FOK!forum / Culinesse à gogo / Loempia's bereiding & ingredienten
Nympholientjewoensdag 17 augustus 2005 @ 15:56
Hoelang moeten grote loepia's in de oven en bij welke temperatuur
dWc_RuffRyderwoensdag 17 augustus 2005 @ 15:57
Staat dat niet op de verpakking? .
Flingwoensdag 17 augustus 2005 @ 15:57
Staat op het doosje
yvonnewoensdag 17 augustus 2005 @ 15:59
Oven??/?
Worden ze zompig van
Herkauwerwoensdag 17 augustus 2005 @ 16:00
Ze moeten 15 minuten op 180 graden in het frituur toch?
NT-T.BartManwoensdag 17 augustus 2005 @ 16:05
Als het écht niet anders kan: (op mijn gevoel)

- Oven flink heet zetten (200-220'C)
- Loempia's op het rooster
- Bakplaat er onder tegen de druip
- Na een minuut of 10-15 gaan kijken, op kleur beoordelen. (zal mss nog iets langer moeten)
indahnesia.comwoensdag 17 augustus 2005 @ 16:14
Gatverdamme.. Loempia's in de oven..
Nympholientjewoensdag 17 augustus 2005 @ 16:18
quote:
Op woensdag 17 augustus 2005 16:05 schreef NT-T.BartMan het volgende:
Als het écht niet anders kan: (op mijn gevoel)

- Na een minuut of 10-15 gaan kijken, op kleur beoordelen. (zal mss nog iets langer moeten)
Dat was idd ook mijn gevoel!
Hete Lucht oven op 225 en ze zitten er nu 15 minuten in (Nog héél even denk ik)
Nympholientjewoensdag 17 augustus 2005 @ 16:19
quote:
Op woensdag 17 augustus 2005 16:14 schreef indahnesia.com het volgende:
Gatverdamme.. Loempia's in de oven..
Pizza's worden ook knapperig in de oven (en daarnaast loopt dat ranzige vet er nu mooi uit)
BBQ-kipwoensdag 17 augustus 2005 @ 16:20
Bij de Plus hebben ze verse loempia's uit de koeling die in de oven bereid moeten worden, die worden echt heerlijk.
Alleen... ik weet natuurlijk niet of TS ook Plus-loempia's heeft of die diepvriesdingen, die natuurlijk gewoon in de frituurpan moeten.
Nympholientjewoensdag 17 augustus 2005 @ 17:01
quote:
Op woensdag 17 augustus 2005 15:57 schreef dWc_RuffRyder het volgende:
Staat dat niet op de verpakking? .
Neen, daar stond alleen hoe je die dingen moet frituren.
Nympholientjewoensdag 17 augustus 2005 @ 17:03
quote:
Op woensdag 17 augustus 2005 16:20 schreef BBQ-kip het volgende:
die diepvriesdingen, die natuurlijk gewoon in de frituurpan moeten.
Ze zijn gelukt in de hete lucht oven.
Eerst ontdooien in de ontdooistand van de magnetron, vervolgens in de oven, tussen de 15 en 20 minuten bij 225 graden.

En ze waren NIET zompig Yvonne, hij heeft ze allevier opgegeten.
Nympholientjewoensdag 17 augustus 2005 @ 17:04
Nu dit is gelukt kan ik wel ff verder over loempia's
Welke groentes/vlees/kruiden combinatie is het allerlekkerste om verse loempia's te maken?
(Hoeveelheden/verhoudingen?)
Martijn_77woensdag 17 augustus 2005 @ 20:20
Even de TT aangepast.

heeft er nog iemand het recept voor Vietnamese Loempias?
dutch-mammawoensdag 17 augustus 2005 @ 20:56
quote:
Op woensdag 17 augustus 2005 20:20 schreef Martijn_77 het volgende:
Even de TT aangepast.

heeft er nog iemand het recept voor Vietnamese Loempias?
Ja, ik! Maar ik ben pas na het weekend weer thuis... Help je me dan nog even herinneren?
Nataliewoensdag 17 augustus 2005 @ 20:58
Ik heb d'r ook een
Moet ik wel even zoeken btw.
freshfunkwoensdag 17 augustus 2005 @ 20:58
Loempia's in de oven is een grooooteee NO-NO. Daar worden ze niet lekker crunchy van!!
And we like the CRUNCH.
onderdekofferwoensdag 17 augustus 2005 @ 21:45
Vietnamese Loempia

Benodigdheden:
 60 gr. transparante mie ( so-oen )
 2 eetlp gedroogde kleine boomoren (zijn gedroogde paddestoelen)
 125 gr. wortel
 ½ thl. zout
 1 grote ui
 4 sjalotten
 4 tenen knoflook
 60 gr. tauge
 1 eetlp. vietnamese visaus
 1 thl. versgemalen peper
 500 gr. kip of varkensgehakt
 40 loempia velletjes
 arachideolie (om te frituren)

Bereiding:
 Rasp de wortel en snij in reepjes, hak de ui, knoflook en sjalotjes fijn.
 Laat voor de loempia's de mie en boomoren in aparte kommen in ruim heet water 30 minuten weken tot ze zacht zijn.
 Doe de reepjes wortel in een vergiet , bestrooi met zout en laat 10 minuten trekken en uitlekken. knijp daarna zorgvuldig uit.
 Laat de mie uitlekken en snijd in stukken van 5 cm. Spoel de boomoren goed , knijp ze uit en hak ze grof. Vermeng in een grote kom de wortel met de mie, boomoren, ui, sjalot, knoflook, tauge, vissaus, peper en gehakt.
 Kneed het geheel voorzichtig met de handen.
 Maak een schone theedoeken vochtig met water en leg de vellen er op.
 Vorm per loempia van 2 eetl. vulling aan de onderkant van het vel en maak een compact rolletje van 3 cm doorsne en 7 cm lang.


 Vouw de onderkant eromheen, sla de buitenkant naar binnen en rol het geheel stijf op.
 Herhaal met de rest van de rondjes en vulling.
 Verhit de frituurpan op 180 C.
 Laat per keer enkele loempia's met eetstokjes of keukentang in de olie zakken; laat voldoende tussenruimte. Bak ze geregeld draaiend , in ± 5 min. goudbruin en krokant. Laat ze uitlekken op keukenpapier en serveer met een dipsaus.
onderdekofferwoensdag 17 augustus 2005 @ 21:47
Loempia’s

Benodigdheden:
 500 gr. gehakt ( of kipfilet, rund- of varkensvlees)
 1 klein blikje rebung ( bambu-spruiten)
 1 tahu
 200 gr. taugé
 ½ steeltje prei
 4 teentjes knoflook
 1 ½ bouillonblok
 ½ thl peper
 ½ thl suiker
 ½ thl zout
 ½ vet-sin
 1 pak bevroren loempiavellen

Bereiding:
 Rebung fijn snijden en even in water zetten, wordt de smaak iets minder.
 Tahu 9plakken van 1 ½ cm. dik) voorbakken en daarna fijn snijden.
 Knoflook eerst pletten daarna fijnsnijden.
 Prei fijn sneden, bak in de olie de knoflook en de prei.
 Voeg het gehakt ( vlees) toe en laat dit nog even doorbakken.
 Maak het op smaak met peper, suiker, zout, vet-sin en het bouillonblokje.
 Voeg de goed uitgelekte groenten (rebung + taugé) erbij.
 Doe als laatste de fijn gesneden tahu erbij en laat dit alles ca. 5 min.
 bakken.
 Laat deze vulling uitlekken en afkoelen in een zeef of vergiet.


Het vouwen en rollen van de loempia:
 De loempia vellen zijn inmiddels ontdooid.
 Maak van twee opgeklopte eieren en 1 eetlp koud water een plakmiddel
 voor het dichtplakken van de loempia.
 Leg de loempia-vel met de punt naar je toe op het aanrecht.
 Doe bijna in het midden van het vel 2 eetlp vulling.
 Vouw de punt ( die naar je toe ligt) over de vulling heen en trek het ietsje terug voor een stevige rol.
 Daarna vouw je rechterpunt naar links over de vulling.
 En ook de linkerpunt naar rechts over de vulling heen.
 Plak eventueel de zijkantjes vast met het eimengsel.
 Rol het geheel nu voorzichtig op en plak het laatste puntje vast met het eimengsel.
 Leg de loempia in de hete olie en bak ze lichtbruin en knapperig.

Heel lekker erbij is een eigen gemaakt sambalsausje van :
4 eetlp tomatenketchup, 1 eetlp (of meer) sambal en 1 eetlp suiker.

Beide recepten heb ik van indische kooklessen.
mirugaiwoensdag 17 augustus 2005 @ 22:20
m'n moeder maakte vroeger de loempiavelletjes zelf. Een beslag van water en rijstemeel, een koekepan op het gas, met een stuk spek het pannetje invetten, dan met een grote kwast wat beslag op de koekepan strijken. Dammnnn, moeders loempia's
Ze vond het toch wel veel werk en toen die diepvriesvelletjes werden verkocht stapte ze snel daar op over...
Martijn_77woensdag 17 augustus 2005 @ 22:41
quote:
Op woensdag 17 augustus 2005 21:47 schreef onderdekoffer het volgende:
Heel lekker erbij is een eigen gemaakt sambalsausje van :
4 eetlp tomatenketchup, 1 eetlp (of meer) sambal en 1 eetlp suiker.

Beide recepten heb ik van indische kooklessen.
heb je ook het recept voor die zoet zure saus die je bij de loempia kraam kunt krijgen?
dutch-mammawoensdag 17 augustus 2005 @ 22:44
quote:
Op woensdag 17 augustus 2005 21:45 schreef onderdekoffer het volgende:
Vietnamese Loempia

Benodigdheden:
 60 gr. transparante mie ( so-oen )
 2 eetlp gedroogde kleine boomoren (zijn gedroogde paddestoelen)
 125 gr. wortel
 ½ thl. zout
 1 grote ui
 4 sjalotten
 4 tenen knoflook
 60 gr. tauge
 1 eetlp. vietnamese visaus
 1 thl. versgemalen peper
 500 gr. kip of varkensgehakt
 40 loempia velletjes
 arachideolie (om te frituren)
Ja, dat is 'm!!!

Schrik niet van de soe-oen als ingrediënt, die is in steeds meer supermarkten (en zeker elke toko)te koop. De witte slierten zijn in rauwe toestand niet te breken, hou daar rekening mee...
dutch-mammawoensdag 17 augustus 2005 @ 22:45
quote:
Op woensdag 17 augustus 2005 22:41 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

heb je ook het recept voor die zoet zure saus die je bij de loempia kraam kunt krijgen?
Daar kan je die basissaus die ik bij FOKradio maakte voor gebruiken, denk ik...

100 ml azijn
500 ml water
100 gr suiker (ongeveer
1 klein blikje tomatenpuree, eetlepel tomatenketchup
maïzena
peper en zout.

Water, azijn en suiker aan de kook brengen (suiker oplossen), tom.puree en ketchup erdoor, binden met maizena, evt op smaak met peper en zout.

Dit is een vrij grote hoeveelheid, het is in te vriezen, maar dan moet je het misschien weer met maïzena aanlengen...
Namwoensdag 17 augustus 2005 @ 23:07
Komt al aardig in de buurt

Zielig om te zien hoe de doorsnee soms die troep van de markt vreet
dutch-mammawoensdag 17 augustus 2005 @ 23:42
quote:
Op woensdag 17 augustus 2005 23:07 schreef Nam het volgende:
Komt al aardig in de buurt

Zielig om te zien hoe de doorsnee soms die troep van de markt vreet
Nou... dat is toch vaak van de Vietnamesen zelf? Volgens een Vietnamese collega die ik vroeger had, zijn die behoorlijk authentiek...
Namwoensdag 17 augustus 2005 @ 23:44
nee hoor , kan wel lekker zijn daar niet van
dutch-mammawoensdag 17 augustus 2005 @ 23:45
quote:
Op woensdag 17 augustus 2005 23:44 schreef Nam het volgende:
nee hoor , kan wel lekker zijn daar niet van
Er zal best tinnef tussen zitten, maar niet allemaal. Dat geloof ik echt niet...
Namwoensdag 17 augustus 2005 @ 23:46
ik volg dat niet helemaal, wat is tinnef?

edit: lampje is gaan branden, ja niet alles. maar echt authentiek nou nee.
ja het komt van vietnamezen af maar het is meestal net zoals het chinees aangepast naar de smaak hier.

[ Bericht 55% gewijzigd door Nam op 17-08-2005 23:58:49 ]
dutch-mammadonderdag 18 augustus 2005 @ 00:02
quote:
Op woensdag 17 augustus 2005 23:46 schreef Nam het volgende:
ik volg dat niet helemaal, wat is tinnef?

edit: lampje is gaan branden, ja niet alles. maar echt authentiek nou nee.
ja het komt van vietnamezen af maar het is meestal net zoals het chinees aangepast naar de smaak hier.
Sorry, tinnef = rommel

In welk opzicht is het aangepast aan de westerse smaak? Minder scherp, zoeter, andere ingrediënten?

* dutch-mamma leert graag!
Namdonderdag 18 augustus 2005 @ 00:17
De loempiavellen hier die worden gebruikt zijn over 't algemeen anders (spierwitte vellen verpakt in een groene plastic verpakking bij de toko/ aziatische groothandel). Deze worden goudgeel en knapperig tijdens het bakken, maar normaal gesproken wordt wat meer transparante gebruikt die en iets ietwat taaier en harder wordt.

Qua ingredienten kan ik zo 1,2,3, vertellen:
-meestal zit er in een gewone loempia wat gehakt normaal gesproken is het gewoon vermalen kip / varkens vlees. (wat sommige loempiaboeren ook wel doen hoor!).
-zo nu en dan tref je dingen aan die niet in een loempia horen zoals witte kool/aardappel
-en een klein beetje garnalen (ook vermaald)

Het geheel is ook wat minder pittig/scherp dan normaal gesproken. Als je ooit een keer in doetinchem staat de deur los

Dan natuurlijk de vissaus

[ Bericht 3% gewijzigd door Nam op 18-08-2005 00:26:41 ]
dutch-mammadonderdag 18 augustus 2005 @ 00:25
quote:
Op donderdag 18 augustus 2005 00:17 schreef Nam het volgende:
De loempiavellen hier die worden gebruikt zijn over 't algemeen anders (spierwitte vellen verpakt in een groene plastic verpakking bij de toko/ aziatische groothandel). Deze worden goudgeel en knapperig tijdens het bakken, maar normaal gesproken wordt wat meer transparante gebruikt die en iets ietwat taaier en harder wordt.
Dat is idd een belangrijk verschil, lijkt me!
quote:
Qua ingredienten kan ik zo 1,2,3, vertellen:
-meestal zit er in een gewone loempia wat gehakt normaal gesproken is het gewoon vermalen kip / varkens vlees. (wat sommige loempiaboeren ook wel doen hoor!).
-zo nu en dan tref je dingen aan die niet in een loempia horen zoals witte kool/aardappel
Inderdaad, veel recepten noemen ook varkensgehakt.
Witte kool zou ik er, zeer fijngesneden, ook wel in verwacht hebben maar als ik aardappel in loempia zou vinden, zou ik toch wel even raar kijken...!

Weer wat geleerd!
quote:
Het geheel is ook wat minder pittig/scherp dan normaal gesproken. Als je ooit een keer in doetinchem staat de deur los
Ik neem graag uitnodigingen aan, maar de afstand...
quote:
Dan natuurlijk de vissaus
= nuoc mam? Of een sausje met nuoc mam? Ik heb mijn recepten niet hier, helaas, maar de naam "nam pla" komt in me op. Zonder mijn receptenbestand is dat echter een soort "klok horen luiden, weet niet waar klepel hangt"...

Bedankt voor je antwoorden, leer ik veel van!
Namdonderdag 18 augustus 2005 @ 00:35
Ik was vergeten de garnalen te vermelden volgens mijn meester-chef

Ja vissaus is nuoc mam, vindt het zelf met loempia's alleen niet smaken
Maar als je Bun Cha Gio eet, wat eigenlijk gewoon dan Loempia / Die hele dunne witte "bami" die je moet laten weken in warm water zodat het zacht wordt (naam is mij ontschoten in het nederlands) / groente en kruiden (komkommer, tauge, koriander, munt en zoetzure wortel/witte kool) dan hoort daar gewoon nuoc mam bij

Zal ik het originele recept anders eens vragen
Er zit in ieder geval in:
-rode en/of groene peper
-vissaus (puur)
-suiker
#ANONIEMdonderdag 18 augustus 2005 @ 00:36
In een Loempia hoort veel Tauge,ham,ei,prei en kip. Met lekkere sambal erop een heerlijke maaltijd.

Mijn plaatselijke chinees kan dat 't best en die gaan nog druipend van 't vet naar mijn bord.
dutch-mammadonderdag 18 augustus 2005 @ 00:41
quote:
Op donderdag 18 augustus 2005 00:35 schreef Nam het volgende:
Ik was vergeten de garnalen te vermelden volgens mijn meester-chef

Ja vissaus is nuoc mam, vindt het zelf met loempia's alleen niet smaken
Maar als je Bun Cha Gio eet, wat eigenlijk gewoon dan Loempia / Die hele dunne witte "bami" die je moet laten weken in warm water zodat het zacht wordt (naam is mij ontschoten in het nederlands) / groente en kruiden (komkommer, tauge, koriander, munt en zoetzure wortel/witte kool) dan hoort daar gewoon nuoc mam bij

Zal ik het originele recept anders eens vragen
Er zit in ieder geval in:
-rode en/of groene peper
-vissaus (puur)
-suiker
Dat witte spul, is dat de soe-oen/laksa?
Ben erg benieuwd naar het recept! Heb thuis ook diverse Bun Cha Gio-recepten, maar daar ben ik pas volgende week weer...
mirugaidonderdag 18 augustus 2005 @ 00:45
quote:
Op donderdag 18 augustus 2005 00:17 schreef Nam het volgende:

Het geheel is ook wat minder pittig/scherp dan normaal gesproken. Als je ooit een keer in doetinchem staat de deur los
Is dat aanbod alleen geldig voor Dutch-mamma? Ik lust wel een lekker loempiaatje....
Namdonderdag 18 augustus 2005 @ 00:50
quote:
Op donderdag 18 augustus 2005 00:41 schreef dutch-mamma het volgende:

[..]

Dat witte spul, is dat de soe-oen/laksa?
Ben erg benieuwd naar het recept! Heb thuis ook diverse Bun Cha Gio-recepten, maar daar ben ik pas volgende week weer...
Dat zegt me eerlijk gezegd niks. Is dat thais oid?'
Dit is die " witte bami" waar ik het over heb http://www.visualgui.com/eatery/BunTomChaGioNemNuong.jpg
dutch-mammadonderdag 18 augustus 2005 @ 00:57
quote:
Op donderdag 18 augustus 2005 00:50 schreef Nam het volgende:

[..]

Dat zegt me eerlijk gezegd niks. Is dat thais oid?'
Dit is die " witte bami" waar ik het over heb http://www.visualgui.com/eatery/BunTomChaGioNemNuong.jpg
Nee, dus
Dat op de foto is een slag dikker dan soe-oen/laksa. Ggeen idee waar dat trouwens vandaan komt. Het is van rijst gemaakt volgens mij.
Namdonderdag 18 augustus 2005 @ 01:01
Zal morgen wel even vragen of anders een kijkje in de kast nemen als ik terugben van 't werk.
Bun cha gio is trouwens wel een typisch vietnamees gerecht

edit: misschien dat dit hetgeen is dat je bedoelt?
http://www.nomoreramen.co(...)%20Pho%20(Large).jpg
BBQ-kipdonderdag 18 augustus 2005 @ 01:07
Dit is een leuke site over rijstmie

http://www.foodsubs.com/NoodlesRice.html
dutch-mammadonderdag 18 augustus 2005 @ 01:09
quote:
Op donderdag 18 augustus 2005 01:01 schreef Nam het volgende:
Zal morgen wel even vragen of anders een kijkje in de kast nemen als ik terugben van 't werk.
Bun cha gio is trouwens wel een typisch vietnamees gerecht

edit: misschien dat dit hetgeen is dat je bedoelt?
http://www.nomoreramen.co(...)%20Pho%20(Large).jpg
Ja, ik heb het ook "weggeschreven" onder Vietnamese gerechten

Nee, dat spul lijkt ook dikker dan soe-oen... Kan gezichtsbedrog zijn, maar soe-oen is echt verschrikkelijk dun!
Ik zal ff googlen voor je!
Namdonderdag 18 augustus 2005 @ 01:11
Die site van BBQ Kip is wel erg goed
thin rice sticks = thin rice stick noodles = thin sticks = bun (Vietnamese)

is wat er in Bun Cha Gio gaat
dutch-mammadonderdag 18 augustus 2005 @ 01:13
Dit lijkt er op...



Gevonden als "cellophane noodles":
dutch-mammadonderdag 18 augustus 2005 @ 01:17
quote:
Op donderdag 18 augustus 2005 01:11 schreef Nam het volgende:
Die site van BBQ Kip is wel erg goed
thin rice sticks = thin rice stick noodles = thin sticks = bun (Vietnamese)

is wat er in Bun Cha Gio gaat
En inderdaad, het lijkt op soe-oen...!

Schitterende site inderdaad! Want ik dacht dat laksa = soe-oen, en op de foto's ziet het er dikker uit. Vandaar de spraakverwarring!

Terug on topic: als jullie me rond de 24e een mailtje sturen (zie profiel) of ik mijn verzameling loempiarecepten eens wil spuien...? Daar zit van alles tussen, van (enigszins?) authentiek tot zwaar verwesterd. Ik vergeet nogal eens wat, dus als jullie me rond de 24e ff willen helpen herinneren, gooi ik hier ff wat neer...!
BBQ-kipdonderdag 18 augustus 2005 @ 01:23
Hele gave site zeg (net gevonden met google, maar hij gaat in mijn favorites!
http://www.foodsubs.com/Noodles.html
dutch-mammadonderdag 18 augustus 2005 @ 01:28
quote:
Op donderdag 18 augustus 2005 01:23 schreef BBQ-kip het volgende:
Hele gave site zeg (net gevonden met google, maar hij gaat in mijn favorites!
http://www.foodsubs.com/Noodles.html
Ik heb net de URL in de FAQ geplempt, bedankt voor de tip!

(léést iemand die faq wel eens? )
BBQ-kipdonderdag 18 augustus 2005 @ 01:41
Ow, haha, da's grappig, ik ging net kijken om te zeggen dat hij erbij moest... kijk ik, staat hij er al!
Dat had je dus snel geflikt, dame!

Ik check de FAQ heel soms weleens ja, handig toch
dutch-mammadonderdag 18 augustus 2005 @ 01:49
quote:
Op donderdag 18 augustus 2005 01:41 schreef BBQ-kip het volgende:
Ow, haha, da's grappig, ik ging net kijken om te zeggen dat hij erbij moest... kijk ik, staat hij er al!
Dat had je dus snel geflikt, dame!
Ja, da's mijn halfjaarlijkse opleving... Dan verricht ik wonderen!
quote:
Ik check de FAQ heel soms weleens ja, handig toch
Ah, kwamen die 25 hits van jou!
Nympholientjedonderdag 18 augustus 2005 @ 01:53
quote:
Op woensdag 17 augustus 2005 20:58 schreef freshfunk het volgende:
Loempia's in de oven is een grooooteee NO-NO. Daar worden ze niet lekker crunchy van!!
And we like the CRUNCH.
Dan heb je een flutoven.
Ze waren crunchy (éérst ontdooien, dan bakken)
dutch-mammadonderdag 18 augustus 2005 @ 01:57
quote:
Op donderdag 18 augustus 2005 01:53 schreef Nympholientje het volgende:

[..]

Dan heb je een flutoven.
Ze waren crunchy (éérst ontdooien, dan bakken)
Je hebt zeker een punt.
Je hebt ze gebakken op 225 graden (als ik me goed herinner), en dan lukt het wel. Heb het zelf al menig maal gedaan.

Maar... een authentieke loempia wordt in olie gebakken. En dat proef je ook... Ik denk dat daar vooral over "gestruikeld" wordt.
En het werkt alleen met diepvriesloempia's van de supermarkt, niet met "verse".

Maar nogmaals, verder niets mis met je methode!
BBQ-kipdonderdag 18 augustus 2005 @ 02:00
quote:
Op donderdag 18 augustus 2005 01:49 schreef dutch-mamma het volgende:

[..]

Ja, da's mijn halfjaarlijkse opleving... Dan verricht ik wonderen!
[..]

Ah, kwamen die 25 hits van jou!
25 is nie veul he
Maar zeker 5 daarvan kwamen van mij
onderdekofferdonderdag 18 augustus 2005 @ 08:50
quote:
Op woensdag 17 augustus 2005 22:41 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

heb je ook het recept voor die zoet zure saus die je bij de loempia kraam kunt krijgen?
Ik heb onderstaand recept ook tijdens de kooklessen bij een van de recepten gekregen, maar maak meestal toch de simpele versie of uit een flesje van de toko...

Loempia Saus

Benodigdheden:
Voor 4 personen
 Kommetje
 Rasp
 2 knoflookteentjes.
 1 ui
 stukje Gemberwortel
 halve fles tomatenketchup.
 2 theelepels suiker
 half kopje gekookt water

Voorbereiding
 De kom vullen met de tomatenketchup.
 knoflook fijnmalen met stukjes ui
 gember raspen.

Bereiding:
 Alles bij de tomatenketchup voegen
 Suiker en water naar eigen inzicht.
 De volgende keer weet u dat zeker.
 Nu gewoon alles bijvoegen, goed roeren met een lepel.
 Zout..mag.. een half theelepeltje ook wat zwarte peper
 Dit is nou een schoolvoorbeeld van eenvoud. En toch lekker

TIP
Ook voor deze saus is onderstaande tip van toepassing Als u de smaak eenmaal beet hebt weet u vanzelf wel andere combinaties voor deze saus.
B.v. sambal of stukje lombok erin. Dat laatste hoort er eigenlijk welbij.
Prince_of_Darknessvrijdag 19 augustus 2005 @ 11:55
Overigens worden loempias ook in de oven knapperig, het duurt alleen wat langer. Persoonlijk laat ik ze altijd op 250 graden 30 - 35 min bakken. En dan zijn ze echt wel knapperig (en nee niet verbrand).
Thoricalvrijdag 19 augustus 2005 @ 20:10
Ik heb gehoord dat vietnamese loempia's gerold worden in rijst papier en dicht geplakt worden met water. En dat ze geserveerd worden met een bewerkte vissaus, vlns mij vissaus, peper,knof, gember en suiker.