quote:
Nee, er is dit jaar nog geen topic over geopend.
En even een receptje voor dit topic
quote:
Bobotie:
Bobotie is een gerecht uit de Zuid Afrikaanse keuken, een vleesschotel gemaakt van gehakt met uien, specerijen, fruit en noten, overgoten met een ‘custard’ van melk en eieren die in de oven wordt gebakken. De specerijen en chutney zijn als ‘Kaapse Bobotie’ verkrijgbaar in de Wereldwinkels en Fair Trade Shops.
Voor 4 personen
Benodigdheden:
1 witte boterham, in dobbelsteentjes
500 gram mager lamsgehakt
1 eetlepel olie
1 grote Spaanse ui of ‘sweet oso’, fijngesnipperd
1 dikke teen knoflook, zeer fijn gehakt
2 cm stukje verse gember, geschild en fijn geraspt
1 friszure handappel, geschild en gesnipperd
1 pakje ‘Kaapse Bobotie’ (specerijenmix en Bolandse vruchtenchutney)
50 gram rozijnen
25 gram amandelschaafsel
2-3 eetlepels abrikozenjam
1 eetlepel citroensap
(versgemalen) zeezout en peper
1 1/2 dl melk
2 eieren
4 laurierblaadjes
1/2 citroen in dunne (halve) plakjes
Bereiding
Week de broodblokjes in 1/2 dl warm water.
Roerbak het gehakt in de olie rul en bruin.
Voeg uien, knoflook, gember, appels en ‘Kaapse bobotie’ specerijen toe en roerbak 5 minuten.
Schep brood, rozijnen, amandelschaafsel, jam en citroensap er door en stoof het gerecht minimaal 5-20 minuten, afhankelijk van de beschikbare tijd.
Breng het gehaktmengsel op smaak met zout en peper.
Verwarm de oven voor op 175°C. Vet een rechthoekige ovenschaal van ± 15 bij 20 cm in. Schep het gehaktmengsel er in en strijk de bovenkant glad.
Klop de melk met de eieren los en schenk dit uit over het gehaktmengsel. Leg de laurierblaadjes en halve citroenplakjes bovenop. Zet de schotel middenin de oven en bak de bobotie in 45 minuten goudbruin.
Snijd de bobotie in vierkante stukken.
Serveertips:
met Bolandse vruchtenchutney, gele rijst en een groene salade.
met Bolandse vruchtenchutney, Turks brood en komkommersalade met een dressing van yoghurt en munt (tzatziki).
Variatietips:
Vervang het lamsgehakt door runder of kalkoengehakt. Of gebruik vegetarisch gehakt, zoals dat van Quorn of Tivall. Serveer er dan zilvervliesrijst bij.
Roerbak een gesnipperd rood pepertje mee.
Vervang de appel door plakjes banaan, halve druiven of gesnipperde verse perziken en/of abrikozen.
Vervang de abrikozenjam door honing, bruine suiker of jam van perziken, pruimen of vijgen.
Vervang de rozijnen door 50-100 gram kleingesneden gedroogde zuidvruchten. Vervang het amandelschaafsel door pijnboompitjes of gehakte pistachenoten.
Voeg op het laatst verse fijngesneden kruiden toe zoals koriander, basilicum of peterselie.
Vervang citroen en laurierblad door sinaasappel en citroenblad (djeroek poeroet). Of bestrooi het gehakt met amandelschaafsel.
Extra tips:
Schep door het gehaktmengsel 500 gram voorgekookte blokjes pompoenvruchtvlees of zoete aardappel en 2-3 eetlepels verse koriander.
500 gram gekookte aardappel’dobbeltjes’ of minikriel en 2-3 eetlepels peterselie.
500 gram blokjes courgette en 1-2 eetlepels gedroogde oregano.
2 blikjes tomaatstukjes en 2-3 eetlepels basilicum. Week het brood niet voor.
Zuurkoolschotel met bobotie:
Schep aardappelpuree van 1 kilo aardappels in de ovenschaal. Verdeel daarover 500 gram losgehaalde zuurkool. Verdeel het gehaktmengsel voor Bobotie gelijkmatig over de zuurkool. Volg verder het recept, zónder plakjes citroen.
In de zomer smaakt bobotie koud heel lekker. Leuk voor een picknick!
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! SearchEen goede Fok! Search