abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  maandag 15 augustus 2005 @ 18:06:13 #1
116937 reni
Mama van Serissa&Fachelle
pi_29663118
ik vroeg me af of hier iemand weet wat rivierkreeftjes eten?
mijn dochter heeft er een gevonden.
Natuurlijk wilde ze dat hij in t aquarium ging ,maar dat vonden wij niet zo'n heel goed idee.
Nu zit hij apart in n bak ,maar hij moet ook eten natuurlijk , maar wat?
pi_29663400
quote:
De rivierkreeft is een alleseter. Als de avond is gevallen verlaat hij zijn hol en scharrelt over de bodem op zoek naar waterslakken, mossels, waterinsekten en ook kleine visjes, als hij ze met zijn scharen te pakken kan krijgen. Aas wordt evenmin geschuwd. Ook waterplanten vormen een onderdeel van zijn gevarieerde menu.
Het lijkt me beter dat ze hem weer teruggooit trouwens.... 1 zo'n beestje in een bak.. lijkt me wat zielig
pi_29663474
dat word nog wat met dat rivierkreeftje
quote:
Rivierkreeftjes houden van kalkrijk water. Dat is niet voor niets, want het in het water aanwezige kalk heeft de rivierkreeft nodig hebben voor de ontwikkeling van het pantser. De rivierkreeft is een roofdier en gaat voornamelijk ’s nachts met vooruit gestoken scharen op zoek naar voedsel. Overdag houdt hij zich schuil onder stenen, afvalmaterialen, taken en vegetatie of in zelf gegraven holen. Ook tijdens perioden van droogte of vorst kunnen ze zich in deze holen soms weken schuil houden. De kreeft vormt voedsel voor roofvissen als de paling en de baars. Zelf heeft de rivierkreeft een zeer gevarieerd menu van kikkers, insectenlarven, kleine vissen, slakken, wormen, dood materiaal en planten.
let ook op het kalkrijke water dus.. adners gaat het alsnog niet goed met het beestje

en misschien leuk ook nog even te kijken wat het precies voor kreeftje is
quote:
De rivierkreeften die in de Nederlandse zoetwater kunnen voorkomen zijn onder te verdelen in 2 families, de Astacidae en de Cambaridae. Van de derde familie, de Parastacidae, komen in Nederland geen soorten voor. Van beide families worden kenmerken genoemd en voorbeelden van soorten die in Nederland zijn waargenomen.

Astacidae
- Geen rode vlekken op rugzijde achterlijf
- Lichaam is niet wijnrood
- Geen spoor op binnenzijde van schaarpoot
- Achter elk oog 2 of meer stekels
- Maximaal 30 cm lang


De Europese rivierkreeft (Astacus astacus)
Is in Nederland zeldzaam geworden door de kreeftenpest. Ze komen voor in beken en meren, met zuurstofrijk water. Opvallend bij deze kreeft zijn de brede scharen die onder aan rood zijn. De vingers van de scharen zijn gebogen. Het rugschild is glad. De mannetjes zijn groter dan de vrouwtjes. Ze lengte bereiken van ongeveer 20 cm.


De Turkse rivierkreeft (Astacus leptodactylus)
Vindt zijn oorsprong vanuit Turkije, maar is in Nederland geïntroduceerd als consumptiekreeft. Naast de kenmerken van de Astacidea, kenmerkt deze kreeft zich door de langwerpige scharen en slanke vingers. Het rugschild is ruw als gevolg van talrijke stekels. Ze kunnen tot ongeveer 25 cm groot worden. Ook deze kreeft wordt door de kreeftenpest bedreigd.


De Californische rivierkreeft (Pacifastacus lenusculus)
Vindt ook zijn oorsprong uit Noord Amerika. Hij is het eerst geïntroduceerd in Scandinavië voor de consumptiemarkt en de aquariumhandel. Evenals de Gevlekte Amerikaans rivierkreeft, kan ook deze kreeft de kreeftenpest verspreiden. Deze kreeft kenmerkt zich door zeer massieve scharen met een witte vlek bij de basis van de vingers. Ook deze soort heeft achter het oog 2 stekels, de achterste is echter kleiner dan de voorste. De kreeft kan ongeveer 12 cm groot worden.


Cambaridae
- Spoor op binnenzijde schaarpoot
- Achter elk oog 1 stekel
- Ongeveer 15 cm lang


De Rode Amerikaans rivierkreeft
Wordt ook wel Rode Moeraskreeft (Procambus clarkii) genoemd. Vindt zijn oorsprong uit Noord Amerika. In de jaren 70 is deze rivierkreeft door Spanje in Europa geïntroduceerd. Ook deze kreeft kan de kreeftenpest overdragen en hoeft daarbij zelf niet ziek te worden. Kenmerkend is de wijnrode kleur en het voorkomen van stekels op rugschild en schaarpoten. De kreeft is een grote agressieve holen gravende kreeft. Meeste introducties van deze soort veroorzaakt veel schade aan dammen en dijken. In Nederland is deze rivierkreeft in 1985 voor de eerste maal gezien.

De Gevlekte Amerikaanse rivierkreeft (Orconectus Limosus)
Is ingevoerd vanuit Amerika en is bestand tegen de kreeftenpest. Deze kreeft stelt iets mindere eisen aan zijn milieu, want hij kan ook leven in verontreinigd water. Deze soort kan in dichte populaties voorkomen. Water waar dergelijke dichte populaties voorkomen worden negatief beïnvloed door de afname van de waterplanten. Deze kreeft kenmerkt zich door rode vlekken op het achterlijf, stekel op binnenzijde schaarpoot en kan ongeveer 15 cm worden. Hij graaft geen holen.
jobensaskia.nl
Oi to the punks! Oi to the skins! Oi to the world and everybody wins!
  maandag 15 augustus 2005 @ 18:28:00 #4
116937 reni
Mama van Serissa&Fachelle
pi_29663690
dat word nog heel wat met dat beestje
maar goed t is n amerikaanse of n europeese daar zijn we nog niet helemaal over uit.
In elk geval vind hij rijst heel lekker had ze dr gauw in gegooid want hij had honger hij at t op dus ......
pi_29720498
Ik gaf de mijne altijd mosselen en spiering. Dat vreet hij prima. Je hebt ook algenwaffers voor kreeften, vreten ze ook prima.

Als je hem in een bak stopt, zorg dan iig dat hij een schuilplek heeft en dat er voldoende filtratie op de bak zit. Anders is hij vrij snel wijlen kreeft.
pi_29720517
kiwi's
  zondag 21 augustus 2005 @ 09:29:12 #7
116937 reni
Mama van Serissa&Fachelle
pi_29832373
bedankt voor de tips.
Hij lijkt heel tevrede te zijn met z'n nieuwe huis.
Al is hij nog wel bezig met de inrichting

We hadden er n paar grote stenen ingelegd zodat hij zich ook kan schuil houden.
Nu loopt hij geregeld die stenen te verplaatsen Hij blijft er tegen aan duwen tot hij n stukje is verschoven ,daarna is t weer goed en gaat hij dr lekker tegen aan of op zitten
pi_29833197
Fotooos
pi_50271594
quote:
Op woensdag 17 augustus 2005 15:11 schreef jaspah het volgende:
kiwi's
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')