FOK!forum / Culinesse à gogo / Kruiden / Specerijen Fantopic
ondeugendzondag 30 oktober 2005 @ 21:45
Een paar weken geleden kreeg ik visite die meteen mijn keuken gingen inspecteren.
Beide personen viel het meteen op dat ik zoveel kruiden op de plank heb staan. Ze waren hoogstverbaasd over het aantal en vroegen of ik ze ook allemaal gebruikte of dat het meeste over 'datum' gingen.

Nadat ik had geantwoord dat ik ver voor de tijd alweer nieuwe potjes /plantjes aan kon schaffen, keken ze me nog steeds wantrouwig aan.

Maar ik mag nou eenmaal graag strooien.

Hoe zit het bij jullie ? Welke kruiden/specerijen gebruiken jullie het meest ?

Een paar hele hooggenoteerden op mijn lijst zijn :

Basilicum
Alleen de bladeren aaien brengt mij alleen al in vervoering. Die geur op je handen.






Pepers
Gedroogd, vers, of poeders... maakt niet uit als het maar pittig maakt.



Knoflook
Dát wat ik samen met uien altijd vers op voorraad heb.



Bovenstaande zijn maar een paar van mijn favorieten maar ik ga jullie de kans geven om aan te vullen. Jullie zijn nu aan zet dus.
Mirjamzondag 30 oktober 2005 @ 21:51
knoflook
verder ben ik een grote fan van kerrie
ondeugendzondag 30 oktober 2005 @ 21:58
Peterselie kauwen helpt trouwens tegen knoflook-adem.
Drive-rzondag 30 oktober 2005 @ 22:03
Altijd verschillende pepers in de vriezer, daarbij meestal citroengras, limoenblad, gember en wat wisselende andere oosterse ingredienten. Uit de groententuin kervel, basilicum, wederom verschillende pepers, blad peterselie, bieslook en verschillende uiensoorten. Alles wat ik over hou in kleine beetje de vriezer in, ik vergeet vast nog wat kruiden, maar er zit wat 'wildgroei' tussen, haha.
floopzzzondag 30 oktober 2005 @ 22:10
ben fan van versteegen kruiden!
naast de ui, knoflook en bieslook staan er verder in mijn kastje :
kerrie, kaneel, grof zeezout, verse zwarte peper, nootmuskaat, oregano, kerrie, paprikapoeder, kaneelstokjes, kruidnagels, laurierblad, knoflookpoeder, chilipoeder, speculaaskruiden, kipkruidenmix en gehaktkruidenmix..

in de vriezer bieslook en peterselie!

Ik gebruik ze allemaal, het een meer dan het ander. Favoriet zijn toch wel verse zwarte peper, grof zeezout, oregano en knoflook... en de gehakt- en kipkruiden
Martijn_77zondag 30 oktober 2005 @ 22:34
Zeezout vind ik echt veel lekkerder dan gewoon zout

Andere kruiden die ik daarnaast veel gebruik zijn:
  • Kerrie
  • Paprikapoeder
  • Peper
  • Uienpoeder
  • Zonnestraaltjezondag 30 oktober 2005 @ 22:36
    Tvp....


    * vriendlief erge fan is
    Nembrionicmaandag 31 oktober 2005 @ 02:57
    Knoflook en djinten(gemalen komijn).
    Beter dan peper en zout

    Verreweg mijn favorieten!
    ma_jojomaandag 31 oktober 2005 @ 02:58
    Kerrie, zout, KANEEL.
    ondeugendmaandag 31 oktober 2005 @ 03:04
    Nog één van mijn favorieten :

    Karwijzaad





    Karwijzaad (Carum carvi)Deze tweejarige schermbloemige plant ontwikkelt in het eerste jaar slechts een rozet van bloemen. In het tweede jaar vormt ze gladde tot 1,20 meter hoge stengels met een scherm van witte en roze bloempjes en donkerbruin, geribbelde zaadjes. Deze zaadjes hebben een bittere, zoete smaak, die lijkt op anijs, maar met een scherpe ondertoon. Karwij behoort tot de peterseliefamilie. Het zaad wordt zowel heel als gemalen verkocht, het komt vaak voor dat het verward wordt met komijnzaad.



    Herkomst

    De herkomst ligt in Azië en Europa, waarvan Nederland de grootste producent is. In Nederland was het gebruik van karwij veel eerder bekend, dan in overige gebieden.

    In Engeland gebruik men karwij sinds de 14de eeuw bij de bereiding van cake en brood. Uit de 17de eeuw is een recept van John Parkinson bewaard gebleven, waarin karwij gecoat met suiker geserveerd met fruit, wordt voorgeschreven als digestief.


    Wist u?

    Vroeger werd karwij gewaardeerd als middel tegen hekserij, omdat men geloofde dat iets dat karwij bevatte niet gestolen kon worden. Zo voerde men duiven met karwij om zeker te stellen dat zij terug zouden komen. Ook stopten vrouwen karwij in de broekzak van hun man, om te voorkomen dat zijn hart zou worden gestolen door een andere vrouw. Medicinale werking wordt al sinds de eerste eeuw aan karwij toegeschreven. Zo schreven Griekse artsen het voor aan meisjes die erg wit zagen, tegenwoordig wordt het kauwen op de zaadjes geadviseerd bij indigestie, buikkramp en menstruatiepijn.


    Kwaliteit

    De in Nederland geproduceerde karwij wordt als beste kwaliteit beschouwd, vanwege het uniforme uiterlijk, de constante kleur en de hoeveelheid olie die in de zaadjes zit. Karwij van goede kwaliteit heeft een bruine kleur, een langwerpige halvemaanvormige boog en is geribd. Karwij is op een koele, donkere plaats ongeveer 6 maanden houdbaar.


    Toepassingen

    Roggebrood dankt zijn specifieke smaak aan de toevoeging van karwij. Naast roggebrood kan karwij goed gebruikt worden in kaas, vlees, cake en likeur. In het Middellandse Zeegebied wordt karwij gebruikt bij koolschotels geserveerd met geroosterde appels. In Australië verwerkt men het in stampotten. De olie afkomstig uit de zaadjes wordt gebruikt voor parfum, zeep, mondwater en likeur, Kummel genaamd.
    pino.in.disguisemaandag 31 oktober 2005 @ 03:10
    quote:
    Op maandag 31 oktober 2005 02:57 schreef Nembrionic het volgende:
    Knoflook en djinten(gemalen komijn).
    Beter dan peper en zout

    Verreweg mijn favorieten!
    Knoflook en Djinten
    Wanneer gaan we eten?
    Jordy-Bmaandag 31 oktober 2005 @ 03:14
    Lavas (aka maggiplant)...

    Geweldige smaakmaker in soep en (pasta-)sauzen ('n beetje als maggi, maar dan wat fijner van smaak).
    ondeugendmaandag 31 oktober 2005 @ 03:16
    quote:
    Op maandag 31 oktober 2005 03:14 schreef Jordy-B het volgende:
    Lavas (aka maggiplant)...

    Geweldige smaakmaker in soep en (pasta-)sauzen ('n beetje als maggi, maar dan wat fijner van smaak).


    Nembrionicmaandag 31 oktober 2005 @ 03:18
    quote:
    Op maandag 31 oktober 2005 03:10 schreef pino.in.disguise het volgende:

    [..]

    Knoflook en Djinten
    Wanneer gaan we eten?


    *chili roeleert enz*
    Drive-rmaandag 31 oktober 2005 @ 03:33
    quote:
    Op maandag 31 oktober 2005 03:16 schreef ondeugend het volgende:

    [..]



    [afbeelding]
    Yup, ook in de tuin staan, enorme wildgroei van dat spul!
    LeeHarveyOswaldmaandag 31 oktober 2005 @ 13:31
    Basilicum, zo vant plantje in je eten
    Elgigantedinsdag 1 november 2005 @ 15:15
    quote:
    Op maandag 31 oktober 2005 13:31 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
    Basilicum, zo vant plantje in je eten
    Dat is ook mijn opper-kruid..

    Maar Thijm, Oregano, Rozemarijn, Bieslook en Peterselie mogen ook niet worden vergeten.
    Jordy-Bdinsdag 1 november 2005 @ 15:26
    Gister spekkoek gemaakt en helemaal verliefd geworden op kardemom... wat een heerlijke, wat citrus-achtige geur!
    Aenariondinsdag 1 november 2005 @ 16:06
    Combi van komijn en korianderzaad, eerst licht geroosterd en daarna in mn vijzel, geeft een ennorme geur boost in je kamer.

    En bij mn andere favo recpt, knoflook tym, en citroen, ik weet het is geen kruid of specerij, maar t ruikt wel zo sterk, en lekker ! (ik heb het over de schil )
    LeeHarveyOswalddinsdag 1 november 2005 @ 23:32
    quote:
    Op dinsdag 1 november 2005 16:06 schreef Aenarion het volgende:
    Combi van komijn en korianderzaad, eerst licht geroosterd en daarna in mn vijzel, geeft een ennorme geur boost in je kamer.

    En bij mn andere favo recpt, knoflook tym, en citroen, ik weet het is geen kruid of specerij, maar t ruikt wel zo sterk, en lekker ! (ik heb het over de schil )
    Iets met vis? (dat is het eerste wat in mij opkomt bij knoflook, thijm en citroen..)
    Aenariondinsdag 1 november 2005 @ 23:39


    Hele Kip, ik vul hem tussen de huid en de kipfilets! Is errrrrug lekker, Jamie oliver hè Mn favo Kok!

    Ik heb er bijna een meisje mee verleid Helaas had ze al een vriendjes

    Groet Tom

    Edit: sorry, ik vul hem met een mengsel van die kruiden, een hoop boter en parmaham
    Lestatdinsdag 1 november 2005 @ 23:43
    quote:
    Op zondag 30 oktober 2005 22:34 schreef Martijn_77 het volgende:
    Zeezout vind ik echt veel lekkerder dan gewoon zout
    Snap ik niet erg. Zeezout is toch ook gewoon NaCl, of hebben ze daar extra ingredienten in gedaan?
    the_disheaverwoensdag 2 november 2005 @ 00:09
    quote:
    Op dinsdag 1 november 2005 23:43 schreef Lestat het volgende:

    [..]

    Snap ik niet erg. Zeezout is toch ook gewoon NaCl, of hebben ze daar extra ingredienten in gedaan?
    In iedergeval is het niet gemalen, en dat scheelt al veel. verse kruiden is ook lekkerder dan gedroogde (tenminste: vind ik), maar daar is de chemische structuur ook niet anders van.

    Of niet gemalen zeezout en niet gemalen 'normaal zout' veel uit maakt weet ik niet. Maar niet gemalen zout is vele malen smaakvoller

    Verder ben ik fan van kaneel , knoflook, tijm en verse pepers!
    Jordy-Bwoensdag 2 november 2005 @ 00:13
    quote:
    Op dinsdag 1 november 2005 23:43 schreef Lestat het volgende:

    [..]

    Snap ik niet erg. Zeezout is toch ook gewoon NaCl, of hebben ze daar extra ingredienten in gedaan?
    zeezout is niet geraffineerd. Er zitten ook andere mineraalzouten in dan enkel NaCl. Ook wordt er geen jodium toegevoegd.

    Wiki
    the_disheaverwoensdag 2 november 2005 @ 00:28
    quote:
    Op woensdag 2 november 2005 00:13 schreef Jordy-B het volgende:

    [..]

    zeezout is niet geraffineerd. Er zitten ook andere mineraalzouten in dan enkel NaCl. Ook wordt er geen jodium toegevoegd.

    Wiki
    Er zijn genoeg niet zee-zout soorten zonder jodium. Sowieso zit er geen jodium in niet gemalen zeezout (nog nooit gezien iig, lijkt me ook niet goed mogelijk)
    Jordy-Bwoensdag 2 november 2005 @ 00:34
    Dat ik zeg dat er aan zeezout geen jodium wordt toegevoegd, betekent toch niet dat er aan keukenzout volgens mij altijd jodium wordt toegevoegd?
    the_disheaverwoensdag 2 november 2005 @ 00:43
    quote:
    Op woensdag 2 november 2005 00:34 schreef Jordy-B het volgende:
    Dat ik zeg dat er aan zeezout geen jodium wordt toegevoegd, betekent toch niet dat er aan keukenzout volgens mij altijd jodium wordt toegevoegd?
    Nee. Maar aangezien er ook zoutsoorten zijn zonder jodium, is het jodium dus niet de reden dat zeezout wel of niet lekkerder smaakt dan keukenzout.
    Jordy-Bwoensdag 2 november 2005 @ 00:47
    Ik gaf de verschillen met keukenzout. Je kan wel jodium vinden in bepaalde soorten keukenzout, maar er zijn bij mijn weten geen zeezoutsoorten met jodium. Dan kan ik dat toch gewoon opmerken?
    sampoowoensdag 2 november 2005 @ 00:48
    Leuk allemaal die kruiden en specerijen alleen kan ik er nooit wat zinnigs van maken. Ik gooi meestal met 3 of 4 willekeurige potjes en kijk wat het wordt. Wellicht moet ik een handleiding vinden met welke kruiden goed met elkaar overweg gaan.
    Jordy-Bwoensdag 2 november 2005 @ 00:52
    Je hebt idd wel kookboeken die zich uitsluitend met kruiden en specerijen bezighouden. Gewoon proeven en trial & error is wel toffer.