Nog één van mijn favorieten :
Karwijzaad![]()
![]()
Karwijzaad (Carum carvi)Deze tweejarige schermbloemige plant ontwikkelt in het eerste jaar slechts een rozet van bloemen. In het tweede jaar vormt ze gladde tot 1,20 meter hoge stengels met een scherm van witte en roze bloempjes en donkerbruin, geribbelde zaadjes. Deze zaadjes hebben een bittere, zoete smaak, die lijkt op anijs, maar met een scherpe ondertoon. Karwij behoort tot de peterseliefamilie. Het zaad wordt zowel heel als gemalen verkocht, het komt vaak voor dat het verward wordt met komijnzaad.
Herkomst
De herkomst ligt in Azië en Europa, waarvan Nederland de grootste producent is. In Nederland was het gebruik van karwij veel eerder bekend, dan in overige gebieden.
In Engeland gebruik men karwij sinds de 14de eeuw bij de bereiding van cake en brood. Uit de 17de eeuw is een recept van John Parkinson bewaard gebleven, waarin karwij gecoat met suiker geserveerd met fruit, wordt voorgeschreven als digestief.
Wist u?
Vroeger werd karwij gewaardeerd als middel tegen hekserij, omdat men geloofde dat iets dat karwij bevatte niet gestolen kon worden. Zo voerde men duiven met karwij om zeker te stellen dat zij terug zouden komen. Ook stopten vrouwen karwij in de broekzak van hun man, om te voorkomen dat zijn hart zou worden gestolen door een andere vrouw. Medicinale werking wordt al sinds de eerste eeuw aan karwij toegeschreven. Zo schreven Griekse artsen het voor aan meisjes die erg wit zagen, tegenwoordig wordt het kauwen op de zaadjes geadviseerd bij indigestie, buikkramp en menstruatiepijn.
![]()
Kwaliteit
De in Nederland geproduceerde karwij wordt als beste kwaliteit beschouwd, vanwege het uniforme uiterlijk, de constante kleur en de hoeveelheid olie die in de zaadjes zit. Karwij van goede kwaliteit heeft een bruine kleur, een langwerpige halvemaanvormige boog en is geribd. Karwij is op een koele, donkere plaats ongeveer 6 maanden houdbaar.
Toepassingen
Roggebrood dankt zijn specifieke smaak aan de toevoeging van karwij. Naast roggebrood kan karwij goed gebruikt worden in kaas, vlees, cake en likeur. In het Middellandse Zeegebied wordt karwij gebruikt bij koolschotels geserveerd met geroosterde appels. In Australië verwerkt men het in stampotten. De olie afkomstig uit de zaadjes wordt gebruikt voor parfum, zeep, mondwater en likeur, Kummel genaamd.