FOK!forum / Culinesse à gogo / Gas, keramisch of inductie kookplaat?
Ikookwoensdag 24 augustus 2005 @ 13:50
M'n vriend en ik gaan samenwonen en hebben net een nieuwe keuken gekocht.
We hebben de kookplaat laten zitten, dus hier gaan we zelf voor zorgen.
Bij m'n vriend thuis koken ze op gas, bij mijn ouders thuis kookten we tot een jaar of 3 geleden keramisch maar nu op een Siemens inductiekookplaat.
Gekeken naar de aanschafkosten is gas het goedkoopst, gevolgd door keramisch en dan een heel stuk verderop (lees: een stuk duurder) inductie.
We hebben al een aantal voors en tegens bedacht tussen gas, keramisch en inductie:

Gas
Voordelen:

  • Goedkoop in de aanschaf (vanaf 100 euro)
  • Je hebt direct warmte
  • Je kunt verschillende soorten pannen gebruiken

    Nadelen:

  • Minder makkelijk schoon te maken
  • Open vuur in huis (denkend aan kinderen, vlam in de pan etc)
  • Persoonlijk vind ik het er minder strak en zelfs wat ouderwets uitzien, maar dit hangt sterk af van wat voor gaskookplaat je koopt.

    Keramisch

    Voordelen:

  • Makkelijk schoon te maken
  • Geen open vuur
  • Strak uitziende plaat
  • Redelijk goedkoop in de aanschaf (vanaf 300 euro)
  • Je kunt verschillende soorten pannen gebruiken

    Nadelen:

  • Je hebt niet direct warmte, heeft tijd nodig om op te warmen
  • Bij knoeien van melk/suikerbevattende producten kan dit in de glasplaat branden (van verschillende mensen gehoord)

    Inductie

    Voordelen:
  • Makkelijk schoon te maken
  • Geen open vuur
  • Strak uitziende plaat

    Nadelen:
  • Duur in de aanschaf (vanaf 700 euro)
  • Je kunt niet alle pannen gebruiken
  • Bij knoeien van melk/suikerbevattende producten kan dit in de glasplaat branden (van verschillende mensen gehoord)

    Nou dit was het wel zo'n beetje.
    Maar wat wil ik nou met dit topic?
    Ik zou graag het volgende willen weten:

    - Wat was voor jullie de reden om te kiezen voor gas/keramisch/inductie en waarom was dit de doorslag?
    - Wat is goedkoper in energiekosten: gas of electo (keramisch/inductie)?
    - Wij hebben een merk gevonden genaamd Teka die een goedkope inductieplaat aanbieden (695 euro). Dit is de goedkoopste die we gevonden hebben. Zou dit nu zoveel slechter zijn dan een inductieplaat van bijv. Siemens, kijkend naar glasplaat en wat de plaat kan?
    - Voor de mensen die keramisch of inductie koken: heb jij je plaat beschadigd en zo ja, waarmee?
    Ik vraag me af hoe erg het is met het overkoken van melk/suikerbevattende producten.

    Wat een verhaal ..........bedankt voor het lezen en je eventuele antwoord!
  • Draakje1980woensdag 24 augustus 2005 @ 13:55
    Inductie is volgens mij geen probleem met morsen. Inductie gaat via geleiding, je kan zelfs een pannenlap tussen de pan en de plaat leggen zonder gevaar.

    Tevens moet je er rekening mee houden dat je bij keramisch en inductie volgens mij krachtstroom aanlsuiting nodig hebt.
    aidylwoensdag 24 augustus 2005 @ 14:00
    Zekersteweten GAS

    Kookt gewoon het allerlekkerste (vind ik) Bij de ouders van mn vriend hebben ze ook inductie, maar ik vind dat gewoon niet fijn koken.
    Van dat inbranden klopt trouwens wel, die plekken krijg je er niet meer uit, ook niet met zo'n speciaal middel ervoor (bij hen thuis zitten er ook verschillende inbrandplekken). Dus als je je pannetje melk over laat koken zit je te kijken met de plekken als je het niet op tijd ziet.
    Ik vind inductie er idd wel mooi uitzien, maar daar vind ik dan ook alles mee gezegd
    Van gas vind ik het enige nadeel dat het zo vervelend schoonmaken is
    Euc-woensdag 24 augustus 2005 @ 14:03
    Persoonlijk zou ik gaan voor een traditioneel kooktoestel, omdat dit het fijnste werkt (volgend jaar in onze nieuwe keuken komt dit ook). Hier nog enkele voor/nadelen van alles:

    Traditioneel Kooktoestel:

    Voordelen:
    *Op een klein oppervlak passen veel pannen
    *Onderhoud is eenvoudiger dan bij meerdere warmtebronnen

    Nadelen:
    *Grote hoeveelheid warmteverlies
    e energiekosten
    e grote hoeveelheid warmtestraling

    Glaskeramische kookplaat:

    Voordelen:
    *Snelle verwarming, hoog rendement
    *Panherkenningssysteem
    *Geen warmtelast

    Nadelen:
    *Barst erg makkelijk
    *Als er iets door de bast komt onbruikbaar

    Inductiekookplaat (magneet):

    Voordelen:
    *Makkelijk regelbaar
    *Geen warmtelast

    Nadelen: Pan MOET veel magnetisch materiaal bevatten, anders werkt het niet: nieuwe pannensets aanschaffen!

    Verder raad ik je aan niet naar de goedkoopste te kijken, en het desnoods iets langer te doen met de dingen die je nu hebt en dan door sparen voor fatsoenlijke aparatuur. Hier heb je altijd op de langere termijn meer profijt van. (Als in het weer verkopen, meer waardevast), garantie termijnen, vervanging van eventuele kapotte onderdelen etc etc).

    Momenteel hebben we nog gewoon gaspitten thuis, waarom? Omdat dat bij het huis kwam toen we 2 jaar geleden verhuisd zijn Maar er komt dus een traditionele kookplaat.

    Op al mijn werkplaatsen als kok zijnde ben ik ooit 1 bedrijf tegen gekomen die een glaskeramische kookplaat had aangeschafd, deze was na een week kapot door er een te zware pan iets te ruw op te zetten. Verder altijd gewerkt met gaspitten of traditionele kookplaten (vandaar ook dat die thuis gaat komen, dit is gewoon het fijnste, en erg makkelijk te onderhouden!)

    Sja en verder, ik denk niet dat wij keuzes voor jullie kunnen maken, jullie zullen zelf de voordelen en nadelen tegen elkaar op laten wegen en vanuit daar een beslissing nemen.
    zoalshetiswoensdag 24 augustus 2005 @ 14:04
    gas dus.
    Euc-woensdag 24 augustus 2005 @ 14:06
    quote:
    Op woensdag 24 augustus 2005 14:04 schreef zoalshetis het volgende:
    gas dus.
    mja
    kleinmeiskewoensdag 24 augustus 2005 @ 14:07
    Gas, absoluut.

    Heb een tijdje gewoon elektrisch gekookt, dat was een drama. Kook nu keramisch, dat gaat wel wat beter, maar nog steeds overkookdrama's (toch die uitgebreide programma's maar eens uit gaan zoeken).

    Mocht ik nu moeten kiezen en zou de gasleiding al op z'n plek liggen, dan zou ik voor een gas-op-glasplaat gaan. Mijn zwager had er zoeentje in z'n nieuwe huis zitten en die kun je dus veel beter schoonmaken dan een traditionele gaskookplaat én het ziet er strak uit.
    Norywoensdag 24 augustus 2005 @ 14:11
    Mijn ouders hebben een keramische kookplaat. De keuze tussen inductie/keramisch weet ik eigenlijk niet precies, maar mijn moeder wilde niet meer op gas koken. Misschien ook duurder?
    Over de kosten kan ik zelf weinig zeggen, maar over het beschadigen kan ik wel meepraten. Soms kookt het water over en stukjes etensresten verbranden aan de kookplaat, maar onze plaat is nog nooit beschadigd geweest hoor. En melk koken doen wij eigenlijk niet aan, dat warmen we op in de magnetron.

    En we hebben hem nu al zo'n 10 jaar en er is nog nooit wat mee gebeurd. (even afkloppen)

    Veel succes met je nieuwe huis
    Euc-woensdag 24 augustus 2005 @ 14:40
    Waar heb je uberhaubt warme melk voor nodig? Drinkt hier toch nooit iemand
    Ikookwoensdag 24 augustus 2005 @ 14:46
    @ Euc-: het huis wat we gekocht hebben heeft veel onderhoud nodig, zo niet heel veel.
    De keuken die erin stond was zo vet (vooral kookgedeelte + afzuigkap) dat we die eruit gegooid hebben. Het was dan ook al meer dan 20 jaar oud......
    Ook pannen moeten toch nog aangeschaft worden, dus daarvoor hoeven we het ook niet te laten.
    Dus we moeten het nieuw/2e hands aanschaffen, maar een kookplaat 2e hands lijkt me niets.

    En ook de meterkast moet compleet opnieuw, dus driefasen kan er dan ook nog wel bij.
    We hebben dus eigenlijk alle opties nog open liggen.
    We vinden het zo moeilijk, die voor- en nadelen tegen elkaar afwegen. Toen mijn ouders nog keramisch kookten, was de opwarmtijd wel een nadeel. Nu is het inductie en ik vind het persoonlijk de mooiste techniek en het veiligst. Het grote nadeel vind ik de aanschafkosten, daarom vroeg ik me ook af of mensen ervaring hebben met 'budgetmerken' kookplaten.
    Ikookwoensdag 24 augustus 2005 @ 14:48
    Haha melk gaat trouwens toch de magnetron in, maar het is meer de suikerbevattende producten (wat een omschrijving) waarvan ik bang ben dat ze inbranden. Maar ja, wat voor producten zijn dit allemaal? Suiker zelf als je karamelvla gaat maken, maar bij wat nog meer......
    Euc-woensdag 24 augustus 2005 @ 14:55
    sabayon
    So_Addictivewoensdag 24 augustus 2005 @ 15:00
    Ik ben echt fan van gas, ik vind dat keramisch koken maar niks, het duurt te lang voordat het op temperatuur is.

    Inductie ben ik geen fan van, bij mij verbrand het eten dan vaak (Omdat het zo sterk verhit)
    rooflesswoensdag 24 augustus 2005 @ 15:08
    Open vuur in huis vind ik geen sterk argument tegen gas. De vlam is duidelijk zichtbaar en dat kun je goed aan je kinderen uitleggen.
    Het 'nagloeien' van keramische platen vind ik veel gevaarlijker, ze zijn vaak nog bloedheet terwijl je dat niet ziet. Er is vaak wel een 'pas op, warm' lampje, maar dat is lastiger uit te leggen aan kinderen.

    Andere voordelen gas: robuust, kan tegen een stootje. Traploos regelbaar. Veel vermogen (voor wokken bijvoorbeeld)
    Krachtstroom mag je bovendien niet zelf aanleggen, wat weer extra kosten meebrengt.
    Nadeel gas: meer waterdamp en vettige aanslag in de keuken.

    Geef mij maar gas!
    Euc-woensdag 24 augustus 2005 @ 15:10
    Nouja, toen ik klein was heb ik ook op de harde manier geleerd dat ik niet mijn vlakke hand op het strijkijzer moet leggen
    linda856763woensdag 24 augustus 2005 @ 15:14
    GAS!!!

    Wij hebben onze inductieplaat vorig jaar de deur uitgedaan. Die van ons was erg gevoelig voor onweer, en sloeg dan op tilt (dit is een bekend probleem, want het staat zelfs als aparte post vermeld in de verzekeringspolis: 'schade aan inductie door bliksem') We hebben hem eens laten repareren voor 400 euro, en na de tweede schade vonden we het genoeg. Kookplaat (5 pits) voor 199,-, gasleiding laten omleggen voor 100.- en we zijn er heel erg blij mee.

    Nadeel van inductie, behalve het onderhoud en de gevoeligheid: als je veel op hebt staan, kan het wat gaan 'zingen', een hoog metalig geluid. Erg akelig.
    Voordeel: alles kookt wat sneller.
    BBQ-kipwoensdag 24 augustus 2005 @ 16:26
    Ik kook op gas en zal dit altijd blijven doen
    Inductie en keramisch vind ik allemaal niets.
    En mocht ik ooit in zo'n gruwelijke nieuwbouwwijk gaan wonen waar geen gas is aangelegd, dan verzin ik er wel iets op, want gas it is
    Thoricalwoensdag 24 augustus 2005 @ 16:40
    Als gas een optie is dan zou ik daar voor gaan en dan voor de inductie prijs gaan. Dus incl wokbrander en oven.
    Muckwoensdag 24 augustus 2005 @ 17:00
    ik heb leren koken op electrisch, maar in het his waar ik nu woon hebben we gas, is even wennen, maar gaat een stuk sneller!
    keramische heb ik in de vakanite op gekookt, maar dat vond ik niks.
    Inductie weet ik niet
    Pietverdrietwoensdag 24 augustus 2005 @ 18:07
    Ik kan alleen maar gas aanraden, kook ook wel keramisch en inductie, maar niets zo fijn als gas.
    Nembrionicwoensdag 24 augustus 2005 @ 21:11
    gas.

    lekker flexibel!

    Trouwens..laat 1 keer een goede volle pan op je keramisch kookplaat vallen en je bent de lul.
    Martijn_77woensdag 24 augustus 2005 @ 23:07
    Ik zou voor gas gaan is goedkoper en als je gas uitdraait is de warmte gelijk weg.

    We hebben nu keramisch maar als we een nieuwe keuken kopen gaat er weer gas in.

    En als je gas op glas (De gas branders liggen dan op een vlakke glazen plaat) neemt is het makelijker schoon te maken dan een standaard gastoestel
    rvrbdonderdag 25 augustus 2005 @ 08:24
    Ik zweer ook bij gas... Kookt stukken fijner t.o.v. die andere dingen.

    Ik zit nu in een appartementje waar er inductie is en ik weet dat ik later in m'n eigen huisje een gasvuur wil... Veel beter regelbaar en de nadelen ervan wegen absoluut niet op tegen de voordelen.
    Tha_Butchazaterdag 27 augustus 2005 @ 22:18
    Gas roeleert,

    mijn pa heeft volgens mij zo'n keramisch kookplaat, echt verschrikkelik, heb 3 jaar er mee te lopen kutten , en nu kan ik enigzins de tijd inschatten (heb zelf gas thuis). de bediening (van die touchscreen knopjes) zijn ook verscrhikkelijk. Het meest irritant vind ik eraan dat ie moet opwarmen en afkoelen, dat is pas gevaarlijk, zeker voor kinderen. die krengen zijn meestal ook netjes weggewerkt in het aanrecht, en vallen dus minder op.

    ik wil gewoon aan = aan en uit = uit, klaar, niet van dat geschuif met van die klote pannen. Waarom denk je dat alle koks - die er dus hun brood mee moeten verdienen - bijna allemaal met gas koken?
    boertiezondag 28 augustus 2005 @ 12:30
    Als je naar de verbruikskosten kijkt is gas nog steeds de goedkoopste, al lijkt dat niet zo omdat je met inductie de pan zelf de warmtebron is. Er gaat wel warmte verloren maar het blijft het goedkoopste.
    MouseOverzondag 28 augustus 2005 @ 12:37
    Gas. Het kookt het fijnste en je zit ook niet met ellende van ingebakken of bekraste platen. Nieuwe rvs gastoestellen zien er trouwens ook erg strak uit.
    mikidinsdag 30 augustus 2005 @ 22:16
    Inductie! Ziet er mooi uit, is heel makkelijk schoon te houden, en dat inbranden van resten valt echt wel mee! Als iets overkookt veeg je dat meestal toch meteen weg (ook bij gas) dus dan maakt het niet uit. Wij hebben thuis eerst gas gehad en nu sinds een paar jaar inductie, mijn moeder vindt dat het koken veel overeenkomt met het koken op gas!
    Daarnaast kookt alles veel sneller, je bespaart dus tijd.
    Maar, inderdaad: niet alle pannen werken op inductie. Dat kun je testen door een magneetje aan de onderkant van de pan te houden, als ie blijft zitten is hij geschikt voor inductie.
    De meeste goede pannenmerken kunnen ook op inductie.
    Ikookdonderdag 29 september 2005 @ 20:42
    Hallo.....we zijn uiteindelijk gegaan voor een 70 cm gas-op-glas plaat, met wokbrander in het midden......vind 'm echt mooi, hij ziet er stukken strakker uit dan een 'gewone' gasplaat met van die 'rekjes' erop waar je je pan opzet. Deze heeft nl. pannenhouders per gaspit, waardoor je goed schoon kunt maken
    Bedankt voor jullie reacties!!
    MouseOverdonderdag 29 september 2005 @ 20:53
    Ik wil dit topic graag nog even lenen om te melden dat iemand onze splinternieuwe rvs gaskookplaat met jif en schuurspons heeft schoongemaakt

    doe dat nooit

    Ikook, gefeliciteerd met je aankoop! Hoop dat hij goed gaat bevallen. Het systeem klinkt iig goed.
    zoalshetisdonderdag 29 september 2005 @ 21:04
    quote:
    Op donderdag 29 september 2005 20:42 schreef Ikook het volgende:
    Hallo.....we zijn uiteindelijk gegaan voor een 70 cm gas-op-glas plaat, met wokbrander in het midden......vind 'm echt mooi, hij ziet er stukken strakker uit dan een 'gewone' gasplaat met van die 'rekjes' erop waar je je pan opzet. Deze heeft nl. pannenhouders per gaspit, waardoor je goed schoon kunt maken
    Bedankt voor jullie reacties!!
    goed gekozen. ik heb zelf geen glas, maar een schoonmaakster. bovendien ben ik blij dat op mijn 6-pits de wokbrander links onderaan zit. dan kan je tijdens het wokken ook nog 3 pitten gebruiken voor andere pannen.
    Pietverdrietdonderdag 29 september 2005 @ 21:21
    quote:
    Op donderdag 29 september 2005 20:53 schreef MouseOver het volgende:
    Ik wil dit topic graag nog even lenen om te melden dat iemand onze splinternieuwe rvs gaskookplaat met jif en schuurspons heeft schoongemaakt
    Oh dear
    Stel je voor zeg, een stuk gereedschap wat je niet normaal kan gebruiken
    Dit is de reden waarom ik geen design keuken heb. Ik wil gewoon kunnen werken in de keuken.
    MouseOverdonderdag 29 september 2005 @ 23:55
    quote:
    Op donderdag 29 september 2005 21:21 schreef Pietverdriet het volgende:

    [..]

    Oh dear
    Stel je voor zeg, een stuk gereedschap wat je niet normaal kan gebruiken
    Dit is de reden waarom ik geen design keuken heb. Ik wil gewoon kunnen werken in de keuken.
    Nou, in principe heb je gelijk, maar voor m'n vorige had ik eigenlijk ook nooit jif nodig.. je krijgt zo'n ding prima schoon met heet water, afwasmiddel en een schuursponsje.

    hij heeft dat schuurmiddel ook niet gebruikt omdat het anders niet schoon werd maar omdat hij "niet geheel nuchter" meer was
    zoalshetisdonderdag 29 september 2005 @ 23:58
    quote:
    Op donderdag 29 september 2005 23:55 schreef MouseOver het volgende:

    [..]

    Nou, in principe heb je gelijk, maar voor m'n vorige had ik eigenlijk ook nooit jif nodig.. je krijgt zo'n ding prima schoon met heet water, afwasmiddel en een schuursponsje.

    hij heeft dat schuurmiddel ook niet gebruikt omdat het anders niet schoon werd maar omdat hij "niet geheel nuchter" meer was
    een haagse vriend van mij wilde als kind zijn moeder verrassen door haar porsche te wassen... catch my drift? het kan altijd erger.
    Riovrijdag 30 september 2005 @ 13:07
    Gas baby
    SadKingBillywoensdag 5 oktober 2005 @ 01:10
    quote:
    Op donderdag 29 september 2005 20:42 schreef Ikook het volgende:
    Hallo.....we zijn uiteindelijk gegaan voor een 70 cm gas-op-glas plaat, met wokbrander in het midden......vind 'm echt mooi, hij ziet er stukken strakker uit dan een 'gewone' gasplaat met van die 'rekjes' erop waar je je pan opzet. Deze heeft nl. pannenhouders per gaspit, waardoor je goed schoon kunt maken
    Bedankt voor jullie reacties!!

    Hebben wij ook, met dubbelrings wokbrander in het midden. Heel makkelijk schoon te maken (glas schoonvegen, natte doek, droge doek na), de rest gewoon in de vaatwasser af en toe!
    Welk merk heb je gekocht? Wij hebben een Zanussi met wit glas, frontbediening en vierkante strakke pandragers.
    DIGGERzondag 9 oktober 2005 @ 21:27
    Topicstarter heeft al gekozen, maar ter info dan maar ff:

    Ik heb al jaren een inductieplaat, en wel om de volgende redenen (in willekeurige volgorde)

    - De Aanschafprijs is hoog, maar de gebruikskosten zeker niet in vergelijk met de andere opties
    - Inductie is supersnel, je hebt een liter water zo aan de kook
    - Plaat schoonhouden is simpel en snel.
    - Veiligste wat je kan hebben met kinderen (van jezelf of op bezoek) daar er geen gas kan lekken (of vergeten dicht te doen), de plaat het alleen doet als ie aanstaat en er een geschikte pan op staat en mocht die pan leeg zijn of binnenin te heet worden, dan schakelt zo'n plaat zich automatisch uit. Tevens is de plaat heel snel weer afgekoeld.
    - Plaat reageert heel snel als je wil dat ie sneller/langzamer gaat, itt bv keramisch.
    - Pannen trekken niet krom

    - Wat als nadelen ervaren worden: Dure pannen nodig. Maar die heb ik sowieso al, ben een liefhebber van koken.
    - Duur in aanschaf (maar dus goedkoop in gebruik)
    - Electrische voorziening die nodig is moet vaak apart aangelegd worden.

    En mbt dat inbranden, dat is dus op Inductie juist makkelijk te voorkomen, zodra je immers de pan van de plaat haalt is er geen magnetisch veld, dus koelt de plaat al vrij rap af, ook al stond die op de hoogste stand. En dan gewoon simpel kwestie van doekje eroverheen en klaar.
    Bij wartmebronnend die juist heel lang heet blijven is het risico veel groter.

    Maar goed, de inductieplaat ziet er hier nog uit als nieuws, dus als jegewoon kookt en wel attent blijft op het koken, kan er eigenlijk niks gebeuren.
    Drive-rzondag 9 oktober 2005 @ 23:09
    Ik ben ooit begonnen met keramisch, wat ik absoluut waardeloos vond. Ik kook diners bij mensen thuis, dus kom van alles tegen. Ik vind dan gas altijd een opluchting, ook inductie vind ik niet echt fijn. Het allerfijnste vind ik nog steeds onze AGA, dat ding is gewoon een droom. Je moet echt wennen aan het ontbreken van je gasknoppen, maar je leert omgaan met de vaste temperaturen. Daarna wil je niet anders meer, geloof me...
    hassanjassanzondag 9 oktober 2005 @ 23:37
    Gas all the way, als je koken een beetje serieus neemt dan neem je gas...je kan dan ook flamberen...wati k niet wil aanraden tenzij je je keuke wilt afbranden, maar goed...de voordelen van gas wegen veel meer op tegen alle andere. Ik heb met keramiek gewerkt en dat is idd makkelijker schon te maken het formuis, maar is gewoon rete irritant vanwege de resthitte.

    Op een gasformuis moet je gewoon alu folie leggen over de pitten die je niet gebruikt, heb je ook geen last meer van vette zooi op de rest.
    Don_Tommaandag 10 oktober 2005 @ 01:06
    Er gaat niets boven gas. Met inductie/keramisch heb je totaal geen feeling vind ik, omdat je geen vlam ziet. Al het andere is gewoon een minder alternatief. Het is niet voor niets dat in alle proffesionele keukens (in restaurants dus) gas gebruikt wordt.
    neinmaandag 10 oktober 2005 @ 02:38
    ik kook sinds een jaar keramisch, en t maakt erg handig schoon, en ingebrande dingetjes haal ik weg met een verfkrabbertje. MAAR!!!!!!!!!! ik mis gas ENORM. Het is zo'n gedoe om elke keer echt minimaal 5 mins vantevoren het aan te zetten en maar te wachten en te wachten. Dus: ik zou voor gas gaan.
    Herr.Flickmaandag 10 oktober 2005 @ 17:17
    Gas op glas, schoonmaak voordeeltje erbij en toch gas!
    Nog een groot voordeel van gas, veel goedkoper verwarmen tov elektra en nooit geen dure reparaties!!



    Ikookdinsdag 18 oktober 2005 @ 21:55
    Het merk van de kookplaat is Belion. Het is een van de goedkopere merken, waarschijnlijk net zoiets als Pelgrim. Maar voor de kookplaat waren we nog tussen de 300 en 350 euro kwijt!
    Het is de PGA 579, te vinden op www.belion.nl .
    Ik vond de plaat vooral erg mooi. De wokbrander zit wel in het midden, da's wel iets minder natuurlijk omdat je je andere pannen dan niet of minder goed kwijt kunt.
    Maar ja, wokken is toch zo gebeurd haha.......en bovendien weet ik niet of ik die wokbrander zo vaak voor de wok ga gebruiken. Ik vond deze plaat met 5 pitten gewoon veel mooier dan een plaat met 4 pitten. En natuurlijk het schoonmaak voordeeltje zit er ook aan!
    Onze keuken zit er nog niet compleet in, we zijn nog bezig. Heel erg bedankt voor jullie meningen en tips!
    winterapfeldinsdag 18 oktober 2005 @ 22:18
    bij onbeperkt budget zou ik zeker voor inductie gaan.. wat een geweldig systeem!
    maar gezien de kosten heb ik voor gas gekozen: mooi strak, vlak en dus goed schoon te maken, wokbrander een praktische verdeling: de twee medium pitten achter, de grootste en de kleinste vooraan



    mooi strak, vlak en dus goed schoon te maken, wokbrander een praktische verdeling: de twee medium pitten achter, de grootste en de kleinste vooraan
    Drive-rdinsdag 18 oktober 2005 @ 23:36
    Net een losstaand fornuis aangeschaft. De AGA blijft natuurlijk favoriet, daar zal nooit iets tussen komen. Maar goed, waar ik nu zit even geen plek voor en wat duur voor iets tijdelijks. Wel deze aangeschaft, wordt morgen bezorgd, nu even wat tegels aan het zetten:



    Is een 100cm fornuis van M-system. Niet echt een topmerk, maar degelijk genoeg zonder gekkigheid en een grote oven.
    NiTiNwoensdag 19 oktober 2005 @ 20:59
    Gas.

    nou hebben we al flink wat jaren inductie (minstens 10) en ziet de plaat er als nieuw uit (mijn mama is erg zuinig op de keuken en de spullen erin). TOch kookt ze ook vaak in de schuur, waar we gas hebben...

    ikzelf vind gas ook lekkerder koken, inductie vind ik technisch mooier (de hele zooi die erachter zit) en de veiligheid,

    keramisch vind ik een stuk minder. lastig koken.
    wendy-tjedonderdag 20 oktober 2005 @ 12:05
    Gas! Blijft toch het fijnste vind ik en dat hebben we dus ook gekozen toen we een nieuwe keuken uitzochten.
    Inductie vind ik een goede tweede. Keramisch vind ik zwaar klote. Snap echt niet waarom mensen dat kopen.
    Chielusdonderdag 20 oktober 2005 @ 12:09
    gas,

    je ziet wat er gebeurt, kunt er als het ware mee spelen en heeft direct gevolg op je koekn.
    sampoodonderdag 20 oktober 2005 @ 14:41
    quote:
    Op woensdag 24 augustus 2005 16:26 schreef BBQ-kip het volgende:
    Ik kook op gas en zal dit altijd blijven doen
    Inductie en keramisch vind ik allemaal niets.
    En mocht ik ooit in zo'n gruwelijke nieuwbouwwijk gaan wonen waar geen gas is aangelegd, dan verzin ik er wel iets op, want gas it is

    Koningindonderdag 20 oktober 2005 @ 14:54
    quote:
    Op dinsdag 18 oktober 2005 22:18 schreef winterapfel het volgende:
    bij onbeperkt budget zou ik zeker voor inductie gaan.. wat een geweldig systeem!
    maar gezien de kosten heb ik voor gas gekozen: mooi strak, vlak en dus goed schoon te maken, wokbrander een praktische verdeling: de twee medium pitten achter, de grootste en de kleinste vooraan

    [afbeelding]

    mooi strak, vlak en dus goed schoon te maken, wokbrander een praktische verdeling: de twee medium pitten achter, de grootste en de kleinste vooraan
    Dan had ik voor 5-pits gekozen en de wokbrander in het midden, deze is nl. dan het makkelijkst te bereiken voor de afzuigkap.
    klubnikkamaandag 22 december 2008 @ 17:53
    Ik kan prima op gas koken en ook prima op een conventionele electrische plaat.
    Voor de electrische plaat heb je meer gevoel nodig, maar eigenlijk komt het gewoon op het volgende neer: je kunt koken of je kunt het niet.
    Innocencemaandag 22 december 2008 @ 18:32
    Ik kook wekelijks over op de keramische plaat en nog nooit echt beschadigd. En hij warmt ook onmidelijk op hoor!
    Wel is het inderdaad zo dat je -als er iets kapot gaat- gelijk de hele plaat moet vervangen.
    En het is misschien wat minder veilig met katten en kinderen...

    Maar qua voordelen: goedkoop, makkelijk schoon te houden, alle pannen kunnen erop (zelfs borden en schalen, op lage stand) en gemakkelijk te bedienen.
    Yngwiedinsdag 23 december 2008 @ 15:57
    Wat wordt er hier op keramisch/inductie gekankerd zeg Ik heb met alle drie (ruime) ervaring (en ook nog met de oude electrische kookplaten). Werk nu alweer een paar jaar met keramisch en ik moet zeggen dat ik daar echt geen noemenswaardige problemen mee heb.

    De meeste problemen die ik hier hoor over keramisch/inductie ligt dan ook aan de gebruiker. Gewoon GOEDE schoonmaakmiddelen gebruiken en bij grof vuil gebruik maken van een dun mesje (a la schildersmesje dat al eerder genoemd is) en er is ook na jaren gebruik weinig aan te zien, sterker nog, deze is bijna als nieuw na 3 jaar. . Inbranden gebeurt alleen als je dagen lang door blijft koken met het vuil erop, dat moet je dan ook niet doen. Maar als dit direct na afkoelen verwijderd worden is er helemaal niets aan de hand.

    Barsten in de kookplaat? Wtf doen jullie daarmee dan?! Dit heb ik al helemaal nooit gehad (en ja, er is bij mij ook wel eens een pan uit 1 hand geschoten)

    Restwarmte en moeilijkheid inschatten van de temperatuur klinkt alsof de meeste keukenprinsesjes te veel weglopen van de kookplaat. Eten dat op staat moet gewoon in de gaten gehouden worden en dan heb ik toch echt in 1 oogopslag gezien of het te hard/langzaam gaat en wanneer het hoger/lager of uitgezet moet worden. Restwarmte is bij keramisch koken inderdaad wel merkbaar, maar ik maak daar gewoon handig gebruik van doordat ik het eerder wat lager kan zetten.

    Dus ja, ben tevreden met keramisch/inductie, maar gas is ook geen probleem Heb trouwens wel weer zin om het kerstdiner klaar te maken de komende twee dagen