FOK!forum / Culinesse à gogo / Shoarma (varkensvlees) zelf maken, hoe?
djkoelkastdonderdag 24 februari 2005 @ 13:48
Hey allemaal,

als je hier in de buurt een shoarma bestelt is het altijd varkensvlees. Gelukkig maar, want schaap en lam vind ik persoonlijk niet lekker, maar daarover geen discussie verder

Ik wil zelf shoarma maken, maar dan wel onder de grill, dus niet van die reepjes uit de supermarkt of van de slager, nee, gekruid vlees aan het spit rijgen, grillen, snijden en nogmaals grillen, maar hoe doe ik dat?

Het vlees zit altijd al gekruid op het spit en het zijn elke keer kleine lapjes vlees. Ik dacht zelf om een rollade te kopen, deze rauw aan plakken te snijden, de plakken met kruiden en olie ofzo te marineren (welke kruiden in welke hoeveelheden heb ik nodig?), aan het spit te rijgen en dan te grillen.

Maar dan nu de belangrijkste vragen:

welk vlees gebruik ik het beste? (rollade leek mij makkelijk omdat die lekker groot is)
hoe maak je zelf shoarmakruiden?
is wat op het vlees zelf zit een marinade of zijn dat alleen kruiden?
en dan als alles gebakken is moeten er ook weer kruiden op, welke (en welke hoeveelheden)?

Ik ben tegengekomen: kerrie, komijn, paprika, zout en ui
en in de silvo doosjes zit weer heel wat anders, maar geen zout

Als jullie iets weten hoor ik het graag!
Martijn_77donderdag 24 februari 2005 @ 22:51
TVP
Nonnekevrijdag 25 februari 2005 @ 00:33
SHOARMAKRUIDEN zonder E 621 en andere toevoegingen

½ theelepel zwarte peper
½ theelepel komijnzaad
½ theelepel korianderzaad
½ theelepel piment
½ theelepel paprikapoeder
½ theelepel gemberpoeder
¼ theelepel cayennepeper
¼ theelepel kaneel
¼ theelepel nootmuskaat
¼ theelepel kurkuma[koenjit]
½ theelepel knoflookpoeder
½ theelepel selderieblad
½ theelepel peterselie
½ theelepel zout
djkoelkastvrijdag 25 februari 2005 @ 00:38
quote:
Op vrijdag 25 februari 2005 00:33 schreef Nonneke het volgende:
SHOARMAKRUIDEN zonder E 621 en andere toevoegingen


maar wat is ½ ?

nu nog bedenken hoe we het vlees moeten 'marineren'
CasBvrijdag 25 februari 2005 @ 00:39
Je koopt een schaap...
Die geef je goed te eten...
Dan slacht je hem (of je laat het doen)...
En dan zoek je het lekkerste vlees uit...
En dan doe je die zooi van Nonneke


-edit- oh het ging om een varken

[ Bericht 26% gewijzigd door CasB op 25-02-2005 01:00:44 ]
Nonnekevrijdag 25 februari 2005 @ 00:50
quote:
Op vrijdag 25 februari 2005 00:38 schreef djkoelkast het volgende:

[..]



maar wat is ½ ?
Theelepels ging het toch over Dus een halve of een kwart theelepel
Pietverdrietvrijdag 25 februari 2005 @ 01:40
quote:
Op vrijdag 25 februari 2005 00:33 schreef Nonneke het volgende:
SHOARMAKRUIDEN zonder E 621 en andere toevoegingen
djkoelkastdonderdag 3 maart 2005 @ 12:16
kick!
iemand die mij verder kan helpen met het vlees enzo?
PeRidonderdag 3 maart 2005 @ 12:24
Je koopt gewoon wat vlees. Snijdt het in stukjes/reepjes. Gewoon vlees, waar veel bruikbaar vlees zit
Rollade bijvoorbeeld, of gewone varkensfilet. Die marineer je met (shoarma)kruiden of (verkrijgbaar in de supermarkt, van die zakjes.) Laat het 2 a 3 uurtjes inwerken. Ligt er eigenlijk aan hoe gekruid je het zelf hebt. En dan bakken maar.

Tip: Ik prefereer zelf gewone kipfilet
djkoelkastdonderdag 3 maart 2005 @ 12:33
kip eet ik niet en ik wil het grillen, niet alvast in stukjes gesneden maar plakje voor plakje gemarineerd aan het spit rijgen, dat grillen, dat weer snijden en dan nog eens grillen in de pan zoals ze ook bij shoarmazaken doen
dus niet voorgesneden troep, dat smaakt totaal niet zoals het hoort...
Martijn_77donderdag 3 maart 2005 @ 22:47
quote:
Op donderdag 3 maart 2005 12:24 schreef PeRi het volgende:
Tip: Ik prefereer zelf gewone kipfilet
Met kipfilet kun je toch geen echte shoarma maken?

Heeft iemand trouwens ook een recept voor een goede knoflooksaus en tomatensaus voor er bij?
krakkemiekedonderdag 3 maart 2005 @ 23:00
Knoflooksaus: Meng mayonaise en bulgaarse yoghurt of zure room. Knijp er knoflook in. Laat een paar uur staan.