FOK!forum / Culinesse à gogo / Restjes ingrediënten.
yvonnezondag 25 december 2005 @ 14:51
Je kent het wel, voor dat ene recept heb je een enkel ( vers) ingredient nodig.
Bij mij moest dat peterselie zijn, en ja, alleen vers ( diepvries was op) en slechts enkele takjes.
Waar oh waar prop ik ooit nog peterselie ( en dan niet als garnering) bij?
Of lusten konijnen dat?
FlamejoBzondag 25 december 2005 @ 15:01
eiersalade
Blueszondag 25 december 2005 @ 15:07
Je kan peterselie ook goed invriezen, of bewaar het in een glas water op de vensterbank.

Verder kan je het nog gebruiken in :
sauzen, soepen, bij rauwkost, aardappelen, vis, vlees, eieren, kaas, kruidenboter en in vinaigrettes.
In warme recepten mag je de peterselie pas op het einde van de kooktijd toevoegen.
Hele takjes krulpeterselie kan je ook frituren en als garnering bij kaas- of garnaalkroketjes serveren. In combinatie met laurier en tijm vormt peterselie het klassieke 'bouquet garni'.




Konijnen mogen ook peterselie lees ik :
quote:
Voorbeelden van goede groenten om te geven zijn: andijvie, broccoli, venkel, bleekselderij, selderieknol, koolrabi, witlof, veldsla, waterkers, boerenkool, paksoy, mosterdblaadjes, frambozenblaadjes, paardebloemblad, wortel en het loof van wortelen. Voor erbij een takje peterselie, takje selderie. Er zijn in de natuur nog veel meer kruiden en planten die goed zijn voor konijnen. Jonge toppen van brandnetels bijvoorbeeld, een dag laten liggen om de brand eruit te laten gaan, zijn heel erg gezond voor konijnen. Wilde achillea is heel goed voor de spijsvertering, ook voor stoornissen. Wat wilde achillea iedere dag bij het groenvoer is geen slechte zaak. Weegbree kan met mate toegevoegd worden, (is erg eiwitrijk) omdat dit plantje een goede uitwerking heeft op de darmbeweging. Brandnetels zijn ook geschikt om gedroogd als hooi te geven, gemengd door het gewone hooi.
neo2000zondag 25 december 2005 @ 15:17
Oeh, oeh.. Terugvindpost voor deze culinaire stumpert..! Kruiden invriezen of zelf frituren, waerlyck geniaal!
yvonnezondag 25 december 2005 @ 15:20
Invriezen?
Het hele bosje in de vriezer kiepen?
De soep en de eiergerechten zijn al klaar namelijk.
Blueszondag 25 december 2005 @ 15:25
Ik zou het in kleine porties invriezen. Anders zit je next time weer met alles over, en dan kan je het meteen wegkiepen.... of aan Nijn geven
yvonnezondag 25 december 2005 @ 15:32
Thanks, een jarenlang probleem opgelost
Mirjamzondag 25 december 2005 @ 15:48
volgens mij moet je hetw el in water inrviezen
yvonnezondag 25 december 2005 @ 15:49
quote:
Op zondag 25 december 2005 15:48 schreef MissyMirjaM het volgende:
volgens mij moet je hetw el in water inrviezen
Come again?
neo2000zondag 25 december 2005 @ 16:21
In een zakje water, kruiden erbij en invriezen..?
Blueszondag 25 december 2005 @ 16:29
Informatief linkje over kruiden, hoe te bewaren, waar in te gebruiken :
http://tipculinair.vrouwonline.nl/index.jsp?pijler=83&page=143

En :
quote:
U kunt de kruiden vers gebruiken, maar u kunt ze ook drogen, invriezen of inleggen. Kruiden u binnen enkele dagen gebruikt kunt u ingerold in papier of in een plastic zak met gaatjes erin in de koelkast bewaren. Drogen doet u door ze net voor de bloei te oogsten. Doe dit in de ochtend als de planten droog zijn en de zon nog niet heet is. U hoeft kruiden die u wilt drogen niet te wassen. Schud ze wel uit om insecten kwijt te raken. Hang kleine bosjes ondersteboven te drogen op een een luchtige droge plek. Na ongeveer 10 dagen zijn ze droog. U neemt de blaadjes eraf en bewaart ze in dichte potjes in het donker. Soorten die goed te drogen zijn: tijm, salie, lavendel, rozemarijn, munt.

Kruiden die u wilt invriezen hoeft u niet te wassen. Schud ze wel even uit en neem alleen de gezonde delen. Snijdt ze in kleine stukjes en vries ze in. Niet langer dan een half jaar in de vriezer bewaren. Soorten die geschikt zijn voor invriezen: dille, bonenkruid, munt, peterselie, bieslook.

Inleggen doen we in azijn of in olie. Was de kruiden en droog ze. Doe ze in flessen en voeg wijnazijn of olie toe. De kruiden moeten geheel onder staan. Sluit de flessen af en zet ze weg op een koele plek. U kunt ze niet langer dan een maand bewaren. Dit is geschikt voor: marjolein, salie, tijm en rozemarijn.
yvonnezondag 25 december 2005 @ 16:44
Verveel jij je ook zo Bluezz?
Ik vind Kerst niet leuk meer
neo2000zondag 25 december 2005 @ 16:46
Wat ik niet begrijp, ik zie wel vaker lavendel staan als kruid, maar vraag mijzelf af of dit qua smaak ook iets toe voegt, of alleen qua geur..? Zie het namelijk wel vaker staan, maar kom het nooit tegen als ingredient in een recept..

Bluezz, thnx voor de tip..
rashudozondag 25 december 2005 @ 16:51
Peterselie kan je echt overal indonderen.. dus ik zou er nooit teveel van hebben.
SiGNezondag 25 december 2005 @ 16:52
quote:
Op zondag 25 december 2005 15:20 schreef yvonne het volgende:
Invriezen?
Het hele bosje in de vriezer kiepen?
De soep en de eiergerechten zijn al klaar namelijk.
Ik snij de kruiden vaak eerst helemaal en wat ik over hou doe ik in een diepvrieszakje en gaat de vriezer in.
Peterselie gebruik ik best vaak, dus dan is het ideaal als je alleen het zakje hoeft te openen en je kan het meteen in het gerecht gooien.
Gesnipperde uitjes vries ik ook vaak in trouwens.
piepsterzondag 25 december 2005 @ 17:01
Ik heb ooit geleerd dat je verse kruiden met water in zo'n diepvriesblokjesvorm moet doen. Als je dan kruiden nodig hebt, kan je heel makkelijk 1 blokje uit de vorm halen.
Blueszondag 25 december 2005 @ 18:30
quote:
Op zondag 25 december 2005 16:44 schreef yvonne het volgende:
Verveel jij je ook zo Bluezz?
Ik vind Kerst niet leuk meer
Ik vind het al jaren niet leuk
Wat denk je dat ik thuis doe... lekker fokken, uitslapen, DVD kijken, mama bellen, lezen, badderen... dat is kerst voor mij. En straks lekker eten
Blueszondag 25 december 2005 @ 18:32
quote:
Op zondag 25 december 2005 16:46 schreef neo2000 het volgende:
Wat ik niet begrijp, ik zie wel vaker lavendel staan als kruid, maar vraag mijzelf af of dit qua smaak ook iets toe voegt, of alleen qua geur..? Zie het namelijk wel vaker staan, maar kom het nooit tegen als ingredient in een recept..
Ik denk qua geur meer dan qua smaak.
quote:
Kruid: lavendel (lavandula angustifolia)
Combineren met: azijn, honing, slagroom
Gebruiken in/bij: ijs, roomsauzen, gebak, jam
Hoe bewaren: droog
Gebruik: spaarzaam
Wel/niet meekoken: wel
Ik heb het nog nooit gebruikt eigenlijk.
Behalve om in de kast te hangen in een zakkie
Mirjamzondag 25 december 2005 @ 21:36
quote:
Op zondag 25 december 2005 17:01 schreef piepster het volgende:
Ik heb ooit geleerd dat je verse kruiden met water in zo'n diepvriesblokjesvorm moet doen. Als je dan kruiden nodig hebt, kan je heel makkelijk 1 blokje uit de vorm halen.
]dat bedoelde ik dus
krakkemiekemaandag 26 december 2005 @ 01:53
Groene kruiden die je niet goed kan drogen, kan je prima invriezen zonder water.
Als het nodig is, was de kruiden en droog ze goed.
Knip ze fijn en doe ze in een diepvries bestendig bakje. Doe ze in de diepvries.
Joh, zo kan je die kruiden KOPEN uit de diepvries.....
MouseOvermaandag 26 december 2005 @ 01:58
quote:
Op zondag 25 december 2005 17:01 schreef piepster het volgende:
Ik heb ooit geleerd dat je verse kruiden met water in zo'n diepvriesblokjesvorm moet doen. Als je dan kruiden nodig hebt, kan je heel makkelijk 1 blokje uit de vorm halen.
Klinkt handig. Het was eigenlijk nooit in me opgekomen dat je ze in zou kunnen vriezen.
Martijn_77maandag 26 december 2005 @ 10:38
Petersellie kauwen helpt ook heel goed tegen knoflookgeur als je veel knoflook gegeten hebt
BBQ-kipmaandag 26 december 2005 @ 22:57
Ik vries peterselie altijd gewoon zo als bos in verpakt in een plastic zakje.
Als ik het dan nodig heb knijp ik even in het gevroren zakje, open het en neem er met ene lepel uit wat ik nodig heb.
Zakje weer dicht en volgende keer hetzelfde ritueel
Pietverdrietdinsdag 27 december 2005 @ 09:34
quote:
Op zondag 25 december 2005 14:51 schreef yvonne het volgende:
Je kent het wel, voor dat ene recept heb je een enkel ( vers) ingredient nodig.
Bij mij moest dat peterselie zijn, en ja, alleen vers ( diepvries was op) en slechts enkele takjes.
Waar oh waar prop ik ooit nog peterselie ( en dan niet als garnering) bij?
Of lusten konijnen dat?
Gooi het in de Soep?
Martijn_77dinsdag 27 december 2005 @ 10:14
quote:
Op dinsdag 27 december 2005 09:51 schreef coolbabe het volgende:
Met rond gevulde buik van 2 dagen schransen kijk je de ochtend na kerst eens goed in je koelkast en daar vindt je nog het nodige aan dingen die niet zijn opgegaan.
Zo heb ik hier nog aardappelgratin, genoeg voor 4 personen. Een bak vol gesnipperde groenten van het gourmetten (ui, champignon, tomaat, paprika, mais), diverse stukken vlees van het gourmetten, 1 halve bak zalmsalade, een halve bak eiersalade, een pak aardappelschijfjes, 1 pakje gerookte zalm en een pakje gerookte paling.
Wat valt hier in hemelsnaam nog van te maken?

Vertel hier wat jij nog "over" hebt dan mag een ander verzinnen hoe daar iets lekkers van te maken
boyvdinsdag 27 december 2005 @ 10:16
Bij m'n oom kerst gehad en die zit nu dus nog opgescheept met een week lang kerstvreten. Hele stukken kalkoen, meloen, salades, puree, verschillende groenten, garnalen, croissants en tutti frutti, als je dat uberhaupt al kunt bewaren... verder nog toostjes, brie, camembert, crabsalade, zalm, allerlei sauzen en zulke dingen.

Opzich is dit allemaal wel los te eten, maar ik ga dat wat we nog hebben gewoon proberen te combineren denk ik.
boyvdinsdag 27 december 2005 @ 10:16
En nog wat halveliterblikken Duits bier
yvonnedinsdag 27 december 2005 @ 10:20
quote:
Op maandag 26 december 2005 22:57 schreef BBQ-kip het volgende:
Ik vries peterselie altijd gewoon zo als bos in verpakt in een plastic zakje.
Als ik het dan nodig heb knijp ik even in het gevroren zakje, open het en neem er met ene lepel uit wat ik nodig heb.
Zakje weer dicht en volgende keer hetzelfde ritueel
Handig, ligt in de vriezer nu!
yvonnedinsdag 27 december 2005 @ 10:22
quote:
Op dinsdag 27 december 2005 09:34 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Gooi het in de Soep?
Ja, sowieso deze dagen mager eten, en "ontvlezen"verbazingwekkend wat kinderen ( 14 en 21) aan vlees wegstouwen.
Pietverdrietdinsdag 27 december 2005 @ 10:22
Resten vlees en groente kan je altijd nog een smakelijk soepje van trekken
Lekker een dag of wat laten pruttelen en dan alleen de boullion, lekker licht zo na de dagen van zwaar eten.
inkie1010zaterdag 7 januari 2006 @ 23:52
Ik geef het aan de cavia's en idd wat bluezz zei de konijnen mogen het ook!
Er zit veel vitamine C in peterselie en het is dus best gezond voor de diertjes. Alleen niet teveel geven, is dan weer slecht voor de niertjes
Mirjamzaterdag 25 februari 2006 @ 16:21
i heb vandaag basilicum, munt en tijm gekocht op de markt.
de beste man zei me, dat als ik het in wilde vriezen, ik het heel eventjes moest blancheren, en dan kun je het zo in een diepvrieszakje invriezen.
meer mensen die dat volgens deze methode doen?