pirke64 | donderdag 24 februari 2005 @ 20:46 |
Hoi allemaal, Ik wil graag chocolade toffees maken maar kan nergens een goed recept vinden. Wat ik wil maken zijn de toffees die je bijvoorbeeld bij Jamin kan kopen, die in die gekleurde papiertjes met een chocoladelaagje. Zelf denk ik van eerst de binnenkant maken met behulp van gecondenseerde melk en dit in een bakvorm gieten en na stollen in blokjes snijden. Daarna de blokjes in gesmolten chocolade dompelen voor de choladelaag. Alleen weet ik niet goed wat er nog meer bij de gecondenseerde melk moet om een lekkere toffe te krijgen. Iemand suggesties? Trouwens een tip, bij de Action is momenteel de "Chocolat factory" te koop. Dit is een klein pannetje met thermostaatmantel om perfect chocolade te smelten. Het blijft op temperatuur. Het ziet er niet uit in de kleuren bruin en geel, maar het werkt perfect en dat voor 8 euro nogwat. Er zitten zelfs accessoires bij als dompelaar, rekje en verschillende vormen voor chocolade te maken. | |
nXn | donderdag 24 februari 2005 @ 21:01 |
net als die dingen van de chocotof? zo ja: tvp ![]() | |
Martijn_77 | donderdag 24 februari 2005 @ 22:53 |
Hoe ga je dan die toffee vulling maken? Alleen met gecondenseerde melk? | |
knokkels | donderdag 24 februari 2005 @ 23:20 |
* 450 gr kristalsuiker * 90 ml melk * 30 gr (room)boter * 175 gr chocolade, grof gehakt 1. Doe de suiker met de melk in een pan met dikke bodem en roer tot het een dikke pasta is. 2. Voeg de boter en de chocolade toe en verwam het mengsel al roerend op een laag vuur tot de chocolade gesmolten is. 3. Verhoog het vuur langzaam en laat de massa 5 minuten koken. 4. Neem de pan van het vuur, klop goed en giet de toffeemassa in een goed ingevette vierkante vorm van 20 x 20 cm. 5. Laat de toffees afkoelen tot ze bijna hard zijn en snij er vierkantjes van. Bewaar ze in een luchtdichte afsluitbare trommel. ![]() | |
pirke64 | vrijdag 25 februari 2005 @ 08:17 |
Thanks knokkels... zoiets bedoelde ik. Natuurlijk kon ik gisteren toen ik het idee kreeg niet meer wachten en heb alvast wat geprobeerd. Ik heb 70 gram boter en 400 gram gecondenseerde melk tot net niet koken gebracht en daar 300 gram melkchololade aan toegevoegd. Na smelten chocolade even op redelijk hoog vuur goed doorgeroerd maar niet laten koken. De massa in een ingevet bakblik van 20x20 gedaan en voila... chocoladetoffee. Het leek aan de dunne, plakkerige kant te blijven naar na een nachtje koelkast ziet het er goed uit. Hopelijk krijg ik het redelijk uit het bakblik (is ingevet en bakpapier op bodem). Vanavond ga ik het in brokjes snijden en deze dompelen in gesmolten chocolade voor een mooi laagje. Het recept met suiker en melk van hierboven ga ik zeker ook nog proberen. Let trouwens goed op met uitlikken van de pan... ik heb me toch m'n tong verbrand gisteren ![]() | |
Oblivion | vrijdag 25 februari 2005 @ 08:26 |
quote: ![]() quote:Auw, das toch minder... ![]() Ontopic: Ik heb nog een zak met van die kleine chocolade (puur) liggen, die kan ik natuurlijk hiervoor gebruiken... ![]() Nu heb ik een vraagje, wat is gecondeseerde melk? | |
pirke64 | vrijdag 25 februari 2005 @ 08:44 |
Gecondenseerde melk is melk die ingekookt is tot een derde van het oorspronkelijke volume. Daarna wordt de melk gehomogeniseerd, afgekoeld en gesteriliseerd. Gecondenseerde melk schift niet bij het koken en is daarom zeer geschikt voor de bereiding van saus of pudding. Als je zo'n blikje openmaakt heeft het al een beetje een caramelgeur en smaak.... Het zit dus is blikjes. Als je zo'n blikje 3 uur in bijna kokend water legt (helemaal onder) en het daarna openmaakt heb je een heerlijke caramelsaus (Jamie Oliver). Trouwens in mijn recept moet je eigenlijk 500 gram pure chocolade gebruiken met 70 gram boter en 400 gr gecondenseerde melk. Omdat ik alleen melkchocolade had en na 4 repen van 75 gram elk een mooie consistentie was bereikt ben ik gestopt bij 300 gram. Succes, ik verzeker je het is heerlijk! | |
maan | vrijdag 25 februari 2005 @ 08:46 |
Gecondenseerde melk - Deze melk is door verhitting ingedikt, waarna circa 40% is toegevoegd. | |
Oblivion | vrijdag 25 februari 2005 @ 08:47 |
Bedankt voor de uitleg! ![]() Zou je ook kokosmelk kunnen gebruiken? Om een andere smaak te krijgen? | |
roofless | vrijdag 25 februari 2005 @ 08:50 |
Gecondenseerde melk is melk die is ingedikt tot ongeveer 1/3 van het volume. Handig voor sausen omdat het niet schift. En als je een blikje gecondenseerde melk (ongeopend) langdurig verwarmd (in de oven bijvoorbeeld) carameliseert de suiker in de melk en krijg je een soort toffee achtige saus. Heeft pietverdriet ooit eens gepost, ik weet niet meer hoe lang en heet het ook alweer moest... | |
Pietverdriet | vrijdag 25 februari 2005 @ 10:59 |
In een pan met kokend water, roofless, als je het in de oven zet ontploft ie. Moet uuuuren | |
BBQ-kip | vrijdag 25 februari 2005 @ 15:05 |
Ik heb weleens Banoffee-pie gemaakt (bananen toffeetaart, heeeeeerlijk). Daarvoor heb ik de gecondenseerde melk in een grote kom gedaan en in de magnetron gezet. Iedere keer borrelt het omhoog, dan even de deur opengooien en laten zakken, doorroeren en weer de magnetron aandoen. Zo doorgaan tot het flink indikt en een toffeekleur krijgt. Echt superlekker! Voor de Banoffeepie een kruimelbodem maken, hierover de toffee schenken, hierover stijfgeslagen slagroom en tot slot royaal bedekken met plakjes banaan. Jammie! | |
pos | vrijdag 25 februari 2005 @ 15:48 |
ik krijg lekkere trek ![]() | |
Syrena | vrijdag 25 februari 2005 @ 16:26 |
quote:Ow meeeeennn dat klinkt lekker !! (dit is een onbeschaamde TVP) ![]() Over de kruimelbodem, wat is een goede verhouding biscuitjes/boter ? | |
BBQ-kip | vrijdag 25 februari 2005 @ 16:42 |
quote:Geen idee. Ik doe gewoon zachte boter mengen met gemalen goedkope biscuitjes, tot het net aan elkaar vast blijft plakken als je er een bal van knijpt met je hand. Teveel boter is vies. Wat over is mik ik in de vriezer ![]() | |
BBQ-kip | vrijdag 25 februari 2005 @ 16:45 |
quote:Wat is de "Action"? En waar zit het? | |
dWc_RuffRyder | vrijdag 25 februari 2005 @ 16:51 |
quote:http://www.action.nl/cms/publish/content/showpage.asp?pageid=100 Een supermarkt, in de link staan de filialen ![]() | |
BBQ-kip | vrijdag 25 februari 2005 @ 18:17 |
Dat zit dus nergens in de bewoonde wereld... ![]() Beetje jammer... Even mijn schoonmoeder bellen, of zij er eentje voor mij wil kopen in Vlissingen ![]() Wil binnenkort eens bonbons gana maken met mijn zusjes samen ![]() | |
dWc_RuffRyder | vrijdag 25 februari 2005 @ 18:26 |
quote:Ja hallo, die in de Pijnackerstraat in Amsterdam (Zuid) is zowat bij mij om de hoek, dus wel degelijk in de bewoonde wereld ![]() | |
Nuek | zondag 27 februari 2005 @ 11:26 |
Misschien is het een ideetje om verpakking van bv toffifee te bewaren en te gebruiken voor het maken van toffee's enzo. | |
pos | zondag 27 februari 2005 @ 11:41 |
quote:Gisteren me rot gezocht bij AH maar ik vond de gecondenseerde melk niet. Waar kan je dat kopen? | |
krakkemieke | zondag 27 februari 2005 @ 11:43 |
Meestal wel gewoon bij een supermarkt. Het kan bij de koffiemelk staan of bij de exotische spullen. Anders bij een toko. | |
pos | zondag 27 februari 2005 @ 11:45 |
quote:oke thnx ![]() | |
BBQ-kip | zondag 27 februari 2005 @ 12:51 |
Bij de grote AH-winkels staat het bij de Conimex producten, blikjes van Friesche Vlag. | |
BBQ-kip | vrijdag 4 maart 2005 @ 23:16 |
Ik ben op dit moment Banoffee aan het maken, ik had er zo'n zin in ![]() Voor vanavond een stukje voor mij en zondag een stukje voor iedereen bij de lunz ![]() | |
Martijn_77 | zaterdag 5 maart 2005 @ 11:09 |
quote:Klopt het het daar al vaker zien staan wist alleen waar voor te gebruiken nu wel. | |
BBQ-kip | zondag 6 maart 2005 @ 23:43 |
En de taart was heerlijk! ![]() Iedereen vragen hoe ik dat gemaakt had ![]() | |
p_iglet | maandag 7 maart 2005 @ 00:46 |
nou vertel....... want ik ga al kwijlen bij het idee van bananen toffee taart | |
BBQ-kip | maandag 7 maart 2005 @ 11:01 |
Kijk maar eens naar mijn post hierboven, op vrijdag 25 februari 2005 @ 15:05....![]() | |
p_iglet | maandag 7 maart 2005 @ 11:11 |
af en toe moet ik echt beter leren lezen....... maar goed ik ga het zeker een keertje proberen | |
pirke64 | dinsdag 8 maart 2005 @ 11:19 |
Gisteren lekker simpel en toch iets lekkers gemaakt. Walnoten grof gehakt en in een mini muffinvorm gestrooid (bodem net bedekt). Daarover een laagje chocolade gegoten en voila.... walnoten chocolaatjes! | |
BBQ-kip | dinsdag 8 maart 2005 @ 13:42 |
Nog lekkerder, tussen de walnoten en de chocolade een laagje marsepein, wel even goed aandrukken ![]() | |
pirke64 | dinsdag 8 maart 2005 @ 14:40 |
Nog meer calorieen, lekker ![]() | |
Mirjam | woensdag 6 april 2005 @ 15:21 |
zeg, hoeveel gecondenseerde melk gaat daarin dan ![]() 1 blikje ofzo? | |
pirke64 | woensdag 6 april 2005 @ 15:33 |
Ja, ik heb 1 blikje gebruikt. | |
Syrena | woensdag 6 april 2005 @ 16:35 |
Het wordt een Banoffee topic ![]() Ik ga 'm vanavond maken of in het weekend. Ik wil graag een harde bodem van zandtaartdeeg bakken i.v.p. verkruimelde biscuitjes, mijn oog is gevallen op dit recept 100 gr basterdsuiker 1 pakje vanillesuiker 200 gr boter 300 gr bloem 1 ei 1 mespuntje zout een springvorm van ± 24 cm doorsnee Meng in een kom de bloem, de suiker, het ei, de vanillesuiker en het zout door elkaar, snijd de boter er in stukken door en kneed het tot een geheel. Vet de vorm in en leg het deeg erin. Zet de vorm in een op 170°C voorverwarmde oven en bak het deeg 20-25 minuten. Bron | |
Mirjam | woensdag 6 april 2005 @ 16:37 |
het is voor mij echt jaren terug dat ik zo n kruimelbodem heb gemaakt ![]() wil iemand zo vriendelijk zijn de gebruikte hoeveelheden neer te plempen, voor een standaard springvorm? | |
Syrena | woensdag 6 april 2005 @ 16:39 |
Dit staat op de pagina waar ik mijn bodem heb gevonden: 200 gr biscuit 150 gr boter En verderop staat 1 pak tarwebiscuit met 125 gram. | |
BBQ-kip | woensdag 6 april 2005 @ 18:39 |
Even nog een tip voor Syrena: 2 blikjes gecondenseerde melk gebruiken, het dikt flink in en het is de essentie van de taart ![]() Tussendoor steeds roeren, ookal denk je dat het niet nodig is, tegen het einde kan het flinkt gaan klonteren. Wanneer het gaat klonteren, geen paniek, gewoon even de mixer erdoorheen jassen, dan wordt het toffee-achtig. Is het toch te dik geworden? Klein beetje water toevoegen en erdoorheen mixen. En succes! ![]() | |
Syrena | woensdag 6 april 2005 @ 19:32 |
quote:Ha, bedankt voor de tip! Ik dacht al dat 1 blikje veel te veel zou zijn. Morgen ff een tweede halen ![]() | |
2cv | woensdag 6 april 2005 @ 20:10 |
Dit klinkt wel heel lekker allemaal ! (TVP) | |
Syrena | maandag 11 april 2005 @ 16:47 |
Ik heb 'm gemaakt! Met het recept voor zandtaartbodem. Alleen de toffee was absoluut goor. Ik heb het blikje in een kom gedaan, en toen steeds magnetronnen. Als het over de rand dreigde te gaan snel deurtje open, roeren, enzovoorts. Ik ben gestopt toen het beige was, ook omdat het bijna niet meer te roeren viel, uiteraard wel wat water erbij gedaan. Verder plakte het als de ziekte, ik kreeg mijn omroerlepel ineens niet meer van het aanrecht af ![]() Maar wat voor kleur moet het nu hebben als het echt 'goed' is? Ik had overigens een blikje van Friesche Vlag. Ik wil 'm deze week nog eens maken, maar dan met banketbakkersroom. | |
Syrena | maandag 11 april 2005 @ 16:49 |
En als er meer duidelijkheid is over die toffee dan nog eens met toffee, want het lijkt me nog steeds erg lekker. Ik stel me bij toffee overigens meer een caramelsmaak voor, maar klopt dat wel? | |
minilotje | maandag 11 april 2005 @ 17:04 |
Zohee. Enkele dagen geleden naar aanleiding van dit topic zo'n Banoffee-taart in elkaar geknutseld en ik moet zeggen dat ik die blikjes gecondenseerde melk werkelijk een geweldige ontdekking vind. Helaas gaat mijn lief al haast over zijn nek bij het zien van zoveel karamelprut, maar dat geeft niet. Dan heb ik meer. | |
Syrena | maandag 11 april 2005 @ 17:07 |
Dat heb ik met kwarktaart. Die vind bijna niemand bij ons echt lekker, dus ik vreet gewoon zelf zo'n hele taart op. Heeerrrrrrlijk. Overigens hadden ze in de Banoffee ook flink gesneden, ondanks dat ze de toffee niet zo lekker vonden. | |
Mirjam | maandag 11 april 2005 @ 17:25 |
even ter verduidelijking voor mezelf; een bodem maken van 200 gr gemalen biscuit en 150 gr gesmolten boter , handel door elkaar mengen, in de vorm gieten en laten afkoelen. 2 blikjes gecondenseerde melk in de magnetron, in een schaal, laten borrelen en inzakken, tot het er toffee achtig uit gaat zien op de bodem gieten pakje slagroom stijfkloppen, met suiker, eroverheen, en daaroberheen plakjes banaabn. klopt toch zo? ![]() | |
BBQ-kip | dinsdag 12 april 2005 @ 01:08 |
Nee MissyMirjaM, eerst de bodem, dan de toffee, dan de banaan en als laatste de slagroom ![]() Syrena: Het hoort bruin te worden, zeg maar de kleur van beukenhouten fineermeubelen (beetje rare vergelijking, maar ik weet even niets anders met die kleur). Kun je de consistentie beschrijven, het was heel dik (wat op zich prima is, want anders wordt de taart te soppig en is het geen echte toffee, die super kleverig is), maar was het korrelig of klonterig of glad? Het hoort namelijk een gladde zachte massa te worden, die moeilijk te roeren is. Als het korrelig wordt moet je de mixer erdoor halen, zoals boven al door mij beschreven, dan wordt het als het goed is vanzelf een gladde massa. De consistentie is erg belangrijk voor de smaak en de "toffee-ervaring". Leuk dat iedereen zo enthousiast op dit topic reageert ![]() Ik ga binnenkort eens mini banoffee's maken in creme bruleebakjes, lijkt me wel een cool toetje ![]() | |
BBQ-kip | dinsdag 12 april 2005 @ 01:24 |
En dan komt het er dus zo uit te zien:![]() Goddelijk! | |
Mirjam | dinsdag 12 april 2005 @ 13:39 |
okay ![]() maar de bereiding klopt geloof ik wel he ![]() als ik weer normaal kan eten, ga ik m snel maken! | |
Syrena | dinsdag 12 april 2005 @ 14:19 |
quote:Het was wel extreem moeilijk te roeren op het end, ik ben gestopt toen het de kleur had van euhm hele lichte caramel. Er zaten wel klontjes in toen ik het uitsmeerde, maar ik denk dat het ook te kleverig was voor onze mixer uit 1970 ![]() Misschien had ik wat subtieler moeten magnetronnen, ik deed nu gewoon steeds een minuut op maximaal vermogen en als het over de rand dreigde te gaan gestopt om te roeren, even wachten, en weer opnieuw. | |
Syrena | dinsdag 12 april 2005 @ 14:24 |
Ik had de banaan ook op de slagroom (dat zeg je zelf hierboven ![]() Ja, nou heb ik weer zin om te bakken ![]() | |
Mirjam | dinsdag 12 april 2005 @ 17:31 |
ja, ik had ook begrepen dat de banaan op de slagroom moest ![]() ben echt zo ontzettend benieuwd! | |
jpzegthallo | dinsdag 12 april 2005 @ 17:32 |
Die van mij waren pure ranzigheid geworden. Mijn glazuur spetterde er af. | |
BBQ-kip | dinsdag 12 april 2005 @ 19:26 |
quote:Daarom doe je de banaan ook onder de slagroom, dan zie je het niet als het verkleurd is ![]() | |
BBQ-kip | dinsdag 12 april 2005 @ 19:27 |
quote:Wat was er mislukt, vertel het maar tegen Tante Kip ![]() | |
Mirjam | woensdag 13 april 2005 @ 21:39 |
morgen ga ik de banoffee maken! ben zo benieuwd ![]() | |
BBQ-kip | donderdag 14 april 2005 @ 00:08 |
Succes Missy! Enjoy the sugar ![]() | |
Mirjam | donderdag 14 april 2005 @ 12:05 |
dank je wel ![]() ben zo benieuwd ![]() ![]() | |
Mirjam | donderdag 14 april 2005 @ 14:00 |
de toffee staat af te koelen in de springvorm, straks de banaan + slagroom erop ![]() | |
Mirjam | donderdag 14 april 2005 @ 16:01 |
en hij is klaar hoor ![]() volgende keer alleen wel meer slagroom gebruiken, had nu 1 pakje zeg maar. jammer alleen dat de kruimelbodem niet aan de toffee zit, dan heb je dus een stuk taart, en de kruimelbodem moet je er nog even bijscheppen ![]() | |
Nuek | donderdag 14 april 2005 @ 16:06 |
foto? | |
Mirjam | donderdag 14 april 2005 @ 16:15 |
euhm, oei, heb geen goeie camera ![]() en degene die ik wel heb is kwijt ![]() | |
Vicuna | zondag 8 januari 2006 @ 19:49 |
Hallo caramelfans! De caramel die je maakt met blikjes gecondenseerde melk in de magnetron kunnen ook veel eenvoudiger (althans, vind ik). Leg het blikje (of desgewenst blikjes) in een pan met water. Breng het water aan de kook. Houdt de pan drie uur aan de kook. De inhoud van de blikjes veranderd vanzelf in caramel; geen gestoei met plakkende lepels of stinkende magetrons Veel caramelplezier! ![]() | |
Rewimo | maandag 9 januari 2006 @ 10:35 |
En nog een tip voor een lekkere kruimelbodem: gebruik in plaats van biscuitjes koffiekoekjes. Dat zijn van die ovale koekjes, beetje bastogne-achtig van smaak. In een stevige plastic zak doen, effe flink rammen met de deegroller en vervolgens mengen met wat gesmolten boter. Ik gebruik die bodem zelf voor monchoutaart maar voor zo'n caramelgebeuren is ie ook erg geschikt denk ik ![]() | |
sieske | vrijdag 18 augustus 2006 @ 19:00 |
die biscuitbodem, hoe wordt die precies gemaakt? Ik bedoel, koekjes smashen en mengen met boter en dan????? In de oven, of in de koelkast......je ne sais pas. ![]() quote: | |
Syrena | vrijdag 18 augustus 2006 @ 20:14 |
quote:In de koelkast ![]() | |
sieske | zaterdag 19 augustus 2006 @ 13:25 |
bedankt, ik probeer gewoon wat tot het goed uitziet/voelt en gooi het in de koelkast. Ik probeer 1persoons banoffeepies te maken dus als de bodem niet meteen lukt, dan kan ik gewoon nog een keer maken, biscuitjes en boter genoeg. | |
sieske | zondag 20 augustus 2006 @ 12:36 |
nou, ik hgeb gisteren eenpersoons banoffepies gemaakt en ze waren heerlijk!! Bodem gemaakt volgens recept van jamie oliver. Echt lekker, ze roken zoals versgebakken roomboterkoekjes ruiken. Mijn hele keuken rook ernaar en ze waren ook nog eens lekker zoet. Van dat deeg dat je als kind lekker rauw opat, de mengkom leeglikken weetjewel. De gecondenseerde melk/caramel heb ik drie uur lang in een pannetje water gedaan en dat werkte goed. Op de bodempjes gelepeld, want het was wel heel vast, zoals somige puddinkjes van mona ook zijn. Je schepte er gewoon een stukje af, maar het smaakte wel naar caramel, dus volgende keer doe ik gewoon een half uurtje korter. De pies waren heerlijk zoet, maar dat wordt goed gecomprenseerd door het frisse, fruitige van de banaan. Door de slagroom had ik trouwens een beetje opgeloste koffie gedaan en wat gesuikerde amandalen erop. HEEEEEEERLIJKKKKKKK! Zeker voor herhaling vatbaar. | |
Rewimo | zondag 20 augustus 2006 @ 12:45 |
Met koffiekoekjes (van die ovale koekjes) en gesmolten roomboter kun je ook een prima kruimelbodem maken. | |
Loesje19900 | maandag 21 augustus 2006 @ 11:28 |
Het klinkt wel érrg goed! Ga ik zeker proberen |