Geen ervaring betekend in 90% van de gevallen in deze tijd, hup, direct de prullenbak in! Je moet in eerste instantie zorgen dat je wordt uitgenodigd voor een eerste gesprek en opvallen tussen de grijze massa. Daarna kun je je bewijzen in een gesprek so to speak.quote:Op donderdag 4 augustus 2005 15:34 schreef Hakkert het volgende:
[..]
Dit betekent trouwens inderdaad dat je te weinig ervaring hebt voor de functie. Maar ga nou niet je CV aandikken zoals hierboven al is gesuggereerd, want daarma kan je alleen maar op je bek gaan.
Wat je in de solli-brief volgens mij zou moeten zetten is dat je weet dat je niet veel ervaring hebt, maar wel leergierig bent en snel dingen oppikt.
De markt is gewoon verzadigd; bij 100 sollicaties op 1 vacature is de kans zo goed als nihil dat je wordt aangenomen, hoe goed je ook bent. Misschien voor jezelf beginnen, of een extra studie doen die wat specifiekere competenties oplevert?quote:Op donderdag 4 augustus 2005 15:39 schreef _Arual_ het volgende:
[..]
ik heb mijn CV nooit aangedikt. Ik kan wel zeggen dat ik al enorm veel gepubliceerd heb - maar dat is te gemakkelijk om na te gaan.
Er is in de communicatiebranche momenteel gewoon enorm veel concurrentie. ik ben afgewezen voor vacatures waar ook 300 anderen op hadden gereageerd, waaronder veel ervaren journalisten. Daarbij val ik ook gewoon in het niet.
Ja, er is altijd behoefte aan mensen die een goede tekst kunnen schrijven. En als neerlandicus hoef je je niet eens te beperken tot de functies die hierboven zijn genoemd. Ik werk momenteel al bijna vier jaar in een staffunctie bij een grote stichting. Zo zie je maar weer.quote:Op donderdag 4 augustus 2005 15:23 schreef _Arual_ het volgende:
Nederlands is echt niet zo heel erg beperkt hoor. Ik doe maar eens een gooi. Wat dacht je van mensen die bij uitgeverijen werken? Tekstbureau? Voorlichter? Communicatiemedewerker? Journalist? Webschrijver? Redacteur? Ontwikkelaar van lesmateriaal? Reclamebureau? Copywriter? Docent? Ooit eens gezien hoeveel er geschreven en gelezen wordt in deze maatschappij?
Ik heb het geluk dat ik bij mijn oude stage-adres aan de bak kan. Daar ga ik dus flink wat werkervaring opdoen. Dat is twee dagen in de week, straks. Ik heb dan nog zeeën van tijd om er iets naast te doen, een studie, freelancewerk, vrijwilligerswerk... Ik geef mezelf gewoon nog een paar jaar de tijd om het allemaal op orde te krijgen. Anderen zijn op mijn leeftijd vaak bij lange naa nog niet klaar met hun studie. Misschien is dat wel een van de problemen geweest: 23 vinden veel mensen wel erg jong.quote:Op donderdag 4 augustus 2005 15:43 schreef Diederik_Duck het volgende:
[..]
De markt is gewoon verzadigd; bij 100 sollicaties op 1 vacature is de kans zo goed als nihil dat je wordt aangenomen, hoe goed je ook bent. Misschien voor jezelf beginnen, of een extra studie doen die wat specifiekere competenties oplevert?
Als afgestudeerde HBO'er communicatie had je natuurlijk gewoon moeten vragen om meer uitleg :-)quote:Op donderdag 4 augustus 2005 13:45 schreef Christine het volgende:
Maar wat betekent het eigenlijk? "Te licht" voor een functie???
Ik was 22 toen ik klaar was met mijn studie journalistiek. Heb indertijd direct een baan aangeboden gekregen bij iemand die me kende van mijn stage en heb 1 brief gestuurd waarbij ik tot de laatste 3 van de 500 respondenten kwam.quote:Op donderdag 4 augustus 2005 15:48 schreef _Arual_ het volgende:
[..]
Ik heb het geluk dat ik bij mijn oude stage-adres aan de bak kan. Daar ga ik dus flink wat werkervaring opdoen. Dat is twee dagen in de week, straks. Ik heb dan nog zeeën van tijd om er iets naast te doen, een studie, freelancewerk, vrijwilligerswerk... Ik geef mezelf gewoon nog een paar jaar de tijd om het allemaal op orde te krijgen. Anderen zijn op mijn leeftijd vaak bij lange naa nog niet klaar met hun studie. Misschien is dat wel een van de problemen geweest: 23 vinden veel mensen wel erg jong.
Dan ben je echt een uitzondering! Ik hoor van medestudenten dat ze maar iets heel anders gaan doen, verder studeren, of vrijwilligerswerk aanpakken. Er is bijna niemand die direct ergens binnenkomt. Alleen mensen die al connecties hebben, zoals bijvoorbeeld een stage of een familielid dat in dezelfde branche werkt.quote:Op donderdag 4 augustus 2005 15:52 schreef Ripley het volgende:
[..]
Ik was 22 toen ik klaar was met mijn studie journalistiek. Heb indertijd direct een baan aangeboden gekregen bij iemand die me kende van mijn stage en heb 1 brief gestuurd waarbij ik tot de laatste 3 van de 500 respondenten kwam.
Niet dat ik nou zo tof ben of zo, maar het hangt volgens mij vooral af van hoe aansprekend mensen je brief vinden en hoe goed je het doet in je gesprek. Ik heb zonder al te veel ervaring altijd prima banen kunnen krijgen namelijk.
Omdat ze daar toch echt minder behoefte hebben aan Neerlandici!quote:Op donderdag 4 augustus 2005 15:58 schreef Oksel het volgende:
En waarom zoeken mensen niet in het buitenland naar werk? Landen als Australie, Amerika?
Ik denk dat competenties de sleutel zijn voor het vinden van een baan. En die kun je bijvoorbeeld op doen door werkervaring. Het kan echter ook anders. Ik ben bijvoorbeeld nog niet eens helemaal afgestudeerd, maar ik heb uit elk van mijn sollicitaties (3 stuks) een aanbod gesleept. (ja, feliciteren mag. Afgunstig zijn ook)quote:Op donderdag 4 augustus 2005 15:40 schreef Developersrus het volgende:
[..]
Geen ervaring betekend in 90% van de gevallen in deze tijd, hup, direct de prullenbak in! Je moet in eerste instantie zorgen dat je wordt uitgenodigd voor een eerste gesprek en opvallen tussen de grijze massa. Daarna kun je je bewijzen in een gesprek so to speak.
quote:Op donderdag 4 augustus 2005 15:56 schreef Oksel het volgende:
Ja maar Ripley, jij bent gewoon een goedkope slet. Ik bedoel, een lekker wijf.Met een geile, hoerige uitstraling die elke werkgever leuk vind..
niet?quote:Op donderdag 4 augustus 2005 16:05 schreef Ripley het volgende:
[..]
Net alsof je als werkgever niet op zoek bent naar iemand die zijn werk gewoon goed doet.
En ik ben niet echt er van gediend om aan gerefereerd te worden als zijnde een goedkope slet met een hoerige uitstraling![]()
In Duitsland kun je overigens wel terecht als Neerlandicus.quote:Op donderdag 4 augustus 2005 16:01 schreef _Arual_ het volgende:
[..]
Omdat ze daar toch echt minder behoefte hebben aan Neerlandici!![]()
Je hapt wel lekker.quote:Op donderdag 4 augustus 2005 16:05 schreef Ripley het volgende:
[..]
Net alsof je als werkgever niet op zoek bent naar iemand die zijn werk gewoon goed doet.
En ik ben niet echt er van gediend om aan gerefereerd te worden als zijnde een goedkope slet met een hoerige uitstraling![]()
Ik kwam nooit verder dan een brief...quote:Op donderdag 4 augustus 2005 16:07 schreef Oksel het volgende:
En tja, dan uitstraling hé? Als je dat niet hebt..
Mijn bijnaam vroeger thuis was dan ook pac manquote:
Het lijkt me dat je als neerlandicus juist wel over de tools zou moeten beschikken om indruk te maken met een brief?quote:Op donderdag 4 augustus 2005 16:11 schreef _Arual_ het volgende:
[..]
Ik kwam nooit verder dan een brief...
Misschien toch maar een pasfoto bijvoegen dan?![]()
Als freelancer kan je beter een BTW-nummer aanvragen, maar ook daar moet je een bepaald aantal opdrachtgevers per jaar voor hebben.quote:Op donderdag 4 augustus 2005 16:07 schreef D1 het volgende:
Klinkt misschien dom, maar schrijf jezelf bij de Kamer van Koophandel in als éénmanszaakje. Ook al kun je geen opdrachten vinden, het toont wel aan dat je een persoon bent die initiatief durft te nemen en van aanpakken weet.
Vaak zijn dat kwaliteiten die werkgevers hoog aanslaan...
Natuurlijk moet je dat wel in een brief zetten! Zeker als je er (blijkbaar) al ervaring mee hebt. Om aan te tonen dat je daadwerkelijk goed bent, kun je een voorbeeld meesturen over hoe je iets opgelost hebt.quote:Op donderdag 4 augustus 2005 16:19 schreef Christine het volgende:
Ik bedoel: beide vacatures waar ik zogezegd "te licht" voor zou zijn, hadden een profiel waarvan ik dacht: dat heb ik allemaal al eens gedaan en zou ik zo weer kunnen doen. En nog goed ook. Maarja, dat kan je niet echt zeggen in een brief/cv, want iedereen kan wel zeggen dat 'ie goed is.
Ik weet best hoe je een sollicitatiebrief schrijft hoor.... maar momenteel schrijf ik voornamelijk open sollicitaties (bij gebrek aan geschikte vacatures) en die wil ik graag een beetje algemeen houden, zodat er nog een hoop mogelijk is. Ookal is dat misschien niet zo'n heel erg goede strategie...quote:Op donderdag 4 augustus 2005 16:24 schreef rekenwonder het volgende:
[..]
Natuurlijk moet je dat wel in een brief zetten! Zeker als je er (blijkbaar) al ervaring mee hebt. Om aan te tonen dat je daadwerkelijk goed bent, kun je een voorbeeld meesturen over hoe je iets opgelost hebt.
Voor iemand die communicatie gestudeerd heeft, vind ik dat je matig op de hoogte bent van hoe je een sollicitatiebrief schrijft.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |