Loempia’s
Benodigdheden:
500 gr. gehakt ( of kipfilet, rund- of varkensvlees)
1 klein blikje rebung ( bambu-spruiten)
1 tahu
200 gr. taugé
½ steeltje prei
4 teentjes knoflook
1 ½ bouillonblok
½ thl peper
½ thl suiker
½ thl zout
½ vet-sin
1 pak bevroren loempiavellen
Bereiding:
Rebung fijn snijden en even in water zetten, wordt de smaak iets minder.
Tahu 9plakken van 1 ½ cm. dik) voorbakken en daarna fijn snijden.
Knoflook eerst pletten daarna fijnsnijden.
Prei fijn sneden, bak in de olie de knoflook en de prei.
Voeg het gehakt ( vlees) toe en laat dit nog even doorbakken.
Maak het op smaak met peper, suiker, zout, vet-sin en het bouillonblokje.
Voeg de goed uitgelekte groenten (rebung + taugé) erbij.
Doe als laatste de fijn gesneden tahu erbij en laat dit alles ca. 5 min.
bakken.
Laat deze vulling uitlekken en afkoelen in een zeef of vergiet.
Het vouwen en rollen van de loempia:
De loempia vellen zijn inmiddels ontdooid.
Maak van twee opgeklopte eieren en 1 eetlp koud water een plakmiddel
voor het dichtplakken van de loempia.
Leg de loempia-vel met de punt naar je toe op het aanrecht.
Doe bijna in het midden van het vel 2 eetlp vulling.
Vouw de punt ( die naar je toe ligt) over de vulling heen en trek het ietsje terug voor een stevige rol.
Daarna vouw je rechterpunt naar links over de vulling.
En ook de linkerpunt naar rechts over de vulling heen.
Plak eventueel de zijkantjes vast met het eimengsel.
Rol het geheel nu voorzichtig op en plak het laatste puntje vast met het eimengsel.
Leg de loempia in de hete olie en bak ze lichtbruin en knapperig.
Heel lekker erbij is een eigen gemaakt sambalsausje van :
4 eetlp tomatenketchup, 1 eetlp (of meer) sambal en 1 eetlp suiker.
Beide recepten heb ik van indische kooklessen.
Ik houd van mijzelf... en dat is wederzijds