Lestat | zondag 20 maart 2005 @ 16:29 |
Hoi, hier even een vraagje van een leek.....kun je spinazie ook gewoon roerbakken? Dus drupje olie in de pan en gaan met die banaan? En moet je die harde stengeltjes nog van de spinazieblaadjes afsnijden of niet? | |
Netsplitter | zondag 20 maart 2005 @ 16:30 |
Probeer het zou ik zeggen... ![]() | |
rickyB | zondag 20 maart 2005 @ 16:59 |
Niets ervan af halen en gewoon in de pan Het slinkt wel als een gek, dus je houdt op het oog erg weinig over | |
Euc- | zondag 20 maart 2005 @ 17:02 |
quote:Neem voor de grap eens Belgische spinazie, blijft er een stuk meer van over. (De spinazie is ook een stuk groter maar ach ![]() | |
Martijn_77 | zondag 20 maart 2005 @ 17:04 |
quote:Belgische spinazie? | |
Charmian | zondag 20 maart 2005 @ 17:05 |
Ja, ik gooi er meestal nog wat reepjes vlees bij (biefstuk of kipfilet) en soms wat brocolli samen met Gotan woksaus ketjap-sesam. En je kunt de steeltjes ook meeroerbakken. | |
Euc- | zondag 20 maart 2005 @ 17:11 |
quote:Ja, oficieel heet het Snijbiet, maar wordt meestel Belgische Spinazie of warmoes genoemd. Is in Nederland praktisch alleen bij horeca groothandels te koop, heb iig nog nooit wat bij een super zien liggen. Trouwens als je het hebt klaar gemaakt en niet alles hebt opgegeten, NIET bewaren. Snijbiet bevat namelijk nitraat, als je het vaker warm maakt dan wordt dat nitriet, wat niet goed voor je is ![]() ![]() ![]() Ik persoonlijk zou de steel er wel afhalen ![]() | |
Moitessier | zondag 20 maart 2005 @ 17:15 |
wat je ook kan doen is ipv olie roomboter gebruiken. Roomboter in pan, spinazie erbij, beetje op smaak maken met peper en zout..erg lekker ![]() | |
Jordy-B | zondag 20 maart 2005 @ 17:16 |
quote:hetzelfde geldt voor spinazie. nitraat wordt door verwarming omgezet in nitriet, wat in een zuur milieu (je maag, bijvoorbeeld) wordt omgezet tot nitrosamines die kankerverwekkend zijn. | |
Euc- | zondag 20 maart 2005 @ 17:21 |
quote:Een chemiestudent. Handig ![]() | |
TechXP | zondag 20 maart 2005 @ 17:38 |
quote:En per week niet meer dan 2 nitraat-houdende groenten eten. | |
nielsgeode | zondag 20 maart 2005 @ 17:38 |
uhuh ![]() Klopt, daarom moet je ook nooit vis en nitraatrijke groente tegelijk eten. Het nitraat kan omgezet worden in nitriet en samen met eiwitten uit de vis in een zuur milieu ook nitrosamines vormen ![]() Niet handig dus vis + spinazie ![]() | |
Euc- | zondag 20 maart 2005 @ 17:43 |
quote:Hmm, bij ons staat op de kaart op de huid gebakken zeebaars filet op een bedje van belgische spinazie omringd door spinazie. Achja ![]() | |
releaze | zondag 20 maart 2005 @ 17:52 |
spinazie en zalm is ook erg lekker ![]() ik eet regelmatig spinazie, vind het lekker.... welke andere groenten mogen niet nog een keer verwarmd worden? | |
Euc- | zondag 20 maart 2005 @ 18:01 |
quote:Andijvie, rode bieten, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, waterkers, alle soorten sla, spinazie, spitskool en venkel. | |
the_disheaver | zondag 20 maart 2005 @ 21:41 |
Pff, wat een gedonder, alle steeltjes van de bladeren snijden....Vooral als je na het koken er niks van over houdt! (dus ook van de steeltjes niet!) Maar roerbakken ja! Ik roerbak spinazie alleen maar (ik roerbak eigenlijk alles alleen maar....) Maar het spinazie moet (volgens mij) wel vochtig zijn. Maar aangezien je het voor gebruik het zand er af wast, is dat geen probleem... | |
430n | vrijdag 1 april 2005 @ 11:07 |
Wilde spinazie is ook erg lekker. Ik doe meestal roerbakken met een teentje knoflook in olie. Lekker met vis. | |
Ashram | vrijdag 1 april 2005 @ 13:56 |
Mag je doen hoor. Zet er wel een pan kokend water naast, want je zal best voor het roerbakken, de spinazie even blancheren. Zo krijg je niet teveel vocht in de wok. | |
Euc- | vrijdag 1 april 2005 @ 23:46 |
hmm, mijn leraar kwam vanmiddag met een interessant idee. Hij zegt, ik geloof dat heel verhaaltje niet, want hoe doet meneer Iglo dat dan? Al die ingevroren spinazie moet ook een voorbewerking zijn ondergaan, en die mag je wel opwarmen.. Je kunt er moeilijk iets aan toevoegen.. | |
Mirage | vrijdag 1 april 2005 @ 23:50 |
quote:Een voorbewerking ? Waarom ? je kan spinazie ( net als Andijvie etc etc.. ) toch gewoon invriezen ? | |
the_disheaver | zaterdag 2 april 2005 @ 00:02 |
quote:Maar ik heb hier een potje, van HAK welliswaar: en die mag je naast niet opnieuw opwarmen, niet laten koken. Misschien is dat de sleutel? | |
the_disheaver | zaterdag 2 april 2005 @ 00:07 |
Zo, heb HAK ff een mailtje gestuurd:D Ben wel benieuwd eigenlijk... | |
Plato1980 | zaterdag 2 april 2005 @ 00:21 |
Over spinazie gesproken: ik heb wel eens gehoord dat je spinazie niet opnieuw moet opwarmen omdat dan kankerverwekkende stoffen vrij zouden komen. Ik heb echter de gewoonte om mijn lasagna met spinazie de tweede dag op te warmen in de magnetron en nou vraag ik me af in hoe verre dat schadelijk is. | |
Jordy-B | zaterdag 2 april 2005 @ 00:23 |
quote:Het wordt héél kort gekookt (geblancheerd) en daarna gelijk krachtig afgekoeld. De omzetting van nitraat tot nitriet wordt versneld door een hoge temperatuur, maar ook vertraagd door lage temperatuur. Door de korte tijd dat het een hoge temperatuur heeft, is het nitrietgehalte dan nog zó laag dat je het zonder problemen kan opwarmen. quote:Als je het te lang kookt, wordt het nitrietgehalte zo hoog dat het een gevaar op kan leveren voor de gezondheid. Ik weet niet hoe lang dit is. Hangt af van temperatuur, tijdsduur, hoeveelheid spinazie en het nitraatgehalte van de spinazie. Het gaat in principe om de tijd dat spinazie warm is. Het klinkt een beetje maf (want meestal doe je dit pas na het eten en niet vantevoren), maar als je er voor zorgt dat je je restje voor de volgende dag zo snel mogelijk laat afkoelen, kan je het waarschijnlijk zonder veel risico de volgende dag nog eten. [ Bericht 25% gewijzigd door Jordy-B op 02-04-2005 00:38:41 ] | |
BBQ-kip | zaterdag 2 april 2005 @ 01:13 |
Ik las/hoorde van de week ergens dat het nitraat alleen in nietriet omgezet kan worden in aanwezigheid van bepaalde bacteriën die er in huis altijd zijn. Bij meneer Hak wordt daarom alles "bacterie-arm" geblancheerd en ingevroren. Tsja, het zal wel... Ik had afgelopen week spinazie geroerbakt, ging prima, met een hete wok geen last van vocht ofzo. Paar uitgebakken spekjes erdoor en het was erg lekker (en snel en makkelijk) | |
Jordy-B | zaterdag 2 april 2005 @ 06:19 |
quote:Da's slechts een andere manier waarop nitraat in nitriet kan worden omgezet. Doet er verder niet aan af dat het een feit is dat nitraat onder invloed van warmte wordt omgezet in nitriet. Bacteriearm blancheren lijkt me wel onzinnig. Je blancheert het toch juist (onder andere) om de aanwezige bacteriën te doden? [ Bericht 7% gewijzigd door Jordy-B op 02-04-2005 06:45:37 ] | |
Isabeau | zaterdag 2 april 2005 @ 06:39 |
quote:Ik ben ook erg benieuwd! Deze vraag heb ik een tijd geleden al gesteld, maar echt bevredigend antwoord was er niet. Ik vroeg het me af mbt de spinazielasagna van de AH...dat is niet even snel geblancheerd. | |
pumpkin_Ruby | zaterdag 2 april 2005 @ 10:13 |
Ik meende me ook te herinneren dat de inzichten mbt opnieuw opwarmen de laatste tijd inderdaad ites gewijzigd waren, even zoeken: http://www.voedingscentrum.nl/mirakel/pageViewer.jsp?id=5079 http://www.voedingscentrum.nl/mirakel/pageViewer.jsp?id=5078 Ja hoor, precies hetzelfde verhaal als hier. | |
Loedertje | dinsdag 5 april 2005 @ 00:45 |
Roerbakken met creme fraiche erdoor! ( of beeeeeetje pindasaus + sambal...ook lekker bij spercieboontjes ![]() | |
the_disheaver | dinsdag 5 april 2005 @ 01:03 |
quote:Inmiddels antwoord gekregen, maar geheel niet bevredigend: quote:Misschien is volgens de bovenstaande voedingswijzers links Spinazie niet schadelijk meer, maar alleen wanneer je het goed bewaard. En bij de HAK groente, hoeft dat niet. Zelfs een jaar houdbaar. Wat kan Mr. HAK wat wij niet kunnen? Zal ooit eens ff hierop reageren. | |
#ANONIEM | dinsdag 5 april 2005 @ 21:12 |
Hmm, de quest ontkracht dit alles, als je het direct nadat je klaar bent met koken (en dus genoeg hebt opgeschept ![]() | |
Jordy-B | dinsdag 5 april 2005 @ 21:26 |
Dat lijkt haast wel op mijn antwoord op Plato1980's vraag. ![]() | |
#ANONIEM | dinsdag 5 april 2005 @ 21:29 |
Ja klopt zie ik nu, ik heb het niet gelezen allemaal ![]() | |
the_disheaver | dinsdag 5 april 2005 @ 21:39 |
quote:Lijkt me handiger om het te koelen met koud water of dergelijk, koelkast gaat niet zo snel... Maar... Wie wil nauw spinazie 2 maal eten? Zoveel moeite is het niet om te koken, maar bovendien: je hele pan zit zowat al vol, als je voor 1 portie kookt.... Als je voor meerdere personen en ook nog eens voor meerdere dagen spinazie kookt.... Heb je een superpan nodig.... | |
#ANONIEM | dinsdag 5 april 2005 @ 21:40 |
quote:Ik heb het ook niet verzonnen hoor, quote uit de quest. | |
Lamer_Deluxe | dinsdag 5 april 2005 @ 21:51 |
Net vanavond nog gegeten, geroerbakt(tm) op z'n Indonesisch/Moluks gewoon met knoflook en ui (tumis) en wat zout. Steeltjes hoeven er niet af volgens mij. |