FOK!forum / Culinesse à gogo / Pita?
skiczukiezondag 29 mei 2005 @ 12:56
En ik bedoel dan niet die ranzige broodjes, van de Mac of die zooi met jam en kaas in het tosti-aparaat, ik bedoel de Joegoslavisch pita. Ooit gegeten, maar weet niet meer wat het was. Een taart van zuurkool ofzo?
daheizondag 29 mei 2005 @ 13:06
Een joegoslavische pita kun je niet meer kopen. Het is óf een Kroatische of een Servische...
Als je het hebt gegeven kun je toch wel herinneren wat het was?
skiczukiezondag 29 mei 2005 @ 13:07
quote:
Op zondag 29 mei 2005 13:06 schreef dahei het volgende:
Een joegoslavische pita kun je niet meer kopen. Het is óf een Kroatische of een Servische...
Als je het hebt gegeven kun je toch wel herinneren wat het was?
Nee. Het is denk ik iets van 16 jaar geleden? Weet jij wat het is?
daheizondag 29 mei 2005 @ 13:15
Dat is lang geleden... Vergeet niet dat veel dingen van toen nier meer gegeten worden in die landen. Mijn vriendin is half Hongaars en een hoop dingen van vroeger waren gewoon te vet (met reuzel enz.) dat ze gewoon niet meer in het huidige eetpatroon vallen.

Zoek eens met dit soort trefwoorden in google:

http://www.google.nl/search?hl=nl&q=traditionele+joegoslavische+recepten+zuurkool&meta=
miss_dynastiezondag 29 mei 2005 @ 13:26
Ik maat pita met gehakt, of met kaas en spinazie... maar met zuurkool heb ik het (ook in Servië) nooit gegeten
skiczukiezondag 29 mei 2005 @ 13:30
Okee, ik ben dus niet gek. Het heet dus wel degelijk pita.
Prince_of_Darknessdonderdag 2 juni 2005 @ 09:16
Pita, lekker! Overigens zijn er ook joegoslavische restaurants in nederland waar je dit soort gerechten kunt eten. Bijvoorbeeld in helmond zit het balkan restaurant mostar. Erg lekker, wel enigsinds prijzig eten daar. Helaas kon ik er geen sarma eten (rolletjes zuurkool gevuld met gehakt en rijst). Maar ik heb altijd een beetje moeite met het verschil tussen pita en burek (zo geschreven?)
Volgens mij is bladerdeeg met spinazie of vlees of kaas burek en pita is meer cake-achtig hoewel het met dezelfde vulling kan zijn (dus vlees, spinazie of kaas) klopt dat?
miss_dynastiedonderdag 2 juni 2005 @ 10:24
quote:
Op donderdag 2 juni 2005 09:16 schreef Prince_of_Darkness het volgende:
Pita, lekker! Overigens zijn er ook joegoslavische restaurants in nederland waar je dit soort gerechten kunt eten. Bijvoorbeeld in helmond zit het balkan restaurant mostar. Erg lekker, wel enigsinds prijzig eten daar. Helaas kon ik er geen sarma eten (rolletjes zuurkool gevuld met gehakt en rijst). Maar ik heb altijd een beetje moeite met het verschil tussen pita en burek (zo geschreven?)
Volgens mij is bladerdeeg met spinazie of vlees of kaas burek en pita is meer cake-achtig hoewel het met dezelfde vulling kan zijn (dus vlees, spinazie of kaas) klopt dat?
Bij ons werden de termen gewoon door elkaar gebruikt, pita en burek. Maar in principe is burek (zoals ik het begrepen heb) een soort pita. Burek is dan de gehaktvariant. Ik zal straks wel ff googlen om te zien of ik er meer over kan vinden.
miss_dynastiedonderdag 2 juni 2005 @ 10:26
Oh, dat was niet eens heel ver zoeken
quote:
verschillende soorten 'pita': de 'burek' (met gehakt rundsvlees), de 'sirnica' (met kaas), de 'zeljenica' (met spinazie), de 'kupusom' (met witte kool) of de 'krompirusa' (met aardappel). Meestal worden ze gegeten met yoghurt en een portie kost amper 2-3 KM. Een zoete versie is de 'pita jabukom' met appel en gemalen nootjes.
skiczukiedonderdag 2 juni 2005 @ 17:31
Okee relaxed. Ik ben over drie weken in Slovenië. Daar maar weer eens wat pita én burek eten.
Hounietdonderdag 2 juni 2005 @ 17:36
omg, taart van zuurkool.. dat meen je niet gadver
zoalshetisdonderdag 2 juni 2005 @ 17:42
quote:
Op donderdag 2 juni 2005 17:36 schreef Houniet het volgende:
omg, taart van zuurkool.. dat meen je niet gadver
dan zie je het maar als ovenschotel.
Hounietdonderdag 2 juni 2005 @ 17:43
quote:
Op donderdag 2 juni 2005 17:42 schreef zoalshetis het volgende:

[..]

dan zie je het maar als ovenschotel.
het blijft ranzig.. eerlijk=eerlijk
skiczukiedonderdag 2 juni 2005 @ 17:44
quote:
Op donderdag 2 juni 2005 17:43 schreef Houniet het volgende:

[..]

het blijft ranzig.. eerlijk=eerlijk
Okee.
zoalshetisdonderdag 2 juni 2005 @ 17:44
@ houniet. heerlijk een ovenschotel met gehakt, spekjes, zuurkool en aardappelpuree, toch? of hou je gewoon niet van zuurkool?

ot: de naam pita, als in iets anders dan een broodje warme kaas, is nieuw voor mij. zo leren we elke dag weer wat.
skiczukiedonderdag 2 juni 2005 @ 17:51
quote:
Op donderdag 2 juni 2005 17:44 schreef zoalshetis het volgende:

ot: de naam pita, als in iets anders dan een broodje warme kaas, is nieuw voor mij. zo leren we elke dag weer wat.
Ik heb ook eens lopen googlen, er lijkt zowat in elk land wel een andere pita te bestaan.
zoalshetisdonderdag 2 juni 2005 @ 17:52
pi·ta (de ~ (m.), ~'s)
1 pitabroodje

pi·ta·brood·je (het ~)
1 dun, rond broodje uit het Midden-Oosten, Griekenland en Turkije dat gevuld wordt met bv. shoarmavlees => pita
skiczukiedonderdag 2 juni 2005 @ 18:05
quote:
Op donderdag 2 juni 2005 17:52 schreef zoalshetis het volgende:
pi·ta (de ~ (m.), ~'s)
1 pitabroodje

pi·ta·brood·je (het ~)
1 dun, rond broodje uit het Midden-Oosten, Griekenland en Turkije dat gevuld wordt met bv. shoarmavlees => pita
En die zuurkooltaart dan?
zoalshetisdonderdag 2 juni 2005 @ 18:07
quote:
Op donderdag 2 juni 2005 18:05 schreef skiczukie het volgende:

[..]

En die zuurkooltaart dan?
daar rept de nederlandse vandale niet over. wellicht een oost-europees woordenboek?
skiczukiedonderdag 2 juni 2005 @ 18:09
Griekse pita;

Pita Soevlaki (Vlees stokjes met griekse pita brootjes) en Pita Gyros.
skiczukiedonderdag 2 juni 2005 @ 18:11
Turks. POGACA
skiczukie.donderdag 2 juni 2005 @ 18:42
daar stop je toch je shoarma in ?
Martijn_77donderdag 2 juni 2005 @ 22:29
quote:
Op donderdag 2 juni 2005 18:09 schreef skiczukie het volgende:
Griekse pita;

Pita Soevlaki (Vlees stokjes met griekse pita brootjes) en Pita Gyros.
Dus het komt toch altijd weer terug op die broodjes.
skiczukiedonderdag 2 juni 2005 @ 22:43
quote:
Op donderdag 2 juni 2005 22:29 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Dus het komt toch altijd weer terug op die broodjes.
Maar de Joegoslavische niet.
whitebullyvrijdag 3 juni 2005 @ 01:54
krijgt er iemand nu honger?

zoalshetisvrijdag 3 juni 2005 @ 01:55
quote:
Op vrijdag 3 juni 2005 01:54 schreef whitebully het volgende:
krijgt er iemand nu honger?

[afbeelding]
het is dat ik net wat sushi heb gegeten, maar anders
whitebullyvrijdag 3 juni 2005 @ 01:57
quote:
Op vrijdag 3 juni 2005 01:55 schreef zoalshetis het volgende:

[..]

het is dat ik net wat sushi heb gegeten, maar anders
recept gaat er denk ik wel nog aankomen duss. misschien iets voor vrijdag of zaterdag avond
whitebullyvrijdag 3 juni 2005 @ 02:02
SPINAZIE-PITA
voor 4 personen, als maaltijd

400 gram verse kaas (huttenkase)
4 (tot 6) eieren
(125 gram dikke zure room)
(nog een andere kaassoort, bv geraspte zachtsmakende kaas, maar sterksmakende schimmelkaas kan ook, alleen is het dan niet meer authentiek Bosnisch)
(voor jullie misschien ham of spek, maar dat is niet Bosnisch?)
750 gram spinazie
zout
1 pak filodeeg = bladerdeeg zonder vet
olijfolie
De ingredienten die tussen haakjes genoemd worden zijn opties om de pita te verrijken.

BEREIDING
Was de spinazie en sla in een theedoek goed droog of doe in een slacentrifuge. In grove stukken snijden. Meng in een grote bak alle ingredienten, behalve het bladerdeeg en de olie. Vet een grote ovenschaal in en bedek de bodem met een laag bladerdeeg. Smeer het deegvel in met wat olie (dit is erg belangrijk en moet je altijd herhalen). Dit kun je zo doen: giet een beetje olie in je handpalm, was het tussen je beide handen, zodat beide handpalmen zijn ingevet. Dep over de laag filodeeg.
Spreid er dan een zo dun mogelijk laagje mengsel over uit. Daarop weer een vel bladerdeeg. Smeer dat ook weer in met wat olijfolie. herhaal dit tot het mengsel op is. De laatste laag moet deeg zijn.
Zet 30 tot 40 minuten in de voorverwarmde oven op 200 graden Celsius.
Verwarm in een steelpannetje wat boter en water. Giet dat over de bovenkant van de pita. Niet te veel. Nog 5 min. in de oven.
Haal de pita uit de oven en dien direct op of laat het afkoelen en eet het koud.
Als je nog wat zure room overhebt, dan schijnt het ook lekker te zijn om de bovenkant van de pita ermee in te smeren voor je hem opdient.

Smakelijk eten!
miss_dynastievrijdag 3 juni 2005 @ 09:26
quote:
Op vrijdag 3 juni 2005 01:54 schreef whitebully het volgende:
krijgt er iemand nu honger?

[afbeelding]

Ja
Vanmiddag maar weer even naar de internationale winkel
Fratzvrijdag 3 juni 2005 @ 10:44
quote:
Op vrijdag 3 juni 2005 01:54 schreef whitebully het volgende:
krijgt er iemand nu honger?

[afbeelding]
oh mennnnn! echt wel! het lijkt me erg lekker, ik ga het zeker eens proberen!
BBQ-kipvrijdag 3 juni 2005 @ 11:08
Zo dat ziet er goed uit zeg!
Chapeau!
whitebullyzaterdag 11 juni 2005 @ 12:22
vandaag PITA

is redelijk veel werk voor 2 personen maar vanavond 4 eters extra.

zometeen dus maar eens keukenprinsje spelen
miss_dynastiezaterdag 11 juni 2005 @ 12:54
quote:
Op zaterdag 11 juni 2005 12:22 schreef whitebully het volgende:
vandaag PITA
Da's geen gek idee
* miss_dynastie zet filodeeg op haar boodschappenlijstje
Sjeenzaterdag 11 juni 2005 @ 13:51
Ik ga ook eens boodschappen doen geloof ik
whitebullyzaterdag 11 juni 2005 @ 14:04
zo ben begonen

eerst eens een 1200 gram spinazie zien schoon te krijgen.
(ik weet alleen nog niet in welke bak ik deze hoeveelheid kan storten om het te kunnen verwerken maar dat zie ik straks wel weer.
Strettomaandag 13 juni 2005 @ 00:44
Ik ga wel 's picca's maken van de verschillende pita varianten ........

(om eventuele misverstanden uit de weg te ruimen)
skiczukiemaandag 13 juni 2005 @ 05:01
quote:
Op maandag 13 juni 2005 00:44 schreef Stretto het volgende:
Ik ga wel 's picca's maken van de verschillende pita varianten ........

(om eventuele misverstanden uit de weg te ruimen)
Goed plan.
skiczukiezondag 3 juli 2005 @ 14:47
quote:
Op maandag 13 juni 2005 00:44 schreef Stretto het volgende:
Ik ga wel 's picca's maken van de verschillende pita varianten ........

(om eventuele misverstanden uit de weg te ruimen)
Ga je dat nog eens doen?
masterbreendonderdag 7 juli 2005 @ 13:36
Ik maak thuis zelf Pita's heerlijk... Met wat sla en ander gezond spul en dan heerlijk gemarineerd kipje of kalkoenetje...Hmmmmmmm

En natuurlijk met sambasaus
blackbullydonderdag 7 juli 2005 @ 22:23
quote:
Op donderdag 7 juli 2005 13:36 schreef masterbreen het volgende:
Ik maak thuis zelf Pita's heerlijk... Met wat sla en ander gezond spul en dan heerlijk gemarineerd kipje of kalkoenetje...Hmmmmmmm

En natuurlijk met sambasaus
en wat versta jij dan onder de joegoslavische pita?

heb veel varianten gehad maar met sla? of kip? nope die dus niet.

en sambasause. denk dat jij in een ander land zit met de gedachten. maar ja is vakanatie dus dan mag dat
miss_dynastievrijdag 8 juli 2005 @ 08:36
blackbully, ik neem aan dat masterbreen alleen naar de tt heeft gekeken
Blueszaterdag 18 februari 2006 @ 00:22
quote:
Op vrijdag 17 februari 2006 22:30 schreef Tobbes het volgende:
Oke,

Er zijn wel eens van die momenten dat je geen tijd/zin hebt om je uit te sloven, maar je wel trek hebt in iets te eten. Iets lichts, dat je maag zo vlak voor het slapen even vult.

Ik kies dan altijd voor de pita met kaas en wat knoflook; maar er moet meer zijn in dit genre!

Post hier jouw Pita met Kaas-variant!
Blueszaterdag 18 februari 2006 @ 00:27
quote:
Pita met chili


Ingrediënten


2 Elp olie
2 uien
2 in blokjes gesneden groene paprika's
2 teentjes knoflook
2 tomaten
1/2 tlp chilipoeder
1 klein blikje tomatenpasta
1 blokje rundsbouillon
1 blikje sojabonen (400 g)
1 kop in reepjes gesneden kropsla
100 gr geraspte kaas
4 warme pitabroodjes

Werkwijze

Fruit in een hete pan met olie de gehakte ajuin en knoflook en 2 in schijfjes gesneden tomaten. Doe er een kop water bij en laat stoven voor tien minuten. Roer er de sojabonen, tomatenpasta, chilipoeder en een rundsbouillonblokje bij. Voeg indien nodig een beetje water toe.

Snij de opgewarmde pitabroden in de helft en maak ze een beetje open. Doe er 1 Elp versneden sla in en daarboven de chilisaus.

Dien op met versnipperde ui, in kleine blokjes gesneden groene paprika's en geraspte kaas.




blackbullyzaterdag 18 februari 2006 @ 00:44
quote:
Op vrijdag 8 juli 2005 08:36 schreef miss_dynastie het volgende:
blackbully, ik neem aan dat masterbreen alleen naar de tt heeft gekeken
zoals wel meer doen.



al iemand die de pita gemaakt heeft? en er op of aanmerkingen over heeft wat nogmeer lekker is om er door tedoen?

PITA dus geen pitabroodjes
Blueszaterdag 18 februari 2006 @ 00:52
quote:
Op zaterdag 18 februari 2006 00:44 schreef blackbully het volgende:


zoals wel meer doen.



al iemand die de pita gemaakt heeft? en er op of aanmerkingen over heeft wat nogmeer lekker is om er door tedoen?

PITA dus geen pitabroodjes
Dan is daar een misverstand.
Ik denk ook dat pita een broodje is
quote:
Op donderdag 2 juni 2005 17:52 schreef zoalshetis het volgende:
pi·ta (de ~ (m.), ~'s)
1 pitabroodje

pi·ta·brood·je (het ~)
1 dun, rond broodje uit het Midden-Oosten, Griekenland en Turkije dat gevuld wordt met bv. shoarmavlees => pita
blackbullyzaterdag 18 februari 2006 @ 00:57
iemand meer zin in pita met vlees vulling?

nodig.

filodeeg = bladerdeeg zonder vet
gehakt. (eventueel gekruid.) ongeveer 500 gram
een aardappel
een grote ui


de aardappel en de ui moet je fijn raspen. (of snijden)
meng het gehakt de aardappel en de ui door elkaar.
naar smaak wat kruiden zout peper toe voegen

pak nu filodeeg.
vet dit in met wat olijfolie
doe je gehakt/aardappel en ui op het filo deeg en draai er mooie rolletjes van (3cm doorsnede ofzo)
het is even proberen hoeveel filodeeg je pakt. (zelf pak ik meestal 2 bladen tegelijk per rolletje)

leg alle rolletjes in een ingevette ovenschaal. (weer olijfolie)

zorg dat ze goed vet zijn en stop de ovenschaal in de oven op een 200 grade.
(dit is even uit geheugen (is alweer lang gelden)) ongeveer 40 minuten en dan beginnen ze bruin te worden. (mocht het te hard gaan kun je gerust wat water en olie mengen en er onder het bakken overheen gooien.

als het bruin is is het eetbaar.
zelf vind ik het dan bagger vet en rol dus om stapeltjes van 5 rolletjes ongeveer. een flinke stapel keukenpapier.
leg ze dan in de koelkast. een dag later zijn je krokante rolletjes zacht geworden. het meeste vet is er uit door het keukenpapier. en er zit naar mijn mening dan ook meer smaak aan.

ze houden daar dan wel van vet eten maar aan mij is dat niet besteed.


voor de vegetariers: met alleen kaas aardappel en ui schijnt het ook te kunnen maar dat heb ik nog nooit geprobeerd
blackbullyzaterdag 18 februari 2006 @ 00:59
quote:
Op zaterdag 18 februari 2006 00:52 schreef Bluezz het volgende:

[..]

Dan is daar een misverstand.
Ik denk ook dat pita een broodje is
[..]
ben niet boos hoor.
(maar je kan best de OP lezen voor dat er gereageerd word)

ps. wel leuk dat je hem weer omhoog schopt
Blueszaterdag 18 februari 2006 @ 01:04
quote:
Op zaterdag 18 februari 2006 00:59 schreef blackbully het volgende:


ben niet boos hoor.
(maar je kan best de OP lezen voor dat er gereageerd word)

ps. wel leuk dat je hem weer omhoog schopt
Ik heb het hele topic gelezen, niet alleen de OP
En ik kwam wat meer receptjes tegen, vandaar... en ik ben eigenwijs, want ik denk nog steeds dat pita een broodje is
blackbullyzaterdag 18 februari 2006 @ 01:11
quote:
Op zaterdag 18 februari 2006 01:04 schreef Bluezz het volgende:

[..]

Ik heb het hele topic gelezen, niet alleen de OP
En ik kwam wat meer receptjes tegen, vandaar... en ik ben eigenwijs, want ik denk nog steeds dat pita een broodje is
pita is ook een broodje.
maar niet de Pita waarde TS hete over heeft.

die pita kent of de vorm van ovenschotel of de vorm van rolletjes.
dat hangt af van de soort die je maakt.
de pita waar de TS het over heeft is iets uit de Balkan
en niet de Pita uit de turkije of griekenland.

1 woord met meerdere betekenissen
blackbullyzaterdag 18 februari 2006 @ 01:14
zoek maar eens op google naar pita en bosnie

linkje

zie tweede linkje
miss_dynastiezaterdag 18 februari 2006 @ 09:06
quote:
Op zaterdag 18 februari 2006 00:57 schreef blackbully het volgende:
voor de vegetariers: met alleen kaas aardappel en ui schijnt het ook te kunnen maar dat heb ik nog nooit geprobeerd
Klopt, erg lekker.
Trouwens al een tijdje niet meer gemaakt, zal vanmiddag eens kijken
skiczukiezaterdag 18 februari 2006 @ 10:19
quote:
Op zaterdag 18 februari 2006 00:57 schreef blackbully het volgende:
iemand meer zin in pita met vlees vulling?

nodig.

filodeeg = bladerdeeg zonder vet
gehakt. (eventueel gekruid.) ongeveer 500 gram
een aardappel
een grote ui


de aardappel en de ui moet je fijn raspen. (of snijden)
meng het gehakt de aardappel en de ui door elkaar.
naar smaak wat kruiden zout peper toe voegen

pak nu filodeeg.
vet dit in met wat olijfolie
doe je gehakt/aardappel en ui op het filo deeg en draai er mooie rolletjes van (3cm doorsnede ofzo)
het is even proberen hoeveel filodeeg je pakt. (zelf pak ik meestal 2 bladen tegelijk per rolletje)

leg alle rolletjes in een ingevette ovenschaal. (weer olijfolie)

zorg dat ze goed vet zijn en stop de ovenschaal in de oven op een 200 grade.
(dit is even uit geheugen (is alweer lang gelden)) ongeveer 40 minuten en dan beginnen ze bruin te worden. (mocht het te hard gaan kun je gerust wat water en olie mengen en er onder het bakken overheen gooien.

als het bruin is is het eetbaar.
zelf vind ik het dan bagger vet en rol dus om stapeltjes van 5 rolletjes ongeveer. een flinke stapel keukenpapier.
leg ze dan in de koelkast. een dag later zijn je krokante rolletjes zacht geworden. het meeste vet is er uit door het keukenpapier. en er zit naar mijn mening dan ook meer smaak aan.

ze houden daar dan wel van vet eten maar aan mij is dat niet besteed.


voor de vegetariers: met alleen kaas aardappel en ui schijnt het ook te kunnen maar dat heb ik nog nooit geprobeerd
Heei, leuk. Bedankt!
Rekivrijdag 13 juli 2007 @ 14:09
Dit is bosnische pita





Te bereiden met witte kaas, aardappel, spinazie of gehakt met prei

[ Bericht 8% gewijzigd door Reki op 13-07-2007 19:51:16 ]
n0avrijdag 13 juli 2007 @ 14:18
http://nl.wikipedia.org/wiki/Burek
Mirjamvrijdag 13 juli 2007 @ 14:19
quote:
Op vrijdag 13 juli 2007 14:09 schreef Reki het volgende:
Dit is bosnische pita

[afbeelding]

[afbeelding]

Te bereiden met witte kaas, aardappel, spinazie of gehakt met prei
doe's receptje geven?
PKfotografievrijdag 13 juli 2007 @ 17:44
quote:
Op vrijdag 13 juli 2007 14:19 schreef MissyMirjaM het volgende:

[..]

doe's receptje geven?
zelfde recept als wat er staat, maar dan met kaas en aardappel in plaats vaan kaas en spinazie

gokje
miss_dynastiezondag 29 juli 2007 @ 21:48
Vandaag weer eens gemaakt, errug lekker