allsystemshalt | zondag 10 april 2005 @ 19:00 |
Hoi, Ik ehb net een lekkere soep gewokt ![]() en vraag me af hoe je dit het beste kan bewaren, *Ik neem aan zo snel mogelijk laten afkoelen dus eerst open lucht dan koelkast. En vervolgens in de vries. Is dat goed? en zo ja hoe lang kan je de boel in de vriezer bewaren? greetz, allsystemshalt | |
Oblivion | zondag 10 april 2005 @ 19:01 |
Af laten koelen, en gelijk de vriezer in. Niet langer dan 3 maanden. Zou het nog korter doen, maar dacht dat dit het uiterste was. ![]() | |
snijder | zondag 10 april 2005 @ 19:02 |
Gewoon rustig laten afkoelen, hoeft niet persé in de koelkast en in de vriezer gooien. Wel eerst in een bakje doen natuurlijk, anders geeft het zo'n rotzooi..... 3 maanden bewaren moet echt wel lukken, als het niet een vriesvakje is natuurlijk. | |
Lienekien | zondag 10 april 2005 @ 20:24 |
Soep moet je vooral zo snel mogelijk afkoelen! Dus in een bak met koud water met die pan. Paar keer water vervangen. Pas als het goed is afgekoeld in bakjes doen en linea recta in de vriezer. Als je het wilt gaan eten, liefst een dag van tevoren in de koelkast zetten zodat het kan ontdooien en bij het opwarmen even flink laten doorkoken. | |
Martijn_77 | zondag 10 april 2005 @ 22:19 |
Die drie maanden geld alleen als je het echt in een vriezer bewaard. In het vriesvakje van je koelkast is ie dus minder lang houdbaar. | |
BBQ-kip | maandag 11 april 2005 @ 02:32 |
quote:Waarom moet dat dan zo strikt? Ik doe dit nooit met spullen die ik in de diepvries mik en gaat altijd goed, maar ik ben wel erg benieuwd ![]() | |
Bullpit | maandag 11 april 2005 @ 02:43 |
gerelateerd vraagje ![]() ![]() | |
shredder | maandag 11 april 2005 @ 02:46 |
quote:Meestal is het vlees was je al gekocht hebt al eerder ingevroren geweest. Sowieso komt er allemaal bacterien bij kijken, per minuut vervoudigt dat aantal zich. Maar er was hierover al een topic geweest geloof ik. | |
Dauthi | maandag 11 april 2005 @ 08:33 |
In een weckpot proppen ?:P En die vacuum trekken wil ook wel volgens mij ^^ | |
Lienekien | maandag 11 april 2005 @ 10:51 |
quote: quote:Bron | |
dribbel79 | maandag 11 april 2005 @ 10:54 |
Bij ontdooien idd eerst in den koelkascht, anders krijg je een zut water in je soep | |
Lienekien | maandag 11 april 2005 @ 10:54 |
quote:Soep bederft snel. Hoe langer je het laat staan om af te koelen, hoe meer bacteriën erin komen. | |
db70 | maandag 11 april 2005 @ 10:56 |
Ik zou zeggen: probeer eens wat anders. schimmelkaas is immers ook niet in de vriezer uitgevonden. | |
Lienekien | maandag 11 april 2005 @ 10:58 |
quote:Ach, een fijne voedselvergiftiging is op zijn tijd ook wel eens leuk. | |
Jernau.Morat.Gurgeh | maandag 11 april 2005 @ 11:11 |
quote:Hoe kom je daar nou weer bij? Ik heb regelmatig een pan soep gewoon een dag op het fornuis staan. 2e dag even vuurtje er onder en eten maar. Mensen moeten eens niet doen alsof je direct dood neervalt wanneer iets niet uit een steriele verpakking komt en 3 uur is doorgekookt. | |
kleinmeiske | maandag 11 april 2005 @ 11:13 |
Voordat je de soep in de koelkast zet wel zeker weten dat 'ie helemaal is afgekoeld! Anders de deksel er niet helemaal op doen. Heb wel eens schuimende kippesoep gehad omdat die niet helemaal koud maar wel afgesloten in de koelkast had gestaan ![]() | |
Aventura | maandag 11 april 2005 @ 11:16 |
Mijn moeder had vroeger de pan met soep ook altijd op het fornuis staan tot de volgende dag. Ik leef nu nog. Zelf zet ik de pan (of kom) wel in de koelkast en eet het dan de volgende dag op. Invriezen vind ik teveel werk. | |
Lempicka | maandag 11 april 2005 @ 11:17 |
Ik ga straks lekker kippesoep maken en dan een grote pan in de koelkast zetten! | |
db70 | maandag 11 april 2005 @ 11:20 |
quote:precies!!! en af en toe wat dunne kan helemaal niet slecht voor de lijn zijn. [bijvoorbeeld] | |
Lienekien | maandag 11 april 2005 @ 11:26 |
quote:Uit de dikke duim. Nou goed? | |
db70 | maandag 11 april 2005 @ 11:32 |
-Edit- Dat hoort natuurlijk niet in dit topic thuis, probeer het maar in het "leuke-plaatjes-topic" [ Bericht 85% gewijzigd door BBQ-kip op 11-04-2005 11:50:27 ] | |
Oblivion | maandag 11 april 2005 @ 11:52 |
quote:Dat durf ik dus echt niet te doen... ![]() Ik ben niet van het hele steriele, maar dit vind ik persoonlijk eng. Als er een pan op het fornuis heeft gestaan (de hele dag dus) dan gooi ik het weg! En mensen die hier lopen te verkondigen dat het vroegah wel kon... TOEN was er geen verwarming in de keuken... ![]() Dat is tegenwoordig wel anders, en bacterieen varen wel bij kamertemperatuur. | |
BBQ-kip | maandag 11 april 2005 @ 11:53 |
Ik laat soep altijd gewoon in de pan afkoelen en eet het de volgende dag straight out of the pan. En wanneer ik het later wil eten dan doe ik het in de koelkast, eigenlijk nooit in de vriezer. Dat soep zo enorm snel bedeft geloof ik niet zo eerlijk gezegd. En dat je geen warme bakjes in de koelkast mag zetten is volgens mij niet zo zeer omdat het dan bederft, maar meer omdat je koelkasttemperatuur dan een paar graden stijgt en dit niet handig is voor de producten die er in liggen. Ouwe soep gaat schuimen en borrelen, maar die is dan ook echt niet goed meer. Dat afkoelen en op het gasfornuis laten staan doe ik dus niet als het 30 graden buiten is he ![]() | |
kleinmeiske | maandag 11 april 2005 @ 11:58 |
quote:Bij mij was 't met soep die de dag tevoren was gemaakt ... | |
Lienekien | maandag 11 april 2005 @ 12:00 |
Bacteriën gedijen goed bij kamertemperatuur en in vocht. Dus een pan soep bewaren bij kamertemperatuur is een fijne broedplaats voor bacteriën. En ze vermenigvuldigen zich exponentieel, dus reken maar uit. Als je soep in de koelkast zet om af te koelen, koelt het niet gelijkmatig af. Je kunt dan nog beter de pan soep eerst buiten de koelkast laten afkoelen en deze dan af en toe even doorroeren. Iedereen moet natuurlijk zelf weten hoe 'ie zijn eten bewaart. Maar als je er een keer goed ziek van bent geworden, piep je wel anders. | |
Aventura | maandag 11 april 2005 @ 12:02 |
Toen ik nog studeerde liet men regelmatig pannetjes met soep staan. Je wilt echt niet weten hoe dat er na een week uit ziet. Suikerspin-achtige schimmeltaferelen tot het deksel aan toe. Brr.. | |
wonko | maandag 11 april 2005 @ 12:04 |
quote:Ben ik het helemaal mee eens. Je moet wel iets kunnen hebben. Niet dat zielige steriele gedoe en die overdreven angst voor microbes enzo. Wat je daarmee bereikt is dat je wel ziek wordt als je eens tegen een microbe van links of rechts aanloopt. Je bouwt dan toch helemaal geen weerstand op....een deurklink kan dan ineens dodelijk zijn. | |
Lienekien | maandag 11 april 2005 @ 12:06 |
quote:Ik heb helemaal geen overdreven angst voor microbes en ik word er voldoende aan blootgesteld om een gezonde weerstand opgebouwd te hebben. Maar om moedwillig bacteriën te gaan kweken om die reden gaat me te ver. | |
wonko | maandag 11 april 2005 @ 12:13 |
quote:Ach, ik eet bijna wekelijks zo een pannetje soep en heb er geen problemen mee. Staat de soep echter twee dagen dan is die bij mij ook weg. | |
-erwin- | maandag 11 april 2005 @ 21:06 |
quote:Hetzelfde gebeurt met een glas waar je chocolademelk uit gedronken hebt. Of een glas waar je ff een appel in had gelegd. ![]() ![]() ![]() |