quote:
Op donderdag 23 juni 2005 22:19 schreef Godslasteraar het volgende:De vraag is toch ook hoe lang dergelijk afval radioactief blijft. Wat is de halfwaarde tijd van het meest moeilijk hanteerbare afval? Ik meen wel eens opgevangen te hebben dat je het dan over honderduizenden jaren hebt. Daar is zoveel onduidelijkheid over
Het hoog radioactief afval in eerste instantie bestaat uit
cesium 137, strontium 90, jodium 131
Er kunnen natuurlijk ook andere brokstukken ontstaan uit uranium 235, maar voor zover ik me kan herinneren zijn dit in ieder geval heel belangrijke in termen van dood en verderf.
Tjernobyl drama naar de rest vd wereld kwam op rekening van deze drie elementen.
De kinderen van Tjernobyl: dat is een treurig en ander verhaal.
Cesium 137 en Strontium 90 hebben halfwaarde tijden van ongeveer 30 jaar, dus die gaan honderden jaren mee voordat het 'op' is.
Cesium 137 wordt heel makkkelijk opgenomen, omdat organismen (inclusief de mens) het aanzien als Kalium. En Kalium wordt gebruikt in de neuronen.
Je kunt dus voorstellen wat er gebeurt als het hoog radioactief cesium de plaats van kalium inneemt in de zenuwketens. Door het uiteenvallen van het cesium vervalt de zenuwfunctie: je raakt verlamd.
Strontium 90 wordt door organismen gezien als calcium en het wordt dus opgeslagen in je botten.
Je beenmerg gaat eraan. Rode bloedlichaampjes worden aangetast en kunnen geen zuurstof meer opnemen. Dit gebeurt op een tijdschaal van dagen.
Strontium 90 veroorzaakt op korte tijdschaal (gegevens zijn van Hiroshima) kanker (maanden).
Jood 131 wordt a la minuut opgenomen door de schildklier. Halfwaarde tijd is 8 dagen. Het is heel instabiel. De schildklier is binnen een week verzadigd en kapot door inwendige verbranding: jood valt verder uit elkaar en geeft veel energie af.
Door Jood 131 ben je doodziek voordat kankers zich hebben kunnen ontwikkelen. Wrang.
Maar hier hebben ze iets voor gevonden. Kalium jodide tabletten. Want de schildklier kan maar een maxium aan jood opnemen. De rest verdwijnt simpel uit het lichaam.
Natuurlijk zijn er nog tientallen andere afvalproducten van uranium. Maar daar ken ik de toxiticiteit niet direct van.
Overigens: na dit verhaal klinkt het misschien vreemd.
Maar ik ben een uitgesproken voorstander van kernenergie.
Of het nu om kernsplitsing gaat, of kernfusie.