FOK!forum / Culinesse à gogo / Zuid Afrikaanse Recepten
Lempickamaandag 15 augustus 2005 @ 10:10
Voor mijn moeder (die kok is) ben ik op zoek naar Zuid-Afrikaanse recepten.

Een beetje authentiek en goed te maken voor grote groepen.. alhoewel het in een grote professionele keuken natuurlijk al snel makkelijker is dan thuis.

Wie weet een lekker gerecht (en nu niet aankomen met de Bobotti van de Knorr) en wil het recept met mij delen?
michiel_merkmaandag 15 augustus 2005 @ 10:11
http://www.tastyweb.nl/de(...)asp%3FintLandID%3D16
http://www.xs4all.nl/~westher/thema's/Zuid-Afrika.htm

ff googelen
Developersrusmaandag 15 augustus 2005 @ 10:58
Ok, bo...

* sorry, maar dit is trouwens best te eten!
Muckmaandag 15 augustus 2005 @ 12:45
ik heb wel een recept voor bobotie, maar das een eigen recept, en niet van knorr, is dat wat?
skiczukiemaandag 15 augustus 2005 @ 12:50
Een grote pan rijst.
skiczukiemaandag 15 augustus 2005 @ 12:52
Met stukken biltong.
Lempickamaandag 15 augustus 2005 @ 16:25
Wat een inspiratie!!!

Maar een eigen recept voor Bobotti dat kan natuurlijk altijd.
zoalshetismaandag 15 augustus 2005 @ 16:42
op de utrechtse straat in amsterdam zit een zuid-afrikaans restaurant, wellicht dat je daar wat authetieks kan lospeuteren?
travelmanmaandag 15 augustus 2005 @ 18:57
Bij Oil & Vinegar hebben ze o.a. Zuid-Afrikaanse artikelen en 'Het Zuid-Afrikaanse Kookboek' (wat nog ongebruikt in de kast staat)...
Jettmaandag 15 augustus 2005 @ 18:58
is al een topic over.
Martijn_77maandag 15 augustus 2005 @ 20:12
quote:
Op maandag 15 augustus 2005 18:58 schreef Jett het volgende:
is al een topic over.
Nee, er is dit jaar nog geen topic over geopend.

En even een receptje voor dit topic
quote:
Bobotie:
Bobotie is een gerecht uit de Zuid Afrikaanse keuken, een vleesschotel gemaakt van gehakt met uien, specerijen, fruit en noten, overgoten met een ‘custard’ van melk en eieren die in de oven wordt gebakken. De specerijen en chutney zijn als ‘Kaapse Bobotie’ verkrijgbaar in de Wereldwinkels en Fair Trade Shops.

Voor 4 personen

Benodigdheden:
1 witte boterham, in dobbelsteentjes
500 gram mager lamsgehakt
1 eetlepel olie
1 grote Spaanse ui of ‘sweet oso’, fijngesnipperd
1 dikke teen knoflook, zeer fijn gehakt
2 cm stukje verse gember, geschild en fijn geraspt
1 friszure handappel, geschild en gesnipperd
1 pakje ‘Kaapse Bobotie’ (specerijenmix en Bolandse vruchtenchutney)
50 gram rozijnen
25 gram amandelschaafsel
2-3 eetlepels abrikozenjam
1 eetlepel citroensap
(versgemalen) zeezout en peper
1 1/2 dl melk
2 eieren
4 laurierblaadjes
1/2 citroen in dunne (halve) plakjes

Bereiding
Week de broodblokjes in 1/2 dl warm water.
Roerbak het gehakt in de olie rul en bruin.
Voeg uien, knoflook, gember, appels en ‘Kaapse bobotie’ specerijen toe en roerbak 5 minuten.
Schep brood, rozijnen, amandelschaafsel, jam en citroensap er door en stoof het gerecht minimaal 5-20 minuten, afhankelijk van de beschikbare tijd.
Breng het gehaktmengsel op smaak met zout en peper.
Verwarm de oven voor op 175°C. Vet een rechthoekige ovenschaal van ± 15 bij 20 cm in. Schep het gehaktmengsel er in en strijk de bovenkant glad.
Klop de melk met de eieren los en schenk dit uit over het gehaktmengsel. Leg de laurierblaadjes en halve citroenplakjes bovenop. Zet de schotel middenin de oven en bak de bobotie in 45 minuten goudbruin.
Snijd de bobotie in vierkante stukken.

Serveertips:
met Bolandse vruchtenchutney, gele rijst en een groene salade.
met Bolandse vruchtenchutney, Turks brood en komkommersalade met een dressing van yoghurt en munt (tzatziki).

Variatietips:
Vervang het lamsgehakt door runder of kalkoengehakt. Of gebruik vegetarisch gehakt, zoals dat van Quorn of Tivall. Serveer er dan zilvervliesrijst bij.
Roerbak een gesnipperd rood pepertje mee.
Vervang de appel door plakjes banaan, halve druiven of gesnipperde verse perziken en/of abrikozen.
Vervang de abrikozenjam door honing, bruine suiker of jam van perziken, pruimen of vijgen.
Vervang de rozijnen door 50-100 gram kleingesneden gedroogde zuidvruchten. Vervang het amandelschaafsel door pijnboompitjes of gehakte pistachenoten.
Voeg op het laatst verse fijngesneden kruiden toe zoals koriander, basilicum of peterselie.
Vervang citroen en laurierblad door sinaasappel en citroenblad (djeroek poeroet). Of bestrooi het gehakt met amandelschaafsel.

Extra tips:
Schep door het gehaktmengsel 500 gram voorgekookte blokjes pompoenvruchtvlees of zoete aardappel en 2-3 eetlepels verse koriander.
500 gram gekookte aardappel’dobbeltjes’ of minikriel en 2-3 eetlepels peterselie.
500 gram blokjes courgette en 1-2 eetlepels gedroogde oregano.
2 blikjes tomaatstukjes en 2-3 eetlepels basilicum. Week het brood niet voor.

Zuurkoolschotel met bobotie:
Schep aardappelpuree van 1 kilo aardappels in de ovenschaal. Verdeel daarover 500 gram losgehaalde zuurkool. Verdeel het gehaktmengsel voor Bobotie gelijkmatig over de zuurkool. Volg verder het recept, zónder plakjes citroen.

In de zomer smaakt bobotie koud heel lekker. Leuk voor een picknick!
skiczukiemaandag 15 augustus 2005 @ 20:34
quote:
Op maandag 15 augustus 2005 18:58 schreef Jett het volgende:
is al een topic over.
Geef de link eens?
skiczukiemaandag 15 augustus 2005 @ 20:36
quote:
Op maandag 15 augustus 2005 20:12 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Nee, er is dit jaar nog geen topic over geopend.

En even een receptje voor dit topic
[..]
Okee, en wat heb je nog meer? Ik zal een vriend van me die uit Nmibië komt eens vragen voor recepten, zijn moeder komt uit Z-A.
Martijn_77maandag 15 augustus 2005 @ 20:46
quote:
Op maandag 15 augustus 2005 20:36 schreef skiczukie het volgende:

[..]

Okee, en wat heb je nog meer? Ik zal een vriend van me die uit Nmibië komt eens vragen voor recepten, zijn moeder komt uit Z-A.
Als je een beetje Z-A kent is dit een leuke link http://www.resepte.za.cx
skiczukiemaandag 15 augustus 2005 @ 20:51
quote:
Op maandag 15 augustus 2005 20:46 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Als je een beetje Z-A kent is dit een leuke link http://www.resepte.za.cx
Okee dan. Eens even kijken of er wat makkelijks bijstaat.
BBQ-kipdinsdag 16 augustus 2005 @ 01:11
Een braai is echt (Zuid) Afrikaans, en ook nog "potsjie" ofzo, een vriendin van me heeft een half jaar in ZA gewoond en vertelde mij dit
Ook maakt ze weleens "koeksisters", een soort koekjes ofzo.

Ik zag trouwens vanmiddag krokodillensteak liggen in de diepvries bij de supermarkt hier
Muckdinsdag 16 augustus 2005 @ 09:10
quote:
Op maandag 15 augustus 2005 20:12 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Nee, er is dit jaar nog geen topic over geopend.

En even een receptje voor dit topic
[..]
ik zal binnenkort (ik denk) morgen mijn recept wel even posten.
Het recept staat namelijk nog bij mijn ouders op de computer, en laat ik daar nou net vanmiddag naar toe gaan.
"mijn" recept is een stuk eenvoudiger, maar wel ongelofelijk lekker
Muckdinsdag 16 augustus 2005 @ 13:04
Bobotie

Voor 4 personen
Bereidingstijd: 20-30 minuten

Ingrediënten:
- 750 gram minikrieltjes, voorgekookt
- 400 gram rundergehakt
- Massala kruiden
- circa 200/250 ml Volle Yoghurt
- 2 appels klein
- blikje perzikschijfjes of 1 verse perzik
- klontjes boter
- wat geraspte kaas

Hulpmiddelen: wok of koekenpan met anti-aanbak, ruime ovenschaal
Voorbereiding: 15 a 20 minuten
Bereidingswijze:
voorgekookte krieltjes in een grote kom doen.
Gehakt rullen in een wok of koekenpan(liefst zonder boter/olie).
Halverwege het rullen, 2 eetlepels massala toevoegen.
Als het gehakt goed vermegd is met de kruiden en gaar is geruld dan het geheel even laten afkoelen alvorens je de yoghurt erdoor mengt.
Hoeveelheid van de yoghurt hangt een beetje af van de hoeveelheid vocht/vet die er is ontstaan bij het rullen. Dit moet je dus voor jezelf even uitmaken.
Opnieuw goed doorroeren en vervolgens aan de krieltjes toevoegen.
Een ovenschaal even goed invetten en de oven alvast voorverwarmen (10mn op 200graden, gasoven 220).
Appels schillen en ontdoen van klokhuis.
De appels in kleine blokjes snijden en aan het gehakt/kriel mengsel toevoegen, opnieuw even doorroeren.
De helft van het mengsel verdelen over de ovenschaal. De schijfjes perzik hierover verdelen en vervolgens de rest van het mengsel erover doen.
Wat geraspte kaas en kleine krulletjes boter erover verdelen.
De schaal in het midden van de oven plaatsen en afbakken in circa 35/40 minuten.

ik maak het trouwens altijd zónder perzik en appel, omdat ik fruit in mijn eten gewoonweg niet lekker vind.
skiczukiedinsdag 16 augustus 2005 @ 13:10
quote:
Op dinsdag 16 augustus 2005 13:04 schreef Muck het volgende:

ik maak het trouwens altijd zónder perzik en appel, omdat ik fruit in mijn eten gewoonweg niet lekker vind.
Bobotie met banaan is erg lekker vind ik.