VWA: bijna een derde in fout met voedselveiligheid
09 november 2005, 20:11:17
DEN HAAG (ANP) - In winkels, restaurants en zorginstellingen lag vorig jaar te veel voedsel dat niet op de juiste temperatuur werd bewaard of niet met genoeg verhitting was klaargemaakt. De VWA maakte dat woensdag bekend.
De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) constateerde bij ruim 70.000 inspecties dat bij 32 procent van de bedrijven niet voldaan werd aan de regels voor voedselveiligheid.
Omdat de foute manier van bewaren en bereiden van voedsel voor het ,,overgrote deel'' van de jaarlijkse voedselinfecties in Nederland zorgt, controleert de inspectiedienst hier vaak op. Daarbij bezoeken de inspecteurs horecabedrijven, supermarkten, zorginstellingen, slagerijen en andere detailhandelaren.
Horeca
Bij de controles is 2004 kwam de horeca als slechtste uit de bus: twee op de vijf bezochte bedrijven verhitten het voedsel niet genoeg, aldus de VWA. In 29 procent van de gevallen bewaarden de koks de etenswaar ook niet op de juiste temperatuur.
Ook andere sectoren kunnen nog een hoop verbeteren. In ruim een vijfde van de bakkerijen bleek het in het algemeen niet schoon genoeg. Een kwart van de melkboeren en vishandelaren bewaarde hun producten niet koud genoeg.
De ijscowinkels brachten het er bij de inspecties het best vanaf. In slechts 11 procent van de bezochte zaken moesten de VWA-inspecteurs een schriftelijke waarschuwing of boete uitdelen.
Hmmmmmmm Lekker..Halfbedorven biefstukjes voor opa en oma.. Yummm
//Jij bent een user waar er meer van zouden moeten zijn, zhe devilll // Ik dacht dat je schreef Hitler ofzo//Huillie is mine!