Nieuw leven blazen in noodlijdende restaurants
YORIN, 21.30 uur De succesvolle Britse televisieformule Kitchen Nightmares, beter bekend als Gordon Ramsay: Oorlog In De Keuken trok in september bij Yorin gemiddeld een half miljoen kijkers. In dit programma kreeg chef-kok Ramsay een week de tijd om het tij te keren in een noodlijdend restaurant.
Welke weg gaat het gerecht voordat het op tafel komt? Hoe kies je een goede kaart en waar moet deze aan voldoen? Waar haal je de beste ingrediënten vandaan? Wat zijn de kwaliteitseisen voor goed personeel en hoe belangrijk is inrichting? Al deze vragen en meer komen ook aan bod in de Nederlandse versie van het programma: Herman Den Blijker: Herrie in de keuken!, dat Yorin vanaf vandaag uitzendt.
De Nederlandse chef-kok is echter allerminst te vergelijken met zijn Britse collega. Herman den Blijker heeft een imposant postuur, een eigen visie en een zeer karakteristieke manier van doen en zich uitdrukken.
Erland Galjaard, de programmaleider van Yorin, over Den Blijker: "Herman is een eigenzinnige, unieke persoonlijkheid die uitstekend past bij de uitstraling van Yorin. Hij koppelt charme en doorzettingsvermogen aan een groot vakmanschap. Bovendien kan hij op meeslepende en begrijpelijke wijze praten over eten, de kwaliteit van een restaurant, en alles wat er bij komt kijken om succesvol te zijn of te worden."
De markante kookkunstenaar, eigenaar van de Rotterdamse etablissementen Rosso en Foodies en de gerenommeerde restaurants De Engel, Zeezout, Groot Paardenburg en Jachtclub Hillegersberg, staat bekend om zijn know-how op het gebied van restaurantconcepten. Eerder waren de inspanningen van Den Blijker te zien in de Yorin-docusoap De Engel en Het Paard, tijdens het opstarten van Groot Paardenburg in Ouderkerk aan de Amstel.
Verschenen in SP!TS op dinsdag 10 mei 2005.