FOK!forum / Culinesse à gogo / Echt smeuige Brownies
DancingPhoebedinsdag 22 maart 2005 @ 13:47
Ik ben op zoek naar een recpet voor echt echt echt smeuige brownies.

Ik heb al verschillende pakken geprobeerd en verschillende recepten. Allemaal lekker maar niet smeuig. Van de week had ik Two-Bite brownies. (Van de spareribexpresse) en deze waren zooo ontzettend lekker. Precies zoals ik ze dus graag zelf zou willen maken.

Volgens mij zit het verschil hem voor een groot deel in het gebruik van olie ipv boter?

Dus iemand een recept voor heerlijk smeuige brownies?
karperdinsdag 22 maart 2005 @ 17:03
Brownies:
-220 g donkere chocolade,
-220 g boter
-50 g gemalen amandelen
-60 g bloem
-220 g suiker
-6 eieren

1.Smelt de stukjes chocolade en de stukjes boter au bain marie tot een glimmende creme
2.Verwijder van het vuur.
3.Klop de eigelen met 50 g suiker tot bijna wit.
4.Vermeng met het chocolademengsel en roer er dan de gezeefde bloem en de amandelen bij.
5.Klop de eiwitten los, voeg er de overgebleven suiker bij en klop verder tot een meringue.
6.Spatel voorzichtig door het chocolademengsel.
7.Giet het deeg in een beboterde en met bakpapier bekleedde ovenschotel.
8.bak 40 minuten in een voorverwarmde oven van 180° Snijd de afgekoelde brownie in vierkantjes
Mirjamdinsdag 22 maart 2005 @ 17:17
ik zal als ik vanavond terug ben, even mijn recept opzoeken
Martijn_77dinsdag 22 maart 2005 @ 22:17
quote:
Op dinsdag 22 maart 2005 17:17 schreef MissyMirjaM het volgende:
ik zal als ik vanavond terug ben, even mijn recept opzoeken
Oke daar wachten we op
Mirjamdinsdag 22 maart 2005 @ 22:20
ik heb trouwens wel 2 recepten
maar moet nog wel even zoeken enzo

1 is echt voor brownies, de ander voor een chocoladetaart, die zo door kan gaan voor brownie als je er wat pijnboompitten ingooit
Mirjamdinsdag 22 maart 2005 @ 23:42
recept 1
250 gram donkere basterd suiker
70 gram bloem
2 eieren
5 gram bakpoeder
125 gram gesmolten roonboter
62, 5 gram cacao poeder [ ]
50/100 gram gehakte walnoten, maar wat ik erg lekker vind, geroostertde pijnboompitten
eventueel 50/100 gr, rozijnen

de suiker, bloem, eieren, bakpoeier, gesmolten boter en cacao poeder mengen, op het eind de rozijnen en noten erbij. en een ingevet bakblik scheppen
20 tot 30 minuten in de oven op 190 graden.
Mirjamdinsdag 22 maart 2005 @ 23:45
ohja, als je m uit de oven hebt gehaald, dat ding nog even met de bolle kant van een lepel, overal wat indrukken
Kazangodinsdag 22 maart 2005 @ 23:48
De lekkerste haal je bij Dudok in Rotterdam.... Ja die ook lekkere appeltaarten bakken 2e NL

Die thuisbakzooi is meestal toch niet te pruimen
DancingPhoebewoensdag 23 maart 2005 @ 08:49
MAar zijn dit nu recepten voor gewoone droge brownies of echt voor die lekkere smeuige brownies? En kan iemand misschien uitleggen wat dan maakt dat een brownie echt smeuig wordt?
Nuekwoensdag 23 maart 2005 @ 09:10
OMG!

* Nuek op dieet is
DancingPhoebewoensdag 23 maart 2005 @ 10:13
Ja nou ja ik ook Nuek, maar ja "Dieet verstandig, eet een brownie!"
Lempickawoensdag 23 maart 2005 @ 10:34
ik ben ook op dieet!! en daar krijg ik altijd zo'n honger van!
Mr-Zwoensdag 23 maart 2005 @ 11:11
baktemperatuur : 170°C baktijd : ca. 15 .. 20 min. 16 stuks

100 gram heelei
300 gram margarine (smelten en af laten koelen tot net vloeibaar)
250 gram bruine basterdsuiker
300 gram patentbloem (voor de helft vervangen door moscovisch poeder)
30 gram cacaopoeder
190 gram melk
4 eetlepels zonnebloemolie
5 gram vanillesuiker
150 gram geraspte chocolade en druppels (of hagelslag)
5 gram ammonium

Zet 16 rondoringen op een schone bakplaat.
Plaats in de ringen een caisse en druk deze tot de bodem.
Zeef de bloem, ammonium, vanillesuiker en cacaopoeder in een bekken.
Maak de basterdsuiker klontvrij, doe deze ook bij de bloem en roer deze droge grondstoffen door elkaar.
Doe in een andere bekken de olie, margarine, eieren en de melk en klop dit door elkaar.
Roer nu rustig de droge grondstoffen door de vloeiende grondstoffen en roer als laatste de chocolade er door heen.
Het muffinbeslag niet te lang roeren, het blijft een klein beetje klonterig.
Vul met een spuitzak (met grote gladde spuit) de vormpjes (ca. 2/3 vol).
Bak ze af bij de aangegeven temperatuur.
Laat de muffins in de vormen zitten en laat ze goed uitwasemen (ammonium !)
Na afkoeling inpakken in plastic zakken per 5.
Mirjamwoensdag 23 maart 2005 @ 12:00
die van mij wordt wel erg smeuig hoor, vooral als je er rozijnen in stopt.
en daarna ff platdouwen, meteen nadat je m uit de oven hebt gehaald
hoogstens zijn de randjes niet zo smeuig.
ik zal later eens mn andere recept opzoeken, die is nog erger
Lienekienwoensdag 23 maart 2005 @ 13:13
quote:
Op woensdag 23 maart 2005 11:11 schreef Mr-Z het volgende:
(...)
5 gram ammonium

(...)
Ik zou gewoon bakpoeder nemen.
Mr-Zwoensdag 23 maart 2005 @ 13:26
quote:
Op woensdag 23 maart 2005 13:13 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Ik zou gewoon bakpoeder nemen.
OT:Ja dat scheelt een hoop stank ooit je neus in de ammonium geduwd? Hoe verkouden je ook bent.. hij springt helemaal open

Is ammonium wel te verkrijgen in de winkel? ik ben het nooit tegen gekomen eigenlijk. Maar bakpoeder kan ook gebruikt worden ja.. hoewel ik er dan wel een paar gram meer van in zal doen want die werking is minder.
Lienekienwoensdag 23 maart 2005 @ 13:27
quote:
Op woensdag 23 maart 2005 13:26 schreef Mr-Z het volgende:
OT:Ja dat scheelt een hoop stank ooit je neus in de ammonium geduwd? Hoe verkouden je ook bent.. hij springt helemaal open

Is ammonium wel te verkrijgen in de winkel? ik ben het nooit tegen gekomen eigenlijk. Maar bakpoeder kan ook gebruikt worden ja.. hoewel ik er dan wel een paar gram meer van in zal doen want die werking is minder.
Ben je in de war met ammoniak?
Joanawoensdag 23 maart 2005 @ 14:06
quote:
baktemperatuur : 170°C baktijd : ca. 15 .. 20 min. 16 stuks
quote:
20 tot 30 minuten in de oven op 190 graden.
quote:
bak 40 minuten in een voorverwarmde oven van 180° Snijd de afgekoelde brownie in vierkantjes
Kan iemand mij uitleggen waarom de baktijden zo van elkaar verschillen.
Edit: kan wel begrijpen van Mr-Z die 16 individuele stukjes.
Mr-Zwoensdag 23 maart 2005 @ 21:43
quote:
Op woensdag 23 maart 2005 14:06 schreef Joana het volgende:

[..]


[..]


[..]

Kan iemand mij uitleggen waarom de baktijden zo van elkaar verschillen.
Edit: kan wel begrijpen van Mr-Z die 16 individuele stukjes.
nog iemand op deze wereld die mij begrijpt haha
quote:
Ben je in de war met ammoniak?
Nee ammonium is een heel sterk bakpoeder. Het wordt in bakkerijen veel gebruikt bij de bereiding van eierkoeken (brabantse, niet die witte dus).. Als je een zakje eierkoeken opent ruik er maar eens goed in.. dan ruik je die ammonium vaak nog.. het is heel rot spul zal ik maar zeggen
Allan24woensdag 23 maart 2005 @ 22:17
Die van de Bijenkorf zijn zoooooooooo heerlijk!!
Riodonderdag 24 maart 2005 @ 18:29
Euh... moment... (lang geleden, weet niet meer uit mijn hoofd. Schande!)
Riodonderdag 24 maart 2005 @ 18:31
Brownie

- Klop 2 eieren en 200 gram kristalsuiker met een mixer stijf en luchtig.
- Meng er daarna voorzichtig 100 gram gesmolten (pure) chocolade doorheen
- Meng direct daarna voorzichtig 70 graam gezeefde bloem erdoor
- Meng hierna 100 gram grof gestampte (pecan)noten erdoor
- Bekleed een cakeblik met vetvrij bakpapier en gooi de massa erin
- Bak alles in een voorverwarmde oven van 180 graden Celsius. Zet tijdens
het bakken een bakje water in de oven zodat e boel niet uitdroogt
- Laat afkoelen en een nacht in de koelkast rusten

Simpel. Lekker.
Tha_Butchavrijdag 25 maart 2005 @ 12:36
quote:
Op woensdag 23 maart 2005 08:49 schreef DancingPhoebe het volgende:
MAar zijn dit nu recepten voor gewoone droge brownies of echt voor die lekkere smeuige brownies? En kan iemand misschien uitleggen wat dan maakt dat een brownie echt smeuig wordt?
Mijn gok is goede kwaliteit chocolade en boter, dus niet die margarine shit.
en anders zou je volgens mij nog wel kunnen experimenteren met geklopte eiwitten op lobbig geslagen slagroom, al lijkt me dat het dan wel een klieder zooi wordt.