quote:
Op donderdag 10 november 2005 22:40 schreef DennisMoore het volgende:Dat moduleren heeft toch alleen met de grootte van de vlam te maken, dat dat traploos gaat? (En dus stiller?)]
Inderdaad. Modulerende ketels kunnen ook op klein vermogen draaien. Een modulerende ketel in combinatie met een (zelflerende) 'modulerende' thermostaat geeft een gelijkmatigere verwarming.
Stel het is in je kamer 18 graden terwijl het 18,5 graden moet zijn, dan gaat in dat geval de cv kort aan op de laagste stand. Een niet-modulerende ketel merkt via de normale thermostaat alleen dat 'ie aan moet, en gaat dan op vol vermogen draaien.
De modulerende ketel en de 'modulerende' thermostaat wisselen dus gegevens uit. Dat kan via de normale (bestaande) twee draden. Vaak kun je daardoor meer informatie van je ketel aflezen, zoals hoe hoog de vlam staat, wat de watertemperatuur is, en eventuele storingscodes van de ketel. Bij veel modellen (ketel afhankelijk) kun je instellen dat s'nachts geen tapwater warm gehouden wordt.
Er zijn vele verschillende leveranciers van cv-ketels, de mogelijkheid om te kunnen moduleren zit 'm echter in de branderautomaat. Daarvan zijn er minder leveranciers.
De mogelijkheid om ook een 'modulerende thermostaat' aan te sluiten, hangt af van de aanwezigheid van een geschikte interface. Voor zover ik weet is alleen OpenTherm een protocol dat meerdere fabrikanten gebruiken, en waarvoor o.a. Honneywell thermostaten levert.
Het kan zo zijn dat je wel een modulerende ketel hebt, maar dat de interface ontbreekt. Het loont om te informeren bij de fabrikant of een goede verwarmingsspecialist. Deze weet vaak of een losse interface te koop is. (Zoals in mijn geval, door het kopen van een los interfacekastje kon ik op mijn AWB Thermomaster een Chronotherm modulation aansluiten.
![]()
)
[ Bericht 8% gewijzigd door wernert2 op 24-11-2005 01:23:30 (Laat, moe, tiepfout.) ]