abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_29918948
M'n vriend en ik gaan samenwonen en hebben net een nieuwe keuken gekocht.
We hebben de kookplaat laten zitten, dus hier gaan we zelf voor zorgen.
Bij m'n vriend thuis koken ze op gas, bij mijn ouders thuis kookten we tot een jaar of 3 geleden keramisch maar nu op een Siemens inductiekookplaat.
Gekeken naar de aanschafkosten is gas het goedkoopst, gevolgd door keramisch en dan een heel stuk verderop (lees: een stuk duurder) inductie.
We hebben al een aantal voors en tegens bedacht tussen gas, keramisch en inductie:

Gas
Voordelen:

  • Goedkoop in de aanschaf (vanaf 100 euro)
  • Je hebt direct warmte
  • Je kunt verschillende soorten pannen gebruiken

    Nadelen:

  • Minder makkelijk schoon te maken
  • Open vuur in huis (denkend aan kinderen, vlam in de pan etc)
  • Persoonlijk vind ik het er minder strak en zelfs wat ouderwets uitzien, maar dit hangt sterk af van wat voor gaskookplaat je koopt.

    Keramisch

    Voordelen:

  • Makkelijk schoon te maken
  • Geen open vuur
  • Strak uitziende plaat
  • Redelijk goedkoop in de aanschaf (vanaf 300 euro)
  • Je kunt verschillende soorten pannen gebruiken

    Nadelen:

  • Je hebt niet direct warmte, heeft tijd nodig om op te warmen
  • Bij knoeien van melk/suikerbevattende producten kan dit in de glasplaat branden (van verschillende mensen gehoord)

    Inductie

    Voordelen:
  • Makkelijk schoon te maken
  • Geen open vuur
  • Strak uitziende plaat

    Nadelen:
  • Duur in de aanschaf (vanaf 700 euro)
  • Je kunt niet alle pannen gebruiken
  • Bij knoeien van melk/suikerbevattende producten kan dit in de glasplaat branden (van verschillende mensen gehoord)

    Nou dit was het wel zo'n beetje.
    Maar wat wil ik nou met dit topic?
    Ik zou graag het volgende willen weten:

    - Wat was voor jullie de reden om te kiezen voor gas/keramisch/inductie en waarom was dit de doorslag?
    - Wat is goedkoper in energiekosten: gas of electo (keramisch/inductie)?
    - Wij hebben een merk gevonden genaamd Teka die een goedkope inductieplaat aanbieden (695 euro). Dit is de goedkoopste die we gevonden hebben. Zou dit nu zoveel slechter zijn dan een inductieplaat van bijv. Siemens, kijkend naar glasplaat en wat de plaat kan?
    - Voor de mensen die keramisch of inductie koken: heb jij je plaat beschadigd en zo ja, waarmee?
    Ik vraag me af hoe erg het is met het overkoken van melk/suikerbevattende producten.

    Wat een verhaal ..........bedankt voor het lezen en je eventuele antwoord!
  • pi_29919080
    Inductie is volgens mij geen probleem met morsen. Inductie gaat via geleiding, je kan zelfs een pannenlap tussen de pan en de plaat leggen zonder gevaar.

    Tevens moet je er rekening mee houden dat je bij keramisch en inductie volgens mij krachtstroom aanlsuiting nodig hebt.
    pi_29919226
    Zekersteweten GAS

    Kookt gewoon het allerlekkerste (vind ik) Bij de ouders van mn vriend hebben ze ook inductie, maar ik vind dat gewoon niet fijn koken.
    Van dat inbranden klopt trouwens wel, die plekken krijg je er niet meer uit, ook niet met zo'n speciaal middel ervoor (bij hen thuis zitten er ook verschillende inbrandplekken). Dus als je je pannetje melk over laat koken zit je te kijken met de plekken als je het niet op tijd ziet.
    Ik vind inductie er idd wel mooi uitzien, maar daar vind ik dan ook alles mee gezegd
    Van gas vind ik het enige nadeel dat het zo vervelend schoonmaken is
    15 jaar te laat geboren...
      woensdag 24 augustus 2005 @ 14:03:58 #4
    56208 Euc-
    Verweg(gistan)
    pi_29919322
    Persoonlijk zou ik gaan voor een traditioneel kooktoestel, omdat dit het fijnste werkt (volgend jaar in onze nieuwe keuken komt dit ook). Hier nog enkele voor/nadelen van alles:

    Traditioneel Kooktoestel:

    Voordelen:
    *Op een klein oppervlak passen veel pannen
    *Onderhoud is eenvoudiger dan bij meerdere warmtebronnen

    Nadelen:
    *Grote hoeveelheid warmteverlies
    e energiekosten
    e grote hoeveelheid warmtestraling

    Glaskeramische kookplaat:

    Voordelen:
    *Snelle verwarming, hoog rendement
    *Panherkenningssysteem
    *Geen warmtelast

    Nadelen:
    *Barst erg makkelijk
    *Als er iets door de bast komt onbruikbaar

    Inductiekookplaat (magneet):

    Voordelen:
    *Makkelijk regelbaar
    *Geen warmtelast

    Nadelen: Pan MOET veel magnetisch materiaal bevatten, anders werkt het niet: nieuwe pannensets aanschaffen!

    Verder raad ik je aan niet naar de goedkoopste te kijken, en het desnoods iets langer te doen met de dingen die je nu hebt en dan door sparen voor fatsoenlijke aparatuur. Hier heb je altijd op de langere termijn meer profijt van. (Als in het weer verkopen, meer waardevast), garantie termijnen, vervanging van eventuele kapotte onderdelen etc etc).

    Momenteel hebben we nog gewoon gaspitten thuis, waarom? Omdat dat bij het huis kwam toen we 2 jaar geleden verhuisd zijn Maar er komt dus een traditionele kookplaat.

    Op al mijn werkplaatsen als kok zijnde ben ik ooit 1 bedrijf tegen gekomen die een glaskeramische kookplaat had aangeschafd, deze was na een week kapot door er een te zware pan iets te ruw op te zetten. Verder altijd gewerkt met gaspitten of traditionele kookplaten (vandaar ook dat die thuis gaat komen, dit is gewoon het fijnste, en erg makkelijk te onderhouden!)

    Sja en verder, ik denk niet dat wij keuzes voor jullie kunnen maken, jullie zullen zelf de voordelen en nadelen tegen elkaar op laten wegen en vanuit daar een beslissing nemen.
    O_o o_O O_O °_O °_° O_°
    pi_29919326
    gas dus.
    hoofdletters kosten teveel tijd
    don't avoid pain to gain pleasure
    niet iedereen is iedereen
      woensdag 24 augustus 2005 @ 14:06:49 #6
    56208 Euc-
    Verweg(gistan)
    pi_29919387
    quote:
    Op woensdag 24 augustus 2005 14:04 schreef zoalshetis het volgende:
    gas dus.
    mja
    O_o o_O O_O °_O °_° O_°
      woensdag 24 augustus 2005 @ 14:07:21 #7
    88360 kleinmeiske
    Tja, het is een gave ...
    pi_29919399
    Gas, absoluut.

    Heb een tijdje gewoon elektrisch gekookt, dat was een drama. Kook nu keramisch, dat gaat wel wat beter, maar nog steeds overkookdrama's (toch die uitgebreide programma's maar eens uit gaan zoeken).

    Mocht ik nu moeten kiezen en zou de gasleiding al op z'n plek liggen, dan zou ik voor een gas-op-glasplaat gaan. Mijn zwager had er zoeentje in z'n nieuwe huis zitten en die kun je dus veel beter schoonmaken dan een traditionele gaskookplaat én het ziet er strak uit.
    Het nadeel van in de bergen fietsen: what comes down, must go up!
    pi_29919508
    Mijn ouders hebben een keramische kookplaat. De keuze tussen inductie/keramisch weet ik eigenlijk niet precies, maar mijn moeder wilde niet meer op gas koken. Misschien ook duurder?
    Over de kosten kan ik zelf weinig zeggen, maar over het beschadigen kan ik wel meepraten. Soms kookt het water over en stukjes etensresten verbranden aan de kookplaat, maar onze plaat is nog nooit beschadigd geweest hoor. En melk koken doen wij eigenlijk niet aan, dat warmen we op in de magnetron.

    En we hebben hem nu al zo'n 10 jaar en er is nog nooit wat mee gebeurd. (even afkloppen)

    Veel succes met je nieuwe huis
      woensdag 24 augustus 2005 @ 14:40:03 #9
    56208 Euc-
    Verweg(gistan)
    pi_29920399
    Waar heb je uberhaubt warme melk voor nodig? Drinkt hier toch nooit iemand
    O_o o_O O_O °_O °_° O_°
    pi_29920606
    @ Euc-: het huis wat we gekocht hebben heeft veel onderhoud nodig, zo niet heel veel.
    De keuken die erin stond was zo vet (vooral kookgedeelte + afzuigkap) dat we die eruit gegooid hebben. Het was dan ook al meer dan 20 jaar oud......
    Ook pannen moeten toch nog aangeschaft worden, dus daarvoor hoeven we het ook niet te laten.
    Dus we moeten het nieuw/2e hands aanschaffen, maar een kookplaat 2e hands lijkt me niets.

    En ook de meterkast moet compleet opnieuw, dus driefasen kan er dan ook nog wel bij.
    We hebben dus eigenlijk alle opties nog open liggen.
    We vinden het zo moeilijk, die voor- en nadelen tegen elkaar afwegen. Toen mijn ouders nog keramisch kookten, was de opwarmtijd wel een nadeel. Nu is het inductie en ik vind het persoonlijk de mooiste techniek en het veiligst. Het grote nadeel vind ik de aanschafkosten, daarom vroeg ik me ook af of mensen ervaring hebben met 'budgetmerken' kookplaten.
    pi_29920671
    Haha melk gaat trouwens toch de magnetron in, maar het is meer de suikerbevattende producten (wat een omschrijving) waarvan ik bang ben dat ze inbranden. Maar ja, wat voor producten zijn dit allemaal? Suiker zelf als je karamelvla gaat maken, maar bij wat nog meer......
      woensdag 24 augustus 2005 @ 14:55:36 #12
    56208 Euc-
    Verweg(gistan)
    pi_29920896
    sabayon
    O_o o_O O_O °_O °_° O_°
    pi_29921061
    Ik ben echt fan van gas, ik vind dat keramisch koken maar niks, het duurt te lang voordat het op temperatuur is.

    Inductie ben ik geen fan van, bij mij verbrand het eten dan vaak (Omdat het zo sterk verhit)
    pi_29921318
    Open vuur in huis vind ik geen sterk argument tegen gas. De vlam is duidelijk zichtbaar en dat kun je goed aan je kinderen uitleggen.
    Het 'nagloeien' van keramische platen vind ik veel gevaarlijker, ze zijn vaak nog bloedheet terwijl je dat niet ziet. Er is vaak wel een 'pas op, warm' lampje, maar dat is lastiger uit te leggen aan kinderen.

    Andere voordelen gas: robuust, kan tegen een stootje. Traploos regelbaar. Veel vermogen (voor wokken bijvoorbeeld)
    Krachtstroom mag je bovendien niet zelf aanleggen, wat weer extra kosten meebrengt.
    Nadeel gas: meer waterdamp en vettige aanslag in de keuken.

    Geef mij maar gas!
      woensdag 24 augustus 2005 @ 15:10:54 #15
    56208 Euc-
    Verweg(gistan)
    pi_29921411
    Nouja, toen ik klein was heb ik ook op de harde manier geleerd dat ik niet mijn vlakke hand op het strijkijzer moet leggen
    O_o o_O O_O °_O °_° O_°
    pi_29921510
    GAS!!!

    Wij hebben onze inductieplaat vorig jaar de deur uitgedaan. Die van ons was erg gevoelig voor onweer, en sloeg dan op tilt (dit is een bekend probleem, want het staat zelfs als aparte post vermeld in de verzekeringspolis: 'schade aan inductie door bliksem') We hebben hem eens laten repareren voor 400 euro, en na de tweede schade vonden we het genoeg. Kookplaat (5 pits) voor 199,-, gasleiding laten omleggen voor 100.- en we zijn er heel erg blij mee.

    Nadeel van inductie, behalve het onderhoud en de gevoeligheid: als je veel op hebt staan, kan het wat gaan 'zingen', een hoog metalig geluid. Erg akelig.
    Voordeel: alles kookt wat sneller.
    Eva
      woensdag 24 augustus 2005 @ 16:26:14 #17
    82814 BBQ-kip
    never say no to panda!
    pi_29923984
    Ik kook op gas en zal dit altijd blijven doen
    Inductie en keramisch vind ik allemaal niets.
    En mocht ik ooit in zo'n gruwelijke nieuwbouwwijk gaan wonen waar geen gas is aangelegd, dan verzin ik er wel iets op, want gas it is
    Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
    pi_29924537
    Als gas een optie is dan zou ik daar voor gaan en dan voor de inductie prijs gaan. Dus incl wokbrander en oven.
      woensdag 24 augustus 2005 @ 17:00:31 #19
    112545 Muck
    Meine Sprache: International
    pi_29925307
    ik heb leren koken op electrisch, maar in het his waar ik nu woon hebben we gas, is even wennen, maar gaat een stuk sneller!
    keramische heb ik in de vakanite op gekookt, maar dat vond ik niks.
    Inductie weet ik niet
    It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
      woensdag 24 augustus 2005 @ 18:07:10 #20
    45206 Pietverdriet
    Ik wou dat ik een ijsbeer was.
    pi_29927563
    Ik kan alleen maar gas aanraden, kook ook wel keramisch en inductie, maar niets zo fijn als gas.
    In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
      woensdag 24 augustus 2005 @ 21:11:21 #21
    13347 Nembrionic
    AKQ Fundamentalist
    pi_29933828
    gas.

    lekker flexibel!

    Trouwens..laat 1 keer een goede volle pan op je keramisch kookplaat vallen en je bent de lul.
    - "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
      woensdag 24 augustus 2005 @ 23:07:41 #22
    43624 Martijn_77
    It was a good year
    pi_29939019
    Ik zou voor gas gaan is goedkoper en als je gas uitdraait is de warmte gelijk weg.

    We hebben nu keramisch maar als we een nieuwe keuken kopen gaat er weer gas in.

    En als je gas op glas (De gas branders liggen dan op een vlakke glazen plaat) neemt is het makelijker schoon te maken dan een standaard gastoestel
    Experience is what you get when you don't get what you wanted
    Take my advice ... I don't use it anyway...
    Een goede Fok! Search
    Een goede Fok! Search
    pi_29947244
    Ik zweer ook bij gas... Kookt stukken fijner t.o.v. die andere dingen.

    Ik zit nu in een appartementje waar er inductie is en ik weet dat ik later in m'n eigen huisje een gasvuur wil... Veel beter regelbaar en de nadelen ervan wegen absoluut niet op tegen de voordelen.
    pi_30041161
    Gas roeleert,

    mijn pa heeft volgens mij zo'n keramisch kookplaat, echt verschrikkelik, heb 3 jaar er mee te lopen kutten , en nu kan ik enigzins de tijd inschatten (heb zelf gas thuis). de bediening (van die touchscreen knopjes) zijn ook verscrhikkelijk. Het meest irritant vind ik eraan dat ie moet opwarmen en afkoelen, dat is pas gevaarlijk, zeker voor kinderen. die krengen zijn meestal ook netjes weggewerkt in het aanrecht, en vallen dus minder op.

    ik wil gewoon aan = aan en uit = uit, klaar, niet van dat geschuif met van die klote pannen. Waarom denk je dat alle koks - die er dus hun brood mee moeten verdienen - bijna allemaal met gas koken?
    "The question is not 'who is going to let me', the question is 'who is going to stop me'"
      zondag 28 augustus 2005 @ 12:30:36 #25
    116562 boertie
    Zonder hoofdletter dus.
    pi_30052753
    Als je naar de verbruikskosten kijkt is gas nog steeds de goedkoopste, al lijkt dat niet zo omdat je met inductie de pan zelf de warmtebron is. Er gaat wel warmte verloren maar het blijft het goedkoopste.
    R.I.P. kat. Ik was er toch best gek mee. ;(
    abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')