Gevaarlijke misvattingen over alcohol en zwangerschapvan 9maand.com geplukt
Advies gezondheidsraad moet einde maken aan gevaarlijke misvattingen over alcohol en zwangerschap en borstvoeding
STAP (Stichting Alcoholpreventie) is blij met het advies van de Gezondheidsraad over alcohol en zwangerschap (1). Uit het advies blijkt dat vrouwen die zwanger willen worden en zwanger zijn het beste geen druppel alcohol kunnen drinken. Er bestaat geen zogenaamde veilige dosis. Ook bij het geven van borstvoeding is het oppassen geblazen. Samen met de FAS Stichting probeert STAP deze boodschap uit te dragen en bestaande misvattingen over alcohol en zwangerschap te bestrijden. Ook de Stichting Zorg voor Borstvoeding adviseert haar achterban deze informatie zeer serieus te nemen. Uit het rapport van de Gezondheidsraad blijk dat naar schatting 35% tot 50% van de zwangere vrouwen in Nederland alcoholhoudende drank gebruiken.
Misvattingen op het web
Onder de bevolking leeft een aantal hardnekkige misvattingen over de veronderstelde heilzame werking van alcohol. De bekendste is dat het drinken van bruin bier goed is voor de borstvoeding. Uit onderzoek weten we nu dat het drinken van alcohol direct voorafgaande aan het geven van borstvoeding schadelijk kan zijn. Ook wordt vaak beweerd dat een paar glazen voor een zwangere geen kwaad kan. Op bepaalde websites voor jonge moeders worden misvattingen bevestigd, zoals "Drink als zwangere bij voorkeur rode wijn: twee glazen dragen bij aan de gezondheid" (bron:
www.kerngezond.nl) en "Alcohol is vooral schadelijk in de eerste weken en alleen als je behoorlijk veel en met grote regelmaat drinkt". (bron:
www.babybox.nl ).
Opgave voor verloskundigen
Verloskundigen stuiten in hun praktijk dikwijls op weerstanden bij het uitdragen van de boodschap dat alcoholgebruik beter helemaal vermeden kan worden. Deze komen voort uit gebrek aan kennis over de gevaren van alcohol. Van alle riskante dingen die je tijdens de zwangerschap kunt doen, zijn roken en drinken het gevaarlijkst. Een rokende zwangere vrouw is taboe geworden. Dat ligt bij alcohol anders. Een zwangere vrouw die alcohol drinkt wordt als vrij normaal gezien.
Het commentaar van de FAS Stichting op het rapport van de gezondheidsraad:
De FAS Stichting Nederland denkt dat met dit advies van de gezondheidsraad het onderwerp 'Alcohol en zwangerschap' eindelijk de aandacht krijgt die het verdient. De beschadigingen die alcohol kan aanrichten zijn enorm en onomkeerbaar. Veel kinderen die tijdens de zwangerschap zijn blootgesteld aan alcohol hebben leer- en gedragsproblemen. Als volwassenen, hebben ze een hoog risico op drugsgebruik, alcoholisme, asociaal en crimineel gedrag, depressie en geestesziekte. Als ouders van FAS-kinderen (pleeg en adoptieouders) willen wij andere verzorgers ondersteunen en voorlichting geven over alle aspecten van het opvoeden van FAS-kinderen.
N.B.: FAS betekent Foetaal Alcohol Syndroom
Stichting Zorg voor Borstvoeding:
De gezondheidszorg ondersteunt ouders, die het beste willen voor hun kind.
Bij borstvoeding zijn duidelijke adviezen nodig met name voor de eerste zes maanden als de baby alleen moedermelk krijgt. Het meest veilig is geen alcohol te drinken en als men een glas bier of wijn drinkt dit alleen vlak ná de borstvoeding doet en niet kort ervoor. De gezondheidsraad adviseert om na een glas alcohol drie uur te wachten voordat het kind opnieuw borstvoeding krijgt.
Nieuw voorlichtingsmateriaal beschikbaar
STAP heeft in 2004 de voorlichtingsbrochure 'Zwanger? … en Alcohol? onder verloskundigen verspreid. Binnenkort komt een tweede herziene druk uit. Ook is een factsheet ontwikkeld. Beide zijn te lezen en te bestellen via de nieuwe website
www.alcoholenzwangerschap.nl of rechtstreeks bij STAP.
De FAS Stichting geeft voorlichting over het Foetaal Alcoholsyndroom en geeft daarover over voorlichtingsmateriaal uit zoals de brochure 'Drank kan je baby beschadigen'. Het materiaal is te bestellen via
www.fasstichting.nl.
Bron
1. Gezondheidsraad. Risico's van alcoholgebruik bij conceptie, zwangerschap en borstvoeding.
Den Haag: Gezondheidsraad, 2005; publicatie nr 2004/22.