Lucille | zaterdag 19 maart 2005 @ 14:42 |
![]() Pasen is een evenement dat met uitstek geschikt is om op culinair gebied iets anders te doen dan wat je normaal doet. Net als Kerst is Pasen een feestdag waarbij specifieke gerechten op tafel komen die je de rest van het jaar nauwelijks ziet. Paasbrood, matzes, cakes, of misschien wel een apart streekgerecht, zoals sop mit aaiers uit Terschelling, Twentse paaskrakelingen, of andere gerechten met aparte namen zoals poempaaipap en slempmelk, bloedbrood en drabbelkoeken Misschien heb je wel een recept voor traditionele gerechten uit het buitenland, zoals koelistj en pascha (uit de Russisch orthodoxe hoek). Kortom, plaats hier al je recepten die te maken hebben met Pasen. | |
Oblivion | zaterdag 19 maart 2005 @ 14:56 |
Leuk topic!! Ik maak meestal met broodmix nestjes (ronde vlecht), en druk daar een voorgekookt ei in. En in de oven bakken. Staat zo gezellig! En natuurlijk een hele gezellige aangeklede paas tafel. ![]() Volgende week weer eitjes verven! Joepie! ![]() | |
La_Guiri | zaterdag 19 maart 2005 @ 21:14 |
In Spanje eten ze rond Pasen Torrijas, hier het recept, ze zijn erg lekker. Ingrediënten: - Een brood, er wordt speciaal brood voor gebruikt, een soort stokbrood maar dan breder maar je kunt ook gewoon brood gebruiken en dan het liefst niet vers. - een liter melk - een kaneelstokje of een paar theelepels kaneel - citroenrasp - suiker naar smaak, in het recept staan 6 eetlepels - 2 eieren - olijfolie Bereiding: Kook de melk met de kaneel en de citroenrasp gedurende 5-10 minuten, voeg de suiker toe totdat ie goed opgelost is. Snij het brood in plakken van ongeveer 3 tot 4 cm week ze in de melk totdat ze echt goed doorweekt zijn, haal ze door de losgeklopte eieren en bak ze per 2 in een hete pan in de olijfolie. Als ze goudbruin zijn haal je ze eruit en haal je ze door een mengsel van suiker en kaneel en eventueel wat honing. Ook worden ze vaak gemaakt met wijn i.p.v. melk. Het zijn eigenlijk een soort wentelteefjes, maar wel erg lekker en typisch tijdens de Semana Santa, de heilige week. Qué aproveche! | |
Sabrina1981 | zaterdag 19 maart 2005 @ 21:24 |
Mijn collega die getrouwd is met een Engelsman eet eerste Paasdag kalkoen. Het is een beetje van een traditie. Ik keek wel even raar toen ik dit hoorde. | |
krakkemieke | zaterdag 19 maart 2005 @ 22:51 |
Ik vind boterlammetjes echt bij Pasen horen....... | |
moussy | zondag 20 maart 2005 @ 09:30 |
Ik doe nooit wat bijzonders met de pasen, mn ouders gaan altijd lam aan het spit eten op Kreta ![]() | |
Oblivion | zondag 20 maart 2005 @ 11:12 |
quote: ![]() En zelf maken kan ook heel goed, moet je wel houten mallen hebben, en 8 uur van te voren laten wellen. | |
Lucille | dinsdag 22 maart 2005 @ 22:53 |
Eggnog![]() 45 ml. rémy martin 30 ml. rum (donker) 15 ml. suikersiroop 15 ml. room 1 ei 90 ml. melk 100 gr. ijsschaafsel 3 ijsblokjes 1. Breek het ei en giet zowel het eiwit als de dooier bij de rest van de ingrediënten. 2. Shake alles goed door elkaar. 3. Shake de cocktail met ijsschaafsel en top het af met ijsblokjes. 4. Nootmuskaatpoeder over het drankje heen strooien. | |
La_Guiri | dinsdag 22 maart 2005 @ 23:16 |
Hoort dat niet bij de kerst? ![]() | |
Lucille | dinsdag 22 maart 2005 @ 23:27 |
quote:Ik zie hem ook in de paasrecepten staan op het internet. | |
La_Guiri | woensdag 23 maart 2005 @ 00:00 |
Hmm, dan zal dat wel kloppen, kende het alleen als kerstrecept, vandaar. | |
Faithy | woensdag 23 maart 2005 @ 11:38 |
wij gaan weer gewoon gourmetten... ![]() | |
krakkemieke | woensdag 23 maart 2005 @ 20:44 |
In egg-nog zit wel ei, maar het hoort imho toch bij kerst....... | |
BBQ-kip | woensdag 23 maart 2005 @ 22:57 |
Mijn ouders hebben anderhalve kilo paardenbiefstuk die op moet, dus wij eten daar lekker ene hapje mee ![]() Pasen vind ik echt als er boterlammetjes zijn en vlechtbrood met eieren ertussen of een broodpaashaas met een ei in zijn buik. En ik moet ook altijd denken aan de broodhaantjes die ik vroeger maakte op school ![]() | |
laffer | woensdag 23 maart 2005 @ 23:07 |
luus, je krijgt van mij sowieso wel een paasontbijt op bed hoor ![]() daar had je dit topic "als stille hint" niet voor hoeven openen ![]() | |
krakkemieke | woensdag 23 maart 2005 @ 23:07 |
Maar broodhaantjes horen een week eerder, met Palmpasen, op een versierde stok! | |
La_Guiri | woensdag 23 maart 2005 @ 23:18 |
Die vond ik altijd zo vreselijk droog. Ook horen er matzes bij met boter en suiker en eten wij met Pasen altijd de eerste aardbeien. | |
BBQ-kip | woensdag 23 maart 2005 @ 23:24 |
quote:Dat weet ik ![]() ![]() Matzes trouwens ook, inderdaad met boter en suiker ![]() | |
kissa | donderdag 24 maart 2005 @ 00:16 |
Ik ben tegendraads, ik doe NIET aan feestdagen ![]() | |
laffer | donderdag 24 maart 2005 @ 00:19 |
quote:met roomboter hè, en met aardbeienjam ![]() | |
BBQ-kip | donderdag 24 maart 2005 @ 08:32 |
Ik zei toch boter? Ik ga het niet eens wagen om margarine boter te noemen, dan krijg ik Piet op mijn dak ![]() Geen aardbeienjam, gewoon het pure spul ![]() | |
moussy | donderdag 24 maart 2005 @ 23:14 |
quote:Ik verder ook niet hoor, die vreetfeesten zijn aan mij niet besteed, wij eten iedere dag lekker en gaan net zo makkelijk op een brave doordeweekse dag gourmetten als we daar zin in hebben ![]() | |
miss_dynastie | vrijdag 25 maart 2005 @ 10:41 |
Wij gaan lekker steengrillen en een filmpje huren. Voor mij zijn dit dan weer juist niet 'duik-de-keuken-in-dagen', maar juist gezellig aan tafel bereiden vind ik dan leuker ![]() ![]() | |
Lucille | zaterdag 26 maart 2005 @ 11:07 |
Paaskrakelingen uit Twente 500 g bloem zout 1.5 dl lauwe melk 10 g gist 200 g boter 1 lepel honing suiker Los de gist op in de melk. Kneed een deeg met de bloem, de gesmolten en weer afgekoelde boter en de honing een soepel deeg. Laat op een warme vochtige plaats 45 minuten rijzen. Kneed nog eens goed door. Rol bolletjes van 8 cm dik, maak daar dunne strengen van, haal door de suiker en vorm krakelingen op de bakplaat. Bak 15 minuten op 200 graden. Keer ze direct op een houten plank op plakken te voorkomen. | |
Oblivion | zaterdag 26 maart 2005 @ 14:37 |
Middeleeuwse gevulde eieren... quote: vertaling: "Gespleten nonnen" (Gevulde eieren) Neem eieren en kook ze goed hard. Pel ze vervolgens en snijd ze [in de lengte] middendoor. Neem dan de dooiers van deze eieren en stamp die in een vijzel helemaal fijn. Maar doe er eerst wat saffraan in, kaneel en gember, salie, peterselie. En als men dat wil, doet men er ook in peper en appel. Stamp dan alles wat hierboven geschreven staat bij elkaar goed fijn en vul daarmee de witten van de eieren waar U de dooiers hebt uit gehaald. Bak dan de eieren in raapvet of in boter. En als het gebakken is, dan bestrooit men het met kaneelpoeder en broodsuiker [een blok suiker dat geraspt moest worden om te gebruiken] dat gemengd is op de vulling. En als U deze eieren serveert, leg ze in de schotel met de open kant naar boven, dat wil zeggen met de vulling naar boven. Nog meer... ![]() | |
Oblivion | zaterdag 26 maart 2005 @ 15:23 |
Gevulde eieren a la Oblivion. ![]() 5 eieren, doormidden snijden eigeel apart in bakje doen. eigeel, zout, peper, mayo, gemberpoeder, garam masala en verse bieslook. ![]() Oh ja vergeten....Een stukje boursin. ![]() Lag er nog, dus ik dacht dat kan er wel in! Illustratie: ![]() | |
mar10e | zaterdag 26 maart 2005 @ 20:09 |
Paaskoekjes ![]() ![]() Leuk om met kinderen de koekjes in de vorm van een paasei te versieren! | |
Liejannuh | zaterdag 26 maart 2005 @ 20:56 |
Oew, het wordt low profile dit jaar. Dus ik ga morgen gezellig brunchen bij mn ouders. ![]() Ik heb een hele berg lekkere broodjes en beleg gekocht en ga straks denk nog een brood zelf in elkaar knutselen. ![]() | |
Lucille | zondag 27 maart 2005 @ 22:53 |
Natuurlijk heeft iedereen vandaag eten over, gaan jullie dit nog op een creative manier morgen verwerken? Of gooien jullie kliekjes weg? |