Bronquote:De Keuken
De keuken is de ruimte die het meest bezocht wordt door de hele familie. Daarom ook dat deze plaats een bijzondere aandacht vraagt in het kader van de hygiëne in huis.
De keuken is natuurlijk ook de plaats waar de maaltijden bereid worden en daarom spreken we hier niet enkel over de algemene hygiëne maar ook over de voedselhygiëne.
Bacteriën voelen zich thuis in een omgeving zoals de keuken waar warmte en vochtigheid heersen.
De belangrijkste broeihaarden voor bacteriën in de keuken zijn: de gootsteen, de vaatdoek, schuursponsjes en natuurlijk de vuilnisemmer.
Let ook op dat je je de temperatuur van je koelkast niet te laag instelt. Een te lage temperatuur laat de bacteriën toe te overleven...
De Gouden Regels
A. Algemene hygiëne in de keuken
Reinig regelmatig en zorgvuldig alle kleine groeven, holtes, gaatjes en kloven die moeilijk te bereiken zijn en waar vuil inkruipt.
Wees ook voorzichtig met huisdieren in de keuken. Plaats zijn/haar mandje zeker niet in de keuken en waak er ook over dat ze niet op het aanrecht, op de tafel of welk ander oppervlak komen dat in contact komt met voedsel.
B. De voedselhygiëneWas steeds je handen voor je in contact komt met rauw vlees, rauwe kip of rauwe vis en nadat je in contact bent geweest met je huisdier. Was ook je handen na elk toiletbezoek. Plaats geen voedsel op een natte plaats, ook al heb je ze net gereinigd maar nog niet afgedroogd. Zorg dat de koelkast niet langer blijft openstaan dan nodig en beperk het aantal maal dat de koelkast wordt geopend en gesloten. Plaats rauw vlees steeds op een bord en bedekt met aluminiumfolie in de koelkast. Plaats die producten bij elkaar die bij elkaar horen (vb: groenten, zuivel, vlees,...) Bewaar geen eieren met een gebarste schelp. Bereide maaltijden laat je best niet op het aanrecht staan maar plaats je meteen en voor maximum 48 uur in de koelkast. Vermijd bij het bereiden van gerechten hetzelfde bestek te gebruiken voor verschillende ingrediënten. Koken is nog steeds de beste methode om bacteriën te vermijden. Vries nooit opnieuw een product in.
Plaatsen en voorwerpen
Aanrecht, gootsteen, afdruiprek, tafel:
Reinig ze steeds voor en na hun gebruik om bacteriën te vermijden.
Vaatdoek en schuursponsje:
Het vocht in deze materialen is een kweekvijver voor bacteriële besmettingen.
Het is dan ook aangeraden ze helemaal te laten drogen voor het volgende gebruik ervan en ze na elk gebruik ook grondig uit te wassen. Vervang vaatdoeken en schuursponsjes ook elke maand.
Snijplanken en houten lepels:
Doordat deze materialen zeer poreus zijn, zijn ze moeilijk schoon te maken. De bacteriën maken ook (mis)bruik van de vele gaatjes en kloofjes om zich in te nestelen. Deze materialen zijn dan ook af te raden...
De koelkast:
De koude bewaart maar heeft geen zuiverende werking en bestrijdt ook de bacteriën niet. Bacteriën overleven immers bij lage temperaturen. Om te vermijden dat de bacteriën zich gaan verspreiden is het aangeraden om je koelkast 1 of 2 maal per maand leeg te maken, te reinigen met een hygiëne-product.
De vuilnisemmer:
De kleine vliegjes die je vaak bij je vuilnisemmer aantreft, zijn echte voertuigen voor bacteriën en infecties. Het is dan ook belangrijk om de vuilnisemmer te reinigen met een vochtig doekje zoals bijvoorbeeld van Cif, telkens je je vuilniszak vervangt.
De vaatwasser:
Het is belangrijk om alle etensresten goed te verwijderen van de vaat alvorens je ze in de vaatwasser plaatst. Reinig ook regelmatig je vaatwasmachine.
De vloer:
Poets je vloer 1 tot 2 maal in de week. Bacteriën die zich op de vloer bevinden worden immers "getransporteerd" via onze schoenen.
Ik zet hem elke dag aan, schoon dat die wordt.quote:De vaatwasser:
Het is belangrijk om alle etensresten goed te verwijderen van de vaat alvorens je ze in de vaatwasser plaatst. Reinig ook regelmatig je vaatwasmachine.
Dat klinkt echt hele mysterieus zegquote:De vloer:
Poets je vloer 1 tot 2 maal in de week. Bacteriën die zich op de vloer bevinden worden immers "getransporteerd" via onze schoenen.
Nee vooral niet doen,quote:Op zondag 7 augustus 2005 12:11 schreef Martijn_77 het volgende:
Enkele Tips:
[..]
Vries nooit opnieuw een product in.
alleen het gehakt, schat, alleen het gehakt.quote:Op zondag 7 augustus 2005 13:02 schreef juliusbackpacking het volgende:
[..]
Nee vooral niet doen,
het rundvlees van de Albert Hein komt uit Afrika, niks mis mee opzich. Komt ingevroren hiermee(spul lag er soms al een jaar) en na ontdooing ligt het bij ons als vers vlees in de supermarkt. Ja vers betekent eigenlijk dat het niet bevroren is volgens de CEO van het productiebedrijf.
Maar vooral niet nog een keer invriezen hoor, is slecht voor je
Wil overigens niet zeggen dat het goed is, de smaak wordt aanmerkelijk minder na elke vriesbuurt.
Het kwam in zijn geheel hierheen, en sinds wanneer is gehakt geen vlees? En waarom zou voor gehakt andere regels gelden(mbt het invriezen) dan wanneer het niet gehakt(ww) is?quote:Op zondag 7 augustus 2005 13:03 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
alleen het gehakt, schat, alleen het gehakt.
Onzin, een koelkast hoeft echt niet op 2 graden te staan. Zonde van de electriciteit die het kost en ik ga echt geen bijna bevroren bier drinken zeg. Een graad of 6 tot 8 is perfect.quote:Op zondag 7 augustus 2005 13:02 schreef Pietverdriet het volgende:
Belangrijk: De koelkast echt koud hebben staan, (2 tot 4 graden) en de vriezer op minimaal -20
Ja, pleur een kokend hete saus direct in de koelkast, vind je het gek dat dat ding constant staat te koelen..quote:Bereide maaltijden laat je best niet op het aanrecht staan maar plaats je meteen en voor maximum 48 uur in de koelkast.
Dat doe ik dan weer wel.quote:Op zondag 7 augustus 2005 13:16 schreef Martijn_77 het volgende:
En het gebruik van gescheiden snijplanken wie doet dat?
Dat is toch sowieso slecht?quote:Op zondag 7 augustus 2005 13:18 schreef BarBaar het volgende:
Ja, pleur een kokend hete saus direct in de koelkast, vind je het gek dat dat ding constant staat te koelen..
Eh , nee, je moet etenswaren zo snel mogelijk afkoelen zodat ze zo snel mogelijk onder de 10 graden komen.quote:Op zondag 7 augustus 2005 13:35 schreef Copycat het volgende:
[..]
Dat is toch sowieso slecht?
Je moet etenswaren toch eerst laten afkoelen voor je ze in de koelkast zet?
Voor het eten zal het wel niks uitmaken, maar je koelkast is er niet blij mee.quote:Op zondag 7 augustus 2005 13:35 schreef Copycat het volgende:
Dat is toch sowieso slecht?
Je moet etenswaren toch eerst laten afkoelen voor je ze in de koelkast zet?
Wat een overdreven reactie zeg. Tot een x aantal jaren terug waren er niet eens koelkasten. De overdreven hygiëne is juist ontzettend slecht voor ons lichaam, er is geen weerstand meer. Ik ga never nooit niet mijn eten afkoelen in een bak water, de gedachte alleen al.quote:Op zondag 7 augustus 2005 13:41 schreef robber57 het volgende:
Eh , nee, je moet etenswaren zo snel mogelijk afkoelen zodat ze zo snel mogelijk onder de 10 graden komen.
Tussen 10 en 40 graden vermenigvuldiggen bacterien zich het snelst, tijdens zo'n uren durende "afkoel periode" op het aanrecht gaan bacterien helemaal bonanza.
Da's duidelijk!quote:Op zondag 7 augustus 2005 13:41 schreef robber57 het volgende:
Oplossing; hete spullen afkoelen in een bakje koud water en daarna meteen in de koelkast zetten.
Ik denk dat Piet bedoelde dat alleen het alleen om het gehakt gaat en niet om ander rundvlees, daar jij het over rundvlees had. Dus biefstukken etc komen daar niet vandaan.quote:Op zondag 7 augustus 2005 13:12 schreef juliusbackpacking het volgende:
[..]
Het kwam in zijn geheel hierheen, en sinds wanneer is gehakt geen vlees? En waarom zou voor gehakt andere regels gelden(mbt het invriezen) dan wanneer het niet gehakt(ww) is?![]()
Verder zijn we hier in het westen flink para omtrent hygiëne.
[professor Zuurbekje-modus]quote:Op maandag 8 augustus 2005 04:29 schreef McGry het volgende:
Volgens mij moet je wel heel extreem bezig zijn om echt problemen op de te lopen door slchte hygiene in de keuken..
Beschrijving van onze studentenstyle keuken: ´s nachts onbegaanbaar door de aanwezigheid van enge kakkerlakken (van wel 7cm!), een vies stinkend vaatdoekje dat altijd veel te lang wordt gebruikt, afwassen gebeurt onder koud water met een vies sponsje dat etenresten bevat, ´schone´ dingen ruiken dus nog vaak naar het vorige gerecht of hebben een licht kleur, mijn favoriete pan heeft al enkele maanden een aangekoekje zwarte vlek in het midden die er niet meer af gaat, het meeste bestek heeft roestvlekken, als de deur open staat komen de vogels binnen eten, er lopen overal grote rode mieren rond, we hebben één snijplank en één scherp mes, het aanrecht plakt en de vloer is vies...
Maar: ik ben nooit ziek!En aangezien het onmogelijk is om de keuken met mijn huidige huisgenoten netjes schoon te houden, vind ik het wel best zo.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |