FOK!forum / Culinesse à gogo / Koken met een Tajine
Cutiezondag 17 april 2005 @ 19:14
Gisteren zag ik er weer een staan; een tajine...
Het schijnt dat je er enorm lekkere gerechten mee kunt maken, maar wie weet er 1?
Zo'n ding aanschaffen zonder recepten vind ik namelijk een beetje zinloos!

Voor de duidelijkheid, ik bedoel dus dit soort dinge, voornamelijk gebruikt in de marokkaanse keuken:
Mirjamzondag 17 april 2005 @ 20:06
ik heb m zelf in de braadpan gemaakt bij gebrek aan tajine, maar dit kan volgens mij prima in de tajine
quote:
Tajine van kip met tuttifrutti

je kan het klaarmaken in een echte tajine, maar natuurlijk ook gewoon in de ouderwetse hollandse braadpan!

ingredienten
1 envelopje saffraandraadjes [ik heb t zonder gedaan, ging prima
1 kippenboulliontablet
4 kippenbouten met vel, in 2 stukken gehakt
kipkruiden
olijfolie
1 gesnipperd ui
2 fijngehakte teentjes knoflook
2 tl/ gemberpoeder
half kaneelstokje
250 gr. gewassen tuttifrutti
4 plakjes citroen

saffraan en boulliontablet in maatbeker doen, overgieten met 400 ml. kokend water, doorroeren en saffraan 10 min. weken.

kippenbouten bestrooien met de kipkruiden. in braadpan of tajine olijfolie verhitten, stukken kip rondom bruin bakken en uit de pan op ene bord scheppen
eventueel overtollig vet uit de pan scheppen.
ui en knoflook 2 min. in braadvet fruiten. gemberpoeder en kaneelstokje erdoor, saffraan met weekwater opschenken en aan de kook brengen. tuttifrutti, plakjes citroen en stukken kip erdoor scheppen. deksel schuin op de pan leggen en ion ca. 45 min. gaarstoven.
kip af en toe keren.

op smaak brengen met zout en peper.
ik heb het geserveerd met couscous met fijngesneden tuttifrutti en geroosterde pijnboompitjes erdoor
Mirjamzondag 17 april 2005 @ 22:35
quote:
Tajine met
kip en kikkererwten
+
Marokkaanse sinaasappelsalade



Eerst maak je het kruidenmengsel Ras el Hanout dat je keuken in een klap vult met Marokkaanse geuren. In Frankrijk en België vind je Ras el Hanout meestal gewoon in het kruidenrek naast andere mengsels. Hier niet - daarom maken we het zelf.


De samenstelling van Ras el Hanout kan variëren - hoe rijker de keuken, hoe meer ingrediënten, tot zelfs afrodisiaca toe! - maar hier is een eenvoudige combinatie, in totaal ongeveer 2 1/2 eetlepel.


Meng door elkaar:
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel gemalen gember
1 1/4 theelepel gemalen koriander
1½ theelepel zwarte peper
1/4 theelepel cayennepeper
4 geplette kruidnageltjes of 2 theelepels gemalen kruidnagel
1½ theelepel kaneel


--------------------------------------------------------------------------------


Tajine met kip en kikkererwten
100-125 g gedroogde kikkererwten of 'n blikje van onuitgelekt 400 g (zet de gedroogde kikkerwten de avond ervoor in water om te weken)
kip naar behoefte: 2 drumsticks, een braadstukje, 2 vleugeltjes, wat je lekker vindt (maak gerust wat meer - de volgende dag is het nog lekkerder omdat de kruiden er dan nog beter zijn ingetrokken)
½ eetlepel olie en ½ eetlepel boter
3 takjes verse peterselie of, nog mooier, koriander
3 bosuitjes
1 teentje knoflook
½ ui, als het kan een rode
20 g rozijnen


--------------------------------------------------------------------------------


Als je gedroogde kikkerwten gebruikt zet ze op met veel water. Ze moeten ongeveer een uur koken. Snijd de ui in ringen. Maak het knoflookteentje schoon.
Wrijf de kip in met Ras el Hanout, ongeveer zoveel als een eetlepel.
Maak de bosuitjes schoon, snijdt ze in stukjes.


Smelt een eetlepel boter in de pan, doe de olie erbij. Braadt ui en uitgeperst of in ringen gesneden teentje knoflook in de boterolie aan.
Braad de kip even mee. Ruik je het?


Doe de bosuitjes erbij. Neem 1½ dl water en giet dat in de pan. Deksel erop en laten sudderen tot de kip gaar is (ongeveer 20 minuten).
De kikkererwten erbij en de rozijnen en nog 10 minuten sudderend laten doorwarmen. Peterselie er over strooien. Klaar.


--------------------------------------------------------------------------------


Verwen jezelf en eet er een 'Shlada Bellecheen' bij of een sinaasappelsalade met walnoten


wat sla (gemengd of gewoon ijsberg) naar behoefte
1 mooie sinaasappel
1 eetlepel citroensap
heel klein beetje suiker en een beetje zout
gemalen kaneel
(indien verkrijgbaar: 1 theelepeltje oranjebloesem water)
wat gepelde walnoten (uit een zakje van Baukje)


Sla schoonmaken. Sinaasappel zo schoon mogelijk maken en in kleine stukjes snijden. Niet proberen ‘m te pellen - dat wordt toch niks en kan voor de rsi-uitgedaagde knap lastig zijn. Gewoon doorsnijden is makkelijker.


Het sap dat bij het schoonmaken op het snijplankje ligt giet je in het bakje waar je de dressing in gaat maken.
Doe daar het citroensap, suiker, zout, en eventueel oranjebloesemwater bij.
Meng de dressing door de sla. Doe de sinaasappelpartjes er door.
Leg er de stukjes walnoot bovenop (een klein handje) en bestrooi het met wat kaneel.


Als je het ergens kunt krijgen, drink je er een glas Marokkaanse rosé bij - de beroemde Gris de Boulaouane bijvoorbeeld - maar een andere mooie rosé is ook goed.


Een verrukkelijk feestmaal, z'n tijd meer dan waard.
Martijn_77zondag 17 april 2005 @ 23:00
@ Cutie wat is een tajine dan precies?
Mirjamzondag 17 april 2005 @ 23:02
het is een schotel van geglazuurd aardewerk, met een deksel die er op past, [duh] , waar je stoofschotels in kan maken.
een soort afrikaanse pan zeg maar.
Bluesmaandag 12 december 2005 @ 17:50
Kickje n.a.v. het topic over marokkaans eten :

http://www.antenna.nl/~natmolen/NM/nl/pg_14.html

Erg leuk om na te lezen, stukje uit een reisverhaal.
http://www.kraaij.nl/afrika/tajine.htm