FOK!forum / Culinesse à gogo / Na openen beperkt houdbaar.
Arceezondag 2 oktober 2005 @ 13:33
Augurken zijn een paar maanden houdbaar en jam wel bijna een jaar. Na openen echter zijn ze ineens "Beperkt houdbaar". Hoe lang is dat? En dag? Een week? Een maand?

Soms staat op produkten dat ze na openen enkele dagen houdbaar zijn. Daar kan ik wel wat mee, maar "beperkt"? Wat is dat? Ik vertrouw 't na enkele dagen al niet meer.

Hoewel jam volgens mij zelfs ongekoeld nog wel weken houdbaar is.
Active_Topicszondag 2 oktober 2005 @ 14:01
Zolang het product nog niet groen uitslaat van de schimmel kun je het vast nog wel eten.
vossszondag 2 oktober 2005 @ 14:02
De maggie uit 11-2003 was nog prima te doen
Martijn_77zondag 2 oktober 2005 @ 14:05
De houdbaarheid gaat na openen natuurlijk achteruit. En ik denk dat men zich zo probeert in te dekken dat je je ze niet aan de vermelde houdbaarheids datum kunt houden
kenzzondag 2 oktober 2005 @ 14:08
Zoalng het in het vocht blijft zitten, blijft het volgens mij minstens goed tot de houdbaarheidsdatum. Het vocht is immers zuur en remt de vorming van bacterieën. De delen van de augurk die boven het vocht uitsteken, zijn echter niet meer beschermd, dus die kunnen gaan rooten/schimmelen.
mvdejongzondag 2 oktober 2005 @ 14:13
Mijn ervaring is dat geopende jam (buiten de koelkast) na een week of twee van die mooie donzige plekjes begint te vertonen. Maar dat hangt natuurlijk ook af van de hoeveelheid conserverings-middelen erin, ik heb de over het algemeen iets "zuiverder' soorten jam. Een andere factor is natuurlijk de temperatuur buiten de koelkast, is het 15 of 25 graden daar ?

Augurken, in de koelkast, doen het bij mij maandenlang goed.

Het probleem voor de fabrikant is dat de omstandigheden na het openen niet meer gecontroleerd zijn. Ik denk dat als ik mijn jam een uurtje vlak na een blauw/wit uitgeslagen sinaasappel zou laten staan, dan binnen een dag de jam ook compleet beschimmeld is.
Arceezondag 2 oktober 2005 @ 14:13
quote:
Op zondag 2 oktober 2005 14:05 schreef Martijn_77 het volgende:
De houdbaarheid gaat na openen natuurlijk achteruit. En ik denk dat men zich zo probeert in te dekken dat je je ze niet aan de vermelde houdbaarheids datum kunt houden
Maar ze hebben toch wel een idee van hoe lang hun produkt na openen nog houdbaar is?
Xanthezondag 2 oktober 2005 @ 14:13
Stroop uit 1993 is volgens mijn ouders ook nog steeds goed :p
(Hebben ze echt nog in hun kast staan en gebruiken ze zelf ook)
juliusbackpackingzondag 2 oktober 2005 @ 14:13
kan je zelf niet inschatten of iets bedorven is of niet?
WimPzondag 2 oktober 2005 @ 14:13
Ik vind dit zelf vrij irritant, en heb de neiging dingen daardoor te snel weg te gooien, terwijl ze gewoon nog goed zijn (rationeel gezien). Wat voor mij als bedorven geldt kan voor een ander nog steeds eetbaar zijn (" gewoon de schimmel eraf schrapen"). Een maat van mij bewaart bijv. de boter buiten de koelkast....is helemaal geel en ranzig....En hij eet gerust vlees wat al een week geopend in de koelkast ligt etc. Of vla die al 3 dagen over de datum is en waarvan het pak bol staat.

Wat mij betreft zetten ze binnenkort een tijdsindicatie erop, gewoon voor de twijfelaars. Dan kun je zelf alsnog naar eigen inzicht beslissen, net als bij bier (wat veeeel langer goed is als de datum die erop staat).
Zwansenzondag 2 oktober 2005 @ 14:15
Sinasappelsap is na opening ook maar 3 dagen houdbaar zeggen ze..
DeTolkzondag 2 oktober 2005 @ 14:16
melk is 2-3 dagen na de datum nog prima te drinken
Arceezondag 2 oktober 2005 @ 14:16
quote:
Op zondag 2 oktober 2005 14:13 schreef juliusbackpacking het volgende:
kan je zelf niet inschatten of iets bedorven is of niet?
Jawel, maar waarom aan de ene kant een exacte datum en dan na openen ineens alleen een vage indicatie?
Arceezondag 2 oktober 2005 @ 14:17
quote:
Op zondag 2 oktober 2005 14:15 schreef Zwansen het volgende:
Sinasappelsap is na opening ook maar 3 dagen houdbaar zeggen ze..
Dat geloof ik ook wel, moet ik zeggen.
electricityzondag 2 oktober 2005 @ 14:20
ik erger me er ook altijd aan. schimmels kun je wel zien. bacterien niet. die kun je hoogstens ruiken (hun afval)

ik ben ook voorstander van betere omschrijvingen ten aanzien van de houdbaarheid na opening. ik drink ook regelmatig melk die al een dag of wat over de datum is. dat gaat altijd wel goed.

en gisteren was ik vergeten mijn boodschappen van die ochtend in de koelkast te doen. -> vlees 10 uur buiten de koeling. hoe lang zou dat nog goed zijn?
RemcoDelftzondag 2 oktober 2005 @ 14:22
quote:
Op zondag 2 oktober 2005 14:16 schreef DeTolk het volgende:
melk is 2-3 dagen na de datum nog prima te drinken
Ik heb regelmatig melk (van de AH) gehad die een dag VOOR de houdbaarheidsdatum al klontjes had...
Lexiezondag 2 oktober 2005 @ 14:25
Waarom zou je vertrouwen op de datum die een fabrikant meegeeft. Ben je zo ver van de natuur af komen te staan (ik klink als een hippie ) dat je niet eens meer weet wat nog eetbaar is of niet? Met kijken, ruiken en desnoods proeven ben je er snel genoeg achter of iets nog eetbaar is.
Arceezondag 2 oktober 2005 @ 14:30
quote:
Op zondag 2 oktober 2005 14:25 schreef Lexie het volgende:
Waarom zou je vertrouwen op de datum die een fabrikant meegeeft. Ben je zo ver van de natuur af komen te staan (ik klink als een hippie ) dat je niet eens meer weet wat nog eetbaar is of niet? Met kijken, ruiken en desnoods proeven ben je er snel genoeg achter of iets nog eetbaar is.
Hippie.
DeTolkzondag 2 oktober 2005 @ 14:46
quote:
Op zondag 2 oktober 2005 14:22 schreef RemcoDelft het volgende:

[..]

Ik heb regelmatig melk (van de AH) gehad die een dag VOOR de houdbaarheidsdatum al klontjes had...
Uitzonderingen op de regel )
jpzegthallozondag 2 oktober 2005 @ 14:49
quote:
Op zondag 2 oktober 2005 14:25 schreef Lexie het volgende:
Waarom zou je vertrouwen op de datum die een fabrikant meegeeft. Ben je zo ver van de natuur af komen te staan (ik klink als een hippie ) dat je niet eens meer weet wat nog eetbaar is of niet? Met kijken, ruiken en desnoods proeven ben je er snel genoeg achter of iets nog eetbaar is.
Wow, ze bestaan nog
RemcoDelftzondag 2 oktober 2005 @ 14:50
quote:
Op zondag 2 oktober 2005 14:25 schreef Lexie het volgende:
Waarom zou je vertrouwen op de datum die een fabrikant meegeeft. Ben je zo ver van de natuur af komen te staan (ik klink als een hippie ) dat je niet eens meer weet wat nog eetbaar is of niet? Met kijken, ruiken en desnoods proeven ben je er snel genoeg achter of iets nog eetbaar is.
"De natuur"?! Melk uit een pak, jam uit een potje en een koe uit de diepvries?! Dat heeft NIETS met de natuur te maken, maar met kunstmatige houdbaarheid.
Lexiezondag 2 oktober 2005 @ 15:00
quote:
Op zondag 2 oktober 2005 14:50 schreef RemcoDelft het volgende:

[..]

"De natuur"?! Melk uit een pak, jam uit een potje en een koe uit de diepvries?! Dat heeft NIETS met de natuur te maken, maar met kunstmatige houdbaarheid.
Rotting en verderf is anders nog steeds natuurlijk en maakt geen verschil tussen wel/niet kunstmatig. Een geconserveerd plakje ham dat ligt te rotten stinkt even erg als een rottend stuk ham zonder toevoegingen..
MouseOverzondag 2 oktober 2005 @ 15:15
quote:
Op zondag 2 oktober 2005 15:00 schreef Lexie het volgende:

[..]

Rotting en verderf is anders nog steeds natuurlijk en maakt geen verschil tussen wel/niet kunstmatig. Een geconserveerd plakje ham dat ligt te rotten stinkt even erg als een rottend stuk ham zonder toevoegingen..
Bij bv sinaasappelsap is het een stuk lastiger. Vooral als je zelf je smaak een beetje kwijt bent omdat je na een avond zuipen net opgestaan bent
Lienekienzondag 2 oktober 2005 @ 15:23
quote:
Op zondag 2 oktober 2005 14:22 schreef RemcoDelft het volgende:

[..]

Ik heb regelmatig melk (van de AH) gehad die een dag VOOR de houdbaarheidsdatum al klontjes had...
Misschien staat je koelkast te warm ingesteld?
electricityzondag 2 oktober 2005 @ 15:24
quote:
Op zondag 2 oktober 2005 15:00 schreef Lexie het volgende:

[..]

Rotting en verderf is anders nog steeds natuurlijk en maakt geen verschil tussen wel/niet kunstmatig. Een geconserveerd plakje ham dat ligt te rotten stinkt even erg als een rottend stuk ham zonder toevoegingen..
er bestaat geen natuurlijke ham dat komt niet voor in de natuur
juliusbackpackingzondag 2 oktober 2005 @ 15:40
quote:
Op zondag 2 oktober 2005 14:16 schreef Arcee het volgende:

[..]

Jawel, maar waarom aan de ene kant een exacte datum en dan na openen ineens alleen een vage indicatie?
Is dat werkelijk zo moeilijk te begrijpen?

die producten worden goed verpakt, warmte processen en weet ik wat allemaal zodat het zo min mogelijk schadelijke bacterieën bevat. Weinig tot geen variabele(standaard proces), dus jampot 1 en jampot 20.000 hebben nagenoeg dezelfde inhoud. Dan is makkelijk vast te stellen hoelang iets houdbaar is.

Zodra jij het open maakt zijn er veel meer variabele, temp. van je koelkast, hoeveelheid "leven" in je koelkast, gebruik je een schoon of vuil mes/lepeltje noem maar op. beperkt houdbaar dus, afhankelijk van de omstandigheden.
Pietverdrietzondag 2 oktober 2005 @ 16:15
quote:
Op zondag 2 oktober 2005 15:23 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Misschien staat je koelkast te warm ingesteld?
Je moest eens weten hoeveel mensen de koelkast te warm hebben, niet voor niets komen de meeste voedselvergiftigingen van thuis eten..
Lienekienzondag 2 oktober 2005 @ 16:23
quote:
Op zondag 2 oktober 2005 16:15 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Je moest eens weten hoeveel mensen de koelkast te warm hebben, niet voor niets komen de meeste voedselvergiftigingen van thuis eten..
Ik geloof je onmiddellijk.
Lexiezondag 2 oktober 2005 @ 16:36
Mijne staat dan ook altijd op max . Koud bier .
a-child-in-chainszondag 2 oktober 2005 @ 16:39
quote:
Op zondag 2 oktober 2005 15:40 schreef juliusbackpacking het volgende:

[..]

Is dat werkelijk zo moeilijk te begrijpen?

die producten worden goed verpakt, warmte processen en weet ik wat allemaal zodat het zo min mogelijk schadelijke bacterieën bevat. Weinig tot geen variabele(standaard proces), dus jampot 1 en jampot 20.000 hebben nagenoeg dezelfde inhoud. Dan is makkelijk vast te stellen hoelang iets houdbaar is.

Zodra jij het open maakt zijn er veel meer variabele, temp. van je koelkast, hoeveelheid "leven" in je koelkast, gebruik je een schoon of vuil mes/lepeltje noem maar op. beperkt houdbaar dus, afhankelijk van de omstandigheden.
eens

een oom van mij zei altijd: een beeeetje ga je niet dood aan. is mischien zelfs wel
goed. Als je op alle pietepeuterige dingetjes gaat letten en je houdt het
heel lang vol. Dan zou je na 30 jaar (als je bv. vlees per ongeluk 2 uur langer heb laten ontdooien) het loodje leggen bij het avondeten ofzo.
jpzegthallozondag 2 oktober 2005 @ 17:08
quote:
Op zondag 2 oktober 2005 16:15 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Je moest eens weten hoeveel mensen de koelkast te warm hebben, niet voor niets komen de meeste voedselvergiftigingen van thuis eten..
Onze koelkast op 5 is vriezen. Bevoren melk
Arceezondag 2 oktober 2005 @ 17:08
quote:
Op zondag 2 oktober 2005 15:40 schreef juliusbackpacking het volgende:
Is dat werkelijk zo moeilijk te begrijpen?

die producten worden goed verpakt, warmte processen en weet ik wat allemaal zodat het zo min mogelijk schadelijke bacterieën bevat. Weinig tot geen variabele(standaard proces), dus jampot 1 en jampot 20.000 hebben nagenoeg dezelfde inhoud. Dan is makkelijk vast te stellen hoelang iets houdbaar is.

Zodra jij het open maakt zijn er veel meer variabele, temp. van je koelkast, hoeveelheid "leven" in je koelkast, gebruik je een schoon of vuil mes/lepeltje noem maar op. beperkt houdbaar dus, afhankelijk van de omstandigheden.
En waarom zijn slasaus, mosterd en appelmoes niet vatbaar voor die variabelen?
Wakeyzondag 2 oktober 2005 @ 18:14
In een aantal landen wordt het wel keurig aangegeven. In Brazilie staat bv. op ieder product vermeld wat de voedingswaarden zijn, voor welke (bekende) allergieen het wel/niet geschikt is EN hoelang het na openen houdbaar is.

Ketchup bv. na openen 3 maanden houdbaar, mits in een koelkast bij max. 7 graden C.

Echt, ik heb nog nooit zulke uitgebreide etiketten gezien als daar, maar ik vind het erg goed.

Zelfs op tandpasta, luiers etc. staan houdbaarheidsdatums (ivm werking, plakkracht van strips etc).
juliusbackpackingzondag 2 oktober 2005 @ 20:58
quote:
Op zondag 2 oktober 2005 17:08 schreef Arcee het volgende:

[..]

En waarom zijn slasaus, mosterd en appelmoes niet vatbaar voor die variabelen?
Als ik een pot appelmoes in de kast zet blijft hij tijden goed, maak ik hem open en zet hem in de koelkast dan is het met 1 week bekeken. Met mosterd gaat het minder snel maar is op een gegeven moment ook niet meer goed(korter dan dat ik hem dicht laat).
Whiskersmaandag 3 oktober 2005 @ 14:39
* Whiskers checkt het altijd via de kat; lust 'tie het nog, dan is het nog goed.
Gaat alleen op bij zuivel en vleeswaren.
DeTolkmaandag 3 oktober 2005 @ 14:52
quote:
Op maandag 3 oktober 2005 14:39 schreef Whiskers het volgende:
* Whiskers checkt het altijd via de kat; lust 'tie het nog, dan is het nog goed.
Gaat alleen op bij zuivel en vleeswaren.
En als je kat doodgaat , koop je dan weer een nieuwe testkat?
Janevrijdag 25 november 2005 @ 16:28
quote:
Op maandag 3 oktober 2005 14:52 schreef DeTolk het volgende:

[..]

En als je kat doodgaat , koop je dan weer een nieuwe testkat?
Een kat eet nooit iets dat bedorven is.

Ik test dingen ook regelmatig op de kat, idd.
DrXLTroublevrijdag 25 november 2005 @ 16:48
Bij een aantal produkten wordt, voor het sluiten van de verpakking, de lucht vervangen door een gas waarin schimmels e.d. niet kunnen groeien.
Meestal is dat stikstof, maar het kunnen ook andere gassen zijn.
Dat gas verdwijnt natuurlijk bij het openen waardoor dan die houdbaarheid een stuk korter wordt.
Troelvrijdag 25 november 2005 @ 17:03
Ik heb altijd zoiets, als er maar genoeg suiker in zit gaat het niet kapot.

Maarja, soms moet je gewoon goed kijken of er geen vreemde kleurtjes bijgekomen zijn op je etenswaren.
Nembrionicvrijdag 25 november 2005 @ 17:05
quote:
Op zondag 2 oktober 2005 14:01 schreef Active_Topics het volgende:
Zolang het product nog niet groen uitslaat van de schimmel kun je het vast nog wel eten.
Zelfs dan kun je sommige produkten nog eten.
Kaas bijvoorbeeld.

En appelmoes. Schep je het gewoon vanaf als het beginnende schimmel is
Jojogirlvrijdag 25 november 2005 @ 17:06
quote:
Op vrijdag 25 november 2005 16:48 schreef DrXLTrouble het volgende:
Bij een aantal produkten wordt, voor het sluiten van de verpakking, de lucht vervangen door een gas waarin schimmels e.d. niet kunnen groeien.
Meestal is dat stikstof, maar het kunnen ook andere gassen zijn.
Dat gas verdwijnt natuurlijk bij het openen waardoor dan die houdbaarheid een stuk korter wordt.
Maar dan nog kan die fabrikant toch wel weten hoe lang het na openen nog houdbaar is? Dat is toch gewoon te testen.
Nembrionicvrijdag 25 november 2005 @ 17:08
quote:
Op vrijdag 25 november 2005 17:06 schreef Jojogirl het volgende:

[..]

Maar dan nog kan die fabrikant toch wel weten hoe lang het na openen nog houdbaar is? Dat is toch gewoon te testen.
Hangt er dus vanaf waar je het dan bewaard. In de koelkast, buiten de koelkast. In het zonlicht, in het donker. Kamertemperatuur hier, kamertemperatuur daar (zit nog wel eens verschil in).

Kunnen ze moeilijk allamaaal op het pakje gaan zetten
martinuhhhvrijdag 25 november 2005 @ 17:12
quote:
Op zondag 2 oktober 2005 14:16 schreef DeTolk het volgende:
melk is 2-3 dagen na de datum nog prima te drinken
Ik laat een pak melk soms wel een week staan en het is nog prima te drinken .
Pinballvrijdag 25 november 2005 @ 17:35
quote:
Op vrijdag 25 november 2005 17:08 schreef Nembrionic het volgende:
Kunnen ze moeilijk allamaaal op het pakje gaan zetten
Voor ál die andere produkten kunnen ze daar toch ook een zinnige indicatie voor geven?
Waarom dan in allejezeshemelsnaam niet voor augurken en dergelijke? Waarom?
Thoricalvrijdag 25 november 2005 @ 17:46
quote:
Op vrijdag 25 november 2005 17:06 schreef Jojogirl het volgende:

[..]

Maar dan nog kan die fabrikant toch wel weten hoe lang het na openen nog houdbaar is? Dat is toch gewoon te testen.
Natuurlijk kunnen ze dat en ze weten ook verdomde goed hoelang hun produkten nog houdbaar zijn.
Maar ze zijn niet zo dom om het op de verpakking te zetten, ivbm claims die niet te controleren zijn.
Jojogirlzaterdag 26 november 2005 @ 11:47
quote:
Op vrijdag 25 november 2005 17:08 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Hangt er dus vanaf waar je het dan bewaard. In de koelkast, buiten de koelkast. In het zonlicht, in het donker. Kamertemperatuur hier, kamertemperatuur daar (zit nog wel eens verschil in).

Kunnen ze moeilijk allamaaal op het pakje gaan zetten
Het zou al een hoop helpen als ze het voor de meest logische bewaarplek (koelkast/voorraadkast) zouden vermelden.
Arceezaterdag 26 november 2005 @ 11:56
quote:
Op vrijdag 25 november 2005 17:46 schreef Thorical het volgende:
Natuurlijk kunnen ze dat en ze weten ook verdomde goed hoelang hun produkten nog houdbaar zijn.
Maar ze zijn niet zo dom om het op de verpakking te zetten, ivbm claims die niet te controleren zijn.
"Na openen beperkt claimbaar".
Nembrioniczaterdag 26 november 2005 @ 12:02
quote:
Op zaterdag 26 november 2005 11:47 schreef Jojogirl het volgende:

[..]

Het zou al een hoop helpen als ze het voor de meest logische bewaarplek (koelkast/voorraadkast) zouden vermelden.
Doen ze vaak "na openen gekoeld bewaren" enz
#ANONIEMdinsdag 29 november 2005 @ 22:08
Het is houdbaar tot de datum die erop is aangegeven. Na openen meestal een dag of 3.
Zal wel wettelijk bepaald zijn.
cinnamongirldinsdag 29 november 2005 @ 22:15
Vind het ook zo vaag.
Een dicht pakje voorgesneden plakken salami is volgens de verpakking wel 3 weken houdbaar.
Maar, is dat alleen zo als het pakje dicht is? Zo ja, hoelang is de rest dan houdbaar zodra de verpakking open is geweest?

Ook bij een potje pesto/tapenade is het vaag. Eenmaal geopend is nog het maar zo'n 6 dagen houdbaar staat vaak op het etiket. Terwijl ik het na die termijn altijd nog prima vind ruiken en het ziet er ook goed uit. Toch gooi ik het maar weg dan.

Vraag me ook af hoe het zit met houdbare (gesteriliseerde) melk, die in de supermarkt niet in de koeling staat. Hoelang houdbaar indien de verpakking open is geweest?
#ANONIEMdinsdag 29 november 2005 @ 22:20
quote:
Op dinsdag 29 november 2005 22:15 schreef cinnamongirl het volgende:
Vraag me ook af hoe het zit met houdbare (gesteriliseerde) melk, die in de supermarkt niet in de koeling staat. Hoelang houdbaar indien de verpakking open is geweest?
Of het nou houdbare of verse melk is, na openen is het altijd maar een dag of 3 houdbaar.
mvdejongdinsdag 29 november 2005 @ 23:07
quote:
Op dinsdag 29 november 2005 22:15 schreef cinnamongirl het volgende:
Vind het ook zo vaag.
Een dicht pakje voorgesneden plakken salami is volgens de verpakking wel 3 weken houdbaar.
Maar, is dat alleen zo als het pakje dicht is? Zo ja, hoelang is de rest dan houdbaar zodra de verpakking open is geweest?
Het is zo vaag omdat na opening de fabrikant geen controle meer heeft op alle parameters die de verslechtering beinvloeden.

Met de salami heb je al snel een aardig voorbeeld van de variatie : Zodra je de verpakking opent staat de salami bloot aan bacterien van buiten (uit de lucht) en begint het verslechterings-proces onmiddelijk. Hoe lang de salami dan nog eetbaar is hangt van de concentratie bacterien af. In de koelkast vermeerderen ze niet zo snel, en is dat dus ongeveer een week, buiten de koelkast 1-3 dagen, afhankelijk van o.a. de temperatuur. Maar als iemand met ongewassen klauwen eraan gezeten heeft (en dus al een hoge start-concentratie bacterien veroorzaakt), dan nog een stuk korter.