Nympholientje | woensdag 17 augustus 2005 @ 15:56 |
Hoelang moeten grote loepia's in de oven en bij welke temperatuur ![]() | |
dWc_RuffRyder | woensdag 17 augustus 2005 @ 15:57 |
Staat dat niet op de verpakking? ![]() | |
Fling | woensdag 17 augustus 2005 @ 15:57 |
Staat op het doosje ![]() | |
yvonne | woensdag 17 augustus 2005 @ 15:59 |
Oven??/? Worden ze zompig van ![]() | |
Herkauwer | woensdag 17 augustus 2005 @ 16:00 |
Ze moeten 15 minuten op 180 graden in het frituur toch? | |
NT-T.BartMan | woensdag 17 augustus 2005 @ 16:05 |
Als het écht niet anders kan: (op mijn gevoel) - Oven flink heet zetten (200-220'C) - Loempia's op het rooster - Bakplaat er onder tegen de druip - Na een minuut of 10-15 gaan kijken, op kleur beoordelen. (zal mss nog iets langer moeten) | |
indahnesia.com | woensdag 17 augustus 2005 @ 16:14 |
Gatverdamme.. Loempia's in de oven.. ![]() | |
Nympholientje | woensdag 17 augustus 2005 @ 16:18 |
quote:Dat was idd ook mijn gevoel! Hete Lucht oven op 225 en ze zitten er nu 15 minuten in (Nog héél even denk ik) | |
Nympholientje | woensdag 17 augustus 2005 @ 16:19 |
quote:Pizza's worden ook knapperig in de oven (en daarnaast loopt dat ranzige vet er nu mooi uit) | |
BBQ-kip | woensdag 17 augustus 2005 @ 16:20 |
Bij de Plus hebben ze verse loempia's uit de koeling die in de oven bereid moeten worden, die worden echt heerlijk. Alleen... ik weet natuurlijk niet of TS ook Plus-loempia's heeft of die diepvriesdingen, die natuurlijk gewoon in de frituurpan moeten. | |
Nympholientje | woensdag 17 augustus 2005 @ 17:01 |
quote:Neen, daar stond alleen hoe je die dingen moet frituren. | |
Nympholientje | woensdag 17 augustus 2005 @ 17:03 |
quote:Ze zijn gelukt in de hete lucht oven. Eerst ontdooien in de ontdooistand van de magnetron, vervolgens in de oven, tussen de 15 en 20 minuten bij 225 graden. En ze waren NIET zompig Yvonne, hij heeft ze allevier opgegeten. | |
Nympholientje | woensdag 17 augustus 2005 @ 17:04 |
Nu dit is gelukt kan ik wel ff verder over loempia's Welke groentes/vlees/kruiden combinatie is het allerlekkerste om verse loempia's te maken? (Hoeveelheden/verhoudingen?) | |
Martijn_77 | woensdag 17 augustus 2005 @ 20:20 |
Even de TT aangepast. heeft er nog iemand het recept voor Vietnamese Loempias? | |
dutch-mamma | woensdag 17 augustus 2005 @ 20:56 |
quote:Ja, ik! Maar ik ben pas na het weekend weer thuis... Help je me dan nog even herinneren? | |
Natalie | woensdag 17 augustus 2005 @ 20:58 |
Ik heb d'r ook een ![]() Moet ik wel even zoeken btw. | |
freshfunk | woensdag 17 augustus 2005 @ 20:58 |
Loempia's in de oven is een grooooteee NO-NO. Daar worden ze niet lekker crunchy van!! And we like the CRUNCH. | |
onderdekoffer | woensdag 17 augustus 2005 @ 21:45 |
Vietnamese Loempia Benodigdheden: 60 gr. transparante mie ( so-oen ) 2 eetlp gedroogde kleine boomoren (zijn gedroogde paddestoelen) 125 gr. wortel ½ thl. zout 1 grote ui 4 sjalotten 4 tenen knoflook 60 gr. tauge 1 eetlp. vietnamese visaus 1 thl. versgemalen peper 500 gr. kip of varkensgehakt 40 loempia velletjes arachideolie (om te frituren) Bereiding: Rasp de wortel en snij in reepjes, hak de ui, knoflook en sjalotjes fijn. Laat voor de loempia's de mie en boomoren in aparte kommen in ruim heet water 30 minuten weken tot ze zacht zijn. Doe de reepjes wortel in een vergiet , bestrooi met zout en laat 10 minuten trekken en uitlekken. knijp daarna zorgvuldig uit. Laat de mie uitlekken en snijd in stukken van 5 cm. Spoel de boomoren goed , knijp ze uit en hak ze grof. Vermeng in een grote kom de wortel met de mie, boomoren, ui, sjalot, knoflook, tauge, vissaus, peper en gehakt. Kneed het geheel voorzichtig met de handen. Maak een schone theedoeken vochtig met water en leg de vellen er op. Vorm per loempia van 2 eetl. vulling aan de onderkant van het vel en maak een compact rolletje van 3 cm doorsne en 7 cm lang. Vouw de onderkant eromheen, sla de buitenkant naar binnen en rol het geheel stijf op. Herhaal met de rest van de rondjes en vulling. Verhit de frituurpan op 180 C. Laat per keer enkele loempia's met eetstokjes of keukentang in de olie zakken; laat voldoende tussenruimte. Bak ze geregeld draaiend , in ± 5 min. goudbruin en krokant. Laat ze uitlekken op keukenpapier en serveer met een dipsaus. | |
onderdekoffer | woensdag 17 augustus 2005 @ 21:47 |
Loempia’s Benodigdheden: 500 gr. gehakt ( of kipfilet, rund- of varkensvlees) 1 klein blikje rebung ( bambu-spruiten) 1 tahu 200 gr. taugé ½ steeltje prei 4 teentjes knoflook 1 ½ bouillonblok ½ thl peper ½ thl suiker ½ thl zout ½ vet-sin 1 pak bevroren loempiavellen Bereiding: Rebung fijn snijden en even in water zetten, wordt de smaak iets minder. Tahu 9plakken van 1 ½ cm. dik) voorbakken en daarna fijn snijden. Knoflook eerst pletten daarna fijnsnijden. Prei fijn sneden, bak in de olie de knoflook en de prei. Voeg het gehakt ( vlees) toe en laat dit nog even doorbakken. Maak het op smaak met peper, suiker, zout, vet-sin en het bouillonblokje. Voeg de goed uitgelekte groenten (rebung + taugé) erbij. Doe als laatste de fijn gesneden tahu erbij en laat dit alles ca. 5 min. bakken. Laat deze vulling uitlekken en afkoelen in een zeef of vergiet. Het vouwen en rollen van de loempia: De loempia vellen zijn inmiddels ontdooid. Maak van twee opgeklopte eieren en 1 eetlp koud water een plakmiddel voor het dichtplakken van de loempia. Leg de loempia-vel met de punt naar je toe op het aanrecht. Doe bijna in het midden van het vel 2 eetlp vulling. Vouw de punt ( die naar je toe ligt) over de vulling heen en trek het ietsje terug voor een stevige rol. Daarna vouw je rechterpunt naar links over de vulling. En ook de linkerpunt naar rechts over de vulling heen. Plak eventueel de zijkantjes vast met het eimengsel. Rol het geheel nu voorzichtig op en plak het laatste puntje vast met het eimengsel. Leg de loempia in de hete olie en bak ze lichtbruin en knapperig. Heel lekker erbij is een eigen gemaakt sambalsausje van : 4 eetlp tomatenketchup, 1 eetlp (of meer) sambal en 1 eetlp suiker. Beide recepten heb ik van indische kooklessen. ![]() | |
mirugai | woensdag 17 augustus 2005 @ 22:20 |
m'n moeder maakte vroeger de loempiavelletjes zelf. Een beslag van water en rijstemeel, een koekepan op het gas, met een stuk spek het pannetje invetten, dan met een grote kwast wat beslag op de koekepan strijken. Dammnnn, moeders loempia's ![]() ![]() Ze vond het toch wel veel werk en toen die diepvriesvelletjes werden verkocht stapte ze snel daar op over... | |
Martijn_77 | woensdag 17 augustus 2005 @ 22:41 |
quote:heb je ook het recept voor die zoet zure saus die je bij de loempia kraam kunt krijgen? | |
dutch-mamma | woensdag 17 augustus 2005 @ 22:44 |
quote:Ja, dat is 'm!!! ![]() Schrik niet van de soe-oen als ingrediënt, die is in steeds meer supermarkten (en zeker elke toko)te koop. De witte slierten zijn in rauwe toestand niet te breken, hou daar rekening mee... | |
dutch-mamma | woensdag 17 augustus 2005 @ 22:45 |
quote:Daar kan je die basissaus die ik bij FOKradio maakte voor gebruiken, denk ik... 100 ml azijn 500 ml water 100 gr suiker (ongeveer 1 klein blikje tomatenpuree, eetlepel tomatenketchup maïzena peper en zout. Water, azijn en suiker aan de kook brengen (suiker oplossen), tom.puree en ketchup erdoor, binden met maizena, evt op smaak met peper en zout. Dit is een vrij grote hoeveelheid, het is in te vriezen, maar dan moet je het misschien weer met maïzena aanlengen... | |
Nam | woensdag 17 augustus 2005 @ 23:07 |
Komt al aardig in de buurt ![]() Zielig om te zien hoe de doorsnee soms die troep van de markt vreet ![]() | |
dutch-mamma | woensdag 17 augustus 2005 @ 23:42 |
quote:Nou... dat is toch vaak van de Vietnamesen zelf? Volgens een Vietnamese collega die ik vroeger had, zijn die behoorlijk authentiek... | |
Nam | woensdag 17 augustus 2005 @ 23:44 |
nee hoor , kan wel lekker zijn daar niet van ![]() | |
dutch-mamma | woensdag 17 augustus 2005 @ 23:45 |
quote:Er zal best tinnef tussen zitten, maar niet allemaal. Dat geloof ik echt niet... | |
Nam | woensdag 17 augustus 2005 @ 23:46 |
ik volg dat niet helemaal, wat is tinnef? ![]() edit: lampje is gaan branden, ja niet alles. maar echt authentiek nou nee. ja het komt van vietnamezen af maar het is meestal net zoals het chinees aangepast naar de smaak hier. ![]() [ Bericht 55% gewijzigd door Nam op 17-08-2005 23:58:49 ] | |
dutch-mamma | donderdag 18 augustus 2005 @ 00:02 |
quote:Sorry, tinnef = rommel ![]() In welk opzicht is het aangepast aan de westerse smaak? Minder scherp, zoeter, andere ingrediënten? * dutch-mamma leert graag! | |
Nam | donderdag 18 augustus 2005 @ 00:17 |
De loempiavellen hier die worden gebruikt zijn over 't algemeen anders (spierwitte vellen verpakt in een groene plastic verpakking bij de toko/ aziatische groothandel). Deze worden goudgeel en knapperig tijdens het bakken, maar normaal gesproken wordt wat meer transparante gebruikt die en iets ietwat taaier en harder wordt. Qua ingredienten kan ik zo 1,2,3, vertellen: -meestal zit er in een gewone loempia wat gehakt normaal gesproken is het gewoon vermalen kip / varkens vlees. (wat sommige loempiaboeren ook wel doen hoor!). -zo nu en dan tref je dingen aan die niet in een loempia horen zoals witte kool/aardappel -en een klein beetje garnalen (ook vermaald) Het geheel is ook wat minder pittig/scherp dan normaal gesproken. Als je ooit een keer in doetinchem staat de deur los ![]() Dan natuurlijk de vissaus ![]() [ Bericht 3% gewijzigd door Nam op 18-08-2005 00:26:41 ] | |
dutch-mamma | donderdag 18 augustus 2005 @ 00:25 |
quote:Dat is idd een belangrijk verschil, lijkt me! quote:Inderdaad, veel recepten noemen ook varkensgehakt. Witte kool zou ik er, zeer fijngesneden, ook wel in verwacht hebben ![]() Weer wat geleerd! ![]() quote:Ik neem graag uitnodigingen aan, maar de afstand... ![]() quote:= nuoc mam? Of een sausje met nuoc mam? Ik heb mijn recepten niet hier, helaas, maar de naam "nam pla" komt in me op. Zonder mijn receptenbestand is dat echter een soort "klok horen luiden, weet niet waar klepel hangt"... ![]() Bedankt voor je antwoorden, leer ik veel van! ![]() | |
Nam | donderdag 18 augustus 2005 @ 00:35 |
Ik was vergeten de garnalen te vermelden volgens mijn meester-chef ![]() Ja vissaus is nuoc mam, vindt het zelf met loempia's alleen niet smaken ![]() Maar als je Bun Cha Gio eet, wat eigenlijk gewoon dan Loempia / Die hele dunne witte "bami" die je moet laten weken in warm water zodat het zacht wordt (naam is mij ontschoten in het nederlands) / groente en kruiden (komkommer, tauge, koriander, munt en zoetzure wortel/witte kool) dan hoort daar gewoon nuoc mam bij ![]() Zal ik het originele recept anders eens vragen Er zit in ieder geval in: -rode en/of groene peper -vissaus (puur) -suiker | |
#ANONIEM | donderdag 18 augustus 2005 @ 00:36 |
In een Loempia hoort veel Tauge,ham,ei,prei en kip. Met lekkere sambal erop een heerlijke maaltijd. Mijn plaatselijke chinees kan dat 't best en die gaan nog druipend van 't vet naar mijn bord. ![]() | |
dutch-mamma | donderdag 18 augustus 2005 @ 00:41 |
quote:Dat witte spul, is dat de soe-oen/laksa? Ben erg benieuwd naar het recept! Heb thuis ook diverse Bun Cha Gio-recepten, maar daar ben ik pas volgende week weer... | |
mirugai | donderdag 18 augustus 2005 @ 00:45 |
quote:Is dat aanbod alleen geldig voor Dutch-mamma? Ik lust wel een lekker loempiaatje.... ![]() | |
Nam | donderdag 18 augustus 2005 @ 00:50 |
quote:Dat zegt me eerlijk gezegd niks. Is dat thais oid?' Dit is die " witte bami" waar ik het over heb http://www.visualgui.com/eatery/BunTomChaGioNemNuong.jpg | |
dutch-mamma | donderdag 18 augustus 2005 @ 00:57 |
quote:Nee, dus ![]() Dat op de foto is een slag dikker dan soe-oen/laksa. Ggeen idee waar dat trouwens vandaan komt. Het is van rijst gemaakt volgens mij. | |
Nam | donderdag 18 augustus 2005 @ 01:01 |
Zal morgen wel even vragen of anders een kijkje in de kast nemen als ik terugben van 't werk. Bun cha gio is trouwens wel een typisch vietnamees gerecht ![]() edit: misschien dat dit hetgeen is dat je bedoelt? http://www.nomoreramen.co(...)%20Pho%20(Large).jpg | |
BBQ-kip | donderdag 18 augustus 2005 @ 01:07 |
Dit is een leuke site over rijstmie ![]() http://www.foodsubs.com/NoodlesRice.html | |
dutch-mamma | donderdag 18 augustus 2005 @ 01:09 |
quote:Ja, ik heb het ook "weggeschreven" onder Vietnamese gerechten ![]() Nee, dat spul lijkt ook dikker dan soe-oen... Kan gezichtsbedrog zijn, maar soe-oen is echt verschrikkelijk dun! Ik zal ff googlen voor je! | |
Nam | donderdag 18 augustus 2005 @ 01:11 |
Die site van BBQ Kip is wel erg goed ![]() thin rice sticks = thin rice stick noodles = thin sticks = bun (Vietnamese) is wat er in Bun Cha Gio gaat ![]() | |
dutch-mamma | donderdag 18 augustus 2005 @ 01:13 |
Dit lijkt er op...![]() Gevonden als "cellophane noodles": ![]() | |
dutch-mamma | donderdag 18 augustus 2005 @ 01:17 |
quote:En inderdaad, het lijkt op soe-oen...! Schitterende site inderdaad! Want ik dacht dat laksa = soe-oen, en op de foto's ziet het er dikker uit. Vandaar de spraakverwarring! Terug on topic: als jullie me rond de 24e een mailtje sturen (zie profiel) of ik mijn verzameling loempiarecepten eens wil spuien...? Daar zit van alles tussen, van (enigszins?) authentiek tot zwaar verwesterd. Ik vergeet nogal eens wat, dus als jullie me rond de 24e ff willen helpen herinneren, gooi ik hier ff wat neer...! | |
BBQ-kip | donderdag 18 augustus 2005 @ 01:23 |
Hele gave site zeg (net gevonden met google, maar hij gaat in mijn favorites! ![]() http://www.foodsubs.com/Noodles.html | |
dutch-mamma | donderdag 18 augustus 2005 @ 01:28 |
quote:Ik heb net de URL in de FAQ geplempt, bedankt voor de tip! (léést iemand die faq wel eens? ![]() | |
BBQ-kip | donderdag 18 augustus 2005 @ 01:41 |
Ow, haha, da's grappig, ik ging net kijken om te zeggen dat hij erbij moest... kijk ik, staat hij er al! Dat had je dus snel geflikt, dame! ![]() Ik check de FAQ heel soms weleens ja, handig toch ![]() | |
dutch-mamma | donderdag 18 augustus 2005 @ 01:49 |
quote:Ja, da's mijn halfjaarlijkse opleving... Dan verricht ik wonderen! ![]() quote:Ah, kwamen die 25 hits van jou! ![]() | |
Nympholientje | donderdag 18 augustus 2005 @ 01:53 |
quote:Dan heb je een flutoven. Ze waren crunchy (éérst ontdooien, dan bakken) | |
dutch-mamma | donderdag 18 augustus 2005 @ 01:57 |
quote:Je hebt zeker een punt. Je hebt ze gebakken op 225 graden (als ik me goed herinner), en dan lukt het wel. Heb het zelf al menig maal gedaan. Maar... een authentieke loempia wordt in olie gebakken. En dat proef je ook... Ik denk dat daar vooral over "gestruikeld" wordt. En het werkt alleen met diepvriesloempia's van de supermarkt, niet met "verse". Maar nogmaals, verder niets mis met je methode! ![]() | |
BBQ-kip | donderdag 18 augustus 2005 @ 02:00 |
quote:25 is nie veul he ![]() Maar zeker 5 daarvan kwamen van mij ![]() | |
onderdekoffer | donderdag 18 augustus 2005 @ 08:50 |
quote:Ik heb onderstaand recept ook tijdens de kooklessen bij een van de recepten gekregen, maar maak meestal toch de simpele versie of uit een flesje van de toko... Loempia Saus Benodigdheden: Voor 4 personen Kommetje Rasp 2 knoflookteentjes. 1 ui stukje Gemberwortel halve fles tomatenketchup. 2 theelepels suiker half kopje gekookt water Voorbereiding De kom vullen met de tomatenketchup. knoflook fijnmalen met stukjes ui gember raspen. Bereiding: Alles bij de tomatenketchup voegen Suiker en water naar eigen inzicht. De volgende keer weet u dat zeker. Nu gewoon alles bijvoegen, goed roeren met een lepel. Zout..mag.. een half theelepeltje ook wat zwarte peper Dit is nou een schoolvoorbeeld van eenvoud. En toch lekker TIP Ook voor deze saus is onderstaande tip van toepassing Als u de smaak eenmaal beet hebt weet u vanzelf wel andere combinaties voor deze saus. B.v. sambal of stukje lombok erin. Dat laatste hoort er eigenlijk welbij. | |
Prince_of_Darkness | vrijdag 19 augustus 2005 @ 11:55 |
Overigens worden loempias ook in de oven knapperig, het duurt alleen wat langer. Persoonlijk laat ik ze altijd op 250 graden 30 - 35 min bakken. En dan zijn ze echt wel knapperig (en nee niet verbrand). | |
Thorical | vrijdag 19 augustus 2005 @ 20:10 |
Ik heb gehoord dat vietnamese loempia's gerold worden in rijst papier en dicht geplakt worden met water. En dat ze geserveerd worden met een bewerkte vissaus, vlns mij vissaus, peper,knof, gember en suiker. |