Wie zegt dat het om een gemiddeld doe het zelf projectje gaat.quote:Op dinsdag 12 juli 2005 16:36 schreef doemaardrie het volgende:
Een halfsteens muurtje kun je ongetwijfeld hoger optrekken dan nodig is voor het gemiddelde doe het zelf projectje.
B.v. een binnenmuur langs een trap van 9 meter hoog die haaks op een buitengevel staat. Of een achter gevel van 7,50 meter hoog. De neerwaardsedruk is daarbij te verwaarlozen. De zijwaardse drukken niet. Hoeveel dit kan hebben wordt o.a. door de dikte van de muur bepaald en door asimetrische belastingen door daken, vloeren en kozijenen of neigend metselwerk.quote:Op dinsdag 12 juli 2005 17:27 schreef KeessieK het volgende:
wat wil je gaan bouwen dan?als je het mij vraagt valt dit gewoon te verwaarlozen.. je zal nooit in 1 dag 10 meter hoog kunnen metselen, dus als je op een dag 2 meter hoog bent, en dat is al aan de hoge kant, dan is de volgende dag deze 2 meter genoeg uitgehard om er vrolijk op door te metselen..
Is toch per situatie verschillend, lig tocht aan de zijdelingze drukken van het dak enz. niet doordenkend persoonquote:Op dinsdag 12 juli 2005 20:51 schreef KeessieK het volgende:
oke, helaas heb ik voor die zijwaartse drukken enzo geen antwoord tot hoe hoog je dan kan gaan, maar is het niet een idee om hier een keer een constructeur voor te vragen?
quote:Op dinsdag 12 juli 2005 20:57 schreef Wojworshebn het volgende:
[..]
Is toch per situatie verschillend, lig tocht aan de zijdelingze drukken van het dak enz. niet doordenkend persoon
Oh sorry, dacht dat jij een constructeur wou gaan vragen hoe hoog je een muur mag metsellen, maar dat was dus die andere knakkerquote:
In de geschtste muren, gaat het om symetrisch belaste muren (goed lezenquote:Op dinsdag 12 juli 2005 20:57 schreef Wojworshebn het volgende:
Is toch per situatie verschillend, lig tocht aan de zijdelingze drukken van het dak enz. niet doordenkend persoon
Er werdt mij net verteld dat er ook een aantal formules voor de p factor zijn.quote:Op dinsdag 12 juli 2005 23:07 schreef tnimble het volgende:
die factor p leidt uit de verhouding tussen hoogte en breedte van de muur Hf is meestal de hoogte van een muur. Voor een vrijstaande muur is deze factor 1.0 voor een gesteundewand is deze kleiner dan 1.0 Maar ik heb hier geen tabellen bij.
Betreft het een dragend mestelwerk penant ?quote:Op woensdag 13 juli 2005 11:53 schreef tnimble het volgende:
ingewikkelde formules
Deze formule komt uit een KNB publikatie over gewapende en ongewapende metsel werken. De andere formules met de P factoren komen uit NBN B 24-301 dit is de belgische NEN. En komt ook de formule uit de KNB publicatie weer terug (maa dan met andere benamingen voor de letters). De KNB wordt samengesteld uit de NEN.quote:Op woensdag 13 juli 2005 12:07 schreef Keijs het volgende:
Van die formules die je gebruikt begrijp ik geen reet, een berekening is ook niet nodig denk ik, alleen als het vloerdragende penanten zijn moet je toch even een knikberekening maken vlgs de TGB Steen NEN6790.
De muur die er werkelijk gaat komen zal lager zijn, en ook gewapend worden, en komt zeer zeker op de fundering te staan. Deze fundering is al aanwezig en is 60cm breed gemetseld.Hier laat ik eerst iemand naar kijken of de drukstrekte voldonde is en off hij breeder gemetseld moet worden. De andere muur die nu nog op de vloer staat krijgt ook een eigen fundering.quote:Op woensdag 13 juli 2005 12:07 schreef Keijs het volgende:
Zorg je wel voor een goede fundering onder je wanden ?? Als je 9m hoog stapelt kun je dat niet zo op de betonvloer zetten.
Als je deze vuist regel invult krijg je met 30% veiligheids factor dezelfde hoogten er uit als met die formules. Alleen bij hele grote diktes gaan de hoogtes meer afwijken bij lange muren.quote:Op woensdag 13 juli 2005 12:07 schreef Keijs het volgende:
Betreft het een dragend mestelwerk penant ?
Als het niet dragend is dan geldt de vuistregel
max. hoogte = 30 x dikte (bovenzijde moet wel gesteund zijn)
Wanneer de wanden in horizontale gesteudn zijn (bij door muur loodrecht erop) dan zijn nog groter hoogtes haalbaar (tot maximaal 60 x d)
volgende formule om equivalente dikte van een niet-dragende spouwmuur uit te rekenen:quote:Op woensdag 13 juli 2005 12:35 schreef tnimble het volgende:
En kan deze i.p.v. eensteens, een spouwmuur worden van 2 bladen halfsteens, met ankers tussen de bladen.
Thanks erg handig. Ik ga er denk ik binnen kort een kleine webpagina maken waar alle formules in staan met korte uitleg en plaatjes.quote:Op woensdag 13 juli 2005 15:01 schreef Keijs het volgende:
volgende formule om equivalente dikte van een niet-dragende spouwmuur uit te rekenen:
Heb een opzetje gemaakt voor een dergelijke pagina op mijn site. Gaat nog wel opgedeelt worden in meerdere pagina's als er wat meer bij komt. Ook wil ik meer calculators invoegen.quote:Op woensdag 13 juli 2005 15:54 schreef tnimble het volgende:
Thanks erg handig. Ik ga er denk ik binnen kort een kleine webpagina maken waar alle formules in staan met korte uitleg en plaatjes.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |