Troel | dinsdag 18 oktober 2005 @ 10:36 |
Ik merk in mijn omgeving dat er best veel vraag is naar suikerarme en suikervrije recepten. Vooral bij koekjes en gebak schijnt dat heel erg in te zijn. Ik vind dat helemaal niet erg, want ik moet tegenwoordig ook letten op de suikers. Ook vetarme recepten zijn hier van harte welkom, want ook daar moet je met de dag meer op gaan letten. Daarom leek het me leuk om eens die recepten bij elkaar te zetten, want iedereen weet wel wat natuurlijk. Dit topic is dus bedoeld voor al die recepten. [ Bericht 12% gewijzigd door Troel op 18-10-2005 11:00:27 ] | |
Troel | dinsdag 18 oktober 2005 @ 10:36 |
Kaasstengels (of sesamstengels of amandelstengels) (niet vetarm!) of of Pak een blaadje bladerdeeg en snij daar dunne reepjes uit van 1,5 cm breed. Bestrijk deze reepjes met wat losgeklopt ei en bestrooi de stengels met geraspte kaas. Daarna nog een keer wat losgeklopt ei en de reepjes voorzichtig aan beide kanten vastpakken en draaien zodat er een mooie gedraaide stengel ontstaat en op een beboterde bakplaat leggen. De stengels in het midden van de oven lichtbruin bakken (zie de aanwijzingen op de verpakking van de bladerdeeg). Voor de sesamstengels gebruik je sesamzaadjes in plaats van kaas en voor de amandelstengels gebruik je amandelen (twee halve amandelen in het deeg drukken). ![]() [ Bericht 2% gewijzigd door Troel op 18-10-2005 17:40:09 ] | |
Troel | dinsdag 18 oktober 2005 @ 10:40 |
Koffiegebak (4 stuks) Beboter een bakplaat en verwarm de over voor op 200 graden. Roer de kwark, de melk, de sorbitol, de olie en het zout goed door elkaar. Zeef de bloem met de bakpoeder. Voeg de helft van de bloem met de bakpoeder bij het kwarkmengsel. Rol het deeg uit tot ongeveer 0,5 cm dik. Snijd er vier vierkantjes uit en leg in het midden van elk vierkant 1 eetlepel jam. Vouw de hoeken naar het midden en zet deze vast met restjes deeg. Leg de koffiebroodjes op het beboterde bakblik. Bak de koffiebroodjes in een warme over in 15 minuten gaar. Laat ze op een taartrooster afkoelen. | |
Troel | dinsdag 18 oktober 2005 @ 10:44 |
Appeltaart (12 stukken) Beboter een bakplaat en verwarm de over voor op 170 graden. Roer de boter met de sorbitol schuimig. Voeg het ei en enkele druppeltjes citroenaroma toe. Zeef de bloem met het pakpoeder en voeg dit met de melk en de gemalen amandelen bij het eimengsel. Druk het deeg uit op de helft van de beboterde bakplaat en bedek het deeg met de in schijfjes gesneden appel. Bak de taart in 25 minuten gaar en lichtbruin. Laat hem afkoelen. Snijd de taart in 12 gelijke stukken. | |
Rene | dinsdag 18 oktober 2005 @ 11:01 |
Titelwijziging Suikerarme recepten! in Suiker- en vetarme recepten! Zoals Troel gewild heeft ![]() | |
Troel | dinsdag 18 oktober 2005 @ 11:02 |
quote:Dank | |
Allantois | dinsdag 18 oktober 2005 @ 11:06 |
Ik begrijp het principe van vet- en suikerarm snoepen niet zo. Als je geen vet of suiker wilt of mag eten, dan snoep en snack je toch niet? Of ben ik nou helemaal offtopic aan het ouwehoeren? | |
Rewimo | dinsdag 18 oktober 2005 @ 11:09 |
Als je altijd van snoepen en snacken hebt gehouden en het mag ineens niet meer, zou je dan ook niet gaan zoeken naar alternatieven die je wèl mag hebben? | |
Troel | dinsdag 18 oktober 2005 @ 11:09 |
Quasi-Hammonchourolletjes Leg een in koud water uitgespoelde en goed uitgewrongen theedoek in een vergiet. Leg de kwark hierin en laat de boel een nacht uitlekken. Klop de dikke massa die in de doek is achtergebleven met een garde op en strooi er (naar smaak) bieslook door. Leg op elk plakje ham wat van het mengsel en rol de hamplakjes op. | |
Troel | dinsdag 18 oktober 2005 @ 11:10 |
quote:Het kan helemaal geen kwaad om af en toe wel te snoepen of te snacken hoor. Overigens is dit niet een discussietopic, maar een topic om je recepten te dumpen. | |
Rewimo | dinsdag 18 oktober 2005 @ 11:18 |
Kipkerrieragout - 40 gram boter - 40 gram bloem - 300 gram gaar kippenvlees ('t is handig om bouillon te trekken van kipfilet, want de bouillon heb je ook nodig) - 4 dl (kippen)bouillon - peper - zout - kerrie - groene kruiden naar smaak Snij de kip in kleine stukjes. Smelt de boter in een pan met dikke bodem op een laag vuur. Doe in een keer de bloem erbij en voeg een scheut bouillon toe. Roer dit glad en breng het aan de kook (blijven roeren). Voeg de rest van de bouillon in delen toe en blijf roeren tot het een gladde, romige massa is. Roer de kipstukjes erdoor. Voeg peper, zout en kerrie naar smaak toe en eventueel de groene kruiden. Lekker met rijst en salade of als voor- of bijgerecht in ragoutbakjes. | |
Martijn_77 | dinsdag 18 oktober 2005 @ 20:29 |
@ Troel waar koop je die sorbitol? Of is dat gewoon die poederzoetstof uit de supermarkt? | |
Troel | dinsdag 18 oktober 2005 @ 20:43 |
quote:Reformwinkels hebben ze en je kan ook in de supermarkt kijken, sommige hebben het. Die poederzoetstof is meestal aspartaam. | |
Martijn_77 | dinsdag 18 oktober 2005 @ 21:00 |
quote:En die kun je wel / niet gebruiken? | |
Troel | dinsdag 18 oktober 2005 @ 22:21 |
quote:Die kun je wel gebruiken in recepten, alleen moet je dan even naar de hoeveelheden kijken. En vergeet niet dat teveel zoetstoffen niet goed zijn ![]() | |
Brunette | dinsdag 18 oktober 2005 @ 23:35 |
je kunt suiker vervangen door maltitol ![]() |