Ik zeg helemaal niet dat de overheid daar aan toe moet geven. Ik reageer op de ontelbare users die dan maar meteen iedereen voor tuig en uitvreters uitmaken, zonder enig begrip te hebben voor de situatie. En werktrajecten en dergelijke zijn allemaal prima, ik heb het ook helemaal niet over Nederland, maar over Frankrijk waar de situatie wel een beetje anders is dan hier.quote:Op vrijdag 11 november 2005 10:41 schreef natte-flamoes het volgende:
[..]
Oh? En daar baseer jij je uitspraken op? Ik ben een scholier/student die even gaat vertellen hoe het in elkaar steekt? Wie ben jij om daar zo over te oordelen?
Ik maak werklozen die hier in nederland om uitkering vragen van dicht bij mee, en die zaken die je opnoemt in je post, psychologische factor, niet logisch om school af te maken, discriminatie, het is allemaal geen reden om je handje op te houden en geld te ontvangen, en vervolgens op je reet te gaan zitten. In nederland is de insteek aan het veranderen, van handje ophouden en uitkering ontvangen verder niks doen naar werktrajecten waarin je moet werken voor je geld. Want werk is er, zat. Het is juist de instelling die parten speelt. Jij zegt dus dat de overheid toe moet geven aan die instelling. Met was als resultaat? Nog minder motivatie. De situatie is dat er zat werk voorhanden is. Probleem is dat men niet wil. Ik kan me heel goed voorstellen dat dit grotendeels ook in frankrijk speelt.
Klopt, maar hoe stel je zoiets vast?quote:Op vrijdag 11 november 2005 10:53 schreef natte-flamoes het volgende:
[..]
Er zijn meer banen te vinden dan bij het cwi ingeschreven staan.
Sla de krant eens openquote:Op vrijdag 11 november 2005 11:00 schreef BansheeBoy het volgende:
[..]
?Klopt, maar hoe stel je zoiets vast?²
quote:Op vrijdag 11 november 2005 10:58 schreef Posdnous het volgende:
[..]
Ik zeg helemaal niet dat de overheid daar aan toe moet geven. Ik reageer op de ontelbare users die dan maar meteen iedereen voor tuig en uitvreters uitmaken, zonder enig begrip te hebben voor de situatie. En werktrajecten en dergelijke zijn allemaal prima, ik heb het ook helemaal niet over Nederland, maar over Frankrijk waar de situatie wel een beetje anders is dan hier.
Hoezo?quote:Op vrijdag 11 november 2005 11:00 schreef BansheeBoy het volgende:
[..]
?Klopt, maar hoe stel je zoiets vast?²
Heb ik geen tijd voor, ik werk overdag.quote:Op vrijdag 11 november 2005 11:01 schreef Snatched het volgende:
[..]
Sla de krant eens openkijk eens op websites...
quote:Op vrijdag 11 november 2005 11:02 schreef BansheeBoy het volgende:
Heb ik geen tijd voor, ik werk overdag.²
Nee hoor, ik snap niet hoe je daar bij komt.quote:Op vrijdag 11 november 2005 11:01 schreef natte-flamoes het volgende:
Jij reageerde 1 op 1 op klez.
oa dat je klez quote?quote:Op vrijdag 11 november 2005 11:12 schreef Posdnous het volgende:
[..]
Nee hoor, ik snap niet hoe je daar bij komt.
Zijn mening ja, daar geef ik mijn mening over, vandaar de quote. maar dat wil niet zeggen dat mijn mening direct op hem persoonlijk betrekking heeft.quote:
Toch erg handig, schermen met onzichtbare cijfers. Ik kan net zo makkelijk stellen dat er meer werkzoekenden zijn dan bij het CWI bekend staan, aangezien een hoop niet-kostwinners ook op zoek zijn naar een baan. Denk aan de huisvrouw die ook weer wil gaan werken, of de scholieren en studenten.quote:Op vrijdag 11 november 2005 10:53 schreef natte-flamoes het volgende:
[..]
Er zijn meer banen te vinden dan bij het cwi ingeschreven staan.
Mwa nee, het gaat erom dat het aantal mensen wat een uitkering geniet toch werk kan zoeken, ook al geeft het cwi aan minder vacatures te hebben. Werklozen die geen utikering genieten is dus geen issue.quote:Op vrijdag 11 november 2005 11:21 schreef Mwanatabu het volgende:
Toch erg handig, schermen met onzichtbare cijfers. Ik kan net zo makkelijk stellen dat er meer werkzoekenden zijn dan bij het CWI bekend staan, aangezien een hoop niet-kostwinners ook op zoek zijn naar een baan. Denk aan de huisvrouw die ook weer wil gaan werken, of de scholieren en studenten.
Dus van ong. 300.000 vacatures op 695.000 werklozen naar 400.000 vacatures op 685.000. Nog steeds in de min, hoor.quote:Nieuwsflits Arbeidsmarkt juli 2005
Het aantal niet-werkende werkzoekenden (nww) is in juli met 2.800 (0,4%) gestegen tot 695.700. Ook in juli 2004 steeg het aantal niet-werkende werkzoekenden, toen met 0,6%. Uitgedrukt in een percentage van de beroepsbevolking komt het nww-percentage voor juli 2005 uit op 9,2%.
Het aantal nww van 40 jaar en ouder steeg in juli met 0,9%, het aantal nww jonger dan 40 jaar daalde met 0,2%. Eind juli was 54% van het totale nww-bestand 40 jaar of ouder. In juli 2004 was dat nog 51%.
De stijging van het aantal nww is gering in bijna alle beroepsgroepen. Alleen onder onderwijspersoneel lag de stijging met 3% ver boven het gemiddelde.
Het aantal vacatures dat door werkgevers bij CWI werd ingediend, bedroeg in de eerste zeven maanden van dit jaar 174.300, dat is ca. 30% méér dan in de overeenkomstige periode vorig jaar. Daarnaast werden nog eens 108.957 vacatures rechtstreeks door werkgevers op werk.nl geplaatst.
In de eerste zeven maanden van 2005 verleende CWI 35.518 vergunningen voor ontslag, dat is ruim 8% minder dan in 2004. Bijna driekwart van het aantal verleende vergunningen (71%) betrof ontslag op bedrijfseconomische gronden.
Daar hebben we het hier niet over. Niemand weet precies hoeveel banen buiten het CWI om gaan, als ik met collega-ondernemers praat kan ik alleen maar concluderen dat het er veel zullen zijn. Het CWI staat nu niet echt bekend om zijn klantvriendelijkheid.quote:Op vrijdag 11 november 2005 11:21 schreef Mwanatabu het volgende:
[..]
Denk aan de huisvrouw die ook weer wil gaan werken, of de scholieren en studenten.
Natuurlijk kunnen ze werk zoeken. Dat moeten ze zelfs. Het wordt zelfs gecontroleerd.quote:Op vrijdag 11 november 2005 11:24 schreef natte-flamoes het volgende:
[..]
Mwa nee, het gaat erom dat het aantal mensen wat een uitkering geniet toch werk kan zoeken, ook al geeft het cwi aan minder vacatures te hebben. Werklozen die geen utikering genieten is dus geen issue.
http://rositavangijlswijk(...)jdige-berichtgeving/quote:Over de omvang van de uitkeringsfraude door bijstandsgerechtigden bestaan veel misverstanden. Enkele cijfers kunnen wellicht duidelijkheid verschaffen. In 2003 kwamen er bij de Leidse sociale dienst 84 nieuwe meldingen van fraude binnen en werden er 93 in behandeling genomen, waarvan in 35 gevallen een boete werd opgelegd of proces verbaal werd opge-maakt (Beleidsverslag 2003, Dienst SOZA Leiden). Het aantal klanten dat een door of via de dienst verstrekte uitkering voor levensonderhoud (Abw, Bbz, Ioaw/z, Wik enz.) had bedroeg toen gemiddeld bijna 3600. Het totale aantal verstrekkingen in 2003 was ruim 30.000, waarbij zijn inbegrepen betalingen in het kader van het minimabeleid, bijzondere bijstand enz., maar niet WVG-verstrekkingen. Deze cijfers wekken allerminst de indruk dat fraude door uitkeringsgerechtigden op buitenproportionele schaal plaatsvindt, zoals wel eens wordt gesuggereerd. Tendentieuze berichtgeving lijkt vaak meer invloed op de meningsvorming te hebben dan feiten en cijfers (gepubliceerde berichten hebben meestal betrekking op groepen die al verdacht werden, dus niet op een steekproef van het bestand aan bijstandsgerechtigden). Het spreekt vanzelf dat deze misvattingen en vooroordelen zeer zorgelijke en kwetsend zijn voor de betrokkenen.
Vrij schokkend, maar nog steeds een minderheid plús een kanttekening dat een deel van de afwijzingen ook komt doordat inmiddels wél een baan is gevonden.quote:VVD-fractie Den Haag wil huisbezoek aanvragers uitkeringen
De VVD-fractie wil dat om fraude te voorkomen. In andere steden blijkt deze methode zeer succesvol. Zo steeg in Amsterdam het aantal afwijzingen van aanvragen van 29% naar 45%, nadat de gemeente bij aanvragers op bezoek ging.
De VVD-gemeenteraadsfractie wil dat Haagse aanvragers van bijstanduitkeringen thuis bezocht worden om fraude te voorkomen. In andere steden blijkt deze methode zeer succesvol. Zo steeg in Amsterdam het aantal afwijzingen van aanvragen van 29% naar 45%, nadat de gemeente in de hoofdstad structureel bij aanvragers op bezoek ging.
Fraude met uitkeringen blijkt een urgent probleem. Zo werden bij huiszoekingen in Utrecht in meer dan de helft van de gevallen onrechtmatigheden aangetroffen.
Het liberale raadslid Sander Dekker: "We moeten echt afrekenen met fraudeurs als we de bijstand in Nederland in stand willen houden. Nu de gemeente sinds kort zelf financieel opdraait voor de bijstandsuitkeringen wordt het hoog tijd dat we daar in Den Haag ook eens werk van gaan maken. Controles betalen zichzelf uiteindelijk terug."
De liberalen willen van het College van B&W precies weten hoeveel fraudegevallen op dit moment in Den Haag worden achterhaald. Daarnaast stellen zij kritische vragen over de manier waarop de fraudebestrijding in Den Haag plaatsvindt. Zo wil de VVD weten hoeveel sociale rechercheurs de gemeente in dienst heeft en in hoeverre de zij samenwerkt met de belastingdienst en woningcorporaties bij de bestrijding van fraude.
Maar maffe betogen houden op Fok heb je wel tijd voor? Knappe jongen ...quote:Op vrijdag 11 november 2005 11:02 schreef BansheeBoy het volgende:
[..]
Heb ik geen tijd voor, ik werk overdag.²
Net als werkzoekenden.quote:Op vrijdag 11 november 2005 11:26 schreef natte-flamoes het volgende:
[..]
Er zijn meer banen te vinden buiten het cwi.
Wat bedoel je? Er zijn meer werkzoekenden buiten de uitkeringvragers om? Als je dat bedoelt, die werkzoekenden zijn het probleem niet. Het probleem zit hem in de mensen die een uitkering ontvangen en daar niks voor doen/willen doen. Mensen die geen werk hebben en geen uitkering / geld van overheid ontvangen zijn geen probleem. Vanzelfsprekend binnen deze discussie dan he?quote:Op vrijdag 11 november 2005 11:43 schreef Mwanatabu het volgende:
Net als werkzoekenden.
http://www.nrc.nl/binnenland/artikel/1129784521610.htmlquote:Jongere moet werkritme opdoen
Iemand onder de 27 krijgt in Amsterdam niet zomaar een uitkering meer. Nu gemeenten zelf de bijstand moeten betalen moeten alle jongeren aan het werk.
Door onze redacteur Elsje Jorritsma
ROTTERDAM, 20 OKT. Als het werkt voor jongeren tot 23, waarom zou het dan niet werken voor 'jongeren' tot 27? Dat is de gedachte achter het besluit van de gemeente Amsterdam om jongeren tot 27 voortaan geen uitkering meer te geven. Werk, een stageplek of een opleiding, dat is wat ze kunnen krijgen als ze zich melden voor een uitkering. En het is geen vrijblijvend aanbod, wie niet meedoet wordt op zijn uitkering gekort.
Bij de groep tót 23 jaar werkt dit beleid volgens de gemeente goed: in Amsterdam krijgen nu 800 jongeren tussen 17 en 23 een bijstandsuitkering, een fractie van de in totaal ruim 42.000 bijstandsgerechtigden in Amsterdam. ,,Ongekend laag'', noemt de woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Aboutaleb dat aantal. Dus kunnen de 2.000 uitkeringsgerechtigden tussen de 24 en 27 in het vervolg dezelfde behandeling verwachten.
De maatregelen zijn een gevolg van de Wet Werk en Bijstand, die gemeenten in 2004 financieel verantwoordelijk maakte voor de bijstandsuitkeringen, in plaats van het rijk. Gemeenten hebben er nu zelf belang bij werklozen aan het werk te krijgen, en dat heeft volgens Thof Tissen tot een omslag in het denken geleid. Hij is voorzitter van de directeursvereniging van de gemeentelijke sociale diensten. ,,Gemeenten letten op het eigen budget, en dus op de kansen van uitkeringsgerechtigden op een baan.''
Door die nadruk op werk zijn gemeenten volgens Tissen zelf ook ondernemender gaan denken. ,,De grenzen tussen de afdelingen Economische Zaken en Sociale Zaken vallen weg. Gemeenten die bedrijven helpen zich binnen de gemeentegrenzen te vestigen, willen dat zo'n bedrijf ook een aantal mensen uit de bijstand in dienst neemt.'' Daarnaast hebben in de meeste gemeenten de sociale diensten samenwerkingsverbanden aangeknoopt met lokale werkgevers, om beter aan de vraag naar werknemers te kunnen voldoen. ,,Alleen maar aandacht voor zorg en opleiding leidt niet tot banen.''
Werknemers staan niet altijd te springen om mee te doen aan gemeentelijke werkgelegenheidsprojecten. ,,We moeten van ver komen, na 30 jaar beroerde publieke dienstverlening'' zegt Eise van der Sluis, directeur van werkgeversvereniging MKB Amsterdam. Maar de resultaten van de laatste jaren noemt hij ,,bemoedigend''. Zo heeft de gemeente Amsterdam sinds ruim een jaar een vacature-service, waarin de plaatselijke CWI (het voormalige arbeidsbureau) en het MKB samenwerken. Werkgevers kunnen zich daar melden als ze iemand nodig hebben, en ze krijgen binnen 72 uur een gekwalificeerde kandidaat uit de 'kaartenbakken' van het CWI. ,,Zo neemt de gemeente de ondernemer heel veel administratieve rompslomp uit handen.''
Voor jongeren die nog scholing nodig hebben, zijn er leerbanen. Werken bij een werkgever én naar school. ,,Daar zijn er in één jaar meer dan duizend van gecreeerd.'' Nog verder gaat het detacheringsplan voor langdurig werklozen waar Amsterdam mee van start gaat. Een nieuw te vormen banenpool neemt de werklozen in dienst, leidt ze op en zendt ze uit naar ondernemers. Omdat het financiële risico van ziekte bij de gemeente ligt, zijn ondernemers bereid mensen in te zetten die lang niet gewerkt hebben. Wat ook helpt zijn het administratieve gemak en de flexibiliteit - bedrijven kunnen zó van deze werknemers af. ,,Dat heet maatschappelijk verantwoord ondernemen'', zegt Van der Sluis ,,maar het is natuurlijk gewoon zakelijk denken''.
Omdat het aanleren of houden van werkritme inmiddels het uitgangspunt is van de sociale diensten, worden jongeren vaak door de gemeenten zelf aan het werk gezet. In Rotterdam moet sinds april dit jaar iedereen tot 23 jaar die zich meldt voor een uitkering, en die niet met een opleiding kan beginnen, meteen aan de slag bij de gemeentereiniging: negentig man werken daar inmiddels. In Den Haag hebben ze dit jaar ook de leeftijdsgrens van de zogenoemde 'sluitende aanpak' verruimd van 23 tot 25: iedereen die zich meldt wordt aan het werk gezet, of moet een opleiding volgen. Groepen zoals tienermoeders, die niet voltijds kunnen werken, gaan in deeltijd opleidingen volgen en vrijwilligerswerk doen.
En jou post doet er ook niet toe; deze strekking zijn we al 150 keer tegengekomen tot nu toe.quote:Op vrijdag 11 november 2005 12:06 schreef progrock het volgende:
Ik heb alle hier geplaatste reacties niet gelezen, omdat ze er m.i. helemaal niet toe doen.
Het was in elk geval afgelopen nacht wéér raak in Frankrijk. En dan zeggen ze dat het wel meeviel omdat er minder auto's afgebrand zijn en minder arrestaties zijn verricht dan eerder deze weken.
Aanpakken die gasten: als ze willen blijven: werken of naar school en de regering moet daarvoor zorgen, ook voor behoorlijke huisvesting. Doet de regering idd iets aan dit probleem en blijven de rellen doorgaan of beginnen ze t.z.t. opnieuw, dan moet er gebeuren wat Sarkozy wil: d'r uit en nooit mee d'r in. Dat zou NU al moeten gelden voor de die-hards onder de relschoppers.
Dat is precies waar we het hier over hebben.quote:Op vrijdag 11 november 2005 12:06 schreef progrock het volgende:
Ik heb alle hier geplaatste reacties niet gelezen, omdat ze er m.i. helemaal niet toe doen.
...
Aanpakken die gasten: als ze willen blijven: werken of naar school en de regering moet daarvoor zorgen, ook voor behoorlijke huisvesting.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |