Heb je je brieven wel eens aan iemand laten lezen die er echt kritisch iets over kan en durft te zeggen? Juist als het schrijven van brieven in de lijn van je opleiding ligt, is het moeilijk om kritiek te vragen. Maar vaak wel zinvol.quote:Op donderdag 4 augustus 2005 16:27 schreef Christine het volgende:
[..]
Ik weet best hoe je een sollicitatiebrief schrijft hoor.... maar momenteel schrijf ik voornamelijk open sollicitaties (bij gebrek aan geschikte vacatures) en die wil ik graag een beetje algemeen houden, zodat er nog een hoop mogelijk is. Ookal is dat misschien niet zo'n heel erg goede strategie...
Je kunt ze evengoed algemeen houden door een aantal totaal verschillende voorbeelden mee te sturen. Je drukt jezelf dan in een bepaalde hoek.quote:Op donderdag 4 augustus 2005 16:27 schreef Christine het volgende:
Ik weet best hoe je een sollicitatiebrief schrijft hoor.... maar momenteel schrijf ik voornamelijk open sollicitaties (bij gebrek aan geschikte vacatures) en die wil ik graag een beetje algemeen houden,
Oh, mijn brieven zijn op zich wel een beetje arrogant... ik weet dat ik hard werk en goed ben, dus dat zeg ik ook. Niet letterlijk op die manier, maar ik zeg bijvoorbeeld wel dat ik zeker weet dat ik een goede aanvulling zou zijn voor de organisatie.quote:Op donderdag 4 augustus 2005 16:29 schreef Oksel het volgende:
Zeg het eens wel, en kijk wat er gebeurd. Wees eens arrogant? Ben ik ook altijd. Krijg altijd de baan waar ik voor solliciteer.. (zijn altijd bijbaantjes geweest, dus beetje simpel, maargoed. Wel in dure clubs, het buitenland.. etc. etc.)
Als je open sollicitaties schrijft, mail of bel het bedrijf dan eerst even, en vraag heel neutraal of ze überhaupt ingaan op open sollicitaties. Ook hier ben ik door schade en schande wijs geworden hoor. Eerst stuurde ik zonder pardon gewoon een open sollicitatie, inclusief CV en teksten die ik eerder geschreven heb. Daar kwam vervolgens nauwelijks reactie op. Vraag je het eerst, dan krijg je al veel meer respons. En een 'nee' is in ieder geval vervelend. Maar je kunt beter een 'nee' op ene korte vraag hebben, dan een 'nee' op een hele brief. het bespaart je enorm veel tevergeefs werk.quote:Op donderdag 4 augustus 2005 16:27 schreef Christine het volgende:
[..]
Ik weet best hoe je een sollicitatiebrief schrijft hoor.... maar momenteel schrijf ik voornamelijk open sollicitaties (bij gebrek aan geschikte vacatures) en die wil ik graag een beetje algemeen houden, zodat er nog een hoop mogelijk is. Ookal is dat misschien niet zo'n heel erg goede strategie...
Daar heb je gelijk in, maar ik schrijf eigenlijk alleen maar als ik op de internetsite van <betreffende organisatie> geen vacatures heb gezien, en als er bij staat dat open sollicitaties welkom zijn.quote:Op donderdag 4 augustus 2005 16:35 schreef _Arual_ het volgende:
[..]
Als je open sollicitaties schrijft, mail of bel het bedrijf dan eerst even, en vraag heel neutraal of ze überhaupt ingaan op open sollicitaties. Ook hier ben ik door schade en schande wijs geworden hoor. Eerst stuurde ik zonder pardon gewoon een open sollicitatie, inclusief CV en teksten die ik eerder geschreven heb. Daar kwam vervolgens nauwelijks reactie op. Vraag je het eerst, dan krijg je al veel meer respons. En een 'nee' is in ieder geval vervelend. Maar je kunt beter een 'nee' op ene korte vraag hebben, dan een 'nee' op een hele brief. het bespaart je enorm veel tevergeefs werk.
Ook dan: eerst in een kort mailtje vragen. Ik vertelde al dat ik ooit ergens solliciteerde net op het moment dat er tekstschrijvers ontslagen waren. En dat bedrijf had die mededeling ook gewoon op de website staan. Omdat in andere delen van het bedrijf (DTPérs, grafische vormgevers enz.) nog wél groei zat.quote:Op donderdag 4 augustus 2005 16:39 schreef Christine het volgende:
[..]
Daar heb je gelijk in, maar ik schrijf eigenlijk alleen maar als ik op de internetsite van <betreffende organisatie> geen vacatures heb gezien, en als er bij staat dat open sollicitaties welkom zijn.
En niet te vergeten: ze zoeken iemand die een goed netwerk heeft opgebouwd door zijn werkervaringquote:Op donderdag 4 augustus 2005 14:10 schreef D.O.L.F het volgende:
Wanneer je 'te licht' wordt bevonden voor een functie is het inderdaad waarschijnlijk dat ze op zoek zijn naar iemand met meer ervaring. Zo kan het zijn dat het gaat om een projectmanagementfunctie waarbij ze iemand in gedachte hebben die al eens een soortgelijke functie heeft vervuld.
quote:Op donderdag 4 augustus 2005 15:48 schreef rekenwonder het volgende:
[..]
Als afgestudeerde HBO'er communicatie had je natuurlijk gewoon moeten vragen om meer uitleg :-)
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |