abonnement Unibet Coolblue
pi_31302720
quote:
Op zondag 9 oktober 2005 07:27 schreef Doderok het volgende:
Misschien het late uur, maar iets dat ik altijd dacht te begrijpen is plotseling onbegrijpelijk geworden.

Lucht is 20% zuurstof, en je kan dit aantonen door bvb een kaars in een potje met water te zetten en dan een fles eroverheen. De zuurstof brandt op en het water stijgt in de fles.

Maar: de zuurstof is in de vorm van O2. Nemen we voor de gemakkelijkheid aan dat we enkel koolstof verbranden, dan geeft 1 molecule zuurstof 1 molecule CO2.
Er blijven dus evenveel gasmoleculen, dan moet bij constante druk en temperatuur het volume toch ook gelijk blijven??? (Bij onvolledige verbranding van koolstof krijg je trouwens CO, dan zou het volume eerder moeten uitzetten)

Of zien we enkel het effect van andere stoffen die verbranden en hierbij waterdamp produceren, die daarna condenseert?
Ahá, jij bent dus ook op de middelbare school voor de gek gehouden (net als ik).
Door de warmte zet de lucht uit en de overdruk die ontstaat verdwijnt doordat een deel vd lucht onder de rand vh potje weggeduwd wordt.
Ook lost een deel op in het water (zoals bv CO2 in water geperst wordt Cola, 7-Up e.d.)
  zondag 9 oktober 2005 @ 10:16:30 #152
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_31303168
quote:
Op zondag 9 oktober 2005 09:37 schreef Yosomite het volgende:

[..]

Ahá, jij bent dus ook op de middelbare school voor de gek gehouden (net als ik).
Door de warmte zet de lucht uit en de overdruk die ontstaat verdwijnt doordat een deel vd lucht onder de rand vh potje weggeduwd wordt.
Ook lost een deel op in het water (zoals bv CO2 in water geperst wordt Cola, 7-Up e.d.)
CO2 lost bijna niet op in water, als CO2 zo makkelijk zou oplossen, zou het niet in de lucht zitten, maar in de zee.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_31303285
quote:
Op zondag 9 oktober 2005 09:37 schreef Yosomite het volgende:

[..]

Ahá, jij bent dus ook op de middelbare school voor de gek gehouden (net als ik).
Door de warmte zet de lucht uit en de overdruk die ontstaat verdwijnt doordat een deel vd lucht onder de rand vh potje weggeduwd wordt.
Ook lost een deel op in het water (zoals bv CO2 in water geperst wordt Cola, 7-Up e.d.)
Tenzij je het heel snel zou doen verwarmt de vlam de lucht in de fles al genoeg voor de fles het wateroppervlak raakt, wat zou verklaren waarom ik geen luchtbellen zag ontsnappen onder water.
Wat een kutproef om in scholen te demonstreren. Feynman draait zich om in zijn graf.
pi_31304081
quote:
Op zondag 9 oktober 2005 10:16 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

CO2 lost bijna niet op in water, als CO2 zo makkelijk zou oplossen, zou het niet in de lucht zitten, maar in de zee.
Is ook maar een minimaal effect, omdat de oplosbaarheid van CO2 in water niet zo groot is.
Het grootste effect blijft de stroming van de warme lucht die langs het glas het water ingeduwd wordt, onder het glas uitkomt en langs de buitenkant van het glas weer naar boven komt.
ps probeer het maar eens, de luchtbelletjes zijn klein maar wel zichtbaar.
  zondag 9 oktober 2005 @ 11:30:22 #155
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_31304261
Persoonlijk denk ik dat een flink deel van het effect is dat de lucht onder het glas warm is als het ondergedompeld wordt, en als de kaars uitgaat weer afkoelt.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 9 oktober 2005 @ 14:17:57 #156
129299 Roltrapfee
feed me a stray cat
pi_31307625
Ik weet dat veel mensen dit een belachelijke vraag vinden, maar niemand heeft hem me ooit echt duidelijk kunnen beantwoorden.
Waarom kan je water niet bakken?
Als je er meel doorheen doet kan het ineens wel, en dan zeggen ze zovan "ja maar het water verdampt zodra je zo'n mengsel van water en meel bakt". Maar als dat echt zo is, waarom kan je meel dan niet zonder water bakken?
En dan nog iets. Lucht bestaat toch uit moleculen? En moleculen zijn toch eigenlijk tastbaar? Waarom kan je lucht dan niet aanraken (lees: vastpakken) of bakken?
When the weather gets rough and it's whiskey in the shade
It's best to wrap your saviour up in cellophane
Hee, een korhoen!
  zondag 9 oktober 2005 @ 14:20:13 #157
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_31307666
Meel kan je wel degelijk bakken zonder water.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 9 oktober 2005 @ 14:29:13 #158
129299 Roltrapfee
feed me a stray cat
pi_31307853
Ja echt? Maar komt er dan ook dezelfde soort pannekoek uit? of meer een korrelig bruinig geheel? (straks eens proberen ) Maar weet je dan ook hoe het zit met lucht vastpakken en bakken enzo?
When the weather gets rough and it's whiskey in the shade
It's best to wrap your saviour up in cellophane
Hee, een korhoen!
pi_31307953
Voor "bakken" is een koolstofverbinding in de te bakken materie nodig lijkt me.
  zondag 9 oktober 2005 @ 14:38:38 #160
129299 Roltrapfee
feed me a stray cat
pi_31308051
Scheikunde is niet zo mijn ding dus ik heb een beetje moeite met die koolstofverbinding, maar ok, de stof die je bakt moet dus bestaan uit een bepaalde soort moleculen ofzo?
Dan nog iets, wat jullie waarschijnlijk nog dommer zullen vinden dan de vorige vragen.
Vuur, ook zoiets mafs. Je kan het toch aanraken, je voelt het, je brandt je eraan, maar je kan het dan weer niet vastpakken ofzo. Waar is vuur van gemaakt?
When the weather gets rough and it's whiskey in the shade
It's best to wrap your saviour up in cellophane
Hee, een korhoen!
pi_31310277
quote:
Op zondag 9 oktober 2005 14:17 schreef Roltrapfee het volgende:
Ik weet dat veel mensen dit een belachelijke vraag vinden, maar niemand heeft hem me ooit echt duidelijk kunnen beantwoorden.
Waarom kan je water niet bakken?
Als je er meel doorheen doet kan het ineens wel, en dan zeggen ze zovan "ja maar het water verdampt zodra je zo'n mengsel van water en meel bakt". Maar als dat echt zo is, waarom kan je meel dan niet zonder water bakken?
En dan nog iets. Lucht bestaat toch uit moleculen? En moleculen zijn toch eigenlijk tastbaar? Waarom kan je lucht dan niet aanraken (lees: vastpakken) of bakken?
Veel mensen zijn ook te kortzichtig om naar een goede verklaring te zoeken. Het is een goede vraag.

Je kunt water en lucht en overige gassen niet bakken omdat je een vaste stof als eindproduct nodig hebt. Het principe van bakken is dat je iets verhit in boter, olie of iets dergelijks en iets in de pan overhoudt dat je kunt eten (of in een technischere omgeving: vast kunt pakken).

Van een ei stollen de enzymen en overige eiwitten voordat het kan verdampen. Dit wordt dus ook een vaste stof.

Je kunt geen lucht, gas, water of andere vloeistoffen vastpakken omdat ze in tegenstelling tot een vaste stof de vrijheid hebben om de moleculen kriskras door elkaar te laten stromen. Dit betekent dus dat het door je vingers stroomt als je het toch probeert, of om je heenvliegt. Je kunt het wel voelen, bijvoorbeeld als je op de fiets zit en tegenwind hebt of als je in het zwembad duikt en je arm naar voren zwaait.
  zondag 9 oktober 2005 @ 17:26:19 #162
129299 Roltrapfee
feed me a stray cat
pi_31311573
quote:
Op zondag 9 oktober 2005 16:17 schreef NiwiKaiha het volgende:

[..]

Veel mensen zijn ook te kortzichtig om naar een goede verklaring te zoeken. Het is een goede vraag.
Vet!
Toch fijn dat iemand de vraag eindelijk serieus neemt, want ik vroeg het me wel echt af!
When the weather gets rough and it's whiskey in the shade
It's best to wrap your saviour up in cellophane
Hee, een korhoen!
  maandag 10 oktober 2005 @ 18:25:11 #163
93231 Sosa
Bolivian druglord
pi_31338554
Mischien niet een hele wetenschappelijke vraag, maar ik vroeg me af waarom treinrails bij voorbaat al een geoxideerde laag hebben? Waarom zijn die dingen op voorhand al verroest?
I only tell you once. Don't fuck me, Tony. Don't you ever try to fuck me.
pi_31353108
quote:
Op maandag 10 oktober 2005 18:25 schreef Sosa het volgende:
Mischien niet een hele wetenschappelijke vraag, maar ik vroeg me af waarom treinrails bij voorbaat al een geoxideerde laag hebben? Waarom zijn die dingen op voorhand al verroest?
Bedoel je langs de zijkant, bovenkant of allebei?
Ik weet dat ze van staal gemaakt zijn en snel roesten, en langs de zijkant kan je door het walsen van de rails een laagje "iron scale" of Fe3O4 krijgen. (las ik hier ergens)
quote:
[..]
What type of ust of you talking about? Rail starts rusting the moment it comes in contact with water. You'll get a nice coating after about a week depending on the weather. Usually you can wipe it away with your shoe. Even on infrequently used lines the rust is a different color than the rust covering the non running bits of the rail. Then tracks are a abandonned for a long period of time they turn a deep red/brown that is mostly uniform over the entire rail body.
http://www.nycrail.com/amb/board1/585.html

Het kunnen tweedehands rails met atmosferische roest uit Senegal zijn, hier te koop

Als ik een gok zou moeten wagen: vochtige lucht volstaat reeds om ze te laten roesten, als ze na productie in de open lucht worden opgeslagen zal de regen de oxidatie nog versnellen. Er zal altijd een voorraad in de walserij liggen om fluctuaties in de vraag op te vangen, en als er een lading moet geleverd worden neemt men eerst de oudste (meest verroeste) staven.
pi_31353226
quote:
Op maandag 10 oktober 2005 18:25 schreef Sosa het volgende:
Mischien niet een hele wetenschappelijke vraag, maar ik vroeg me af waarom treinrails bij voorbaat al een geoxideerde laag hebben? Waarom zijn die dingen op voorhand al verroest?
Er zit geen coating op treinrails.
En metalen, bloot gesteld aan de buitenlucht oxideren sneller dan je denkt.
Bij ijzer is dit goed te zien.

Maar alle wat onedele metalen "roesten in je hand niet in je mond", zo snel gaat het.
Zeer onedele metalen kun je beter niet bloot stellen aan de lucht (natrium kalium) want de oxidatiereactie is behoorlijk heftig.
pi_31375765
Kortom, treinrails oxideren in de folder om het zo te zeggen. Er wordt geen beschermende laag opgedaan omdat dat te duur is en een laagje roest erop is niet zo erg als het twee moleculen dik is of iets in die richting.
pi_31376040
quote:
Op maandag 10 oktober 2005 18:25 schreef Sosa het volgende:
Mischien niet een hele wetenschappelijke vraag, maar ik vroeg me af waarom treinrails bij voorbaat al een geoxideerde laag hebben? Waarom zijn die dingen op voorhand al verroest?
Sommige legeringen zullen bij het roesten een luchtdichte laag vormen om het metaal heen waardoor het niet verder kan roesten, misschien is dit bij treinrails ook het geval.
-
pi_31376883
nee, ijzerxide (roest) is behoorlijk poreus. Vandaar de term: doorroesten. lucht en water kan door de roest heen komen. aluminium vormt ijv wel een lucht en waterdicht laagje, waardoo het gewoon dof word, maar niet verder oxideert
For every fact, there is an equal and opposite opinion.
Twitch.tv/bensel15
  woensdag 12 oktober 2005 @ 08:59:39 #169
70076 Alicey
Miss Speedy
pi_31376921
chroomoxide is toch ook lucht- en waterdicht, en ziet er ook nog eens redelijk uit toch? (Althans, ik meen dat bij verchromen een laagje chroom wordt aangebracht, dat vrijwel direct oxideert).
pi_31377689
Levensduur van spoorstaven is 15 à 20 jaar, volgens een oude WP. Als ze dat zo schrijven, lijkt het me waarschijnlijk dat het roesten de belangrijkste factor is, anders zou er meer variatie zijn, nee?
pi_31398039
Waarom zijn rotte plekken op appels altijd zo mooi rond en zie je bijvoorbeeld nooit "uitlopers"?
  donderdag 13 oktober 2005 @ 07:58:57 #172
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_31401404
quote:
Op donderdag 13 oktober 2005 00:12 schreef Yosomite het volgende:
Waarom zijn rotte plekken op appels altijd zo mooi rond en zie je bijvoorbeeld nooit "uitlopers"?
haal je rot en beurs niet door elkaar?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_31402109
quote:
Op donderdag 13 oktober 2005 07:58 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

haal je rot en beurs niet door elkaar?
Ja.

Herkansing:
Waarom zijn de plekken waar appels beurs zijn, altijd zo mooi rond en zie je bijvoorbeeld nooit "uitlopers"?
  donderdag 13 oktober 2005 @ 10:42:23 #174
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_31403908
Appels zijn rond, en als vallen of tegen iets aanstoten waardoor ze beurs worden zal dat daardoor meestal een ronde plek worden. Maar als je ze op een rand ofzo stoot, krijg je een langwerpige beurse plek.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 14 oktober 2005 @ 18:41:38 #175
129299 Roltrapfee
feed me a stray cat
pi_31442510
quote:
Op zondag 9 oktober 2005 16:17 schreef NiwiKaiha het volgende:

[..]


Je kunt geen lucht, gas, water of andere vloeistoffen vastpakken omdat ze in tegenstelling tot een vaste stof de vrijheid hebben om de moleculen kriskras door elkaar te laten stromen. Dit betekent dus dat het door je vingers stroomt als je het toch probeert, of om je heenvliegt. Je kunt het wel voelen, bijvoorbeeld als je op de fiets zit en tegenwind hebt of als je in het zwembad duikt en je arm naar voren zwaait.
Ok door het antwoord op m'n vorige vraag heb ik weer een nieuwe
De moleculen kunnen dus kriskras door elkaar, zowel bij water als bij gassen. Maar van water kun je een vaste stof maken, namelijk ijs, en dan kunnen de moleculen niet meer door elkaar, juist?
Kun je van gassen dan ook vaste stoffen maken?
When the weather gets rough and it's whiskey in the shade
It's best to wrap your saviour up in cellophane
Hee, een korhoen!
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')