Bron: FPquote:NPS verdwijnt uit omroepbestel
Nu de coalitiepartijen CDA, VVD en D66 het erover eens zijn geworden, staat het vast dat de NPS uit het omroepbestel zal gaan. Alle programma's die de NPS uitzendt op de publieke tv-zenders zullen, net zoals alle NPS-medewerkers, worden ondergebracht bij andere publieke omroepen. De NPS maakt programma's als Sesamstraat, Het Klokhuis en Het Uur van de Wolf.
Roger van Boxtel, voorzitter van de Nederlandse Programma Stichting, zegt teleurgesteld te zijn dat er niet door de coalitie is besloten om van de NPS een werkmaatschappij te maken, die dan geleid zou worden door het bestuur van de Publieke Omroep.
Daarnaast is Van Boxtel bang dat achtergrondprogramma's die de NPS (mede) produceert, zoals Zembla, NOVA en Buitenhof, zullen verdwijnen door het genomen besluit. Vrijdagmiddag zal het kabinet praten over de toekomst van de publieke omroep.
Inderdaad. Kwaliteitsprogramma's als Andere Tijden, Klokhuis of Sesamstraat kunnen prima bij de leden-omroepen terecht. Daar kun je als kijker tenminste nog enige invloed op uitoefenen door wel of niet lid te worden van de betreffende omroep.quote:Op dinsdag 28 juni 2005 19:32 schreef DennisMoore het volgende:
En wat moet een NPS nou met programma's als:
- Met het mes op tafel (spelletje)
- NOVA (net als Netwerk en TweeVandaag bij de samenwerkende omroepen)
- Premtime (kan naar de Vara of VPRO)
- Raymann is laat (richt een Surinaamse omroepstichting op)
- The Comedy Factory (naar de Tros)
- The Kumars at no.42 (Tros/VPRO)
- etc etc
Alsof een lid van een omroep ook maar iets te zeggen heeft over de inhoud van een programma. Ze geven geld, dat is het enige.quote:Op dinsdag 28 juni 2005 19:37 schreef Tikorev het volgende:
[..]
Inderdaad. Kwaliteitsprogramma's als Andere Tijden, Klokhuis of Sesamstraat kunnen prima bij de leden-omroepen terecht. Daar kun je als kijker tenminste nog enige invloed op uitoefenen door wel of niet lid te worden van de betreffende omroep.
Dan moet je actief lid gaan worden, en in een Ledenraad ofzo plaatsnemen.quote:Op dinsdag 28 juni 2005 19:39 schreef Toffe_Ellende het volgende:
Alsof een lid van een omroep ook maar iets te zeggen heeft over de inhoud van een programma. Ze geven geld, dat is het enige.
Je hebt in iedergeval invloed op de hoeveelheid zendtijd die ze krijgen integenstelling tot de NPS.quote:Op dinsdag 28 juni 2005 19:39 schreef Toffe_Ellende het volgende:
[..]
Alsof een lid van een omroep ook maar iets te zeggen heeft over de inhoud van een programma. Ze geven geld, dat is het enige.
Jij bent anders de eerste die hier nu een rel probeert te starten.quote:Op woensdag 29 juni 2005 19:40 schreef Frank-NL het volgende:
Nog niet uitgespeeld heren, triest dat je nu hier een topic moet openen omdat die andere nutteloze van je gesloten is.
De enige die hier wil rellen is topicstarter met zijn belachelijke openingspost. En dan vinden jullie het raar dat er dergelijke reacties volgen?quote:Op woensdag 29 juni 2005 19:47 schreef DennisMoore het volgende:
[..]
Jij bent anders de eerste die hier nu een rel probeert te starten.
Ik stel voor dat je eens bij jezelf te rade gaat.
dergelijke reacties = alleen jouw reactiequote:Op woensdag 29 juni 2005 19:59 schreef Frank-NL het volgende:
De enige die hier wil rellen is topicstarter met zijn belachelijke openingspost. En dan vinden jullie het raar dat er dergelijke reacties volgen?
Ja vast, daarom is dit de tweede poging van dit reltopicquote:Op woensdag 29 juni 2005 20:02 schreef DennisMoore het volgende:
[..]
dergelijke reacties = alleen jouw reactie
Er valt niet veel ontopic te gaan met zo'n trollerige OP.quote:En nu mag je eens on-topic gaan, of weer vertrekken?
Ik vind het jammer.quote:Op woensdag 29 juni 2005 20:06 schreef DennisMoore het volgende:
Dan vertrek je maar..
Of probeer eens serieus jouw mening over de NPS en het opheffen ervan te geven.
Als je dat kunt.
http://www.nrc.nl/binnenland/artikel/1120108257885.htmlquote:Publieke Omroep kan Nova niet betalen
Door een onzer redacteuren
HILVERSUM 30 JUNI. De publieke omroep kan programma's van de NPS als Nova en Buitenhof niet in stand houden, ook al zou zij dat wel willen. Dat komt doordat de omroepplannen van het kabinet een financiële aderlating voor de publieke omroep betekenen.
Dat zei voorzitter Harm Bruins Slot van het bestuursorgaan Publieke Omroep vanmorgen op een persconferentie. De persconferentie was belegd na 'nadere studie' van de omroepplannnen, die de raad van bestuur vorige week vrijdag in eerste instantie 'redelijk' noemde.
,,We zijn ons rot geschrokken'', zei bestuursvoorzitter Bruins Slot vanochtend. ,,Ons is steeds gezegd: de publieke omroep gaat er financieel niet op achteruit. Maar nu lezen we dat tegenvallende reclame-inkomsten niet mogen gecompenseerd uit de publieke middelen.''
De publieke omroep beschikt over een budget van 580 miljoen euro per jaar voor radio en tv. Daarvan komt ongeveer 200 miljoen euro uit reclame-inkomsten. Deze dalen echter en zullen naar verwachting over 3 à 4 jaar 80 miljoen euro minder bedragen.
Het kabinet wil dat omroepen geld gaan verdienen door bijvoorbeeld ook programma's voor commerciële zenders te maken. Maar volgens Bruins Slot maakt dit nieuwe ondernemerschap ,,onder deze omstandigheden weinig kans''.
Ook wees Bruins Slot erop dat de publieke omroep nu werkt volgens een 'samenwerkingsmodel' met coproducties als Nova, 2vandaag en Netwerk. Het nieuwe 'concurrentiemodel' kan duurder uitpakken door toenemende overhead kosten. ,,Wij ondersteunen de ambities van het kabinet'', aldus Bruins Slot. ,,Maar op deze manier werkt het niet.'' Hij noemde het een ,,reëele angst'' dat Nova gaat verdwijnen.
http://www.volkskrant.nl/binnenland/1120108607896.htmlquote:Hilversum verliest 1000 banen
Van onze verslaggever Frank van Zijl
HILVERSUM - Het kabinetsplan voor de omroep pakt desastreus uit. De uitvoering zal leiden tot een forse sanering in Hilversum waarbij meer dan duizend banen verloren gaan. Dit blijkt uit een doorrekening van de raad van bestuur van de Publieke Omroep.
Volgens financieel directeur Cees Vis leidt het kabinetsplan tot een verlies in budget van honderd miljoen euro. De middelen zijn bevroren en in 2008, als de plannen werkelijkheid worden, zal blijken dat de publieke omroep is achtergebleven met een ‘Russisch pensioen’: als gevolg van inflatie is het niets meer waard, aldus Vis.
Harm Bruins Slot, voorzitter van de raad van bestuur, is zich na de doorrekening van de plannen ‘rot geschrokken’. ‘Zonder geld geen Zwitsers’, aldus Bruins Slot. ‘Je zult middelen moeten hebben om ambities waar te maken.’
Volgens de Publieke Omroep (PO) is er in 2008 net als in 2005 580 miljoen euro beschikbaar voor radio en televisie. Dat is inclusief de inkomsten uit de STER; 140 miljoen hiervan wordt gereserveerd voor nieuws en sport, verzorgd door de NOS.
129 Miljoen is voor de omroepverenigingen (‘licentiehouders’) voor programma’s in de categorie ‘opinie en debat’. Na aftrek van kosten voor kleine zendgemachtigden, houdt de raad van bestuur uiteindelijk 272 miljoen over.
Educom (educatieve programma’s) kost 28 miljoen. De 244 miloen die overblijft, kan slechts ten dele voor programma’s worden ingezet. Uit dat budget immers moet de daling van STER-inkomsten als gevolg van de commerciële concurrentie (RTL, Talpa, SBS), geschat op 70 miljoen tot 2008, worden opgevangen. Daarom blijft uiteindelijk ongeveer 140 miljoen euro over voor de culturele programmering. Dat is slechts 60 procent van het huidige budget. Onvermijdelijk leidt dit tot verschraling van het aanbod bij de publieke netten, aldus de raad van bestuur.
Omdat de inkomstenderving bij de STER niet mag worden verrekend met de omroepen en evenmin ten koste mag gaan van de nieuwsvoorziening, zal dit noodgedwongen worden verhaald op de culturele programma’s. Volgens Bruins Slot geeft dit een ‘bizarre spanning’ in het nieuwe bestel: ‘Kunst en cultuur is één op één afhankelijk geworden van reclame.’
Volgens Vis is door de voorwaarde van het kabinet dat de hervorming van Hilversum budgettair neutraal geschiedt, ‘alles gefixeerd, behalve de problemen’. Vis: ‘Dit kabinetsplan heeft de warmte van een klein roofdierenverblijf.’
De raad van bestuur maakt zich ook zorgen over de opheffing van de NPS. Liever had Bruins Slot gezien dat de omroep was omgevormd tot een werkmaatschappij van de raad van bestuur. Nu dit niet gebeurt, staan programma’s als NOVA onder druk. De actualiteitenrubrieken moeten in de toekomst door licentiehouders worden gemaakt. NOVA kost 10 miljoen per jaar. De VARA (naast de NPS deelnemer in NOVA) houdt in 2008 17 miljoen euro over.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |