FOK!forum / Culinesse à gogo / Varkensschnitsel vraagje
miss-aapiejwoensdag 5 oktober 2005 @ 16:14
Hallo! Ik had vandaag een varkensschnitsel gebakken voor een gerecht maar ik weet niet zeker of het gaar is. (Ik heb echt smetvrees haha) Maargoed beetje rare vraag maar het is wit/licht roze. Is dat goed of moet het echt wit zijn? Heb nog nooit zo'n ding gebakken .
KARLOOWTJUHwoensdag 5 oktober 2005 @ 16:15
ben vegetarier, ik weet het niet (FiPo)
The_Matrixwoensdag 5 oktober 2005 @ 16:28
Wat kun je verkeerd doen aan een schnitzel? Als ze aanbranden heb je 'm net iets te lang gebraden En verder, van rauw vlees ga je niet zo snel dood hoor, denk maar aan filet americain.
Lucillewoensdag 5 oktober 2005 @ 16:32
Als je twijfelt dan doe je hem toch nog even 3 minuten langer in de pan?
timmeeehwoensdag 5 oktober 2005 @ 16:34
quote:
Op woensdag 5 oktober 2005 16:28 schreef The_Matrix het volgende:
Wat kun je verkeerd doen aan een schnitzel? Als ze aanbranden heb je 'm net iets te lang gebraden En verder, van rauw vlees ga je niet zo snel dood hoor, denk maar aan filet americain.
ja en kip eet ik ook altijd rauw hoor

het gaat over varkensvlees sukkel!
ZureMelkwoensdag 5 oktober 2005 @ 16:35
Als je met het stuk vlees een gat in iemands kop kan slaan is het wel gaar. (of nog bevroren)

Witachtig is de goede kleur overigens, het roze hoort vrijwel geheel weg te zijn.
stardustwoensdag 5 oktober 2005 @ 16:36
Pak een goede koekenpan.

Doe hier een klein klontje boter in (niet te veel hij hoeft niet de rugslag te doen)

Zet het vuur niet te hoog! Laat de boter zachtjes smelten. Zodra de boter gesmolten is en licht bruin wordt doe je de schnitzel in de pan. Bak deze zachtjes aan beide kanten bruin. (als deze gepanneerd is moet je zeker rustig bakken anders verbrand je de paneer en de schnitzel is nog rauw!)

Aan beide kanten een paar minutjes bakken, zodra beide kanten mooi egaal bruin zijn is de schnitzel klaar. Om hem te controleren kun je hem door snijden. mooi egaal wit van kleur is smullen maar. roze is rauw en dus terug in de pan. zwart je hebt er niets van begrepen gooi alles in de vuilnisbak en ga naar de friettent.

suc6
danoswoensdag 5 oktober 2005 @ 16:49
quote:
Op woensdag 5 oktober 2005 16:36 schreef stardust het volgende:
Pak een goede koekenpan.

Doe hier een klein klontje boter in (niet te veel hij hoeft niet de rugslag te doen)

Zet het vuur niet te hoog! Laat de boter zachtjes smelten. Zodra de boter gesmolten is en licht bruin wordt doe je de schnitzel in de pan. Bak deze zachtjes aan beide kanten bruin. (als deze gepanneerd is moet je zeker rustig bakken anders verbrand je de paneer en de schnitzel is nog rauw!)

Aan beide kanten een paar minutjes bakken, zodra beide kanten mooi egaal bruin zijn is de schnitzel klaar. Om hem te controleren kun je hem door snijden. mooi egaal wit van kleur is smullen maar. roze is rauw en dus terug in de pan. zwart je hebt er niets van begrepen gooi alles in de vuilnisbak en ga naar de friettent.

suc6
Damn hier loopt het water me toch echt wel van in de mond Ik denk dat ik vanavond maar een schnitzeltje ga eten met een stevige zigeneursaus
FloggingMollywoensdag 5 oktober 2005 @ 18:03
volgens mij mag een schnitzeltje best nog een beetje roze zijn van binnen, ik heb er iig nooit last van gehad.
Martijn_77woensdag 5 oktober 2005 @ 21:28
De Schnitzel moet mooi wit zijn van binnen. Dus al hij nog een beetje roze is zou ik hem nog even in de pan leggen
Mirjamwoensdag 5 oktober 2005 @ 21:32
ik zou m nog even langer doen dan.
als hij iets roze is, is hij nog niet helemaal gaar.
Nembrionicdonderdag 6 oktober 2005 @ 02:48
Had iemand al gezegd dat de schnitzel wit moet zijn van binnen? En alstie nog een beetje roze is, datie dan nog even langer in de pan moet?

Niet? Nou bij deze
Pietverdrietdonderdag 6 oktober 2005 @ 10:09
quote:
Op woensdag 5 oktober 2005 16:34 schreef timmeeeh het volgende:

[..]

ja en kip eet ik ook altijd rauw hoor

het gaat over varkensvlees sukkel!
En?
Ik eet wekelijks rauw varkensvlees, lekker, mett op mijn broodje
klaaroverdonderdag 6 oktober 2005 @ 10:22
Rauw varkensvlees vind ik niet aan te raden.
Tenzij gerookt, gezouten, gedroogd of anderszins houdbaar gemaakt.
Schnitzel moet gewoon gaar zijn, niks roze. Was dat al gezegd?
rashudodonderdag 6 oktober 2005 @ 10:47
quote:
Op donderdag 6 oktober 2005 10:09 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

En?
Ik eet wekelijks rauw varkensvlees, lekker, mett op mijn broodje
Was ist das?
Faceoffdonderdag 6 oktober 2005 @ 10:49
g*dv*r *piep* nu heb ik zin in een schnitzel....

En ik heb zo pauze...
Ik voel de (vreet)bui alweer hangen....
rashudodonderdag 6 oktober 2005 @ 10:51
quote:
Op donderdag 6 oktober 2005 10:47 schreef rashudo het volgende:

[..]

Was ist das?
Zo te zien is het varkensgehakt met zout, peper en soms knoflook.. en dat kan je dus gewoon rauw eten? Tsja.. heb ook nog nooit gehoord van varkens met salmonella. Maar wat voor ziektes kunnen wel verspreid worden door varkensvlees?
Pietverdrietdonderdag 6 oktober 2005 @ 11:07
quote:
Op donderdag 6 oktober 2005 10:51 schreef rashudo het volgende:

[..]

Zo te zien is het varkensgehakt met zout, peper en soms knoflook.. en dat kan je dus gewoon rauw eten? Tsja.. heb ook nog nooit gehoord van varkens met salmonella. Maar wat voor ziektes kunnen wel verspreid worden door varkensvlees?
Ziektes, Schmiektes,
Ik eet het heel vaak en het is hier heel normaal om op een broodje te eten. Waarom stel je je dit soort vragen over varkensvlees maar is Filet American, Osseworst en Tartaar allemaal geen probleem?
lninodonderdag 6 oktober 2005 @ 11:18
Ik zou hem idd nog even terug in de pan leggen, vooral omdat het varkensvlees is; better safe than sorry
Overigens merkte eerder iemand op dat je bij het bakken van een schnitzel vooral niet teveel boter moet gebruiken. Ik heb dat echter anders geleerd; bij het bereiden van een schnitzel moet je mi JUIST veel boter gebruiken, aangezien je op deze manier makkelijker een mooi egaal bruin korstje krijgt ipv van een "oorlogszone"(zwarte plekken afgewisseld met bruin/geel).

Dit is in het kort hoe ik een schnitzel bereid;
Eerst vul je een diep bord met wat eiwit en en klein puntje zout; daarna een tweede diep bord met verkruimeld beschuit, kerriepoeder(mijn geheime ingredient ) p&z vullen. Hierna de boel paneren en op een hoog vuur flink wat boter smelten(Je kunt de schnitzels natuurlijk ook gepaneerd bij de supermarkt halen, maar zelfgemaakt vind ik ze toch lekkerder)
Als de boter bruin is, de lappen erin en na +/- 1 min. omdraaien. Als beide kanten goed bruin zijn, het vuur lager draaien en nog +/- 8 minuten laten garen(en af en toe de schnitzels omdraaien uiteraard)
rashudodonderdag 6 oktober 2005 @ 11:42
quote:
Op donderdag 6 oktober 2005 11:07 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ziektes, Schmiektes,
Ik eet het heel vaak en het is hier heel normaal om op een broodje te eten. Waarom stel je je dit soort vragen over varkensvlees maar is Filet American, Osseworst en Tartaar allemaal geen probleem?
Omdat ik daar wel van weet dat je weinig risico loopt. Van varkensvlees weet ik bijna niks!

Google zegt: "In Noord-Duitsland zijn inmiddels 500 ziektegevallen geconstateerd omdat mensen rauw varkensvlees hadden gegeten dat besmet bleek te zijn met een salmonella bacterie."

http://www.vwa.nl/php/news.php?news_id=419 Maart 2005

Je gaat er natuurlijk vanuit dat bij het maken van tartaar rekening mee word gehouden door nederlandse slagers dat het ook rauw gebruikt kan worden. Bij varkensvlees word hier waarschijnlijk geen rekening mee gehouden, zodat je schnitzel bijvoorbeeld in contact kan zijn gekomen met de darmflora van het varken, wat misschien wel schadelijk zou kunnen zijn. Maar dat is pure speculatie van mijn kant.

Die 500 ziektegevallen in Duitsland stellen eigenlijk ook niks voor als tientallen miljoenen mensen het elke week eten. Dan is de kans nog 0,0. Het kan ook komen door 1 slager die zich niet aan de regel heeft gehouden.. het is allemaal zo relatief
klaaroverdonderdag 6 oktober 2005 @ 22:57
Varkens zijn vieze beesten.
Koeien zijn schone en edele en heilige beesten.

Daarom is rauw varkensvlees slecht, en rauw koevlees goed.
Nembrionicdonderdag 6 oktober 2005 @ 23:02
quote:
Op donderdag 6 oktober 2005 22:57 schreef klaarover het volgende:
Varkens zijn vieze beesten.
Koeien zijn schone en edele en heilige beesten.

Daarom is rauw varkensvlees slecht, en rauw koevlees goed.
Onzin....
Mirjamdonderdag 6 oktober 2005 @ 23:09
quote:
Op donderdag 6 oktober 2005 22:57 schreef klaarover het volgende:
Varkens zijn vieze beesten.
Koeien zijn schone en edele en heilige beesten.

Daarom is rauw varkensvlees slecht, en rauw koevlees goed.
wát een slap gelul zeg.
ik mag geen rauw vlees, dus eet het ook niet. als mijn schnitzel niet helemaal gaar is, gaat hij terug dfe pan in, of , in het geval van een restaurant, stuur ik hem terug en wil een nieuwe.