abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_29394756
registreer om deze reclame te verbergen
Ook de Portugese Superliga gaat weer beginnen binnenkort en door de entree van Nederlandse coaches is die extra aardig om te volgen.

De teams:


BENFICA

Trainer: Ronald Koeman
Belangrijkste spelers: Quim Sampaío, Miguel, Luisão, Petit, Simão Sabrosa, Nuno Gomes

De kampioen van vorig seizoen zag coach Giovanni Trapattoni vertrekken en haalde onze landgenoot Ronald Koeman binnen om in ieder geval de titel te verdedigen en eventueel Europees succes te behalen. Om hem daarbij te helpen, bleef de selectie grotendeels intact. Koeman kreeg zelfs versterkingen, waarvan Andriy Karyaka en de Braziliaan Léo de belangrijkste zijn. Vorig jaar was Benfica vooral erg degelijk en konden de gevaarlijke aanvallers vaak het verschil maken. Simão Sabrosa, Nuno Gomes en Geovanni zijn allen creatief en kunnen een doelpunt maken, terwijl de Angolees Pedro Mantorras na veel blessureleed in de tweede seizoenshelft al weer liet zien terug op weg naar zijn oude niveau te zijn. Koeman wil graag nog een extra spits aantrekken, maar ook met deze selectie behoort een titel tot de mogelijkheden.


Nuno Gomes, de sterspits van Benfica

FC PORTO

Trainer: Co Adriaanse
Belangrijkste spelers: Vítor Baía, Nuno Valente, Benni McCarthy, Jorginho, Hélder Postiga, Lucho González

FC Porto beleefde in het seizoen na de succesvolle periode onder Mourinho geen sterk seizoen. Wonderbaarlijk was het al dat men uiteindelijk nog tweede werd. Drie trainers stonden voor de groep, nu moet Co Adriaanse het gaan doen. Het is afwachten hoe dat uitpakt. Adriaanse werkt aan het inslijpen van zijn bekende systeem en selecteert daarbij naar eigen inzicht. Boegbeeld Jorge Costa werd evenals de nationale linksback Nuno Valente thuisgelaten voor het Amsterdam Tournament, terwijl Hélton best wel eens Vítor Baía uit de ploeg kan keepen. Niet vreemd, aangezien de nieuwe Braziliaan vorig jaar de beste keeper van de Superliga was, maar wel gewaagd. Vítor Baía, maar ook Jorge Costa, zijn namelijk ware volkshelden in Oporto. Ook "vedette" Ricardo Quaresma dreigt buiten de boot te vallen. Hoe gaan de sterren hiermee om? En de fans? Hoe lang duurt het inslijpen van het systeem? Krijgt Co de tijd? Veel onzekerheden dus, maar FC Porto doet altijd mee om de titel en dus ook nu. Ondanks het verlies van Costinha, Seitaridis en Maniche.


Benni McCarthy, vorig jaar topscorer van FC Porto

SPORTING PORTUGAL

Trainer: José Peseiro
Belangrijkste spelers: Ricardo Pereira, Deivid, Beto, Anderson Polga, Custódio, João Moutinho, Liédson

Onzekerheid is er ook bij de nummer drie van vorig seizoen en verliezend UEFA Cupfinalist Sporting Portugal, bij ons beter bekend als Sporting Lissabon. Liédson is nog altijd niet officieel verkocht, Fábio Rochemback heeft nog geen groen licht van Barcelona om weer voor Sporting uit te komen en routiniers Pedro Barbosa en Rui Jorge kregen geen nieuw contract. In hen plaats kwamen onbekendere spelers, onder wie Manoel. Deze oud-spits van PSV deed het goed bij degradant Moreirense en moet gaan concurreren met de andere aanvallers, onder wie dus nog Liédson en de nieuwe Braziliaan Deivid. De vorig seizoen leukst voetballende ploeg van de Superliga zal met name defensief moeten verbeteren en moeten hopen dat de spitsen even productief blijven als vorig seizoen. Dan is een titel mogelijk.


Liédson viert één van zijn vele goals als topscorer van de Superliga 2004/05

SPORTING BRAGA

Trainer: Jesualdo Ferreira
Belangrijkste spelers: Hugo Leal, Paulo Santos, Luís Loureiro, Cândido Costa

Braga, in Nederland vooral bekend vanwege hun ontmoeting met Vitesse in de UEFA Cup enkele jaren terug en hun harde spel daarin, werd afgelopen seizoen vierde. Dat kwam vooral door het hechte collectief en de goals van huurling João Tomás. Hij is weer vertrokken, waardoor Braga aanvallend veel in lijkt te moeten leveren. Van de nieuwelingen is het afwachten hoe ze aanslaan, al is ex-PSG speler Hugo Leal normaliter een goede aanwinst. Middenvelder Luís Loureiro zal voor een plek in de nationale selectie spelen en de international zal dus de drijvende kracht in dit team zijn, dat opnieuw Europees voetbal zou moeten kunnen halen.


Cândido Costa, spits van Braga

VITORIA GUIMARÃES

Trainer: Jaime Pacheco
Belangrijkste spelers: Mário Sérgio, Marek Saganowski, Paulo Sérgio, Sebastian Svård

De nummer vijf van afgelopen seizoen onderging een ware metamorfose. Ex-trainer van Mallorca, Jaime Pacheco, staat nu voor de groep en zag 16 spelers vertrekken en daar 15 man voor in de plaats komen. Het is dus afwachten hoe snel dat allemaal in elkaar gaat vallen. Zeker is wel dat Pacheco een prima trainer is en dat hij als geen ander in staat geacht moet worden de ploeg snel op te bouwen. Meer dan een nieuwe vijfde plaats lijkt echter onmogelijk.


Oud-Feyenoorder Marek Saganowski speelt nu in Portugal

BOAVISTA

Trainer: Carlos Brito
Belangrijkste spelers: José Manuel, William Souza, William Andem, Faye Fary, Diogo Valente

De club in de fraaie dambordshirts is een ploeg die in sommige seizoenen ineens opduikt in de titelstrijd. Vorig seizoen werd men zesde, een rangschikking die de ploeg wel paste. Ook dit seizoen zullen ze voor zo'n klassering spelen. Topscorer José Manuel bleef, terwijl ook de Senegalees Faye Fary in Portugal een naam heeft op doelpuntengebied. Van de nieuwe Braziliaan William Souza wordt eveneens één en ander verwacht, veteraan en ex-international João Pinto verliet de club.


Faye Fary, al jaren doeltreffend in de Superliga

MARÍTIMO FUNCHAL

Trainer: Rui Rodrigues
Belangrijkste spelers: Mitchell van der Gaag, Nuno Morais, Ferreira

Marítimo is bij ons vooral bekend vanwege Van der Gaag. Even leek Yuri Rose de tweede Nederlander bij de nummer zeven van vorig seizoen te worden, maar dat ging niet door. Ook bij Marítimo vond een grondige ombouw van de selectie plaats. Gewaardeerde krachten als Bino, Chainho, Silas, Zeca, Peña en Rui Marques gingen weg, Alan werd door FC Porto gekocht. Onbekende nieuwelingen, vooral Brazilianen en Balkanners, moeten hun plaats innemen. Wel kwamen Filipe Oliveira en Nuno Morais van Chelsea, maar de kwaliteiten van mannen als Damir Pekic, Walter Júnior en Valney laten zich nog moeilijk inschatten. Wel kanshebber op Europees voetbal, gezien de traditie.


Onze landgenoot en aanvoerder van Marítimo, Mitchell van der Gaag

RIO AVE

Trainer: António Sousa
Belangrijkste spelers: André Vilas Boas, Milhazes, Bruno Mendes, Evandro

Bij de nummer acht van vorig seizoen speelde de Nederlandse Marokkaan Junas Naciri. Ook Ron van Es speelde kort voor deze club, die de laatste jaren uitgroeide tot een stabiele middenmoter. Naciri is inmiddels weg, de aan Porto uitgeleende André Vilas Boas keerde terug. Hij redde het daar niet, maar is voor Rio Ave een prima speler. Dit team speelt altijd om handhaving en zal daar vermoedelijk dit seizoen ook weer ruim in slagen.

[IMG]
[url=http://img.photobucket.com/albums/v171/rioave/evandro/evandro0610_record.jpg[/IMG]]http://img.photobucket.com/albums/v171/rioave/evandro/evandro0610_record.jpg[/IMG][/url]
Evandro, de spits van Rio Ave

BELENENSES

Trainer: Carlos Carvalhal
Belangrijkste spelers: Lubo Djurdjevic, Paulo Silas, Romeu, Meyong, Amaral

Belenenses werd vorig seizoen negende, vooral door de goals van Henri Arnould Antchouet. Die spits vertrok echter richting Spanje. Met de Kameroener Meyong is die vacature echter goed ingevuld, terwijl ook Paulo Silas van Wolverhampton Wanderers een goede aanwinst is. Belenenses wil dit jaar echt meespelen om de Europese plaatsen, maar lijkt net iets tekort te komen.


Albert Meyong, vorig jaar vaak succesvol

VITORIA SETÚBAL

Trainer: Norton de Matos
Belangrijkste spelers: Mamadou Diakité, Binho, Heitor

Als er één ploeg treurig terug zal kijken op de transferperiode, dan is het dit Vitoria Setúbal wel. Vorig seizoen keurig en verrassend tiende, nu vertrokken bijna alle spelers die daar in hoge mate voor verantwoordelijk waren. Doelman Paulo Ribeiro wordt nu derde man bij FC Porto, Sandro is door Adriaanse al uitgeroosterd, Jorginho wordt er wel basisspeler, terwijl ook spits Meyong vertrok. Ook Igor en de huurlingen Bruno Moraes en José Rui verlieten Setúbal, dat er op het oog mindere spelers voor terugkrijgt. Een hernieuwde stunt lijkt lastig, degradatie moet zelfs niet uitgesloten worden. Niet vreemd dus dat men verwoede pogingen onderneemt Sandro en Paulo Ribeiro van FC Porto terug te huren.

PENAFIEL

Trainer: Luís Castro
Belangrijkste spelers: Orahovac, Jacques, José Rui, Fernando Aguiar, Rolf Landerl, Ljubinko Drulovic

Middenmoter Penafiel kocht leuk in met enkele jonge en opvallende spelers, maar zag ook routinier Antonio Folha stoppen, huurling Edgar Marcelino naar RBC trekken en topscorer Wesley een contract tekenen bij het Spaanse Alavés. Veel zal afhangen van de geslepen vos Drulovic. Opnieuw een elfde plaats zou men prima vinden.


Veteraan Drulovic, nu spelend voor Penafiel

NACIONAL

Trainer: Manuel Machado
Belangrijkste spelers: Ricardo Fernandes, Diego Benaglio, Alex, Hilário, Ávalos

Nacional zag het vorig seizoen flink mislukken. De twaalfde plaats strookte niet met de doelstelling om Europees voetbal te halen. Dat zal ook dit seizoen lastig worden, want de nieuwelingen zijn niet de meest spraakmakende. Bovendien vertrok de sterke middenvelder Gouveia, een heuse aderlating.

GIL VICENTE

Trainer: Ulisses Morais
Belangrijkste spelers: Armando Gouveia, Rodolfo Lima, Jorge Baptista, Gregory

Gil Vicente werd vorig seizoen dertiende en was daar tevreden mee. Ook nu speelt men om handhaving, waarbij de nieuwkomer Armando Gouveia wel eens een belangrijke pion kan worden.

ACADÉMICA

Trainer: Nelo Vingada
Belangrijkste spelers: Hugo Alcântara, Bruno Reis, Dani Mallo, Luciano Fonseca

De nummer veertien van vorig seizoen was lange tijd het filiaal van Benfica. Jonge spelers van die club werden verhuurd aan Académica, toen die club een niveau lager speelde. De laatste jaren is dat verband verbroken en doet Académica het op eigen kracht. Daardoor is de ploeg structureel degradatiekandidaat, ook dit seizoen weer. Bruno Reis, de excentrieke Braziliaan van Maccabi Tel Aviv, moet de nieuwe spelmaker worden. Verdediger José Antonio ging naar Gladbach, de Bundesliga in.

UNIÃO LEIRIA

Trainer: José Gomes
Belangrijkste spelers: Cadu da Silva, Paulo César, Gabriel

Dat Leiria vorig seizoen vijftiende werd en niet degradeerde, dankte men vooral aan het uitstekende keeperswerk van Hélton. De Braziliaan staat nu echter onder contract bij FC Porto. Ook de Kroatische spits Peter Krpan verliet Leiria, zodat acuut degradatiegevaar dreigt. Cadu da Silva komt over van GBA uit België en moet voor de goals gaan zorgen. Of dat voldoende is?

PAÇOS FERREIRA

Trainer: José Mota
Belangrijkste spelers: Renato Queirós, Primo, Fredy

De kampioen van de Liga de Honra moet het dit jaar op hoger niveau doen. Structureel hebben die clubs het lastig en dus zal ook Paços Ferreira het moeilijk krijgen. De ploeg heeft wel de ervaring van eerdere verblijven in de Superliga en hoopt dan ook op handhaving. Niets meer of minder.

NAVAL

Trainer: Manuel Cajuda
Belangrijkste spelers: Bessa, Giovanini, Saulo, Tixier

De tweede en meest verrassende promovendus. Ook Naval gaat voor handhaving en heeft amper spelers die bekend zijn in ons land. Giovanini, de lange Braziliaanse stopper die van Maccabi Tel Aviv kwam en tegen Ajax meedeed is de enige met een beetje bekendheid. Zijn komst is echter onzeker, nu ook Belgische clubs aan hem trekken. Lijkt een zekere degradant.

ESTRELA AMADORA

Trainer: António Conceição
Belangrijkste spelers: Amoreirinha, Bruno Vale, Paulo Machado, Valdir

De derde promovendus, die ook al de nodige ervaring op het hoogste niveau heeft en dus terugkeerde. Op basis van de naam die de ploeg opbouwde, wist men enkele spelers van Porto, Benfica en Sporting los te weken die moeten helpen de ploeg in de Superliga te houden. Dat zou zomaar eens kunnen. Lijkt van de drie nieuwelingen de grootste kanshebber erin te blijven.


De eerste speeldag, op 21 augustus:

FC Porto - E. Amadora
V. Guimarães - Naval
Penafiel - Rio Ave
U. Leiria - Sp. Braga
Sporting - Belenenses
Gil Vicente - Marítimo
Académica - Benfica
P. Ferreira - Nacional
Boavista - V. Setúbal

[ Bericht 0% gewijzigd door methodmich op 04-08-2005 18:58:24 ]
ASWH, de trots van de regio
pi_29395148
Leuk om te volgen

Goede OP trouwens
pi_29395230
Hup Co. Porto wordt kampioen.
pi_29395985
registreer om deze reclame te verbergen
Wederom leuke analyses/voorspellingen om te lezen.

Die William die bij Boavista speelt, is dat dezelfde William die vorig jaar even bij PSV op proef was. Of weet je dat niet?
pi_29396021
quote:
Op woensdag 3 augustus 2005 16:11 schreef Ricky_ het volgende:
Hup Co. Porto wordt kampioen.
Het gaat slecht, maar verder gaat het goed.
pi_29396765
quote:
Op woensdag 3 augustus 2005 16:32 schreef Bos81 het volgende:
Wederom leuke analyses/voorspellingen om te lezen.

Die William die bij Boavista speelt, is dat dezelfde William die vorig jaar even bij PSV op proef was. Of weet je dat niet?
Als dat William Souza van Santos was wel. De andere William is William Andem, oude keeper.
ASWH, de trots van de regio
pi_29396860
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
Op woensdag 3 augustus 2005 16:55 schreef methodmich het volgende:

[..]

Als dat William Souza van Santos was wel. De andere William is William Andem, oude keeper.
Dan is hij het,
pi_29427721
Nog wat plaatjes ingevoegd.
ASWH, de trots van de regio
  donderdag 4 augustus 2005 @ 19:04:04 #9
126680 pafnl
elmaravilhoso
pi_29427791
quote:
Op woensdag 3 augustus 2005 16:11 schreef Ricky_ het volgende:
Hup Co. Porto wordt kampioen.
blij dat de enorme HONDE... weg is uit holland
pi_29564360
Pedro Barbosa kon na zijn gedwongen afscheid bij Sporting Portugal geen club meer vinden en stopt nu definitief. Mooie speler altijd geweest.

Co speelt met vuur door Quaresma, Diego en Jorge Costa uit de selectie te verwijderen. De laatste, aanvoerder van vorig seizoen, was vorig jaar van grote invloed op de ontslagen van coaches.

Nederlandse Marokkaan Junas (Naciri) gaat voor Moreirense, degradant van vorig jaar, spelen.
ASWH, de trots van de regio
pi_29573032
Jorge Costa verwijderen lijkt me niet verkeerd als hij een grote negatieve invloed kan veroorzaken. Quaresma erbuiten laten vind ik wel vreemd.
That's all folks!
pi_29580928
Nou, Jorge Costa heeft een negatievere invloed als je hem verwijdert dan wanneer je hem er gewoon bij houdt.

Diego is wel terecht, die was slecht vorig seizoen. Quaresma is wel een eigengewaande vedette, dus die kan ook lastig worden.
ASWH, de trots van de regio
pi_29618264
quote:
Ronald Koeman heeft eerste prijs te pakken

14/8/2005 0 :03

Voor Ronald Koeman is de druk al weer een klein beetje van de ketel. De nieuwbakken Benfica-coach heeft z'n eerste prijs binnen. De finale van de Portugese supercup tegen Vitória Setúbal werd het het voordeel van de hoofdstedelingen beslist: 1-0.

Al te overtuigend ging het overigens nog niet voor Koeman en de zijnen. Maar in Portugal, waar het resultaat heilig is, doet het spel eigenlijk minder ter zake. En het resultaat was er, door één enkele treffer van Nuno Gomes, die in de zesde minuut na rust raak mikte.
pi_29629766
Tegen Setúbal is dat vrij matig inderdaad, 1-0. Maar goed, Ronald heeft al één prijs, met dank aan Nuno Gomes. Overigens is dit de eerste keer sinds 1990 dat Benfica deze beker wist te veroveren.
ASWH, de trots van de regio
pi_29718142
quote:
Porto: spelers prijzen Adriaanse de hemel in

17/8/2005 12:31

Co Adriaanse lijkt geen kwaad te kunnen doen bij de spelers van FC Porto. Tenminste, bij de gelukkigen die deel zijn blijven uitmaken van de selectie en die hopen op een basisplaats. In de Portugese pers verschenen de laatste dagen artikelen waarin de buitenlandse sterren hem de hemel in prijzen.
Zo noemde de Argentijnse aanwinst Lucho González de voetbalopvatting van zijn nieuwe trainer in O Jogo 'heel erg mooi'. 'Hij wil dat we de baas zijn op het veld, de bal hebben en hem snel laten rondgaan', aldus de middenvelder. 'En dat past goed bij ons want wij willen ook mooi spelen.'

González' Braziliaanse collega en concurrent Diego is eveneens lovend. 'Adriaanse is uitstekend', laat hij optekenen in Record. 'Hij is een geweldige trainer. Ik hoop dat hij veel succes bij Porto zal hebben want dat betekent dat wij spelers dat ook hebben.'

Drie weken geleden kreeg Adriaanse nog een veeg uit de pan van een teleurgestelde speler, met wie hij niet verder wilde. Leo Lima speelde volgens de ex-coach van Ajax en AZ te Braziliaans, als een postbode die de bal brengt.

Maar de trotse Braziliaan ziet dat anders en heeft bewijs dat zijn manier van spelen beter is. 'Brazilië is vijfvoudig wereldkampioen. Nederland heeft nog helemaal niets. De Braziliaanse school is de beste en daarover hoeven we niet te discussiëren.'
pi_29718215
Zal MM leuk vinden

Wel leuk voor Co!
pi_29720569
Diego in Record? Diego is uit de selectie geschopt door Co, dus dat lijkt me wel heel sterk.
ASWH, de trots van de regio
pi_29790312
Vanavond speelt Sporting al, tegen Belenenses.

Koeman is Miguel kwijtgeraakt en haalde met Nélson van Boavista al een eventuele nieuwe rechtsback.

Co heeft ondertussen een dikke zege op Estrela Amadora beloofd en Diego schoorvoetend teruggehaald bij de selectie, na een blessure bij Benni.
ASWH, de trots van de regio
pi_29807734
En begonnen:Was te verwachten, Sporting eerste koploper dus.
ASWH, de trots van de regio
pi_29843744
Ronald wint niet bij Académica:Ook Boavista en Setúbal spelen doelpuntloos gelijk.
ASWH, de trots van de regio
pi_29843792
Lekker begin voor Koeman

Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
pi_29854518
Co start met een 1-0 overwinning.
pi_29868934
Inderdaad:Opvallend dus dat Vitor Baía eerste keus blijft, veilige en verstandige keuze natuurlijk van Co. Ook Diego teruggehaald in de basis.

Andere uitslagen:

Gil Vicente - Marítimo 1-0, ondanks een 7 voor aanvoerder Van der Gaag.
Penafiel - Rio Ave 0-2
Vitoria Guimarães - Naval 0-2, verrassing van de speeldag
Paços Ferreira - Nacional 0-1

Vanavond nog Leiria tegen Braga.
ASWH, de trots van de regio
pi_29868977
Die punten die worden gegeven Ibson een 1, Postiga een 3
pi_29869028
Ze doen daar niet moeilijk inderdaad. Ze kijken ook naar wat een speler zou moeten kunnen, Postiga heeft met al zijn kwaliteiten dus erg slecht gespeeld blijkbaar.
ASWH, de trots van de regio
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')