Schopje! Vanavond komt het eerste deel op Nederland 2 om 23:10.
![]()
![]()
Hier nog een lovende review:
REGIE: Geof Sax
MET: Rachael Stirling, Keely Hawes, Monica Dolan
[UK – 2002 – 2u53]
Suikerzoete sprookjesfilm om bij weg te dromen en na afloop zingend en dansend de zaal te verlaten.
In deze driedelige Britse miniserie kruipt de vrij onbekende Rachael Stirling in de huid van Nancy (Nan) Astley, een simpel meisje uit een kleine badplaats te Kent, waar de beste oesters ter wereld vandaan komen. Wanneer Nan de controversiële Kitty ontmoet, wordt ze op slag verliefd. Maar hoe is het om als vrouw verliefd te worden op een andere vrouw op het einde van de 19e eeuw? Op de koop toe verdient Kitty de kost als entertainer; ze zingt en ze danst, echter verkleed als man. Al snel wordt de droom om in London door te breken eveneens werkelijkheid en beginnen Nan en Kitty samen een nieuw leven. Samen voeren ze een succesvol cabaretnummer op, en terwijl hun romance woeste hoogten overschrijdt, kunnen ze hun geluk niet op. Tot op de dag dat Nan Kitty betrapt met een man…
‘Tipping the Velvet’ is ongetwijfeld een serie om U tegen te zeggen. Daar bestaan verschillende redenen voor. Niettegenstaande dit de 21e eeuw is, staan onze overzeese buren bekend als ‘stiff’ en ‘conservative’ – I wonder where that came from. ‘Tipping the Velvet’ snijdt niet alleen het holebi – thema aan, nee, het onderwerp wordt volledig uitgesmeerd én in een ver vergaan kostuumtijdperk geplaatst. Zelfs de lesbische seksscènes – met hulpstukken! - zijn expliciet. On – Brits of niet, ze hebben het toch maar gedaan, zonder zwarte blokjes of gewraakte censuuroorlogen.
De acteurs, en dan met name Stirling, verdienen meer dan een pluim. Het acteerwerk is meesterlijk, duidelijk van een BBC – kwaliteitslabel voorzien. Vooral de evolutie van Nan werd zeer mooi in beeld gebracht. Wanneer ze haar seksuele geaardheid ontdekt doet ze er alles aan om die geheim te houden, alhoewel haar uiterlijk net het tegengestelde uitschreeuwt. Naar het einde van de film toe vindt ze een soort van innerlijke rust, waardoor ze haar homoseksualiteit niet langer hoeft te verbergen, maar er tezelfdertijd minder mee te koop loopt. Ook technisch zit deze serie wel snor. De muziek is leuk en gevarieerd en de cameravoeringen leiden soms een eigen leven. Het gepingpong van de camera is vooral bijzonder origineel wanneer er reacties tussen beiden partijen moeten gefilmd worden.
Een punt van kritiek is misschien dat in ‘Tipping the Velvet’ iederéén wel queer lijkt. Hoe omstreden homoseksualiteit in de 19e eeuw ook mocht zijn, van een undergroundscene leek het alleszins niet veel weg te hebben. Maar laten we eerlijk zijn, ‘Tipping the Velvet’ heeft werkelijk alles in huis om een grote hit te worden, welke geaardheid u ook mag hebben.
E. De Smet