Kickjequote:Op dinsdag 24 juni 2008 11:39 schreef hoppipolla het volgende:
ik heb een lui oog en daarom kan ik helaas helaas gelaserd worden en ook geen vorozetlens krijgen bleek bij het vooronderzoek. Ik ben nu sinds een maand lenzen aan het dragen, fijnfijn zonder bril! Ik heb zachte maandlenzen en het bevalt prima! ( ik lees hier nu dat je er zelfs mee kan zwemmen en douchen.echt?) Ik heb in een ver verleden ( toen ik dus ook nog erg jong was) harde lenzen gehad en dat was echt een ramp, zo erg dat ik tien jaar heb gewacht en lijdzaam een bril heb gedragen ( ze vielen uit mijn oog of ze waren ' kwijt' in mijn oog, ik zag halo's als ik al iets zag, etc..) dus ik geniet nu elke dag van mijn goeie zicht zonder bril!
Heel raar, in menig foldertje zal je anders lezen.quote:Op dinsdag 28 oktober 2008 01:38 schreef Nashje het volgende:
Ik heb het eens aan m'n opticien gevraagd. Die vertelde me dat ik er gerust mee kon zwemmen. Toch doe ik dat niet. Vind het sowieso niet fijn om ogen open te doen onder water.
Neuj daglenzen zijn dan niet zo schadelijk iddquote:Op dinsdag 28 oktober 2008 08:17 schreef du_ke het volgende:
Als ik zachte lenzen in heb en ik ga zwemmen zijn het toch daglenzen dan maakt het niet zoveel uit lijkt me
Dat zegt hij niet. Hij zegt dat het voor de meeste lenzen niet kan (en dat zijn de standaard hydrogel lenzen) maar dat bepaalde lenzen door de FDA goedgekeurd zijn omdat die met gesloten ogen nog immer meer dan genoeg zuurstof toelaten (silicone hydrogel lenzen).quote:Op vrijdag 5 december 2008 16:49 schreef Verluste het volgende:
Waarom je met geen enkele lens in mag slapen, ongeacht welk merk lenzen.
Volgens hem kan het niet nee, maar volgens de FDA wel voor bepaalde lenzen. Hij raadt het helemaal af om met lenzen in te slapen. Wel goed luisteren he!quote:Op vrijdag 5 december 2008 21:49 schreef Stereotomy het volgende:
[..]
Dat zegt hij niet. Hij zegt dat het voor de meeste lenzen niet kan (en dat zijn de standaard hydrogel lenzen) maar dat bepaalde lenzen door de FDA goedgekeurd zijn omdat die met gesloten ogen nog immer meer dan genoeg zuurstof toelaten (silicone hydrogel lenzen).
Hij raadt het alleen af om regelmatig met lenzen in te slapen.
Daarnaast is mijn persoonlijke ervaring dat de meeste opticiens niet verder komen dan marketingmateriaal van de contactlensfabrikanten opdreunen.Alleen de oogartsen in het ziekenhuis waar ik werk lezen daadwerkelijk wetenschappelijke papers en houden de ontwikkelingen bij, anders dan de huis tuin en keuken opticien.
En wat dan nog? De silicone hydrogel lenzen met een hoge zuurstofflux wanneer ogen gesloten zijn kunnen prima inblijven wanneer je gaat slapen of een tukkie gaat doen, FDA én EU goedgekeurd, wetenschappelijk bewijs dat het niet ongezond is. Wil je anders dat ik even in mijn lab ga zitten en een filmpje voor Expert Village maak waarin ik ga zeggen dat het wél kan? Leuk dat je zoveel waarde hecht aan een pipo op internet die toevallig hetzelfde zegt wat je onderbuikgevoelens ook zeggen. Ga op Pubmed zelf de wetenschappelijke publicaties lezen.quote:Op zaterdag 6 december 2008 14:49 schreef Verluste het volgende:
[..]
Volgens hem kan het niet nee, maar volgens de FDA wel voor bepaalde lenzen. Hij raadt het helemaal af om met lenzen in te slapen. Wel goed luisteren he!
Hij zegt het, niet ik. Ga je nu wat die pipo heeft gezegd tegenspreken wat hij zelf wel gezegd heeftquote:Op zaterdag 6 december 2008 21:22 schreef Stereotomy het volgende:
[..]
En wat dan nog? De silicone hydrogel lenzen met een hoge zuurstofflux wanneer ogen gesloten zijn kunnen prima inblijven wanneer je gaat slapen of een tukkie gaat doen, FDA én EU goedgekeurd, wetenschappelijk bewijs dat het niet ongezond is. Wil je anders dat ik even in mijn lab ga zitten en een filmpje voor Expert Village maak waarin ik ga zeggen dat het wél kan? Leuk dat je zoveel waarde hecht aan een pipo op internet die toevallig hetzelfde zegt wat je onderbuikgevoelens ook zeggen. Ga op Pubmed zelf de wetenschappelijke publicaties lezen.
Dat is goed, als je ze maar niet 24 uur per dag inhoudt. Trouwens gelden nachtlenzen tot een bepaalde zwakke sterkte.quote:Op zondag 7 december 2008 17:20 schreef Breaker.Faker het volgende:
Ik hoor steeds vaker dat zachte lenzen slecht zijn. Omdat ze je ogen beetje verdoven waardoor je geen vuil voelt achter de lenzen. En bij zachte lenzen blijven meer vuil achter dan harde lenzen.
Ik heb zelf gekeken naar laseren ik durf dat niet. Ze weten niet de risico op langer termijn.
En er is kans dat het fouten gaat. Het is misschien weinig maar wil nu niet blindt worden.
En het is niet blijvend. Als je later lenzen nodig heeft kan dat niet omdat je ogen zijn vervormd.
Ik gebruik zelf sinds mei nachtlenzen.
Harde lenzen die je s' nachts in doet en als je wakker wordt uit doet. De hele dag zie je scherp.
Ik zie scherper dan met bril of met daglenzen.
Ik vindt het ideaal ik voel de hele dag geen bril of lenzen zitten. Het is ook ideaal bij sporten of bij zwemmen lekker duiken met scherp zicht vroeger was dat anders.
Ze verdoven niet, ze plakken op je oog in plaats van harde lenzen die op je oog drijven. Daardoor voel je bij harde lenzen inderdaad het vuiltje zitten en kan je 'm eruit halen en er opnieuw in doen, bij zachte voel je ze niet/nauwelijks.quote:Op zondag 7 december 2008 17:20 schreef Breaker.Faker het volgende:
Ik hoor steeds vaker dat zachte lenzen slecht zijn. Omdat ze je ogen beetje verdoven waardoor je geen vuil voelt achter de lenzen. En bij zachte lenzen blijven meer vuil achter dan harde lenzen.
Ik heb zelf gekeken naar laseren ik durf dat niet. Ze weten niet de risico op langer termijn.
En er is kans dat het fouten gaat. Het is misschien weinig maar wil nu niet blindt worden.
En het is niet blijvend. Als je later lenzen nodig heeft kan dat niet omdat je ogen zijn vervormd.
Ik gebruik zelf sinds mei nachtlenzen.
Harde lenzen die je s' nachts in doet en als je wakker wordt uit doet. De hele dag zie je scherp.
Ik zie scherper dan met bril of met daglenzen.
Ik vindt het ideaal ik voel de hele dag geen bril of lenzen zitten. Het is ook ideaal bij sporten of bij zwemmen lekker duiken met scherp zicht vroeger was dat anders.
Bij zachte lensen krijgen je ogen geen zuurstof, dit geeft op een gegeven moment een verdovend effect.quote:Op zondag 7 december 2008 21:19 schreef Enfermera het volgende:
[..]
Ze verdoven niet, ze plakken op je oog in plaats van harde lenzen die op je oog drijven. Daardoor voel je bij harde lenzen inderdaad het vuiltje zitten en kan je 'm eruit halen en er opnieuw in doen, bij zachte voel je ze niet/nauwelijks.
En inderdaad, nachtlenzen gaan maar tot een sterkte van -4. Das nogal kut als je daarboven zit, dan heeft het dus gewoon geen zin.
Oke, ook goedquote:Op zondag 7 december 2008 22:18 schreef hierissieweer het volgende:
[..]
Bij zachte lensen krijgen je ogen geen zuurstof, dit geeft op een gegeven moment een verdovend effect.
Ik zeg niet dat ze geen zuurstof doorlaten, maar ze laten nog steeds minder zuurstof door dan harde lenzen. Daarbij zijn er nog meer nadelen die je gewoon niet wilt hebben, je kunt harde lenzen nog altijd langer dragen (je hele leven) dan zachte lenzen.quote:Op zondag 7 december 2008 22:27 schreef Stereotomy het volgende:
Hou nou eens op dat zachte lenzen geen zuurstof doorlaten. Als dat zo was waren je ogen na 1 dag al necrotisch geworden, simpele.
**ALLE** zachte contactlenzen zijn zuurstofpermeabel. Hydrogel lenzen door opgelost zuurstof in het water, siliconen hydrogellenzen door de siliconenmatrix. De silicone hydrogellenzen hebben een Dk/t en resulterende zuurstofflux die zelfs met gesloten ogen niet tot corneale hypoxia leiden.
http://www.google.com/search?client=opera&rls=en&q=contact+lenses+oxygen&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8
Klopt niet, harde lenzen zijn ook met hun tijd meegegaan, net als de zachte. Dus je mag van de nieuwe harde lenzen verwachten dat ze ongeveer net zoveel zuurstof doorlaten als zijn tegenhanger, wat ze ook doen (als ik mijn oogarts en dit artikel mag geloven).quote:Op zondag 7 december 2008 23:30 schreef Stereotomy het volgende:
Onzin. De zuurstofdoorlaatbaarheid is met de introductie van silicone hydrogel lenzen (een 5-6x zo hoge Dk/t, tussen 100 en 150) op een dusdanig niveau gekomen dat je ogen alle zuurstof die ze nodig hebben krijgen, en nog meer. Ze laten zelfs meer zuurstof door dan harde lenzen tegenwoordig (klik), dus het voordeel dat harde lenzen hadden tov conventionele hydrogel lenzen bestaat al een jaar of 8-9 niet meer.
Op de een of andere manier blijven mensen in hun argumentatie altijd in de jaren '90 van de vorige eeuw hangen ofzo.
Zachte lenzen kun je uitstekend je hele leven dragen, minstens even goed als harde lenzen. Je moet ze alleen wel hygienisch verzorgen en luisteren naar je oogarts (optometristen wantrouw ik nog immer, alleen oogartsen die ik in het ziekenhuis spreek laten blijk geven actuele medische literatuur in de gaten te houden. Optometristen dreunen alleen maar marketingfoldertjes op).
Harde lenzen kun je onmogelijk in je slaap dragen. Mocht het ooit (per ongeluk) proberen, heb je gewoon een gigantisch probleem. met silicone hydrogellenzen heb je nergens last van. Daarnaast ben je echt de sjaak als je een stofje of zandkorreltje in je ogen krijgt. Het comfort is gewoon vele malen lager.
Ik erger me aan die onderbuikkreten: "Zachte lenzen kun je niet je hele leven dragen, harde wel"die nergens op gebaseerd zijn, en die gewoon tegen worden gesproken door alle wetenschappelijke publicaties en mensen die hun zachte lenzen goed verzorgen en hun hele leven er al mee rondlopen.
Nederland is een van de weinige landen in de wereld waar nog een redelijke minderheid aan de harde lens zit. Mijn persoonlijke indruk is dat dit over 10 jaar vrijwel allemaal vervangen is door zachte lenzen van silicone hydrogel of ander zacht wegwerpmateriaal met nog betere eigenschappen.
- edit - Wellicht dailies, want verreweg de meeste problemen bij zachte contactlenzen komt door een slechte hygiene. Van die mensen die hun lenzenvloeistof een week lang hergebruiken enzo. Die verdienen dan ook gewoon een ontstoken oog.Met harde lenzen is het idd moeilijker om op die manier onhygienisch te zijn.
Ik schreef dat silicone hydrogellenzen 5-6x meer zuurstof doorlaten dan hun hydrogel collega's, niet de harde lenzen. Die zijn sinds 2000 vergelijkbaar, met uitschieters naar boven. Zuurstofdoorlaatbaarheid is sinds toen, **geen** issue meer voor zachte lenzen.quote:Klopt niet, harde lenzen zijn ook met hun tijd meegegaan, net als de zachte. Dus je mag van de nieuwe harde lenzen verwachten dat ze ongeveer net zoveel zuurstof doorlaten als zijn tegenhanger, wat ze ook doen (als ik mijn oogarts en dit artikel mag geloven).
Anders stop je nog meer onderbuikgevoelens in één alinea.quote:Harde lenzen zijn gewoon een stuk veiliger dan zachte. Je leest het overal op internet en in brochures. Ook als je zorgvuldig met zachte omspringt, want een ooginfectie kan iedereen overkomen. En het is inderdaad bekend dat een deel van de mensen een weerstand opbouwt tegen de zachte contactlens.
Die 2% extra zicht werkt in mijn praktijk niet op tegen de kans dat je een stofje of zandkorreltje in je oog krijgt en dat je dan vergaat van de pijn en je lens echt even uit moet doen.quote:Daarnaast kun je het meest scherp zien met harde contactlenzen, kunnen ze volledig op maat worden gemaakt (met zachte contactlenzen wordt dit een ERG duur geintje) en ze remmen de sterktetoename van je ogen af.
1-dags lenzen hebben NIETS te maken met zuurstofdoorlatendheid vergeleken met harde lenzen, maar met gemak en hygiëne. Zoals ik al een paar postings achterelkaar aan je probeer te vertellen is zuurstofdoorlatendheid een issue van materiaal: conventionele hydrogel lenzen vs de nieuwere silicone hydrogel die 8-9 jaar terug is geïntroduceerd. De meeste daglenzen zijn van conventionele hydrogel gemaakt, binnen nu en 1-2 jaar zal elke grote fabrikant dailies van silicone hydrogellenzen hebben.quote:De nieuwste zachte contactlenzen, de 1-dags lenzen laten weliswaar altijd meer zuurstof door dan de laatste harde lenzen, duur zijn ze wel en ze hebben nog steeds alle nadelen in zich van de zachte contactlens.
Ik draag ze ook nooit als ik ga slapen, want het is uiteraard betere hygiene als je ze elke dag uitdoet en de vetafzetting even wegpoetst (conventionele hydrogel hebben vooral eiwitafzetting, silicone hydrogel vetafzetting). Veel mensen poetsen niet meer met een no-rub fles, maar je verwijdert daarmee 80-90% meer afzetting.quote:Op maandag 8 december 2008 10:26 schreef Apotheose het volgende:
waarom zou je met je lenzen in slapen? Zodat je in je dromen ook goed kunt zien?Heb al 8 jaar harde lenzen en idd als er een stofje inkomt is het niet fijn nee. Maar verder (mits je ze elke dag trouw in hebt en geen 4 dagen ff niet want dan is het weer wennen) zitten ze goed. Vaak zelfs zo goed dat ik me afvraag of ik ze er nog wel in heb
Wie praat er hier nou uit onderbuikgevoelens? Je schuift alle informatie terzijde die in jouw ogen niet in je wereldje past en maak je zelfs gebruik van vooroordelenquote:Op maandag 8 december 2008 11:43 schreef Stereotomy het volgende:
[..]
Ik schreef dat silicone hydrogellenzen 5-6x meer zuurstof doorlaten dan hun hydrogel collega's, niet de harde lenzen. Die zijn sinds 2000 vergelijkbaar, met uitschieters naar boven. Zuurstofdoorlaatbaarheid is sinds toen, **geen** issue meer voor zachte lenzen.
[..]
Anders stop je nog meer onderbuikgevoelens in één alinea.Heb jij wel eens in een brochure voor zachte lenzen gelezen dat harde lenzen echt veiliger zijn? Jij leest selectief: wanneer zachte lenzen net zo kansloos zouden zijn als wat jij beweert waren ze *allang* verboden op de markt. Ooginfecties kunnen ook mensen met harde lenzen overkomen (zeker degenen die de lens even in hun mond reinigen) - het heeft dus met hygiene van de persoon te maken.
[..]
Die 2% extra zicht werkt in mijn praktijk niet op tegen de kans dat je een stofje of zandkorreltje in je oog krijgt en dat je dan vergaat van de pijn en je lens echt even uit moet doen.
[..]
1-dags lenzen hebben NIETS te maken met zuurstofdoorlatendheid vergeleken met harde lenzen, maar met gemak en hygiëne. Zoals ik al een paar postings achterelkaar aan je probeer te vertellen is zuurstofdoorlatendheid een issue van materiaal: conventionele hydrogel lenzen vs de nieuwere silicone hydrogel die 8-9 jaar terug is geïntroduceerd. De meeste daglenzen zijn van conventionele hydrogel gemaakt, binnen nu en 1-2 jaar zal elke grote fabrikant dailies van silicone hydrogellenzen hebben.
Voordelen: hygiëne en gemak. Iedere dag een nieuwe, hoogzuurstofdoorlatende lens: steriel uit de verpakking. Mensen die dailies als lens gebruiken hebben qua hygiene een beter product in handen dan mensen met harde lenzen. En nogmaals, wanneer jij je silicone hydrogellenzen hygiënisch verzorgd, heb je een even goede hygiëne als harde lens dragers, zonder de nadelen van het comfort, en zonder die investering die je weggooit als je een keer een lens kwijtraakt.
Samenvatting: JA er kan geen water uit een harde lens verdampen, en NEE dat betekent niet dat je geen droge ogen kunt krijgen met harde lenzen en JA droge ogen met harde lenzen is veel erger dan met een zachte lens.quote:However, RGP lenses may present other problems for people with dry eyes. Since the lens is rigid, it can irritate your eye if there are not enough tears under it. A rigid lens in a dry eye feels much worse than a soft one.
http://searchwarp.com/swa24863.htm
Afhankelijk van je specifieke afwijking kan het veel meer dan 2% zijn. Een vriendin van mij die door (zeer zeldzame, congenitale afwijkingen gecombineerd met auto-immuun problemen) nog maar 25-30% zicht heeft, heeft niks aan zachte lenzen. Harde lenzen kunnen haar zicht nog tot 50-60% opkrikken. Helaas blijkt ze ook allergisch te zijn voor het materiaal waar harde lenzen van gemaakt worden, maar dat is weer een ander verhaal.quote:Op maandag 8 december 2008 11:43 schreef Stereotomy het volgende:
Die 2% extra zicht werkt in mijn praktijk niet op tegen de kans dat je een stofje of zandkorreltje in je oog krijgt en dat je dan vergaat van de pijn en je lens echt even uit moet doen.
Oke, hier wil ik toch echt even op reageren, op de rest heeft Verluste al gereageerd en daar ben ik het grotendeels mee eens.quote:Op zondag 7 december 2008 23:30 schreef Stereotomy het volgende:
Daarnaast ben je echt de sjaak als je een stofje of zandkorreltje in je ogen krijgt. Het comfort is gewoon vele malen lager.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |