Tafkahs | dinsdag 4 oktober 2005 @ 21:46 |
Ik weet nog van vroeger dat een van de gaafste scheikundeproefjes het maken van salmiak was. Vanwege de dikke rookontwikkeling en het resultaat that is. Mijn buurjongetje heeft een Belgische scheikundebouwdoos gekregen waar je allerlei proefjes mee kan uitvoeren. Nu lijkt het me een geweldige kick voor 'm als hij z'n eigen salmiak kan maken. Wie weet wat je daar ook alweer voor nodig hebt? | |
GoLLeM | dinsdag 4 oktober 2005 @ 21:47 |
http://www.google.nl/search?hl=nl&q=zelf++salmiak+maken&btnG=Zoeken&meta= utfg ![]() | |
Tafkahs | dinsdag 4 oktober 2005 @ 21:51 |
quote:even uitleggen graag, ik ben geen scheikundige en heb ook niet het geduld noch het verstand om te weten hoe je ammoniumchloride moet maken. Dat is gewoon niet aan mij besteed. ![]() | |
Sebastiaan_2003 | dinsdag 4 oktober 2005 @ 21:51 |
quote:Nee daar schiet je wat mee op... IK denk dat er sowieso veel zoethout extract en zout in zit... maar hoe je het maakt? Geen idee. Volgens mij ontstaat het door een of andere chemische reactie van bepaalde stoffen... | |
Big_Boss_Man | dinsdag 4 oktober 2005 @ 21:54 |
quote:dat zou goed kunnen | |
Tafkahs | dinsdag 4 oktober 2005 @ 21:55 |
quote:volgens mij heeft hij het bij het rechte eind.. Come on guys, er is vast wel iemand die niet tijdens zijn havo heeft liggen slapen | |
HeatWave | dinsdag 4 oktober 2005 @ 21:56 |
---> WFL | |
Sebastiaan_2003 | dinsdag 4 oktober 2005 @ 21:56 |
Salmiakzout is ammoniumchloride (NH4Cl) oftewel de verbinding van ammoniak (NH3) en zoutzuur (HCl). Hoewel de grondstoffen zeer agressieve stoffen zijn, vormen ze samen een zout dat de basis vormt voor een snoeppoeder voor kinderen. Aan het snoeppoeder wordt ook nog zoethoutwortelextract en soms suiker en aardappelmeel toegevoegd. Salmiakzout wordt ook gebruikt om drop een zoute smaak te geven. Je kunt de boel trouwens weer scheiden door salmiak in koud water op te lossen en het te filtreren en beide fracties apart te drogen. Het snoeppoeder bestaat ook in de vorm van zwart-op-wit of zwartepit. Salmiak is ook een bijproduct van verschillende processen. Zo komt bij het Solvayproces voor de productie van soda salmiak vrij. NaCl + CO2 + NH3 + H2O → NaHCO3 + NH4Cl Ook bij sommige productiemethodes van kunstmest komt salmiak vrij: 2 KCl + (NH4)2SO4 → K2SO4 + 2 NH4Cl | |
Sebastiaan_2003 | dinsdag 4 oktober 2005 @ 21:57 |
Lijkt me een beetje link om zelf te gaan maken, waarom wil je dat precies gaan doen? | |
Tafkahs | dinsdag 4 oktober 2005 @ 22:00 |
quote:Nou, volgens mij zitten de stofjes niet in de bouwdoos, maar het leek me leuk om iets verder te gaan dan van een stuiver een kwartje te maken door electrolyse. | |
ki_ki | woensdag 5 oktober 2005 @ 01:36 |
hé gelukkig herinnerde ik het me toch goed ![]() | |
ikwilookwatzeggen | woensdag 5 oktober 2005 @ 01:37 |
Ik lust geen salmiak! ![]() | |
HenkieVdV | woensdag 5 oktober 2005 @ 01:38 |
Chemisch goedje ![]() | |
alien8ed | donderdag 6 oktober 2005 @ 13:58 |
quote:ammonia en zoutzuur in een bouwdoos lijkt me inderdaad errug sterk ![]() ![]() Tenzij de doos een kinderveilige sluiting heeft.... ![]() | |
Tafkahs | donderdag 6 oktober 2005 @ 14:11 |
quote:mwoa, zoutzuur is maar max 33% herinner ik me nog. | |
NT-T.BartMan | donderdag 6 oktober 2005 @ 14:15 |
quote:Als je rook wilt, dan is zoutzuur en ammoniak niet genoeg, dan moet je geconcentreerd zoutzuur (36%) en geconcentreerde ammoniak (25%) hebben. Beiden zijn geen fijne spulletjes, heb er uitgebreide werk-ervaring mee! 0.1 mol zoutzuur zou je kunnen opdrinken al raad ik het sterk af want dat is buitengewoon smerig... (heb wel eens via een pipet zoutzuur opgezogen ![]() quote:36% dus. En als je er vervolgens geconcentreerd zwavelzuur (100%) bijdruppelt, dan jaag je het gas HCl de oplossing uit. Dat ruikt in (zeer) lage concentraties niet eens zó vies, maar het is de pest voor je longen. Kort samengevat: geen speelgoed. | |
freecell | donderdag 6 oktober 2005 @ 14:18 |
Wij hebben bij scheikunde ook ooit salmiak gemaakt, maar mochten het toen niet opeten. De reden daarvan was dat het tamelijk giftig kon zijn als je ook maar ergens iets fout had gedaan... | |
alien8ed | donderdag 6 oktober 2005 @ 14:49 |
quote:Dan laat je de leraar toch voorproeven ![]() | |
Sebastiaan_2003 | donderdag 6 oktober 2005 @ 14:55 |
quote:Coole avatar ![]() | |
freecell | donderdag 6 oktober 2005 @ 15:00 |
quote: ![]() | |
Tafkahs | donderdag 6 oktober 2005 @ 19:59 |
quote:Ik wou net zeggen ja ![]() Wij mochten dat ook niet, maar ja, als je zoiets gemaakt hebt, dan wil je het proeven ook. | |
Quyxz_ | dinsdag 11 oktober 2005 @ 18:41 |
Wij mochten een klein beteje salmiak op onze vingertop nemen en broeven. ![]() | |
Doderok | woensdag 12 oktober 2005 @ 10:32 |
Damn, dacht een interessant proefje gevonden te hebben, snoepgoed maken. Lees ik dat het om de zoute smaak van drop gaat ![]() Effe opgezocht in de Merck index, LD50 bij ratten is 30mg/kg, vergelijk bvb met zout: 3.75gr/kg Medisch gebruik: expectorant, diaphoretic, acidifying diuretic. Ideaal dus als je veel slijmen, zweet en urine wilt produceren... | |
ToT | vrijdag 14 oktober 2005 @ 16:26 |
Zwartepit ken ik niet. "Je kunt de boel trouwens weer scheiden door salmiak in koud water op te lossen en het te filtreren en beide fracties apart te drogen." Hoe zie je dat? Hoe krijg je de fracties apart van eklaar bij het drogen? Iets met electrolyse? Dan verander je de samenstelling volgens mij. Anyway, vroegâh kon je bij de drogist zoutzuuroplossingen krjigen van 40%. Goed, als je de fles op zolder liet staan, roestte al het ijzer in de buurt weg omdat het zoutzuur verdampte / vervloog, maar je kon er onder andere koper mee oplossen (en later met soda laten neerslaan in een mooie blauwe of vieze bruine kleur, afhankelijk van hoeveel soda je er in gooit.) Helaas kun je tegenwoordig maar maximaal een oplossing van 10% krijgen, voor zover ik weet. ![]() Edit: salmiakzout is overigens niet echt prettig voor je lever, met name voor leverpatiënten. | |
Doderok | zaterdag 15 oktober 2005 @ 02:23 |
quote:Dat verbaast me, hier in België vind je overal 29% ![]() | |
Troeta | zaterdag 15 oktober 2005 @ 02:37 |
jeetje, wist niet dat daar zulke heftige stoffen in zaten terwijl ik het heel vaak eet. ben nu toch een beetje afgeknapt.. | |
Tafkahs | zaterdag 15 oktober 2005 @ 03:13 |
quote:Met een gouden tand kun je tenminste eten | |
MouseOver | zaterdag 15 oktober 2005 @ 03:17 |
quote:en minstens zo belangrijk: het zoutzuur en ammonia uit de bouwmarkt is verre van zuiver, en die onzuiverheden blijven sowieso over na de reactie. Je kunt het spul trouwens ook prima als rookpoeder gebruiken, samen met suiker en een kaliumzout ![]() |