Bron : Telegraafquote:DEN HAAG - De beste wijn van Nederland, de Pampas del Sur 2004, heeft woensdag een flinke imagodeuk opgelopen. Flessen met de code L-5135 blijken te zijn bedorven, meldde de Consumentenbond woensdagavond. Supermarktketen Dirk van den Broek heeft inmiddels een terughaalactie opgezet.
Met het rapportcijfer 9,9 staat de zeer goedkope (1,99 euro) rode Argentijnse wijn bovenaan de ranglijst in de Wijngids 2005 van de Consumentenbond. Voor het onderzoek proefde een panel van consumenten ruim vijfhonderd wijnen. Het ging om flessen met een maximale prijs van 8 euro die te koop zijn in supermarkten en slijterijen.
"De wijn is slechts een jaar oud, maar nu al op dronk. Uit de analyse blijkt dat de wijn chemisch 'correct' is en het smaakpanel is lovend", aldus de Consumentenbond bij de presentatie van de Wijngids in april. Nu blijkt de wijn toch niet helemaal perfect.
Na diverse klachten over schuimende flessen Pampas del Sur 2004 heeft de belangenorganisatie van consumenten de wijn opnieuw getest. De verdachte drank bleek te zijn bedorven. "Volgens Dirk van den Broek is de wijn te vroeg en te snel afgevuld (in flessen gestopt)", verklaart de Consumentenbond. "Dit afvullen gebeurde eind maart van dit jaar, dus nádat de Consumentenbond de wijnen voor de Wijngids had inkocht en getest tussen november 2004 en januari 2005".
niet expressquote:Op woensdag 5 oktober 2005 23:18 schreef robh het volgende:
Dat soort shit gebeurt Meki. Netzoals jouw Albert Heijn vers gehakt verkoopt wat jaren oud is.
Wel expres. En waterige kip. En natuurlijk heb je van die shitterige vakkenvullers die het vertikken om de boel te fifo'en. En de champignons zijn ook altijd oud.quote:
Nooit die docu gezien over het feit dat filet Americain eigenlijk filet Africain is en het vlees wat daarvoor gebruikt wordt vaak al jaren ingevroren ligt?quote:
quote:gebreken in wijn kunnen ontstaan, doordat afwijkende stammen in de wijn aanwezig zijn, zoals Brettanomyces, Saccharomyces hansenula of candida. Dit zijn wilde gisten. Kan ongewenst schuimende wijn veroorzaken en onaangename geuren produceren.
Brettanomyces
kortweg Brett. Ongewenste (wild) gist die (ongefilterde) rode wijn een aroma geeft van paardenstal, animaal, leer, zweet en bitumen en/of teer. Wordt veel niet herkent als een afwijking, maar als een aroma bij de wijn behorend. Velen appreciëren deze smaak zelfs, soms boers, is ok. Komt bij de beste wijnhuizen voor. In de smaak duidelijker: geen fruit en verfijning, wel stoffig op de tong, drogende tannine en sterk stuivende indrukken, met de bovenstaande smaken. De oorzaak zit in de fenolen, die in de schil, pit en steel zitten. In tannine zit vinylfenol (ook uit hout), wat door Brett (enzymatisch) wordt omgezet in ethylfenol, de veroorzaker van genoemde geuren en smaken. In grote hoeveelheden kunnen deze smaakstoffen meer negatief aan het aroma bijdragen dan in kleinere concentraties
Brett kan goed in wijn (ook in de fles) overleven, heeft een langzame stofwisseling en kan bij een erg laag suikergehalte nog gisten. Brett zet glucose, fructose en zelfs cellulose (nieuw hout!) om en kan in grote hoeveelheden voor een troebele wijn zorgen. Hygiëne !! Maatregelen tegen Brett zijn (niet overal toegestaan): korte pasteurisatie, chemisch ingrijpen met Velcorin van Bayer, een dimethyl bicarbonaat uit de vruchtensappenindustrie dat aanvullend met SO2 werkzaam is, en ozon. In toenemende mate worden dmv ozon vaten en apparatuur gesteriliseerd
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |