roken is vooral veel proberen, maar je moet wel een aantal beginselen aanhouden:
gebruik alleen schoon hout (mot)
je kunt vrijwel alles, vlees of vis, eerst pekelen. nat of droog, met of zonder kruiden.
bijvoorbeeld een stuk spek van 5 cm dik ongeveer 3-5 dagen, het lekkerst is zeezout.
daarna insmeren met zout en een beetje suiker en een week laten drogen. Het liefst koud roken 1 tot 5 dagen lang. Daarna nog enige weken laten rijpen. Als je tenminste de heerlijke geur kunt weerstaan.
als je geen (grote) oven hebt waarmee dat kan dan 4 uur op 70gr. en zo koud mogelijk naroken van een uur.
maar een moot zalm slechts pakweg een half uur zouten, afspoelen en goed laten drogen in de wind.
Alles wat je rookt moet goed droog zijn anders 'pakt' de rook niet.
Je kunt ook gewoon verse worstjes in heet gezouten water laten wellen (70gr. 1 uur.) dan goed laten drogen en een 1/2 tot 1 uur roken, gelijk warm eten!
smakelijk eten!