flamoes | zondag 25 december 2005 @ 13:16 |
Ik deed gistermiddag even gezellig een borreltje zoals altijd na het jagen, toen een discussie ontstond met mijn maat over biefstuk... Het ging er over, hoeveel biefstuk kan je nou van een koe snijden? Ik ga over een tijdje in een slachthuis werken, dus misschien nog nuttige info voor mij. En ik dacht, er zijn op een groot forum als FOK altijd wel mensen die een antwoord weten op mijn vraag. Hoeveel (echte) biefstuk haal je van een gemiddelde koe? | |
-AnneX- | zondag 25 december 2005 @ 13:27 |
1 hele grote ![]() | |
Blues | zondag 25 december 2005 @ 14:39 |
http://www.kanenpieper.be/basis100/vlees.htm Hier staat wel wat info... er kunnen als ik het zo lees 2 tot 3 personen van eten. * Bluezz neemt het topic even mee naar CUL omdat het over eten van een beest gaat ![]() | |
Phineas | maandag 26 december 2005 @ 09:52 |
Van 1 koe komt een heleboel biefstuk als je wilt. We kennen dus al 2 soorten biefstuk nl. kogel en haas. Kogel biefstuk snijd men dus van het stuk dat onder de bil zit. Verder de haas. Een koe heeft er 2. Alleen van een ossenhaas kan je al een 15 biefstukken snijden. Dit is onbetwist de beste bietfstuk. Vaak snijd men de haas in iets dikkere stukken en dan heet het tournedos. | |
Martijn_77 | maandag 26 december 2005 @ 10:26 |
quote:Als je dat zo leest valt de koe toch wel uit een in heel veel losse producten. | |
Blues | maandag 26 december 2005 @ 14:02 |
quote:Ooohhh das veel meer dan ik dacht. Goeie info dit ![]() Ben je slager/kok of zo? | |
Erosjuhhh | maandag 26 december 2005 @ 19:13 |
quote:en een dubbele is een chateau briand ofzo ![]() | |
Pietverdriet | dinsdag 27 december 2005 @ 09:40 |
![]() 1 - baklapjes 2 - biefstuk 3 - braadvlees 4 - entrecôte 5 - gehakt 6 - haas, tournedos 7 - hacheevlees 7 - hamburger 8 - klapstuk 8 - lendebiefstuk 9 - lever 10 - ossestaart 11 - poulet 12 - rollade 12 - filet, lende 13 - rosbief 14 - schenkel 15 - soepvlees 16 - staartstuk 17 - stooflappen 17 - doorregen lappen 17 - riblappen 17 - magere runderlap 17 - sukadelappen 17 - T-bone 18 - tartaar 19 - tong | |
Pietverdriet | dinsdag 27 december 2005 @ 09:44 |
In frankrijk wordt anders gesneden![]() 1 - Collier. 7 - Gîte. 2 - Basses Côtes. 8 - Aiguillette Baronne / Onglet / Hampe / Bavette d'Aloyau / Bavette de Flanchet / Flanchet. 3 - Côte / Entrecôte. 9 - Plat de Côtes / Tendron / Milieu de Poitrine. 4 - Faux-Filet / Filet / Rumsteack / Queue. 10 - Macreuse à bifteck / Paleron / Macreuse à pot-au-feu / Jumeau de bifteck / Jumeau à pot-au-feu. 5 - Rond de Gîte. 11 - Gros bout de poitrine. 6 - Tendre de tranche / Poire / Merlan / Gîte à la noix / Araignée / Plat de tranche / Rond de tranche / Mouvant. | |
Pietverdriet | dinsdag 27 december 2005 @ 09:49 |
En in Duitsland ook weer anders, Ik post ook Deze maar, zodat je kan zien wat wat is in verschillende landen ![]() 1.Hals 2.Nacken 3.Hohe Rippe 4.Dicker Bug 5a.Schulterblatt 5b. Schulterspitze 6.Brustspitze 7.Brustkern 8.Mittelbrust 9. Querrippe 10. Bauchlappen 11a. Filet 11b. Lende 12a.Blume 12b.Runde Nuß 13a.Kugel 13b.Bürgermeisterstück 14.Schwanzstück 14a. Tafelspitz 14b.Schwanzrolle 15. Oberschale 16a.Hesse 16b.Beinscheiben | |
klaarover | dinsdag 27 december 2005 @ 10:00 |
En van de rug komen ook nog de entrecotes, rumpsteaks en T-bone steaks. Al met al haal je enorm veel biefstuk van een koe. | |
Pietverdriet | dinsdag 27 december 2005 @ 10:47 |
quote:is maar net wat je als biefstuk definieert. De vaderlandse slager noemt de doorsnee baklap al biefstuk, maar een goede malse biefstuk is een waarlijke witte raaf. | |
Phineas | dinsdag 27 december 2005 @ 11:04 |
quote:Jep, Ik ben kok/chef. Vind het wel leuk om mensen op weg te helpen op dit gebied ![]() [ Bericht 6% gewijzigd door Phineas op 27-12-2005 12:40:47 ] | |
krakkemieke | dinsdag 27 december 2005 @ 22:44 |
Phineas: Een eenspersoons biefstuk van de haas heet over het algemeen een tournedos, een grotere een chateau-briand. Het verhaal zal vast niet waar zijn, maar ik vind het leuk. Volgens de legende schaamde een ober zich zo om zo'n klein biefstukje te serveren, dat hij het achter z'n rug stiekem op tafel zette. | |
Erosjuhhh | dinsdag 27 december 2005 @ 22:53 |
een dubbele is chateau-briand, niet een grotere. | |
krakkemieke | dinsdag 27 december 2005 @ 23:17 |
Ik was even voorzichtig....... ![]() | |
golfer | dinsdag 27 december 2005 @ 23:36 |
quote: Toevallig in een expressobar in Utrecht? | |
Rinze007 | woensdag 28 december 2005 @ 13:53 |
zucht... waarom vind ik het toch zielig dat dieren worden gefokt om geslacht te worden??? is een dierenleven minder/niets waard? | |
-AnneX- | woensdag 28 december 2005 @ 13:55 |
quote:mensen worden ook overal ter wereld afgeslacht hoor ![]() | |
Pietverdriet | woensdag 28 december 2005 @ 13:55 |
quote:Wild is niet zielig? | |
Rinze007 | woensdag 28 december 2005 @ 14:03 |
quote:Dit is (bijna) de meest idiote opmerking van 2005... Wie kan het beter??? | |
Rinze007 | woensdag 28 december 2005 @ 14:03 |
quote:Tuurlijk wel. | |
brrrrrrt | donderdag 29 december 2005 @ 01:47 |
quote:Wat ik heel bizar vind is dat je in deze link zonder blikken of blozen kan lezen dat kalveren "in een beperkte ruimte" (= dus vastgebonden in een kist, zonder daglicht) worden gefokt, en dat ze een speciaal soort voedingsstoffenarm dieet krijgen zodat ze expres bloedarmoede krijgen. Dat is toch gewoon NIET OKEE? Ik heb me laten vertellen dat de enige reden dat dit zo gedaan wordt, is dat kalveren zo wit vlees krijgen. En de enige reden dat dat belangrijk is, is dat de mensen gewend zijn dat kalfsvlees wit is, terwijl het gezond, rood, niet bloedarmoedig en wel onder daglicht opgegroeid, hetzelfde zou smaken. Als dat zo is vind ik het een misdaad dat kalveren zo worden gefokt als nu. Anders ook trouwens, en dat terwijl ik toch echt wel fanatiek voor mijn lekkere stukje vlees ben, vegetarisch eten zul je op mijn bord niet vinden. | |
rashudo | donderdag 29 december 2005 @ 09:31 |
Maak er een topic over zou ik zeggen.. en kijk vooral niet naar animal planet, waar dieren nog leven terwijl hun achterlijf al opgevreten is, waar ze uit elkaar worden gescheurd door leeuwen e.d. Maar dit is echt niet de plek om die discussie te gaan voeren. Ik krijg trouwens het gevoel dat tegenwoordig veel van het vlees wat eigenlijk ergens anders voor bestemd is uiteindelijk in de gehakt terecht komt, omdat er gewoon weinig vraag naar is. Daarbij denk ik aan schenkels en lappen enz. enz. Klopt dat vermoeden? | |
Erosjuhhh | donderdag 29 december 2005 @ 09:57 |
zouden ze mooi gek zijn, gehakt verkoop je voor t minste geld, gooi je eigenlijk alleen stukken vlees in die overblijven... zoals bij het snijden van een lende bijv. 100 gram na het portioneren...en runderlappen etc worden heus wel verkocht.. waar denk jij dat je goulash etc van gemaakt wordt?;) | |
rashudo | donderdag 29 december 2005 @ 10:01 |
quote:Dat klopt wel allemaal maar als ik kijk hoeveel gehakt er in de wereld wordt geconsumeerd kan het nooit alleen van de restjes afkomen. | |
Pietverdriet | donderdag 29 december 2005 @ 10:05 |
quote:Kistkalveren is een gepasseerd station, worden zo in Nederland niet meer gehouden quote:het was quote:Klopt, vooral voor de export was dit belangrijk quote:Nee, roder vlees smaakt wel degelijk anders. Daarom is Limosine zo geliefd, het is licht vrij smakeloos rundvlees, als je dat vergelijkt met rundvlees van andere soorten wat zwart/paars van kleur is, heel donker, dan heeft dat laatste vlees een veel sterkere smaak. Het lijkt dan meer op wild, er zit een bloedsmaak aan (die je heel uitgesproken in lever proeft) | |
Pietverdriet | donderdag 29 december 2005 @ 10:08 |
quote:gehakt is vooral in Nederland erg geliefd, rest van europa eet het een stuk minder. Er wordt trouwens veel gehakt uit afrikaans vlees gemaakt http://www.rvu.nl/kvw/index.php?i=8&r=30&n=366 | |
BrauN | donderdag 29 december 2005 @ 10:08 |
quote:OMG. ![]() | |
Erosjuhhh | donderdag 29 december 2005 @ 11:00 |
quote:mijn warenkennisleraar vertelde btw dat in heel de wereld gehakt (zoals t hier wordt gemaakt) verboden is, in andere landen zoals frankrijk etc, moet gehakt voor je neus gemalen worden. | |
Pietverdriet | donderdag 29 december 2005 @ 11:24 |
quote:Hoe het wettelijk zit weet ik niet, maar volgens mij is het hier in Duitsland niet veel anders dan in NL | |
rashudo | donderdag 29 december 2005 @ 13:36 |
quote:Fantastische aflevering weer ![]() | |
Pietverdriet | donderdag 29 december 2005 @ 14:10 |
Oh en over biefstuk http://www.rvu.nl/kvw/index.php?i=8&r=30&n=358 waar deze op volgde http://www.rvu.nl/kvw/index.php?i=8&r=30&n=614 | |
flamoes | donderdag 29 december 2005 @ 14:40 |
Zo bedankt, ik had nooit verwacht dat ik zoveel duidelijke tips zou krijgen! Maar het blijft wel even gissen hoeveel echte biefstuk er aan zit dus. En het is waar, tegenwoordig word bijna alles onder de naam biefstuk verkocht. Zo was die discussie ook ontstaan laatst. | |
Drive-r | zondag 1 januari 2006 @ 22:58 |
quote:Helaas niet waar. Ook in Frankrijk wordt het kant-en-klaar in de supermarkt verkocht... wellicht dat de regel bestaat, maar dan hebben ze er inmiddels een gedoogbeleid voor... PS: Gehakt vind je in Europa toch bijna overal, in ieder geval in F, B, D, E, IT, CH, A en UK [ Bericht 8% gewijzigd door Drive-r op 01-01-2006 23:04:50 ] | |
flamoes | woensdag 13 december 2006 @ 23:35 |
En wanneer mag het dan wel volgens die warenkennisleraar? Lekker omslachtig, je neemt een pond voorverpakt gehakt en geeft het de naam "ongekruide hamburger". Want dan mag het wel he.. | |
Erosjuhhh | donderdag 14 december 2006 @ 18:14 |
het mag alleen als het voor je neus door de gehaktmolen gaat en dus niet voorverpakt officieel, vertelde hij laatst ;P | |
MissHobje | donderdag 14 december 2006 @ 23:12 |
TT verduidelijkt ![]() | |
flamoes | vrijdag 15 december 2006 @ 17:15 |
toch raar dat ik in veel landen ben geweest, andere mensen die ik ken ook en het gewoon overal voorverpakt te koop is. Maar oke, hoe groot is het gedeelte gemiddeld wat onder biefstuk valt? Hoort tournedos er ook bij? | |
sanger | vrijdag 15 december 2006 @ 17:46 |
tvp, leuk om te weten !!!! | |
rudedeltadude | vrijdag 15 december 2006 @ 18:13 |
quote:een jaar na dato, altijd handig ![]() | |
flamoes | dinsdag 19 december 2006 @ 17:54 |
altijd rond de feestdagen he ![]() ![]() |