FOK!forum / Culinesse à gogo / Volgorde gerechten bij meerdere gangen
goddess-in-heavenmaandag 12 december 2005 @ 16:32
Deze kerst wordt voor mij heel bijzonder. Ik ga nl met kerst het huis uit en wil mijn ouders de eerste avond uitnodigen voor een uitgebreid kerstdiner. Ik wil meerdere (5) gangen doen. Welke volgorde moet ik dan aanhouden? en welk soort gerechten moet ik dan doen? (wanneer komt de soep, wanneer een koude salade)

Als er iemand ook nog tips heeft voor een goed menu (lekkere gerechten) dan mag ie dat ook meteen melden. Mijn voorkeur gaat uit naar de franse keuken
snoekiesnoekmaandag 12 december 2005 @ 16:41
begrijp ik het goed dat je met kerst op kamers gaat en gelijk een 5 gangen diner wil koken

Heb je uberhaupt weleens gekookt? Een kerstdiner met 5 gangen is niet iets wat je zomaar doet namelijk.

Ik zou zeggen: koop een boekje of leen het in de bieb over kerstdiners, zijn er veel en dan heb je kant en klare lijsten zodat alles ook op elkaar aansluit.
Rens_Wildersmaandag 12 december 2005 @ 16:42
Voorgerecht, soep, tussengerecht, hoofdgerecht, dessert en koffie.
goddess-in-heavenmaandag 12 december 2005 @ 16:44
Of ik uberhaupt weleens heb gekookt.... Ik kook bijna dagelijks! Het liefst zo uitgebreid mogelijk met alles erop en eraan... Ik heb al een flinke verzameling kookboeken, maar kan de gebruikelijke volgorde niet vinden.

En ik ga niet op kamers, maar in een huis met een mooie grote nieuwe keuken die graag gebruikt wil worden
goddess-in-heavenmaandag 12 december 2005 @ 16:45
quote:
Op maandag 12 december 2005 16:42 schreef Rens_Wilders het volgende:
Voorgerecht, soep, tussengerecht, hoofdgerecht, dessert en koffie.
voorgerecht en tussengerecht, zijn die warm of koud? of maakt dat niet uit?
abrahammaandag 12 december 2005 @ 16:52
Warm of koud maakt niet uit.

Ik ga altijd voor makkelijk en doe voor en tussengerecht koud. Scheelt twee keer stress en je kunt de boel makkelijker voorbereid klaar zetten.

5 gangen is al een uitdaging. Als je alle gangen dan ook nog a-la minuut volledig moet maken heb je geen rust om zelf ook van het eten te genieten

Veel kookplezier!
I_m_m_0maandag 12 december 2005 @ 16:52
Voorgerecht meestal koud, lekkere salade bijvoorbeeld, of koude salade met wat warme geitenkaas ofzo... tussengerecht is meestal warm. Je kan ook de soep als tussen gerecht aanhouden...
Duderinnetjemaandag 12 december 2005 @ 17:14
Wanneer serveer je officieel eigenlijk een kaasplankje? Is dat nou direct na het hoofdgerecht? Of na het dessert?
Rens_Wildersmaandag 12 december 2005 @ 17:15
Na het hoofdgerecht.
Duderinnetjemaandag 12 december 2005 @ 17:18
quote:
Op maandag 12 december 2005 17:15 schreef Rens_Wilders het volgende:
Na het hoofdgerecht.
Thanks. Komt daar dan ook nog een toetje na?
Vlorismaandag 12 december 2005 @ 17:23
Volgens het foldertje van de C1000:

- koud voorgerecht
- soep
- warm voorgerecht
- hoofdmaaltijd
- kaasplankje
- nagerecht

(zoiets was het, er stond nog meer eventueel tussen, maar heb 'm bij m'n ouders gelezen gisteren en dit is wat ik me herinner dat erop stond)
Posdnousmaandag 12 december 2005 @ 17:24
quote:
Op maandag 12 december 2005 17:18 schreef Duderinnetje het volgende:

[..]

Thanks. Komt daar dan ook nog een toetje na?
Nee, dat is dan al geweest.
Rens_Wildersmaandag 12 december 2005 @ 18:08
Nee, het toetje komt na de kaas.
BBQ-kipmaandag 12 december 2005 @ 18:57
Over de volgorde kaasplankje-dessert is geen duidelijkheid, de een zegt kaas-dessert, de ander dessert-kaas.
Ikzelf vind dessert-kaas lekkerder, dan kun je lekker door borrelen met portjes enzo erbij als de kaas op is.
Maar met zachte, subtiele kaasjes zou ik het liever voor het dessert doen, omdat anders de smaken van het zoete dessert zo overpowering zijn, dat je de kaas niet meer proeft.
Maar goed, het mag dus allebei.
Martijn_77maandag 12 december 2005 @ 19:06
Volgens deze site is de volgorde
quote:
Koud voorgerecht
Soep
Warm voorgerecht
Hoofdschotel vis
Hoofdschotel vlees
Pauzedrank
Hoofdschotel gevogelte
Hoofdschotel wild
Kaas
Warm zoet nagerecht
Koud zoet nagerecht
IJsnagerecht
Gebak
Fruit
Dessert
snoekiesnoekmaandag 12 december 2005 @ 19:13
quote:
Op maandag 12 december 2005 16:44 schreef goddess-in-heaven het volgende:
Of ik uberhaupt weleens heb gekookt.... Ik kook bijna dagelijks! Het liefst zo uitgebreid mogelijk met alles erop en eraan... Ik heb al een flinke verzameling kookboeken, maar kan de gebruikelijke volgorde niet vinden.

En ik ga niet op kamers, maar in een huis met een mooie grote nieuwe keuken die graag gebruikt wil worden
Excuus, ik dacht dat je net 18 was geworden , op kamers ging en gelijk flink wilde uitpakken. Ik dacht: ik moet je familie even in bescherming nemen
Euc-maandag 12 december 2005 @ 19:41
Ik meende dat ik daar al eens een info topic over had geopend, was ff zoeken maar uiteindelijk gevonden:

Menuleer!
Posdnousmaandag 12 december 2005 @ 19:56
quote:
Op maandag 12 december 2005 18:08 schreef Rens_Wilders het volgende:
Nee, het toetje komt na de kaas.
Raar, daar heb ik nog nooit van gehoord.

eerst toetje, daarna kaas en borrels

Ik ga na de borrels echt geen toetje meer eten .
aidylmaandag 12 december 2005 @ 20:22
Gewoon geen kaas.... kaas is goor (behalve jong(belegen) goudse kaas)
Euc-maandag 12 december 2005 @ 20:54
quote:
Op maandag 12 december 2005 20:22 schreef aidyl het volgende:
Gewoon geen kaas.... kaas is goor (behalve jong(belegen) goudse kaas)
Als je niets nuttigs te melden hebt zeg dan aub niks

Kaas voor of na het dessert is een beetje een discussiepunt, de ene vind het ervoor lekkerder, de andere erna. Ligt net aan je eigen wensen.
krakkemiekemaandag 12 december 2005 @ 22:31
Eerst kaas, dan kan je de wijn opmaken, van het hoofdgerecht.
(Krakje opent bij de kaas meestal nog een fles, zo gezellig....
En je kan na de kaas toch zoveel port drinken als je wilt?
Martijn_77maandag 12 december 2005 @ 23:02
quote:
Op maandag 12 december 2005 22:31 schreef krakkemieke het volgende:
En je kan na de kaas toch zoveel port drinken als je wilt?
Niet alleen na de kaas. Ik drink meestal bij het kaasplankje al een portje
krakkemiekemaandag 12 december 2005 @ 23:10
Hehehe, tuurlijk, maar ons gezin houdt van cotes du rhone.....
goddess-in-heavendinsdag 13 december 2005 @ 09:45
quote:
Op maandag 12 december 2005 19:06 schreef Martijn_77 het volgende:
Volgens deze site is de volgorde
[..]
ok, dat is dus echt een beetje té uitgebreid ik denk dat ik dat niet ga redden.

Mijn idee was om een paar gerechten te maken die makkelijk vantevoren klaar te maken waren. Ik heb de week voor kerst al vrij en ik moet die natuurlijk ook opvullen

Maar thanks allemaal!
Martijn_77dinsdag 13 december 2005 @ 10:03
quote:
Op dinsdag 13 december 2005 09:45 schreef goddess-in-heaven het volgende:
ok, dat is dus echt een beetje té uitgebreid ik denk dat ik dat niet ga redden.
Maar je hoeft ze ook niet allemaal te maken
Goipie2dinsdag 13 december 2005 @ 13:46
Wij eten meestal, als we mee gangen hebben dan 'normaal':

koud voorgerecht
een lichte soep (als je gebonden soep hebt vult het teveel)
hoofdgerecht
toetjes (wij doen meestal combi van warm koud. appel met ijs etc)
koffie met likeur en chocolaatje
en daarna lekker na borrelen en uitbuiken