel Europa en had al snel honing als zoetmiddel vervangen. In erg veel middeleeuwse recepten kom je suiker als ingrediënt tegen, ook in hartige gerechten. Suiker werd in de middeleeuwse gezondheidsleer als zeer gezond beschouwd.
Als je kijkt bij de middeleeuwse recepten op mijn site zul je genoeg recepten met suiker vinden.
Het probleem met veel suiker, is dat je meer melkzuur krijgt en dus wat sneller je tandjes weg laat rotten...
Verdonk: we moet weer lachen om ons loonstrookje :')
Verdonk: niet links, ik ben niet rechts, maar recht door zee
journalist: niet scheel?
  zaterdag 31 december 2005 @ 13:41:57 #37
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_33577888
quote:
Op zaterdag 31 december 2005 13:37 schreef Tafkahs het volgende:

[..]

O nee? En dat liedje over Sint Maarten dan :
[..]
Biet suiker kwam pas begin 19e eeuw op.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 31 december 2005 @ 13:51:32 #38
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_33578332
quote:
Op zaterdag 31 december 2005 13:10 schreef Chrisje101 het volgende:

[..]

Waar heb je je kennis vandaan? Vanaf het begin van de kruistochten (elfde eeuw) was rietsuiker bekend in heel Europa en had al snel honing als zoetmiddel vervangen. In erg veel middeleeuwse recepten kom je suiker als ingrediënt tegen, ook in hartige gerechten. Suiker werd in de middeleeuwse gezondheidsleer als zeer gezond beschouwd.
Als je kijkt bij de middeleeuwse recepten op mijn site zul je genoeg recepten met suiker vinden.
okay, ik was wat te kort door de bocht, in de late middeleeuwen kwam suiker idd in europa, maar was erg duur luxe product, net als peper. Dus niet algemeen beschikbaar. Pas na ontdekking van amerika werden (daar) grote plantages met suikerriet begonnen en werd suiker meer algemeen.
Tropical Babylons: Sugar and the Making of the Atlantic World, 1450-1680
In 1500 was suiker nog steeds een 50 keer zo duur als tegenwoordig.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 31 december 2005 @ 14:04:26 #39
122182 Chrisje101
Semper Delicata
pi_33578851
quote:
Op zaterdag 31 december 2005 13:51 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

In 1500 was suiker nog steeds een 50 keer zo duur als tegenwoordig.
Is zo, maar de geschreven recepten waarop ik me baseer zijn dan ook voor welvarende huishoudens. Boeken waren nameijk óók duur!
Overigens is het wel zo dat, hoewel er in veel recepten uit die periode suiker wordt gebruikt, de consumptie van suiker zelfs in die welvarende huishoudens lager was dan de suikerconsumptie nu. Snoepgoed en frisdrank zijn daar natuurlijk debet aan, maar wij krijgen oojk veel verborgen suikers binnen (lees maar eens de kleine lettertjes op potjes, blikjes en pakjes in de supermarkt).
Voor de nieuwste recepten en updates op Coquinaria:
http://uk.groups.yahoo.com/group/coquinaria/
  zaterdag 31 december 2005 @ 14:06:02 #40
122182 Chrisje101
Semper Delicata
pi_33578915
quote:
Op zaterdag 31 december 2005 13:38 schreef Tafkahs het volgende:

[..]

Het probleem met veel suiker, is dat je meer melkzuur krijgt en dus wat sneller je tandjes weg laat rotten...
En weet je wat nou zo grappig is? Melk vond men destijds een ongezonde drank, onder andere omdat het slecht was voor de tanden!
Voor de nieuwste recepten en updates op Coquinaria:
http://uk.groups.yahoo.com/group/coquinaria/
  zaterdag 31 december 2005 @ 17:47:45 #41
122182 Chrisje101
Semper Delicata
pi_33586409
Laatste nieuws:
Via http://www.gruitale.com/gruitshop_en.htm (bedankt Komos) gevonden waar men aan Nederlands gruitbier kan komen. Het heet Jopen Koyt. url: http://www.jopen.nl/beers.php
Dat is hetzelfde bier dat de kennis van SiGNe ook al had aangeraden, dus ook grote dank aan hem.

[ Bericht 13% gewijzigd door Chrisje101 op 31-12-2005 18:42:10 ]
Voor de nieuwste recepten en updates op Coquinaria:
http://uk.groups.yahoo.com/group/coquinaria/
  zondag 1 januari 2006 @ 12:57:09 #42
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')