FOK!forum / Culinesse à gogo / Hoe eet je in hemelsnaam een tompoes?
Yeahinhozaterdag 30 april 2005 @ 15:28
Ik krijg net een oranje exemplaar voor m'n neus geschoteld .

Maar nu dus de vraag: hoe kan ik deze het best verorberen .
Poepoogzaterdag 30 april 2005 @ 15:29
Room eruit lepelen en dan de koek oppeuzelen?
Conflictzaterdag 30 april 2005 @ 15:29
deksel eraf en dat als laatste opeten
funkyskunkiezaterdag 30 april 2005 @ 15:29
Gewoon een kwartslag draaien en ophappen
-=Bioslock=-zaterdag 30 april 2005 @ 15:29
In de blender.
sleepflowerzaterdag 30 april 2005 @ 15:30
quote:
Op zaterdag 30 april 2005 15:29 schreef Conflict het volgende:
deksel eraf en dat als laatste opeten
crossoverzaterdag 30 april 2005 @ 15:30
in een keer naar binnen!!
maar je zit hier nu dus te watertanden tot iemand een goed idee heeft??
Fliepkezaterdag 30 april 2005 @ 15:30
even een beetje aanduwen, de room langs de randen opeten en dan kun je hem zo in je mond schuiven.
Yeahinhozaterdag 30 april 2005 @ 15:31
M'n vorkje kan dus weer de kast in?
Stuartzaterdag 30 april 2005 @ 15:31
Bovenkant en onderkant van elkaar halen en apart opeten
Yeahinhozaterdag 30 april 2005 @ 15:33
quote:
Op zaterdag 30 april 2005 15:30 schreef crossover het volgende:
in een keer naar binnen!!
maar je zit hier nu dus te watertanden tot iemand een goed idee heeft??
Ik heb em al half op, maar doe net alsof dat niet het geval is .
Yeahinhozaterdag 30 april 2005 @ 15:34
En nu is ie helemaal weg .

Toch bedankt voor alle tips .
Steve-Ozaterdag 30 april 2005 @ 15:36
quote:
Op zaterdag 30 april 2005 15:31 schreef Stuart het volgende:
Bovenkant en onderkant van elkaar halen en apart opeten
precies het liefst gooi ik dat onderstukje weg
Webkimzaterdag 30 april 2005 @ 15:40
Daar zijn verschillende tactieken voor.
Hieronder een stukje dat ik precies een jaar geleden op mijn weblog zette:

Vrijdag 30 april 2004
Tompoezen

Ze waren traditie bij ons thuis. Zo nu en dan waren het verse, van de Hema maar meestal kocht mijn moeder op vrijdag gewoon een pakje van Maître Paul. Diepvriestompoezen. Tijdens het koken van het avondeten stonden die te ontdooien op de keukentafel.

Na het eten en de afwas dronken mijn ouders koffie en ik warme chocomel of Yovol. En alledrie aten we een tompoes. Elk op onze eigen manier.

Mijn vader hapte erin, zodat aan de andere kant alle room eruit liep. En mijn mama en ik haalden de helften keurig van elkaar af met een taartvorkje. Eentje met glazuur en eentje zonder. We zorgden ervoor dat op allebei room zat. Behalve voor het splitsen van de helften gebruikte geen van ons de vorkjes.

Mijn moeder dronk eerst haar koffie en begon dan aan de geglazuurde helft. Ik bewaarde het lekkerste juist voor het laatst. Hoewel iemand me ooit eens vertelde dat je dat nooit moet doen: "Stel dat er opeens brand uitbreekt en dat je dan uitgerekend het lekkerste nog niet op hebt!"

Stil was het, tijdens het eten van de gebakjes. Tot mijn vader naar de afstandsbediening greep en het getetter van het acht uur journaal losbarstte. Ja, die tompoezen staan in mijn geheugen gegrift. Daarom kan ik jullie ook met zekerheid zeggen dat ze roze horen te zijn en niet oranje!
Yeahinhozaterdag 30 april 2005 @ 15:43
Webkim, heldin!

Maar wacht es... zat jij niet in 1 of ander huis 2 weken lang te babysitten zonder internet .
Webkimzaterdag 30 april 2005 @ 15:47
quote:
Op zaterdag 30 april 2005 15:43 schreef Yeahinho het volgende:
Webkim, heldin!

Maar wacht es... zat jij niet in 1 of ander huis 2 weken lang te babysitten zonder internet .
Ik ben nog niet weg. Ergens volgende week geloof ik.
Oplettend typje ben je..!
Wezlizaterdag 30 april 2005 @ 15:58
Ik neem de eerste hap schuin naar boven zonder het onderste koekje, dan de volgende hap schuin naar onder zonder het bovenste koekje. Klein nadeel: je hebt om en om een hap zonder glazuur...
Yeahinhozaterdag 30 april 2005 @ 15:58
quote:
Op zaterdag 30 april 2005 15:47 schreef Webkim het volgende:

[..]

Ik ben nog niet weg. Ergens volgende week geloof ik.
Oplettend typje ben je..!
Vaste volger van je weblog he .

Zeik es niet zo (vaak) over die wereldstad waar je momenteel in woont trouwens .
Leffe48zaterdag 30 april 2005 @ 15:59
Hmja, herkenbaar probleem. Ik heb zelf de conclusie getrokken dat je een super scherp mes of hakding moet hebben, en dan razend snel die tompoes splijten, op deze manier krijg je niet dat al het room tussen de koek weg springt, denk ik tenminste.
ne0nzaterdag 30 april 2005 @ 16:01
mmmmmmmmmmmmm......

[ Bericht 71% gewijzigd door Oblivion op 30-04-2005 18:21:52 (layout...) ]
BennieKzaterdag 30 april 2005 @ 16:02
bovenste koekje eraf halen

vervolgens neem je een hap van het koekje, hap van de vulling...lekker mengen in je mond
De.dronken.pinguinzaterdag 30 april 2005 @ 16:05
gewoon helemaal in je mond proppen
Giemzaterdag 30 april 2005 @ 17:10
Voorzichtig stukje voor stukje
sungaMsunitraMzaterdag 30 april 2005 @ 17:13
Prakken
fotonzaterdag 30 april 2005 @ 17:13
Met een vorkje en een mesje[/i]!
Of kliederen met je handen, dat kan ook....
ROGzaterdag 30 april 2005 @ 17:24
Kantelen en met je gebaksvorkje stukjes eraf "snijden" en opeten.
agneriazaterdag 30 april 2005 @ 20:51
Het glazuur eraf schrapen en opeten, de koek even aan de kant leggen, de room er langszaam afeten, dan het smakeloze "onderkoekje" opeten en als laatste de bovenkant die nog lekker zoet is door het glazuur wat er niet meer af ging
Leonoorzaterdag 30 april 2005 @ 21:22
quote:
Op zaterdag 30 april 2005 20:51 schreef agneria het volgende:
Het glazuur eraf schrapen en opeten, de koek even aan de kant leggen, de room er langszaam afeten, dan het smakeloze "onderkoekje" opeten en als laatste de bovenkant die nog lekker zoet is door het glazuur wat er niet meer af ging
Zo, maar dan zonder het opeten van de koekjes, die mogen gewoon in de prullenbak (jaja, zonde, eten weggooien, maar ik heb nooit gevraagd om die vieze kleffe stukjes bladerdeeg).
Yeahinhozaterdag 30 april 2005 @ 21:31
Ik heb er net weer één op!!
Asskicker14zaterdag 30 april 2005 @ 21:33
Met mes en vork en dan in kleinere stukjes snijden en dan opeten
Urniezaterdag 30 april 2005 @ 21:40
quote:
Op zaterdag 30 april 2005 21:31 schreef Yeahinho het volgende:
Ik heb er net weer één op!!
En? Ging dat beter dan de eerste?
deedeeteezaterdag 30 april 2005 @ 21:44
quote:
Op zaterdag 30 april 2005 15:58 schreef Wezli het volgende:
Ik neem de eerste hap schuin naar boven zonder het onderste koekje, dan de volgende hap schuin naar onder zonder het bovenste koekje. Klein nadeel: je hebt om en om een hap zonder glazuur...
heeeej zo doe ik 't óók !!
Suzziieeezaterdag 30 april 2005 @ 21:56
met je vorkie dwars door de pudding heen schuiven..heb je 2 helften met allebei banketbakkersroom..vasthouden en happen maar

Al werkt dit alleen bij verse tompoucen..HEMA tompoucen Anders word het een klefzooi ...
Yeahinhozaterdag 30 april 2005 @ 22:09
quote:
Op zaterdag 30 april 2005 21:40 schreef Urnie het volgende:

[..]

En? Ging dat beter dan de eerste?
Ik heb er wel vaker een op hoor .

Maar hij ging er weer goed in!
agneriazaterdag 30 april 2005 @ 22:35
quote:
Op zaterdag 30 april 2005 21:22 schreef Leonoor het volgende:

[..]

Zo, maar dan zonder het opeten van de koekjes, die mogen gewoon in de prullenbak (jaja, zonde, eten weggooien, maar ik heb nooit gevraagd om die vieze kleffe stukjes bladerdeeg).
Tja ik vind ze ook niet lekker maar idd zonde om weg te gooien Lekker hollands he

Overigens, een beetje suiker bovenop het achtergebleven plakkerige glazuurlaagje is nog wel oke hoor Het onderste koekje is niks.
Snol1nerzaterdag 30 april 2005 @ 22:46
relaxed als je zo een ding op een sollicitatiegesprek krijgt
Martijn_77zondag 1 mei 2005 @ 00:29
Met mes en vork en per laag op eten
SlimShadyzondag 1 mei 2005 @ 00:30
quote:
Op zondag 1 mei 2005 00:29 schreef Martijn_77 het volgende:
Met mes en vork en per laag op eten
Per laag? Wat bedoel je daar nou mee?
BBQ-kipzondag 1 mei 2005 @ 00:37
quote:
Op zondag 1 mei 2005 00:30 schreef SlimShady het volgende:

[..]

Per laag? Wat bedoel je daar nou mee?
Boven (koek met glazuur)
Midden (banketbakkersroom)
Onder (koek)

SlimShadyzondag 1 mei 2005 @ 00:39
quote:
Op zondag 1 mei 2005 00:37 schreef BBQ-kip het volgende:

[..]

Boven (koek met glazuur)
Midden (banketbakkersroom)
Onder (koek)

Dat vind ik een goede tip
Little_Angelzondag 1 mei 2005 @ 00:58
quote:
Op zondag 1 mei 2005 00:37 schreef BBQ-kip het volgende:

[..]

Boven (koek met glazuur)
Midden (banketbakkersroom)
Onder (koek)

Zo doe ik het ook altijd, ja. .
BBQ-kipzondag 1 mei 2005 @ 04:06
Ik eet niet zo heel vaak een tompoes, maar als ik er dan eentje ga eten dan neme ik altijd enthousiast een hap in dat ding, om me dan te bedenken dat laagje voor laagje eten altijd veel makkelijker is...
Heerlijk_helder_Grolschzondag 1 mei 2005 @ 04:37
Een oud-Hollands dilemma.....
LordLynxzondag 1 mei 2005 @ 13:23
Bij zo'n oranjetompouche: bovenkant eraf halen, de tuin ingooien voor de vogeltjes en dan gewoon de onderkant met room opeten?
Pinnenmutskezondag 1 mei 2005 @ 16:09
ik snij de tompoes meestal in de helft of zelfs in drie
MartiniRossozondag 1 mei 2005 @ 16:13
ik eet hem altijd met mes en vork op, want ik ben netjes opgevoed!!!
Nietszeggendwezentjezondag 1 mei 2005 @ 16:39
Gewoon op het moment dat je erin bijt op hetzelfde moment je handen dichtknijpen, zodat je lekker de room van je vingers/broek/waar et terecht is gekomen kan eten, tis toch een deel van de charme, dat alles ernaast valt.
allsystemshaltmaandag 2 mei 2005 @ 16:59
Ik haal altijd eerst het bovenste plakje eraf en puzel die op

Vervolgens de onderkant wegsmikellen
Underdoggymaandag 2 mei 2005 @ 18:05
ik snij ze in stukjes met een ultra power laser... de zijkanten zijn wat verbrand dan maar gaat perfecT!
Sharkdoggiemaandag 2 mei 2005 @ 20:10
Gewoon er niet bij nadenken en naar binnen werken.
Sharkdoggievrijdag 20 mei 2005 @ 12:41
Wou er geen apart topic voor maken maar heeft iemand een goede tompoesrecept? Kon in de search niets vinden en op google zijn het ijstompoezen Ik wil dus gewoon klassieke tompoes maken met gele of witte vulling en lekker bovenkantje (zonder in de weer te gaan met ijs).
BBQ-kipvrijdag 20 mei 2005 @ 12:44
- Bladerdeeg in de oven bakken voor de bovenkant en onderkant.
- Heel veel poedersuiker met een drupje water en een drupje kleurstof (roze) aanmaken tot een dikke pap en op de afgekoelde stukjes bladerdeeg voor de bovenkant doen.
- Pakje Baukje banketbakkersroom goed dik aanmaken, koelen en op stukjes bladerdeeg voor de onderkant doen.
- Bovenkant op de banketbakkersroom leggen en klaar
hassanjassanvrijdag 20 mei 2005 @ 22:28
Wat ik doe is er met 1 of 2 tanden van je vork erin prikken en als het goed is gaatie er doorheen zonder alle room ertussenuit te sprietsen en dan kan je zo makkelijk een mooi stukje elke keer afsnijden van de tom poes.

Andere manier die ik ook goed vind lukken is, zoals webkim al zei, bovenste helft eraf en de room verdelen en dan zo opeten, WEL met een vorkje allebei natuurlijk
2cvzondag 22 mei 2005 @ 02:45
Happen en de room die er uit perst op je schoteltje laten vallen. Dat eet je dan als laatste op.
MaRySezondag 29 mei 2005 @ 17:43
Eerst doe je de twee helften van elkaar zodat op beide room zit.
Dan eet je eerst de onderkant en als laatste de bovenkant
noabertjemaandag 30 mei 2005 @ 01:01
tompoes onder een hoek van 45 graden houden, dan een hapje van de bovenste laag (+middelste nemen).
Dan de tompoes onder een hoek van -45 graden houden, een hapje van de onderste laag (+middelste)..

etc.
etc.
LennyKravitzmaandag 30 mei 2005 @ 01:33
1) evt slagroom bovenop oplepelen
2) bovenste koek zo hard aandrukken dat het door de brei ertussenin op de bodem zakt
3) al de ertussen uit geperste brei oplepelen...
4) bodem en bovenste koek op elkaar laten en ophappen...